Καλές πρακτικές

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ Λ.Τ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ Λ.Τ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
SUBMITTED FROM:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Περιφερειακό σχολείο σε ημιορεινή περιοχή στο ΒΑ τμήμα του Νομού Δράμας σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας.


School Principal

Υπερμαχία Πατσιάβρα

Contact with School


Description

Στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» και το Δήμο Παρανεστίου έχουμε  δημιουργήσει ένα πάρκο ηλιακών ρολογιών, ποικίλων ειδών, καθώς και ένα υπαίθριο Εργαστήριο Φυσικής. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το Σπιτάκι των Ψευδαισθήσεων.

Το Σχολείο μας είναι από τα λίγα στον κόσμο που διαθέτουν ανάλογες κατασκευές. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι όλες οι κατασκευές έχουν γίνει με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, του δήμου Παρανεστίου, χορηγίες σε είδος και χρήματα καθώς και προσωπική εργασία μαθητών και των φίλων του Συλλόγου   ( http://users.sch.gr/geoto/mouseio.htm )

  Οι χώροι αυτοί είναι επισκέψιμοι από σχολεία κυρίως, τόσο από τη Δράμα και τους γύρω νομούς, όσο και ως εκπαιδευτική δραστηριότητα σχολείων από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την προηγούμενη χρονιά μας επισκέφθηκαν  1149 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης οι οποίοι ξεναγήθηκαν δωρεάν από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Μιχαήλ Δογραματζίδη που είναι ο Φυσικός του Συλλόγου Διδασκόντων και Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος» καθώς και από τους μαθητές του Σχολείου μας.  Αξιοποιώντας και τον εξοπλισμό αστροπαρατήρησης, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο εκτός από τα πειράματα στο Εργαστήρι της Φυσικής, κάνουμε με τα τηλεσκόπια και ηλιακή παρατήρηση, αλλά και νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση αυξάνοντας το ενδιαφέρον των μαθητών για την Αστρονομία.

            Σε συνεργασία με τον Πήγασο και το Δήμο Παρανεστίου διοργανώνουμε εκδηλώσεις με καλεσμένους ομιλητές διακεκριμένους αστρονόμους καθηγητές Πανεπιστημίων –ελληνικών και ξένων- ή εργαζόμενους σε ερευνητικά κέντρα (ΕSA, NASA κ.α.)

( http://users.sch.gr/geoto/ekdiloseis.htm )

            Οι δράσεις μας αυτές έχουν ευρεία αναγνώριση και συμμετοχή από την τοπική κοινωνία, τους κατοίκους του Δήμου Παρανεστίου αλλά και ευρύτερα από την κοινωνία του νομού Δράμας και των γειτονικών νομών.

Επίσης, έχουν γίνει συχνά θέμα στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και σε ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας.  (http://webtv.ert.gr/ert3/ta-pedia-ine-en-taxi/27ian2018-ta-pedia-ine-en-taxi/)    

Από τα εγκαίνια του χώρου το Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα έχουν επισκευτεί το εργαστήριο μας 5164 μαθητές από 75 σχολεία.

      


Results / Reactions

Η επιτυχία του Αστρονομικού παρατηρητηρίου μπορεί να αξιολογηθεί μέσω της επισκεψιμότητας που θα έχει αλλά και μέσω των συνεργασιών που θα αναπτύξει με άλλα σχολεία αλλά και ερευνητικά κέντρα  του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Σημαντικό κριτήριο επιτυχίας θα είναι και η έρευνα που θα μπορούσε να γίνει μέσω του παρατηρητηρίου.Με τον εξοπλισμό αυτό σκοπεύουμε να αναπτύξουν κοινές δράσεις με άλλα σχολεία (παρατηρήσεις από το χώρο τους με χειρισμό του τηλεσκοπίου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή  και του διαδικτύου), ενώ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (πχ ΑΠΘ).Co-operations

Υπάρχει συνεργασία με το Σύλλογο ερασητεχνικής Αστρονομίας Δράμας ο Πήγασος, το Δήμο Παρανεστίου, την τοπική κοινωνία καθώς και άλλους ιδιώτες.


COOPERATING ACADEMICS

ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

SPREAD THE WORD METHODS

Παρουσιασή - ξενάγηση στο χώρο καθώς και διαδραστική ενασχόληση των επισκεπτών με τα πειράματο


Objective Action

Ποιοτική Εκπαίδευση (Η διάχυση της Φυσικής και της Αστρονομίας με διαδραστικό τρόπο σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό )

Target Audience

Μαθητές σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας μας, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και ιδιώτες

Initiative time

2013 μέχρι σήμερα

Initiative Location

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation