Καλές πρακτικές

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Μπες στη θέση μου – Ζήσε όπως ένας τυφλός μαθητής .»

«Μπες στη θέση μου – Ζήσε όπως ένας τυφλός μαθητής .»
SUBMITTED FROM:

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ


School Principal

ΡΗΓΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Contact with School


Description

Οι μαθητές έδεσαν τα μάτια τους με μαντήλια και έκαναν μάθημα και διάλειμμα σε αυτή την κατάσταση για 2 σχολικές ώρες και το διάλειμμα. Έζησαν δηλαδή όπως ένας τυφλός. Οι καθηγήτριες κατέγραφαν το πείραμα. Την 3η ώρα μαθητές και καθηγήτριες συζήτησαν με τα παιδιά την εμπειρία. Τι ένιωσαν, τι κατάλαβαν, τα συμπεράσματά τους και τις προτάσεις τους.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ουσιαστική. Η ευαισθησία, η ωριμότητα των μαθητών καθώς και οι προτάσεις που μας έκαναν μας εξέπληξαν ευχάριστα. Βιώσαν πολλά συναισθήματα όπως ανασφάλεια, φόβος, δυσφορία κάποιες φορές. Κατάλαβαν την αξία της προσφοράς βοήθειας σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει μία δυσκολία. Διαπίστωσαν ότι γύρω τους, όλα είναι «φτιαγμένα» για ανθρώπους που βλέπουν (και γενικότερα δεν αντιμετωπίζουν καμιάς μορφής δυσκολία). Το πείραμα τους άρεσε, το βρήκαν μία πολύτιμη εμπειρία που τους δίδαξε πολλά και τους παρακίνησε να νιώσουν και να σκεφτούν. Θεώρησαν απαραίτητη από μέρους τους να γίνει μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία ώστε κάποτε τελικά να υπάρξει μία αλλαγή και να σταματήσουμε να διαβάζουμε άρθρα ατόμων με αναπηρία που περιγράφουν πόσο δύσκολο τους είναι να ζήσουν στην Ελλάδα όπως κάθε άλλος άνθρωπος.

https://www.youtube.com/watch?v=DDibl1oCS3M&feature=youtu.be


Results / Reactions

Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τις δυσκολίες και τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει ένας τυφλός άνθρωπος σε μέρη «φτιαγμένα» για ανθρώπους που βλέπουν. Καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση, δεξιότητα απαραίτητη για έναν ενεργό, ευαισθητοποιημένο πολίτη που θέλει να αλλάζει τις καταστάσεις προς το καλύτερο σκεπτόμενος όλους τους συνανθρώπους του. Ακόμη, ένας ευαισθητοποιημένος νέος μπορεί να παρακινήσει και άλλους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση, συντελώντας στη δημιουργία ενός κλίματος αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας. Κατανοεί επίσης πόσο εύκολα δημιουργούνται κοινωνικοί αποκλεισμοί και αντίστοιχα πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη.  Δημιουργήσαμε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα Facebook του σχολείου για ενημέρωση ευρύτερου κοινού. 



Co-operations

Οι μαθητές της Α τάξης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες 


COOPERATING ACADEMICS

1. Ρήγα Παρασκευή 2. Λάιου Χριστίνα

SPREAD THE WORD METHODS

το βίντεο προβήθηκε στο youtube και στη σελίδα facebook του σχολείου


Objective Action

Διαβάζοντας άρθρα για ΑμεΑ που βρίσκαμε στο διαδίκτυο και τα συζητούσαμε, είδαμε ότι οι περισσότεροι λένε ότι «όποιος δεν το ζήσει, δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάει ένα άτομο με αναπηρία». Οπότε σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε κάπως να μπούμε σε αυτή τη θέση για να διαπιστώσουμε τα συναισθήματα που θα μας γεννηθούν. Έτσι προέκυψε η ιδέα του «κοινωνικού πειράματος». Οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τις δυσκολίες και τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει ένας τυφλός άνθρωπος σε μέρη «φτιαγμένα» για ανθρώπους που βλέπουν.Να Καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, δεξιότητα απαραίτητη για έναν ενεργό, ευαισθητοποιημένο πολίτη που θέλει να αλλάζει τις καταστάσεις προς το καλύτερο σκεπτόμενος όλους τους συνανθρώπους του. Ακόμη, ένας ευαισθητοποιημένος νέος μπορεί να παρακινήσει και άλλους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση, συντελώντας στη δημιουργία ενός κλίματος αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας.Να Κατανοήσει επίσης πόσο εύκολα δημιουργούνται κοινωνικοί αποκλεισμοί και αντίστοιχα πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη.

Target Audience

Απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Initiative time

δυο διδακτικές ώρες σε πραγματικό χρόνο

Initiative Location

Ο χώρος του Σχολείου ( αίθουσα διάδρομος ποαύλιο)
Videos 3

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation