Μαθητικές δημιουργίες

Εκπαιδευτήρια Ατσόγλου


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Τα όνειρά μας... τρένα

Τα όνειρά μας... τρένα
SUBMITTED FROM:

Εκπαιδευτήρια Ατσόγλου


School Principal

Παππά Ελισάβετ

Contact with School


Description

ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: «Τα όνειρά μας…τρένα»

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Έως 10 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΑΙΝΙΑ-ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Δύο αδέλφια από τη Συρία ζουν ευχάριστες στιγμές στο σχολείο τους, με την κ. Φατίμα, τη δασκάλα τους, και τους συμμαθητές τους. Η τελευταία μέρα στο σχολείο πριν τον φρικτό βομβαρδισμό της πόλης πέρασε σαν όλες τις άλλες. Ήταν οι τελευταίες ξέγνοιαστες στιγμές.

Τα δύο αδέλφια, ο Γιουσούφ και ο Αλμίρ, μαζί με τον πιο πιστό τους φίλο, τον σκύλο τους, τον Ορχάν, καταφέρνουν να βρουν μια βάρκα στα παράλια της Τουρκίας, η οποία αποτελούσε σανίδα σωτηρίας προς την ειρήνη. Η ταλαιπωρία δεν τελειώνει εδώ. Η εκμετάλλευση και η δύναμη του χρήματος έκανε τη βάρκα να βουλιάξει και δεκάδες ψυχές να χαθούν μαζί με αυτή στα παγωμένα και αιματηρά νερά του Αιγαίου.

Ωστόσο, οι τρεις τους τα κατάφεραν και πάλι. Φαίνεται η δύναμη της θέλησης για ζωή τους κράτησε σε τούτον τον κόσμο. Τελικά βρέθηκαν σε έναν συνοριακό σταθμό της Ελλάδας. Το μόνο που ήθελαν ήταν να διαφύγουν σε μια ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης.

Στο σταθμό συνάντησαν και άλλους ανθρώπους, κάπως διαφορετικούς από αυτούς αλλά και κάπως ίδιους, θύματα ενός άνισου και άδικου κοινωνικού συστήματος. Ο Χρήστος, ο οποίος δεν έχει ούτε φωνή ούτε ακοή, ο Μάριος, που βλέπει με τα μάτια της ψυχής του και τέλος ο Νίκος και ο Ανδρέας, δύο άνθρωποι του μεροκάματου και του μόχθου.

Το τρένο ήλθε και ο σταθμάρχης το σταματά με λεπτές και ταυτόχρονα περίοπτες κινήσεις. Οι άνθρωποι από το κοντινό παγκάκι ετοιμάζονται να ανέβουν. Όμως ο σταθμάρχης τους σταματά. Το τρένο, το μεγάλο όνειρο σφυρίζει επιτακτικά. Τελικά οι επιβάτες ήταν τρεις, ένα πλούσιο ζευγάρι με τον μοναχογιό τους. Μήπως τα όνειρα φτιάχτηκαν μόνο γι αυτούς;

Το τρένο, το μεγάλο όνειρο, φεύγει… Σβήνει σιγά σιγά στον ορίζοντα… Μαζί του χάνεται και η ελπίδα και το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή.

Ο Γιώργος ξυπνά τρομαγμένος… Όλα αυτά ήταν αποκύημα της φαντασίας του… Επηρεασμένος από τη σύγχρονη κατάσταση της χώρας μας είχε αυτό το περίεργο όνειρο, που πραγματικά τον προβλημάτισε…

 

 

ΣΚΗΝΕΣ

ΣΚΗΝΗ 1: «Το σχολείο στη Συρία»

ΣΚΗΝΗ 2: (Μετά από 10 ημέρες) «Ο συνοριακός σταθμός»

ΣΚΗΝΗ 3: «Σχολείο στην Ελλάδα- Το όνειρο»

 

 


Objective Action

Ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από το προσφυγικό ζήτημα
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation