Καλές πρακτικές

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Το σχολείο μου προστατεύει το κλίμα

Το σχολείο μου προστατεύει το κλίμα
SUBMITTED FROM:

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Οκταθέσιο δημοτικό σχολείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία και προσανατολισμένο στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στο σχολείο μας οι μαθητές μαθαίνουν να μαθαίνουν, να παίζουν, να αυτοβελτιώνονται, να εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, κοινωνικές ευαισθησίες, ενσυναίσθηση και αγάπη για τους συμμαθητές τους και όλους τους ανθρώπους σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης, στοχεύουμε στην καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να νοιάζονται και να δρουν.


School Principal

Ιωάννα Σαρρούδη

Contact with School


Description

Βήμα 1ο:  Αφόρμηση: Η συμμετοχή του σχολείου μας στην κλιματική δράση για την Ειρήνη στις 21 Σεπτεμβρίου, τη διεθνή ημέρα ειρήνης. Ετοιμάσαμε πανό με συνθήματα για την ειρήνη και το περιβάλλον σε ελληνικά και αγγλικά. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Environmental Online - ENO, ενός παγκόσμιου περιβαλλοντικού δικτύου και φυτέψαμε ένα δέντρο. Το δέντρο αποτελεί σύμβολο για την ENO καθώς υπενθυμίζει τη φύση και τη σημασία της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος.  Επίσης, συμβολίζει τη συνεργασία μας με σχολεία και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η δράση αυτή μας ενέπνευσε, ώστε να ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Βήμα 2ο: Σχηματίσαμε ομάδες με μη σταθερή σύνθεση, αναλάβαμε  αρμοδιότητες και αποφασίσαμε την ανάληψη δράσεων. Δεσμευτήκαμε στο συμβόλαιο της τάξης να κάνουμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο συμβόλαιο εθελοντών του σχολείου μας δεσμευτήκαμε να εξοικονομούμε ενέργεια περιορίζοντας τη σπατάλη στο νερό και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στους γονείς και στην τοπική κοινωνία με δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

Βήμα 3ο: Μελετήσαμε, ερμηνεύσαμε και αξιολογήσαμε πληροφορίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη σημαντικότητά του, τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εστιάσαμε στη μελέτη των αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά πολύ στις ανθρώπινες δραστηριότητες και, κυρίως, στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. Κάθε φορά που καίμε ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) για παραγωγή ηλεκτρισμού, θέρμανση κτηρίων, μετακίνηση ή βιομηχανικές διαδικασίες εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα που είναι το πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Άλλα τέτοια σημαντικά αέρια είναι το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και βιομηχανικά αέρια (υδροφθοράνθρακες-HFCs). Συζητήσαμε πώς εκλύονται τα αέρια αυτά στην ατμόσφαιρα και  μέσα από τη ζωγραφική αποτυπώσαμε όσα μάθαμε.

Βήμα 4ο: Πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε ειδικό επιστημονικό προσωπικό από τον οργανισμό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΟΠΕΚ για να ενημερώσει εμάς και τους μαθητές των άλλων τάξεων για την κλιματική αλλαγή. Συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια για τη διαπίστωση του βαθμού κατανόησης του θέματος

Βήμα 5ο : Γίναμε μικροί δημοσιογράφοι πήραμε συνεντεύξεις από τους γονείς μας, τους παππούδες τις γιαγιάδες μας και τους εκπαιδευτικούς και μάθαμε πώς ήταν τα σχολεία, τα νοικοκυριά και οι πόλεις όταν αυτοί παιδιά.  Συζητήσαμε για τις αλλαγές στο σπίτι (φωτισμός, θέρμανση, μαγείρεμα) στο σχολείο (φωτισμός, θέρμανση) στην πόλη (μετακινήσεις, φωτισμός, εργοστάσια) και προβληματιστήκαμε για την κατανάλωση ενέργειας. Εκπαιδευτικό υλικό «Δράση για το κλίμα» από το Δίκτυο  «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS»

Βήμα 6ο: Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα «Το σχολείο μου προστατεύει το κλίμα» Δημιουργήθηκε η ενεργειακή ομάδα ( Ε.Ο.) έργο της οποίας είναι η συνολική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή στο σχολείο, η καταγραφή της υπάρχουσας ενεργειακής κατάστασης του, η πρόταση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας , η οργάνωση καμπάνιας πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, της οικογένειας και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

Βήμα 7ο:Τρεις μαθητές/ήτριες από την ενεργειακή ομάδα συμμετείχαν στο Ενεργειακό Συμβούλιο (Ε.Σ.) το οποίο αποτελείται από τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκπρόσωπο του συλλόγου Γονέων , βοηθητικό προσωπικό, εκπρόσωπο της δημοτικής κοινότητας και έργο του οποίου είναι η συνολική υποστήριξη της Ε.Ο. κατά την υλοποίηση του προγράμματος.

Βήμα  8ο: Μαζί με τα άλλα μέλη του Ενεργειακού Συμβουλίου περιηγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου για τη συγκέντρωση δεδομένων για το ενεργειακό προφίλ του σχολείου (λεβητοστάσιο, καταγραφή θερμαντικών σωμάτων, καταγραφή ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.
Δεν προλάβαμε να κάνουμε μετρήσεις με ειδικά όργανα και έρευνα (θερμόμετρο, φωτόμετρο, ενεργειόμετρο) της θερμοκρασίας, της φωτεινότητας των χώρων και της κατανάλωσης ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών του σχολείου και έρευνα για τη θερμική άνεση, τη θερμοκρασία, την ποιότητα του αέρα, το φωτισμό των χώρων, τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού, το πώς «λειτουργούν» το σχολικό κτήριο οι χρήστες του (μέθοδοι αερισμού δωματίων, μέθοδοι ρύθμισης της θέρμανσης, χρήση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων).

Βήμα 9ο : Ασχοληθήκαμε με την κομποστοποίηση.  Τι είναι; Ποια υλικά μπορούμε να βάλουμε στον κομποστοποιητή ποια όχι και γιατί; Πώς θα τα τοποθετήσουμε; Ποια τα οφέλη; Κατασκευάσαμε εύκολο πρόχειρο και οικολογικό κομποστοποιητή,  ώστε να κατανοήσουμε τη διαδικασία της αποικοδόμησης και του μετασχηματισμού.  Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας στο συμβόλαιο του σχολείου για μεταφορά των γνώσεων στους συμμαθητές μας, στους φίλους μας και στην τοπική κοινωνία  δημιουργήσαμε ηλεκτρονικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τη διαδικασία της  κομποστοποίησης  και το κοινοποιήσαμε στις ψηφιακές τάξεις του σχολείου μας.  Συζητήσαμε με τους γονείς μας για τα οφέλη της. Γράψαμε γράμμα στον Δήμαρχο και ζητήσαμε να μας χορηγήσει κομποστοποιητή, ώστε με την έναρξη της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσουμε την κομποστοποίηση για να προλάβουμε να δούμε και το στάδιο του μετασχηματισμού. 

Βήμα 10ο: Συμμετείχαμε στην παρέλαση ενημέρωσης του σχολείου μας αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με εστίαση στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Ως τάξη ευαισθητοποιηθήκαμε για την ενημέρωση των πολιτών για την απειλή που βιώνουν τα ζώα των οποίων το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης βρίσκεται στους πόλους της γης ή γενικά σε ψυχρά κλίματα, όπως για παράδειγμα οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι, ζώα τα οποία  θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα από την άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, ενημερωθήκαμε και ευαισθητοποιηθήκαμε. Στη συνέχεια , δημιουργήσαμε τα δικά μας μηνύματα.

Βήμα11ο: Μιλήσαμε για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα αγγλικά, με αφορμή ένα animation video . Κάναμε ένα βίντεο-κουίζ πάνω σε αυτό για να κατανοήσουμε καλύτερα τις έννοιες αυτές και τις συνέπειές τους στη Γη μας. Φτιάξαμε συννεφόλεξα με λέξεις που είχαν σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Διαβάσαμε το βιβλίο Earth Book by Todd Parr και πήραμε ιδέες πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον πλανήτη μας κάνοντας μικρά απλά πράγματα καθημερινά! Δημιουργήσαμε το δικό μας Earth Βook με τις μικρές καθημερινές μας πράξεις για την προστασία του πλανήτη μας και το κοινοποιήσαμε στις ψηφιακές τάξεις του σχολείου μας

Βήμα12ο: Συνεργαστήκαμε και δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό αλφαβητάρι με αφήγηση για να δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για την ανακύκλωση-κομποστοποίηση στην οικογένειά μας και στους συμμαθητές μας και το κοινοποιήσαμε στις ψηφιακές τάξεις του σχολείου μας.

Βήμα13ο: Δημιουργήσαμε παιχνίδια Recycling Right! Μάθαμε να ξεχωρίζουμε τι πετάμε σε κάθε κάδο της ανακύκλωσης και φτιάξαμε ένα δικό μας παιχνίδι για να ευαισθητοποιήσουμε και τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας. 8 composting steps: Γνωρίσαμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης και εμπνευστήκαμε ένα παιχνίδι για να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας.

Βήμα14ο:Πορεία με στόχο. Είχαμε προγραμματίσει να πραγματοποιήσουμε πορεία την Παρασκευή 8 Μαΐου κατά τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης για να συνδυαστεί με το παγκόσμιο μαθητικό κίνημα για το κλίμα "Fridays for future" η οποία φυσικά αναβλήθηκε. Ωστόσο, συμμετείχαμε στη νέα πορεία με στόχο της Action Aid και σχεδιάσαμε τα δικά μας βήματα για τον στόχο 13

Βήμα15ο: Δημιουργία Padlet: Δημιουργήσαμε ένα padlet για την παρουσίαση του προγράμματος και των δράσεών μας  https://padlet.com/sarroudi/climad18evosmou


Results / Reactions

Δεν καταφέραμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, αλλά εμπνευστήκαμε, συνεργαστήκαμε, συζητήσαμε, σχεδιάσαμε, πήραμε αποφάσεις, ενημερωθήκαμε, προβληματιστήκαμε, συμβουλευτήκαμε, μελετήσαμε, διερευνήσαμε, ερμηνεύσαμε, αξιολογήσαμε, μάθαμε, ενημερώσαμε, δεσμευτήκαμε,  εφαρμόσαμε, ζωγραφίσαμε, δημιουργήσαμε, ευαισθητοποιηθήκαμε, ευαισθητοποιήσαμε, νοιαστήκαμε, κινητοποιήσαμε, αναλάβαμε δράση, κομποστοποιήσαμε, βελτιωθήκαμε, γίναμε πιο υπεύθυνοι, παίξαμε, γελάσαμε, διασκεδάσαμε...



Co-operations

1.  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

2. Δίκτυο Νοιάζομαι και Δρω

3. Υπεύθυνη Π.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης 

4.  Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης

5.  ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία 
Δίκτυο Νοιάζομαι και Δρω

6. Δίκτυο Μεσόγειος SOS

7. Σύλλογος Γονέων
8. Action Aid
9. Let' s do it Greece


COOPERATING ACADEMICS

Νικοπούλου Μαρία ΠΕ06, Σαρρούδη Ιωάννα ΠΕ70, Τριανταφύλλου Ελένη ΠΕ86, Τσοπανίδης Σταμάτιος ΠΕ70

SPREAD THE WORD METHODS

Αφίσες, Προβολή των δράσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου, Δημιουργία υλικού, ενημερωτικών φυλλαδίων, παιχνιδιών, διαδραστικών video, κοινοποίηση στις ψηφιακές τάξεις του σχολείου


Objective Action

Το πρόγραμμα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Για το σκοπό αυτό οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα και σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα δίνοντας, κυρίως, έμφαση στην εξοικονόμηση της ενέργειας

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Initiative time

Σεπτέμβριος 2019-Μάιος 2020

Initiative Location

Σχολείο και σπίτι

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation