Σχέδια μαθήματος

18 ΔΣ Βόλου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Sustainable Poetry project (eTwinning)

Sustainable Poetry project (eTwinning)
SUBMITTED FROM:

18 ΔΣ Βόλου

Πρόκειται για ένα εξατάξιο Δημοτικό σχολείο που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Βόλου. Έχει διακριθεί για τις δράσεις του με βραβεία όπως eTwinning Europen Quality Label, 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό Horizon, eTwinning school 2019 καθώς και χάλκινο στα Education Leaders awards.


School Principal

Διονυσία Μάσσιου

Contact with School


Description

Η 5η τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών συμμετέχει σε πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Sustainable Poetry».

Το Sustainable Poetry είναι ένα παγκόσμιο συν-δημιουργικό έργο που 1) υψώνει τις φωνές των παιδιών και των νέων για ένα βιώσιμο μέλλον 2) δίνει στα ζητήματα αειφορίας μια φυσική θέση στην εκπαίδευση.

Η βασική ιδέα του έργου βασίζεται σε μια κριτική προοπτική όπου τα παιδιά και οι νέοι, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις και τις ανάγκες, έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας εκπαιδευτικής κοινότητας με έμφαση στην ανάπτυξη της γλώσσας και της εξωτερικής γνώσης, της κριτικής σκέψης και της φωνής τους για ένα βιώσιμο μέλλον.
Όλοι οι συν-δημιουργοί δημιουργούν ποίηση με βάση τους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για ένα βιώσιμο μέλλον και γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2021 συμμετέχοντας στο POP UP POETRY (ψηφιακή εκδήλωση) όπου παιδιά και νέοι μοιράζονται ποίηση για ένα βιώσιμο μέλλον με ολόκληρο τον κόσμο.

Κάθε συν-δημιουργός συνεργάζεται με ένα σχολείο φίλων. Για παράδειγμα, μπορούν να γράψουν γράμματα και να μοιραστούν ποιήματα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Όλοι οι συν-δημιουργοί έχουν κοινή ευθύνη να συμπεριλάβουν τους μαθητές που θα έχουν μεγάλη επιρροή στη διαδικασία και στο περιεχόμενο. Κάθε σχολείο αποφασίζει πώς θέλουν να παρουσιάσουν τα ποιήματα των μαθητών, για παράδειγμα μέσω μιας έκθεσης μέσα ή έξω από το σχολείο, ένα φεστιβάλ ποίησης, μια ταινία ή άλλη πρόταση.


Results / Reactions

Οι μαθητές προβληματίστηκαν ιδιαίτερα με την θεματική και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες αναφορικά με την δυνατότητα συγγραφής ποιημάτων. Οι αρχικές αμφιβολίες τους σχετικά με την δυσκολία γραφ'ης σε ξένη γλώσσα γρήγορα αντικαταστάθηκαν από το ζωηρό ενδιαφέρον που έδειξαν μέσα από την συνεργασία με τους συμμαθητές άλλων χωρών. Τόσο το θέμα όσο και η δυνατότητες επικοινωνίας υπήρξαν ισχυρά κίνητρα για να δημιουργήσουν αξιόλογες, δημιουργικές δουλειές.



Co-operations

Συνδημιουργία από μαθητές Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας ενός εγγράφου με ποιήματα 

https://docs.google.com/document/d/1RrAidgVAPlPX8UkVVNSQyXIjQJtM5D8uiWOwUBIQ3OI/edit#heading=h.79v7vu4ddl7

Επίσης συνδημίουργία padlets με σκοπό την επικοινωνία των μαθητών 

https://el.padlet.com/lilia_kalogirou/t87vioj94hrmtbhr

https://el.padlet.com/lilia_kalogirou/7cpr8j26tbuxd23a

Και δημιουργία padlet αντί έκθεσης στο χώρο του σχολείου λόγω κλεισίματος της σχολικής μονάδας

https://el.padlet.com/lilia_kalogirou/i2l1zgrmacrqp0ko


COOPERATING ACADEMICS

Καλογήρου Ευαγγελία

Objective Action

Οι μαθητές ενημερώνονται, προβληματίζονται και δημιουργούν ποιήματα με βάση τους 17 παγκόσμιους στόχους.

Initiative time

3 μήνες

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation