Μαθητικές δημιουργίες

3o Νηπιαγωγείο Βουτών Ηρακλείου


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Tαινία Μικρού μήκους - με πρωταγωνιστές και συνδημιουργούς τα νήπια μας - με τίτλο " Φελίτσια , ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό"

Tαινία Μικρού μήκους - με πρωταγωνιστές και συνδημιουργούς τα νήπια μας - με τίτλο " Φελίτσια , ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό"
SUBMITTED FROM:

3o Νηπιαγωγείο Βουτών Ηρακλείου

Δημόσιο Νηπιαγωγείο


School Principal

Μαρία Περάκη Μακρή

Contact with School


Description

 

 Στο νηπιαγωγείο μας  ασχοληθήκαμε με θέματα όπως ή διαφορετικότητα ,η μετανάστευση ,  οι κοινωνικές ανισότητες , ο σχολικός εκφοβισμός -,τα είδη του και οι συνέπειες του ,- και μιλήσαμε , ζωγραφίσαμε , παίξαμε , είπαμε,  για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις ( σχολικού εκφοβισμού  κ.λ.π.) . Επίσης  φτιάξαμε ποίημα ,το οποίο ακούγεται στην ταινία , για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά όταν δέχονται βία ,κακοποίηση, ή εκφοβισμό  .

 Διαβάσαμε την ιστορία της «Φελίτσιας» η οποία  άγγιξε  και ευαισθητοποίησε τα παιδιά ( την οποία έγραψε ,διασκεύασε και δραματοποίησε η νηπιαγωγός Μ. Περάκη Μακρή ) .  Αρχικά την δραματοποιήσαμε και μετά αποφασίσαμε  όλοι μαζί , να την  κάνουμε ταινία , για να μπορέσουμε αυτό που δραματοποιήσαμε να το δείξουμε και σε άλλους  και να μεταδώσουμε τα μηνύματα  αυτά  σε πολλά παιδιά , γονείς , εκπαιδευτικούς και ενήλικες . 

 Μην έχοντας εμπειρία από κινηματογραφικές λήψεις δυσκολευτήκαμε στην αρχή , όμως τα παιδιά με δύναμη ,θέληση , διάθεση και κέφι  έκαναν πρόβες , μπήκαν στο πετσί των ρόλων , ντύθηκαν και ξεντύθηκαν πολλές φορές ( και πολλές  μέρες ) μπλε και πορτοκαλί δρακάκια  ,ακολούθησαν τις οδηγίες των νηπιαγωγών και έφεραν σε πέρας  ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα για όλους μας  -και για τους εκπαιδευτικούς.

 Έχοντας την βοήθεια από τον σύλλογο γονέων , φτιάξαμε- βάψαμε   τον πράσινο τοίχο για να κάνουμε το εξειδικευμένο μοντάζ και με την βοήθεια  των γονέων νηπίων,  καταφέραμε να μοντάρουμε την ταινία  βάζοντας μουσική και αφήγηση. Τα παιδιά χάρηκαν την όλη διαδικασία , ευαισθητοποιήθηκαν και είδαν με ενθουσιασμό το τελικό αποτέλεσμα : ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ  ΤΑ ΝΗΠΙΑ .

Ήταν μεγάλη η χαρά τους όταν η ταινία μας βραβεύτηκε στον "9ο Διαγωνισμό Μαθητικών ταινιών μικρού μήκους Σινεμά  διάβασες;" παίρνοντας το 3ο Βραβείο Μυθοπλασίας.  Στην απονομή το βραβείο μας παρέδωσε ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων , κος Γιαβρόγλου. Στο σχολείο η απονομή των βραβείων έγινε παρουσία των γονέων  ενώ το κάθε παιδί πήρε και το ατομικό του «Oscar» για την συμμετοχή του στην ταινία . Όλοι μαζί φωνάξαμε "Μίλα τώρα , μη φοβάσαι". (ποίημα που δημιουργήσαμε μαζί με τα νήπια ) .

Η ταινία μας έχει πάρει καλές κριτικές από γονείς και εκπαιδευτικούς και έχει   σε 3 μήνες πάνω από 1550 προβολές στο  You Tube.  H ταινία  «λέει» :όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό, όχι στις κοινωνικές ανισότητες  και όχι στη βία ( λεκτική , σωματική , ψυχολογική ) στα παιδιά  .


Objective Action

Στόχος μας ήταν:Τα παιδιά να κατανοήσουν την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση κάθε είδους βίας προς τα παιδιά , την ανάγκη υπεράσπισης των αδυνάτων ή «διαφορετικών» παιδιών, την ανάγκη να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, να μάθουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά από άλλες χώρες , μετανάστες , προσφυγόπουλα, να κατανοήσουν την ύπαρξη κοινωνικών , οικονομικών και άλλων ανισοτήτων και να κατανοήσουν ότι η αγάπη και η φιλία ,μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς.
Videos 4

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation