Καλές πρακτικές

Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

"Trees for Europe-Δέντρα για την Ευρώπη"

"Trees for Europe-Δέντρα για την Ευρώπη"
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου


School Principal

Λιβιτσάνη Γεωργία

Contact with School


Description

Το  νηπιαγωγείο μας  συμμετείχε  στην εκδήλωση «Trees for Europe 2019(Τα δέντρα για την Ευρώπη το 2019) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 φυτεύοντας ένα δέντρο στην αυλή. Η εκδήλωση στην οποία  συμμετείχαν σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη την Ευρώπη την ίδια μέρα, διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Φιλανθρωπικό οργανισμό  Tree-Europe  που έχει έδρα στη Γαλλία.  Η συμβολική χειρονομία της φύτευσης ενός δέντρου έχει μεγάλη σημασία λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης   που απειλεί τον τρόπο ζωής μας  και τον πλανήτη γενικότερα.                                                                                                                                    

Τα δέντρα διατηρούν σημαντικό ρόλο  στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα αέρια του θερμοκηπίου. Παράλληλα, με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης απελευθερώνουν οξυγόνο (Ο2). Μειώνουν την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων αφού  συγκρατούν  το νερό της βροχής και ανακόπτουν την ταχύτητα του ανέμου.                                             

Παράλληλα συμμετέχοντας στη δράση «Δέντρα για την Ευρώπη  2019»,με πολλά σχολεία της Ευρώπης ταυτόχρονα την ίδια μέρα,  δείχνει ότι τα προβλήματα του περιβάλλοντος  είναι κοινά και μας αφορούν όλους και ότι κοινός στόχος  είναι η προστασία του πλανήτη. Φυτέψαμε στην αυλή του σχολείου μας  μια καλλωπιστική Δαμασκηνιά (Προύνος).                             

Στη δράση μας συμμετείχαν και γονείς των νηπίων, πράγμα που δείχνει την εξωστρέφεια του σχολείου και την άριστη συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων. Μας δόθηκε επίσης η αφορμή και  προσεγγίσαμε όλους τους τομείς του αναλυτικού προγράμματος  σπουδών του Νηπιαγωγείου.


Results / Reactions

Όλοι όσοι συμμετείχαν  (νήπια και γονείς) χάρηκαν με το αποτέλεσμα. Η διάχυση της δράσης μας γίνεται μέσω του διαδικτύου και με παρουσίαση στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Το Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα περιβάλλοντος. Εφαρμόζει κάθε χρόνο ποικίλα περιβαλλοντικά και καινοτόμα προγράμματα. Έχει βραβευθεί  και διακριθεί από τη WWF για το πρόγραμμα Καλύτερη ζωή, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, από τα Οικολογικά Σχολεία και την παιδική HELMEPA.                                                                                                                                Η προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μελλοντικών υπεύθυνων και ενεργών πολιτών και μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, έχει βρει την αποδοχή και στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Γι αυτό θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά.                                                   

                                                                       



Co-operations

-"Trees for Europe"

-Με τους γονείς των μαθητών

-Με φυτώριο για την προμήθεια του δέντρου


COOPERATING ACADEMICS

Γεωργία Λιβιτσάνη

SPREAD THE WORD METHODS

Διαδίκτυο, ιστολόγιο του σχολείου, παρουσίαση στο τέλος της σχολικής χρονιάς και συμμετοχή σε έκθεση με έργα των μαθητών την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος-5 Ιουνίου, που διοργανώνει το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων του νησιού μας.


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα πάνω στο στόχο 13-Δράση για το κλίμα.Επιπλέον η ενημέρωση και η απόκτηση γνώσεων για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.Η ανάπτυξη ικανοτήτων για τον προσδιορισμό και την επίλυση του προβλήματος, η διαμόρφωση θετικών στάσεων απέναντι στο περιβάλλον και η εκδήλωση ανάλογης συμπεριφοράς.

Target Audience

Απευθύνεται στους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Initiative Location

Η αυλή του Νηπιαγωγείου Αγίου Δημητρίου

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation