Σχέδια μαθήματος

11ο Νηπιαγωγείο Χίου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

«Τρέφομαι σωστά , κινούμαι συχνά, μεγαλώνω καλά».

«Τρέφομαι σωστά , κινούμαι συχνά, μεγαλώνω καλά».
SUBMITTED FROM:

11ο Νηπιαγωγείο Χίου


School Principal

ΠΟΠΗ ΠΟΡΙΩΤΗ

Contact with School


Description

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

        H διασφάλιση μιας ζωης με υγεία και ευημερία για όλους σε όλες τις ηλικίες θεωρείται απαραίτητη για για την βιώσιμη ανάπτυξη

       Φέτος στο νηπιαγωγείο μας επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε δράσεις  που άπτονται του 3ου παγκόσμιου στόχου του Οργανισμού για την Βιώσιμη ανάπτυξη  μέσα από ένα εκπαιδευτικό  πρόγραμμα με τίτλο : «Τρέφομαι σωστά , κινούμαι συχνά, μεγαλώνω καλά».

       Η κατευθυντήρια γραμμή του προγράμματος πάνω στην οποία βασίζεται ολόκληρο το σχέδιο εργασίας είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης , οι διατροφικές συνήθειες  και η σωματική δραστηριότητα συντελούν στο να είναι τα παιδιά υγιή και να μεγαλώνουν καλά.Αυτές τις παραμέτρους  γνωρίζουν  τα παιδιά, ευαισθητοποιούνται, αποκτούν  σημαντικές υγιεινές συνήθειες ώστε μεγαλώνοντας να υιοθετήσουν μια σωστή στάση ζωής  και σαν υπεύθυνοι άνθρωποι πλέον να φροντίζουν την διατροφή και την καλή φυσική τους κατάσταση,  να διατηρούν την υγεία και την ευεξία τους κι έτσι να γίνουν πρεσβευτές και καλό παράδειγμα ευζωίας για το στενό και ευρύτερο περιβάλλον τους.

ΠΟΡΕΙΑ

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

        Η  παρατήρηση ενός παιδιού την ώρα του πρωινόυ αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Τα παιδιά προβληματίζονται για το πώς πρέπει να είναι το υγιεινό πρωινό.

Το ενδιαφέρον των παιδιών είναι τόσο έντονο που αποφάσισαν να ασχοληθούν και να μάθουν περισσότερα για την υγιεινή διατροφή, την σημασία της σωματικής δραστηριότητας και τις υγιεινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν με υγεία.

Ακολουθούν διερευνητικές ερωτήσεις για την ανίχνευση των πρότερων γνώσεων και εμπειριών των παιδιών, καταιγισμός ιδεών και δημιουργία ιστογραμμάτων.

 

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ

-ΥΓΙΕΙΝΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 • Υγιεινές  και λιγότερο υγειινές τροφές.

(Τα παιδιά αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις θρεπτικές και λιγότερο θρεπτικές τροφές)

 

 

 • Τα παιδιά φέρνουν φρούτα στη τάξη.

(ομαδοποιήσεις ,ταξινομήσεις ,σειραθετήσεις, δραματοποίηση, κουκλοθέατρο)

 • Οι ομάδες των τροφίμων

1η Ομάδα: Δημητριακά

 2η Ομάδα: Φρούτα

3η Ομάδα: Λαχανικά

 4η Ομάδα: Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί

 5η Ομάδα: Γαλακτοκομικά προϊόντα

6η Ομάδα:Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά

 • Πως θα τρέφομαι σωστά κάθε ημέρα

(ποιες τροφές πρέπει να τρώμε συχνά και ποιες όχι τόσο συχνά

5 γεύματα , το πρωινό, το κολατσιό στο σχολείο, το μεσημεριανό, το απογευματινό κολατσιό και βραδυνό)

 • Παγκόσμια ημέρα υγιεινης διατροφής

(πως μπορεί να φτιαχτεί ένα υγιεινό πρωινό εύκολα και με απλά υλικά που όλοι έχουμε σίγουρα στο σπίτι.)

 • Γιατί πρέπει να τρώμε σωστά

(Μεγαλώνουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης;)

 

-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ

 

 • Το σώμα μας

(εξωτερικά μέρη του σωματός μας και εσωτερικά όργανα)

 • Το ταξίδι της τροφής στο σώμα

(ποια όργανα συμμετέχουν στο ταξίδι της τροφής;)

 • Η υγειινή των δοντιών

(σωτό βούρτσισμα δοντιών, τροφές που δυναμώνουν τα δόντια)

-ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 

 • Κινήσεις του σώματος

(Τα παιδιά συζητούν  μαθαίνουν την σημασία της σωματικής δραστηριότητας και προβληματίζονται για την συμβολή της στην υγεία τους. )

 • Σωματική δραστηριότητα και υγεία

1.Αθληση

 1. Παιχνίδια

3.Περπάτημα                        

4.Πολεμικές τέχνες (Καράτε)

 1. Ο φίλος μου το ποδήλατο
 2. Χορός(Παραδοσιακοί χοροί)
 3. Δουλειές στο σπίτι

 

 

-Ενυδάτωση και υγεία

-Υγιεινές συνήθειες

Οι δραστηριότητες του προγράμματος αναλυτικά υπάρχουν στο pdf αρχείο που έχει προστεθεί συνοδευτικά.


Results / Reactions

    Το πρόγραμμα,  ολοκληρώθηκε  με επιτυχία στο νηπιαγωγείο μας παρέχοντας στους μαθητές αλλά και στους γονείς  σημαντικές γνώσεις  σχετικά με τη σημασία   της διατροφής και της κίνησης για την υγεία μας. Τα  παιδιά προσέγγισαν το θέμα μέσα από βιωματικές  ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες  με παιγνιώδη και ευχάριστα χαρακτηριστικά . Κατάφεραν με την ενεργητική συμμετοχή τους να  πειραματιστούν και να εκφραστούν δημιουργικά. Κατανόησαν την αξία της ομαδικής εργασίας και της από κοινού ανακάλυψης. Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τη σημασίατης υηειινής διατροφής και  της σωματικής άσκησης μέσα από ένα διαδραστικό και δημιουργικό περιβάλλον μάθησης και πληροφορίας. Επίσης τονίστηκε  ο ρόλος της Γυμναστικής και η σημαντική ωφέλεια της  καθημερινής άθλησης στο χτίσιμο ενός γερού οργανισμού.

              Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Ορισμένες από αυτές εξαιτίας του ενθουσιασμού τους που ήταν τόσο μεγάλος, κράτησαν παραπάνω από την προγραμματισμένη τους χρονική διάρκεια.  Επίσης πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες οι όποιες δεν είχαν σχεδιαστεί στον αρχικό προγραμματισμό αλλά οργανώθηκαν στην πορεία του προγράμματος μέσα από τα ενδιαφέροντα και τις ερωτήσεις των παιδιών.

 Σε όλο το πρόγραμμα παρήχθησαν ψηφιακά παιχνίδια , επιδαπέδια, αφίσα, video των παιδιών, βιβλία ,αινίγματα ,ποιήματα, πίνακες. Δόθηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης να συμπληρώσουν οι γονείς αλλά και ερωτηματολόγιο που απευθύνονταν στα παιδιά.

            Σε όλη την πορεία του προγράμματος  οι γονείς είχαν άμεση πρόσβαση συνεχώς αλλά και ενημέρωση. Συνεργάστηκαν μαζί μας και, ήταν πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Μαμά παιδιού γιατρός στο επάγγελμα ,ήρθε στο νηπιαγωγείο και μας μίλησε για τα όργανα του σώματος μας , αδελφή παιδιού μας έκανε επίδειξη καράτε, μπαμπάς παιδιού μελοποίησε το ποίημα για την υγιεινή διατροφή που συνέθεσαν τα παιδιά  .  Μας επισκέφτηκε επίσης διατροφολόγος , καθώς και ο κύριος Κολίαρος( συνταξιούχος γυμνασιάρχης και ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου Καλλιμασιάς Χίου ) που μας έδειξε παραδοσιακά παιχνίδια και έπαιξε μαζί μας με αυτά. Επισκεφτήκαμε το γήπεδο στην Φάρκαινα και κάναμε  γυμναστική ,σύμφωνα με οδηγίες της γυμνάστριας που ήρθε στο γήπεδο για να μας δείξει ασκήσεις . Κάναμε  βόλτα με τα ποδήλατα στο Μονοδέντρι. Εκεί μας επισκέφτηκε τροχονόμος και μας μίλησε για την οδική ασφάλεια.

. Οι μαθητές μας ολοκλήρωσαν με χαρά το πρόγραμμα , συνεργάστηκαν,  δημιούργησαν, αντάλλαξαν ρόλους, έµαθαν µέσα και έξω απ’ το σχολείο και µοιράστηκαν µε άλλους τις εµπειρίες τους.

 Co-operations

 Υπήρξε συνεργασία  με διατροφολόγο,γιατρό, οδοντίατρο, γυμναστή, αρτοποιό, τροχονόμο, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, μια γιαγιά, μια πρωταθλήτρια καράτε, ένα δάσκαλο χορού


COOPERATING ACADEMICS

ΚΑΛΟΥΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΟΡΙΩΤΗ ΠΟΠΗ, ΚΑΤΟΛΕΩΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Objective Action

Να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής, μάθησης, τεχνολογίας και επιστήμης και δεξιότητες του νου. Να κατανοήσουν τα παιδιά τις βασικές παραμέτρους της υγιεινής διατροφής και το ρόλο τους στη ζωή τους. Να γνωρίσουν τις κατηγορίες προϊόντων και να επιλέγουν μια ισόρροπη, για την υγεία, διατροφή. Να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του Να κατανοήσουν τη σχέση των λειτουργιών του σώματος με την υγεία. Να συνδέσουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας με την υγεία. Να ευαισθητοποιηθούν σε υγιεινές συνήθειες που συμβάλλουν στην υγιεινή ζωή των παιδιών. Να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να εκφράζονται, να επιχειρηματολογούν, να αναπτύξουν δεξιότητες διαλόγου, να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο με νέες λέξεις, Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα υγείας, να δείξουν ενδιαφέρον και να οδηγηθούν σε νέα γνώση μέσα από την παρατήρηση , την ανταλλαγή ιδεών, την επαφή με το εποπτικό υλικό, την τέχνη, το παιχνίδι, τη γλώσσα. Να προβληματίζονται, να ερευνούν , να κάνουν υποθέσεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα. Να παρατηρούν, να συγκρίνουν, να ομαδοποιούν. Να ενθαρρυνθούν , να εκφραστούν μέσω της στοχευμένης βιωματικής μάθησης. Να γνωρίσουν κανόνες οδικής συμπεριφοράς και να υιοθετήσουν σωστές οδικές συνήθειες. Να χρησιμοποιήσουν τον Η/Υ για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών, για αναζήτηση λύσεων σε προβληματικές καταστάσεις, να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό υλικό.

Initiative time

3 Μήνες (Σεπτέμβριος,Οκτώβριος, Νοέμβριος)

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation