Μαθητικές δημιουργίες

3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

"Έξυπνος" Κάδος Ανακύκλωσης

"Έξυπνος" Κάδος Ανακύκλωσης
SUBMITTED FROM:

3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης μας με 400 μαθητές και 40 περίπου εκπαιδευτικούς. Κάθε σχολική χρονιά οργανώνει και υλοποιεί πολλές και ποικίλες εξωδιδακτικες δράσεις, προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, κ.α. Επίσης διατηρεί Ομάδα Επιχειρηματολογίας, Ομάδα Λογικής, Ομάδα Ρομποτικής & Προγραμματισμού και Ομάδα Περιβαλλοντικής. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου: http://3lyk-komot.rod.sch.gr/3gel/


School Principal

Φωτιάδης Νικόλαος

Contact with School


Description

Το πρόβλημα της αύξησης αλλά και της διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι ένα ζήτημα που συνεχώς μεγαλώνει και ολοένα γίνεται δυσκολότερο για τους δήμους. Με την ανακύκλωση συσκευασιών όλοι βοηθάμε την πόλη μας να παράγει λιγότερα σκουπίδια, να έχει λιγότερη ρύπανση, να εξοικονομείται ενέργεια, φυσικοί πόροι και πρώτες ύλες, και κατ’ επέκταση να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας. 

Ωστόσο λέγεται ότι η ανακύκλωση, αν και είναι μια διαδικασία που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει, παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή της. Ποια είναι η προσωπική μας ευθύνη; Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε από μικρή ηλικία αυτό που πλέον ονομάζεται «παιδεία ανακύκλωσης»; Θα μπορούσε η εμπλοκή του καθενός μας στη διαλογή των απορριμμάτων, να κατορθώσει την αποδοτικότερη ανακύκλωσή τους;

Με αυτά τα ερωτήματα και τις σκέψεις οι μαθητές της ομάδας Ρομποτικής & Προγραματισμού του σχολείου μας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της ανακύκλωσης και να προτείνει έναν πιο “έξυπνο” και τεχνολογικό κάδο ανακύκλωσης. H αξία του «απορρίμματος» και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτέλεσε τη βασική αρχή της πρόταση μας.

Η ιδέα της κατασκευής μας είναι οι μπλε κάδοι που συγκεντρώνουν όλα τα υλικά προς ανακύκλωση, να αντικατασταθούν με κάδους που διαχωρίζουν άμεσα τα ανακυκλώσιμα υλικά σε χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό και να προσφέρουν κάποιους αυτοματισμούς στους δημότες που ανακυκλώνουν. Επίσης για λόγους πρακτικούς προτείνουμε να διατηρούμε το καπάκι του κάδου κλειστό, ώστε να απορρίμματα να μην καταστραφούν από ενδεχόμενη βροχή. Η κατασκευή συνοδεύεται με μια ειδική εφαρμογή για να ανοίγει/κλείνει τον κάδο από απόσταση, με σκοπό την ασφάλεια, διευκόλυνση και την τήρηση κανόνων υγεινής και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα η ομάδα μας κατασκεύασε 3 κάδους, ένα για κάθε υλικό και μια εφαρμογή για Android για κινητά που επικοινωνεί μαζί τους. 

Για τον κώδικα αρχικά χρησιμοποιήσαμε τον προσομοιωτή Tinkercad και αφού σιγουρευτήκαμε ότι λειτουργεί κατασκευάσαμε το πραγματικό κύκλωμα. Πάνω στον "έξυπνο" κάδο έχουμε τοποθετήσει μία οθόνη LCD, ενώ μέσα και συγκεκριμένα κάτω από το καπάκι έχει τοποθετηθεί ένας αισθητήρας υπερήχων UltraSonic, ο οποίος μετράει την απόσταση από τα ανακυκλώσιμα υλικά εντός του κάδου ώστε να εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη σχετικό με την πληρότητα του. Επίσης έχει τοποθετηθεί ένας servo-κινητήρας για να ανοίγει με αυτοματισμό το καπάκι μέσω της εφαρμογής Smart Recycle Bin. Ο δημότης θα έχει εγκατεστημένη σε κινητό τηλέφωνο την ειδική εφαρμογή και θα συνδέεται μέσω Bluetooth με τον κάδο ώστε δίνοντας την εντολή, από απόσταση, να ανοίξει ή να κλείσει τον κάδο. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με το ανοικτού κώδικα λογισμικό: ΑppΙnventor.Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:

Βερρή Ανδρονίκη (ΠΕ86) και Χουρμούζης Μαργαρίτης (ΠΕ03)


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της ανακύκλωσης, η κριτική στάση στα προβλήματα και η δημιουργική αντιμετώπισή τους.
Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation