Σχέδια μαθήματος

5ο Γυμνάσιο Λάρισας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

"Ζωντανή βιβλιοθήκη" - Διασχολική συνεργασία 5ου και 10ου Γυμνασίου Λάρισας

"Ζωντανή βιβλιοθήκη" - Διασχολική συνεργασία 5ου και 10ου Γυμνασίου Λάρισας
SUBMITTED FROM:

5ο Γυμνάσιο Λάρισας

το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας είναι ένα από τα κεντρικά σχολεία της πόλης. Αριθμεί 400 μαθητές και το εκπαιδευτικό δυναμικό ξεπερνά τους 50 εκπαιδευτικούς. Φοιτούν μαθητές μεσοαστικών οικογενειών, αλλοδαποί και πρόσφυγες.


School Principal

Δεληζώνα Ζωή

Contact with School


Description

Με τους 25 μαθητές  του 5ου Γυμνασίου Λάρισας που μετέχουν στο πρόγραμμα: "Είμαστε διαφορετικοί... όχι αδιάφοροι" οι οποίοι με βιωματικό τρόπο και μεθόδους εκπαιδευτικού δράματος προσεγγίζουν τα αθρώπινα δικαιώματα με επικέντρωση στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας και ρατσισμού, επιλέξαμε μια σειρά λογοτεχνικών βιβλίων με σχετική θεματολογία (εβραίοι, τσιγγάνοι, ΑμεΑ, μετανάστες, πρόσφυγες). Αφού τα παιδιά μελετούν το βιβλίο, στη συνέχεια παίρνουν το ρόλο του κεντρικού ήρωα/ ηρωίδας ή άλλλων προσώπων του βιβλίου, βιώνουν καταστάσεις του βιβλίου και μοιράζονται με τους συμμαθητές τους την εμπειρία τους, κάνοντάς τους συμμέτοχους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα παιδιά επιλέγουν τεχνικές βιωματικής εκπαίδευσης στην παρουσίαση του βιβλίου, όπως "διάδρομος συνείδησης", "πάρε θέση", "ανακριτική καρέκλα", "αφηγηματική αναδιήγηση", "αεροπλανάκια", "world cafe". Η βιωματική αυτή προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του διαλόγου και της επιχειρηματολογίας, τη διάδραση, την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και την συναισθηματική εμπλοκή του κοινού που συχνά φαντάζεται ή επιλέγει το τέλος ή αλλάζει πράγματα και καταστάσεις που διευκολύνουν τη ζωή των ηρώων (όπως στο θέατρο Forum). Άλλες φορές πάλι επιλέγονται αποσπάσματα των βιβλίων προς ανάγνωση και συζήτηση, καλλιεργώντας τον αναγνωστικό και θεατροκεντρικό εγγραμματισμό. Μοιράζονται κάρτες με τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ και τα παιδιά αναζητούν εκείνα τα δικαιώματα που καταπατήθηκαν καθώς και τρόπους αποκατάστασης της αδικίας, αποδίδοντας με παγωμένες εικόνες ή με την τεχνική του ημερολογίου την ιστορία.Τα βιβλία παρουσιάζονται στην ομάδα, αλλά και στους άλλους μαθητές των σχολείων. Αντίστοιχα λειτουργούν και οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Λάρισας. Επίσης προσκαλούνται στο σχολείο άτομα με Αναπηρία που μοιράζονται τις εμπειρίες τους μαζί τους. Καλούνται συγγραφείς βιβλίων σχετικών και συζητούν μαζί τους. Επίσης επισκέπτονται εθελοντικά κέντρα (για παράδειγμα πρότυπο εθελοντικό κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων στη Νάουσα της Πάρου) που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία, για να ακούσουν τα προβλήματά τους, να συζητήσουν σχετικά με τις δράσεις τους και να μοιραστούν μαζί τους τις ανησυχίες τους. Σε αυτή την περίπτωση η "ζωντανή βιβλιοθήκη" αποκτά την κυριολεκτική της υπόσταση.

Η ιδέα στηρίζεται στη "ζωντανή βιβλιοθήκη" - είναι μια παραλλαγή της -που ξεκίνησε στη Δανία και επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα και η οποία είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης που δεν δανείζει βιβλία, αλλά εθελοντές συνανθρώπους που εκθέτουν τον εαυτό τους σε ανάγνωση. Επίσης στηρίζεται στη λογική πως στα παιδιά αρέσει να ακούνε λογοτεχνικά έργα, ακόμη και αν δεν τους αρέσει να τα διαβάζουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το βιβλίο λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός, που μιλάει, γελάει, κλαίει, αγωνίζεται, θυμώνει. 


Results / Reactions

Έως σήμερα - η δράση είναι σε εξέλιξη- πάνω από 200 παιδιά του 5ου Γυμνασίου Λάρισας άκουσαν τουλαχιστον ένα βιβλίο, πάνω από 100 δύο ή τρία βιβλία, προβληματίστηκαν, βίωσαν προβλήματα, διάδρασαν με τους συμμαθητές τους, έπαιξαν, μπήκαν στη θέση του άλλου, ζωγράφισαν, αναδιηγήθηκαν την ιστορία. Η δράση υλοποιήθηκε και με τους μαθητές του 10ου Γυμνασίου Λάρισας που μετέχουν στο προαναφερθέν πρόγραμμα (διασχολική συνεργασία) και που διαβάζουν επίσης τα ίδια βιβλία και τα παρουσιάζουν στο σχολείο τους. Σε κοινή συνάντηση μάλιστα στην Πορταριά του Βόλου οι μαθητές των δύο σχολείων συνπαρουσίασαν τρία βιβλία. Συνεργαστήκαμε με εκπαιδευτικούς του σχολείου (μουσικός, καλλιτεχνικών, φιλόλογοι), αναδεικνύοντας νέες μεθόδους διδακτικής της λογοτεχνίας. Συγχρόνως στο πλαίσο της διαθεματικότητας τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο, αν υπάρχει στόχος και όραμα, καθώς οι συνάδερφοι των ειδικοτήτων αναφέρθηκαν σε προσωπικότητες (με κινητικά ή άλλα προβλήματα που έχουν διαπρέψει). Μαθητές που παίρνουν μέρος στη "ζωντανή βιβλιοθήκη" ζητούν να διαβάσουν το βιβλίο που άκουσαν ή να παρουσιάσουν ένα αγαπημένο τους βιβλίο. Αγοράστηκαν 10 νέοι τίτλοι βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Τα παιδιά συγκέντρωσαν χρήματα και αγόρασαν δωροεπιταγές για τα άστεγα παιδιά της δομής Unesco Πειραιώς και Νήσων και βραβεύτηκαν για τη δράση τους αυτή. Συνετέλεσαν στην ομαλοποίηση των σχέσεων των συμμαθητών τους με τους πρόσφυγες συμμαθητές τους. Ανέλαβαν προστατευτική πολιτική - δράση απέναντι στους συμμαθητές τους με αυτισμό. Η δράση θα παρουσιατεί και στους γονείς τους. Η διάχυση γίνεται και μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου και τον τύπο. Θα ακολουθήσει σχετική έκθεση. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε εν δυνάμει εθελοντές που θα διαβάζουν βιβλία σε ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να διαβάσουν από μόνοι τους (π.χ. τυφλοί, ηλικιωμένοι..). Η δράση έγινε γνωστή στη Δημοτική βιβλιοθήκη της Πάρου και στο 1ο Πρότυπο εθελοντικό κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι. Κυκλάδων στην Νάουσα της Πάρου. 



Co-operations

1. Με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων του σχολείου, 2. Με το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας, 3. Με το Πανελλήνιο Δίκτυο για την εκπαίδευση και την θεατρολόγο Αγλαία Νάκα, 4. Με συγγραφείς των βιβλιων, 5. Με άτομα που έχουν κάποια αναπηρία και μοιράζονται τις ιστορίες τους με τα παιδιά,6. Με τη Φιλόλογο Ειδικής Αγωγής, δασκάλα νοηματικής κ. Χαρταλάμη Μαριέτα, 7. με τη σκηνοθέτιδα κ. Νάνσυ Σπετσιώτη, 8. 1ο Πρότυπο εθελοντικό κέντρο ΑΜΕΑΙ Κυκλάδων στη Νάουσα της Πάρου: «Συμμετοχή και δημιουργία», 9. Δημοτική βιβλιοθήκη Πάρου (Παροικιά)

 


COOPERATING ACADEMICS

Δεληζώνα Ζωή ΠΕ02, Διευθύντρια, Κανάκη Βικτωρία ΠΕ78, Υποδιευθύντρια, Κατσαβός ΙωάννηςΠΕ06 από το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας και Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα ΠΕ15, Διευθύντρια και Τσολάκη Φανή ΕιδικήςΑγωγής από το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας

SPREAD THE WORD METHODS

Παρουσίαση στα τμήματα του 5ου Γυμνασίου Λάρισας (17 τμήματα, 400 παιδιά) και του 10ου Γυμνασίου Λάρισας (13 τμήματα). Παρουσίαση σε ημερίδα του ΠΕΚΕΣ αειφορίας, παρουσίαση δράσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου και τον τοπικό τύπο. Θα ακολουθήσει σχετική εκδήλωση. Επίσης θα δημιουργηθεί γωνιά στο σχολείο με σχετικά ταμπλό. θα παρουσιαστεί και στους μαθητές των δημοτικών που προγραμματίζουν επίσκεψη στα σχολεία μας στο πλαίσο της ομαλής διάβασης από τη μια βαθμίδα στην άλλη. Η δράση έγινε γνωστή στη Δημόσια δημοτική βιβλιοθήκη της Παροικιάς Πάρου με την οποία θα ακολουθήσει συνεργασία και έγινε πράξη στην κυριολεκτική της σημασία στο 1ο Πρότυπο εθελοντικό κέντρο Α.Μ.Ε.Α.Ι Κυκλάδων στην Νάουσα της Πάρου. Η διάχυση πετυχαίνεται επίσης με μπλουζάκια που έχουν τον τίτλο του προγράμματος και κάνουν γνωστή τη δράση σε άλλους μαθητές και στο κοινό της πόλης. 


Objective Action

Αποδοχή της διαφορετικότητας, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από μια διαδικασία, τόσο εκπαιδευτική, όσο και ψυχαγωγική, ανάπτυξη επιχειρηματολογίας, καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση, λιγότερες ανισότητες, ανάπτυξη προσωπικότητας – δημιουργία υπεύθυνων παιδιών, βιωματική εκπαίδευση, αλλαγή διδακτικής προσέγγισης, διάχυση, ενημέρωση, συνεργασία, φιλαναγνωσία, ανάπτυξη επιχειρηματολογίας και ρητορικού λόγου, ανάπτυξη προσωπικότητας – δημιουργία υπεύθυνων παιδιών, αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, δημιουργία εθελοντών αναγνωστών για ευπαθείς ομάδες

Initiative time

Μάρτιος - Μάιος 2019. Στο τέλος του διδακτικού ωραρίου κατά την υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος:

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation