Σχέδια μαθήματος

3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

"Κούκλες από ... σπίτι!"

"Κούκλες από ... σπίτι!"
SUBMITTED FROM:

3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης

aa


School Principal

Ευσταθία Χαχούλη

Contact with School


Description

Το πρόγραμμα «Κούκλες από … σπίτι! Μικρές ηλιαχτίδες ενδυνάμωσης και φροντίδας μέσα από το … παράθυρο!» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση από την πανδημία της Covid-19, προκειμένου να υποστηρίξει τους μαθητές που παρέμειναν στο σπίτι κατά την περίοδο των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και την ομαλή μετάβασή τους μετά την κρίση, στο σχολείο.

Σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας, Δρ. Μενδρινού Ιωάννα, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης Γλυφάδας (ΚΕΠΡΑΓΕΑ) και την  Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου κ. Μ. Χαρατσίδου (Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια), την αρωγή και αιγίδα του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) και την υποστήριξη της Δ/νσης Π.Ε. Δ’ Αθήνας. Παράλληλα, η νηπιαγωγός του 3ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης, κ. Πηνελόπη Κερασοβίτη, επιμελήθηκε και δημιούργησε τα γραφικά των υποστηρικτικών εντύπων, καθώς και τα video – animation, με ηχητική/ οπτική παρουσίαση και υπότιτλους, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα και συμπερίληψη όλων των μαθητών, ακόμη και όσων δεν έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης ή/και με άλλες ιδιαίτερες ανάγκες.

 Οι Πηνελόπη Κερασοβίτη, Μαρία Περίκου και Ειρήνη Μπάνου, εκπαιδευτικοί του 3ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης, θέλοντας να συμβάλλουν στην ψυχική ενδυνάμωση και προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών τους (μεταξύ των οποίων και οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης), εφάρμοσαν πιλοτικά το πρόγραμμα στους μαθητές τους, αξιοποιώντας μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Ειδικότερα, για την επικοινωνία, τη διαμοίραση των προσκλήσεων δράσης, την ανάρτηση των μαθητικών έργων και την παροχή ανατροφοδότησης στα παιδιά, επιλέχθηκε η πλατφόρμα e-me και το e-me blog του σχολείου, καθώς και η δυνατότητα course presentation, με την οποία δημιουργήθηκε η παρουσίαση του συνόλου των μαθητικών δημιουργιών. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι μαθητές/ήτριες είχαν πρόσβαση στο υλικό της ομάδας (βλέπε εδώ).

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και τα αποτελέσματά του έχουν παρουσιαστεί ως καλές πρακτικές σε εκπαιδευτικούς ΠΕ60 & ΠΕ70 άλλων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (σε συνεργασία με ΠΕΚΕΣ Πειραιά και Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ΄ και Γ΄ Αθήνας).

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ 3ο ΣΤΟΧΟ (ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ):

Μέσα από μία ακολουθία 10 βημάτων-προσκλήσεων με πρόσφορα για τις οικογένειες ασύγχρονα και σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης και επικοινωνίας, (βημάτων) τα οποία ολοκληρώνονται σε 8 εβδομάδες, οι μαθητές οδηγήθηκαν μεθοδικά στην επίτευξη στόχων που συνδέονται με τον 3ο παγκόσμιο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης: «Καλή υγεία και ευημερία».

Ειδικότερα, μέσα από την παρουσίαση μίας αφηγηματικής ιστορίας με κεντρικό ήρωα τον Ήλιο και τις Ηλιαχτίδες του και συγκεκριμένες προτάσεις δραστηριοτήτων βιωματικής και ανακαλυπτικής προσέγγισης, οι μαθητές/τριες γνώρισαν και κλήθηκαν να υιοθετήσουν καλές πρακτικές προαγωγής της σωματικής και ψυχικής τους υγείας (υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, διαχείριση του άγχους και του στρες, διαταραχών ύπνου, κ.λπ.), οι οποίες προτείνονται από έγκυρους οργανισμούς και φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Τέλος, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο 3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης, αλλά και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του στην εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω webinars, συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για τη σημασία της ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης των παιδιών σε περιόδους κρίσης και την παρώθηση αυτών να εφαρμόσουν προγράμματα αγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας, κατά τη διάρκεια και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

(Περισσότερες πληροφορίες και ανάλυση του προγράμματος, στο συνημμένο αρχείο)


Results / Reactions

Οι μαθητές/τριες απέστειλαν - για το κάθε βήμα του προγράμματος - υλικό με τη βοήθεια και τη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων τους.

Ζωγραφιές, φωτογραφίες, βίντεο ή ηχογραφήσεις συγκεντρώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς και παρουσιάζονταν τακτικά στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας και, σαφώς, στην ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Με τον τρόπο αυτό, επιτεύχθηκε η διατήρηση των δεσμών επικοινωνίας της ομάδας των συνομηλίκων μαθητών/τριών, αλλά και η παιδαγωγική επαφή-σχέση με τις εκπαιδευτικούς.

Αξιοποιώντας τις διαθέσιμες μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, γνωρίσαμε ο ένας την κούκλα του άλλου, μάθαμε τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τα όνειρά της, μιλήσαμε για τα άγχη της, αλλά και για τα όσα την (και μας) χαροποιούν. Αν και #μείναμε_σπίτι, μοιραστήκαμε την καθημερινότητά μας και παραμείναμε συνδεδεμένοι, διατηρώντας την κοινωνική μας αλληλεπίδραση, τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική μας ισορροπία.

Με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να μετασχηματίσουμε την πρωτόγνωρη – για όλους μας – εμπειρία τής αναγκαστικής παραμονής μας στο σπίτι, σε μία εμπειρία έκφρασης, αυτορρύθμισης, ενσυναίσθησης, ενδυνάμωσης και γόνιμης επικοινωνίας, στοιχεία και δεξιότητες απαραίτητες για τη διατήρησης της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευημερίας.



Co-operations

Για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κούκλες από … σπίτι! Μικρές ηλιαχτίδες ενδυνάμωσης και φροντίδας μέσα από … το παράθυρο!», το 3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης συνεργάστηκε με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Δ’ Αθήνας, Δρ Ιωάννα Μενδρινού, αλλά και το Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας του ΚΕΠΡΑΓΕΑ (Κέντρο Πρόληψης Αλίμου – Γλυφάδας – Ελληνικού Αργυρούπολης), δια της υπεύθυνης Α.Υ. Τέλος, πρέπει να μνημονευτεί η αγαστή συνεργασία με τις οικογένειες των μαθητών, οι οποίοι ανέλαβαν κομβικό ρόλο υποστήριξης των παιδιών τους, αλλά και τη λήψη και αποστολή φωτογραφικού/ βιντεοσκοπικού/ ηχογραφικού ή άλλου υλικού παραγωγής των παιδιών, διασφαλίζοντας την τήρηση των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων.


COOPERATING ACADEMICS

Πηνελόπη Κερασοβίτη, Μαρία Περίκου, Ειρήνη Μπάνου

SPREAD THE WORD METHODS

Το πρόγραμμα «Κούκλες από … σπίτι! Μικρές ηλιαχτίδες ενδυνάμωσης και φροντίδας μέσα από … το παράθυρο!» αποτελεί ένα δομημένο και ολοκληρωμένο εξ αποστάσεως πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, μοναδικό ενδεχομένως ως προς την εξειδικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης συνθήκης οριζόντιας αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού, αλλά και για την ηλικιακή ομάδα μαθητών στην οποία απευθύνεται.

Η διάχυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, όσο και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και τοπική κοινωνία.

Κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των γονέων, το υλικό φωτογράφισης/ βιντεοσκόπησης/ ηχογράφησης, αλλά και τα φύλλα εργασίας και οι ζωγραφιές των παιδιών συγκεντρώθηκαν σε μία παρουσίαση και δημοσιοποιήθηκαν στο ιστολόγιο του 3ου Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης (βλέπε εδώ), στην πλατφόρμα e-me (https://blogs.4all.e-me.edu.gr/hive-3nipargyr/), η οποία αποτέλεσε και την ψηφιακή μας τάξη κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Με τον τρόπο αυτό, το υλικό τέθηκε προς διακίνηση και αξιοποίηση τόσο από τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τής σχολικής μονάδας, όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Δ’ Αθήνας, κ. Ιωάννα Μενδρινού, αλλά και την εκπαιδευτικό του σχολείου μας, κ. Πηνελόπη Κερασοβίτη, στη ΔΠΕ Δ’ Αθήνας και σε άλλες περιφέρειες (ΔΠΕ Πειραιά, ΔΠΕ Γ’ Αθήνας κλπ), δια μέσου των κατά τόπους ΠΕΚΕΣ, μέσω τηλεσεμιναρίων (webinars).

Τέλος, ως τελική γιορτή για τη λήξη τής σχολικής χρονιάς, επιλέχθηκε η παρουσίαση των «παραστάσεων» των παιδιών με τις κούκλες τους, αλλά και των έργων που δημιούργησαν καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης τού προγράμματος, η οποία και θα προβληθεί σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους τής τοπικής κοινωνίας, με τη χρήση ψηφιακών/ ηλεκτρονικών μέσων.


Objective Action

Καλή υγεία και ευημερία

Initiative time

Μάρτιος - Μάιος 2020

SUPPORTED FILES(1)

Videos 3

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation