Συνεργατική επίλυση προβλήματος στο χώρο εργασίας: Τα μαθηματικά της βιομηχανίας ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ

ΓΕΛ ΤΥΧΕΡΟΥ
Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος σχολείο με λιγότερους από 35 μαθητές αλλά ενεργό σε δράσεις και συμμετοχές, στην αγροτική περιοχή του Τυχερού Έβρου. Το μότο του σχολείου μας είναι "ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ"
ΚΑΝΙΔΟΥ ΖΩΗ
Contact with SchoolΠρόκειται για μια διδακτική παρέμβαση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος "Ερευνητικές Εργασίες" της Α΄Λυκείου κατά το 1ο τετράμηνο του 2019-2020. Η κεντρική ιδέα της παρέμβασης είναι η εμπλοκή των μαθητών σε μαθηματικές δραστηριότητες συνεργατικής επίλυσης προβλημάτων (collaborative problem solving) που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο αυθεντικών καταστάσεων που συνιστά ένας χώρος εργασίας και συγκεκριμένα η βιομηχανία ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ. Η εμπλοκή των μαθητών ξεκίνησε με μια επιτόπια επίσκεψη και δομημένη ξενάγηση στους χώρους της βιομηχανίας, η οποία είχε προηγούμένως οργανωθεί από την εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τα στελέχη της εταιρείας , κατά την φάση της προετοιμασίας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ροή παραγωγής, να κάνουν μετρήσεις και να πάρουν δείγματα υλικού για περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του σχολείου αλλά και να συνομιλήσουν με τα στελέχη της εταιρείας και να αντιληφθούν τον πολύπλευρο ρόλο του εργοστασίου στην τοπική κοινωνία (από περιβαλλοντικής, εργασιακής, κοινωνικής σκοπιάς).
Στο σχολείο, οι μαθητές εργαζόμενοι σε 5 ομάδες κλήθηκαν να επιλύσουν 4 μαθηματικά προβλήματα που σχεδιάστηκαν από την εκπαιδευτικό ώστε να ικανοποιούνται οι στόχοι της παρέμβασης, δηλαδή: να αξιοποιούν την μαθηματική γνώση που απέκτησαν στο Γυμνάσιο, να περιγράφουν αυθεντικές καταστάσεις από το πεδίο επίσκεψης, να υποστηρίζουν την διερεύνηση, να ευνοούν πολλαπλές στρατηγικές επίλυσης, να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους αναπαράστασης δεδομένων και να προϋποθέτουν την διεξαγωγή μετρήσεων ή πειράματος, αντλώντας πόρους από όλα τα πεδία των Μαθηματικών (Άλγεβρα, Γεωμετρία και Στοχαστικά). Τα προβλήματα που δόθηκαν στους μαθητές είναι διαθέσιμα εδώ.
Οι ομάδες , έχοντας 2 διδακτικές ώρες για να διαχειριστούν το πρόβλημα παρουσίαζαν την επίλυση στην ολομέλεια της τάξης και τέλος αξιολογούσαν το έργο της ομάδας τους και των άλλων ομάδων. Η μεθοδολογία της παρέμβασης αναπαρίσταται στο διάγραμμα ροής, εδώ.
Η αξιολόγηση της παρέμβασης κινήθηκε σε 2 άξονες: α) Ποιοτικά μέσω συνεντεύξης από έναν μαθητή στο τέλος της παρέμβασης και β) ποσοτικά καθ΄όλη την διάρκεια της παρέμβασης , βάσει των στόχων που είχαν τεθεί και περιγράφεται αναλυτικότερα εδώ.
Οι επιπτώσεις της παρέμβασης στους μαθητές μπορούν να διαχωριστούν σε 2 άξονες: α) Εξωδιδακτικός άξονας: Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν χώρο παραγωγής και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους εκτός σχολικών παραστάσεων. Το εργοστάσιο του Ακρίτα βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό του Τυχερού και το σχολείο και η συνεργασία αυτή, έφερε τους μαθητές και κατά επέκταση την τοπική κοινωνία κοντά στην βιομηχανία, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της αγροτικής μας περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς αρκετών μαθητών εργάζονται στο εργοστάσιο και η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποτέλεσε μοναδική εμπειρία με πολλαπλά οφέλη για τις οικογένειες των μαθητών. Επιπλέον οι μαθητές γνώρισαν επαγγέλματα σχετιζόμενα με την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη όπως μηχανικοί, δασοκόμοι, οικονομολόγοι και άλλα, ερχόμενοι σε επαφή με στελέχη της εταιρείας, διευρύνοντας τους μελλοντικούς επαγγελματικούς τους ορίζοντες και επιλογές. β) Διδακτικός άξονας: Τα αποτελέσματα της παρέμβασης σε επίπεδο διδακτικών στόχων αξιολογήθηκαν με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω και μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Τα μαθητικά έργα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τις ομάδες στην Ολομέλεια , είναι διαθέσιμα εδώ
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της παρέμβασης πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες επιτόπιες επισκέψεις και συνεργασίες με την διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ, ώστε να γίνει ο μετασχηματισμός των σχολικών μαθηματικών στα πρακτικά ή εφαρμοσμένα μαθηματικά μίας βιομηχανίας και να μην χαθεί το νόημα των αυθεντικών καταστάσεων που περιγράφονται στα μαθηματικά προβλήματα.
Η παρέμβαση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης στο ΜΠΣ "Εκπαίδευση στα Μαθηματικά και στις ΦΕ", του τμήματος ΤΠΔΕ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης , υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ.Χ. Σακονίδη.