Καλές πρακτικές

Δευτερο Γυμνάσιο Μεσολογγίου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

"Υιοθετώντας τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πλευρώνας. Από την "Ελένη του Ευριπίδη στο βασιλιά Ανήλιαγο"

"Υιοθετώντας τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πλευρώνας. Από την "Ελένη του Ευριπίδη στο βασιλιά Ανήλιαγο"
SUBMITTED FROM:

Δευτερο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου είναι σχολείο 12 τμημάτων , δυναμικής 260 περίπου παιδιών. Βρίσκεται στο Μεσολόγγι και στεγάζεται σε σύγχρονο κι εξοπλισμένο κτήριο.


School Principal

Γουβέλης Ηλίας

Contact with School


Description

Το πρόγραμμα είχει διετή διάρκεια. Πρόκειται για σύμπραξη δύο προγραμμάτων που έγιναν σε συνεχόμενες σχολικές χρονιές, το ένα ως συνέχεια του άλλου δίνοντας στους μαθητές αντίστοιχα ερεθίσματα και νέες προεκτάσεις. Συνδέθηκαν με το μάθημα της Ιστορίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της μουσικής και των Καλλιτεχνικών.Συνεργασία υπήρρξε συνεχείς και τις δύο χρονιές με την Εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδας και Λευκάδας Συνοδοιπόροι μας το δεύτερο χρόνο ήταν ο φορέας Messologhi by locals που έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τους πολίτες. Η συμμετοχή της δράσης μας στο πρόγραμμα Messologhi by locals στοχεύει στην ενδυνάμωση αντίστοιχων συνεργασιών και στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη Χαρτογράφηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Μεσολογγίου. Η δική μας συμβολή εστιάζει στην γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πλευρώνας. Τα παιδιά μας γίνανε ξεναγοί του αρχαιολογικού χώρου κι εμείς τους μυήσαμς στη δραματουργία, στο αρχαίο θέατρο και στη δραματοποίηση γενικότερα.

Οι συναντήσεις ήταν εβδομαδιαίες και δίωρες κυρίως στο χώρο του σχολείου. Η παρουσίαση των δράσεων έλαβε χώρα στο φυσικό χώρο τις Αρχαίας Πλευρώνας το Μαιο του 2018 και του 2019.

ž


Results / Reactions

Ευελπιστούμε να επιτύχαμε τους αρχικούς μας στόχους σε όλα τα επίπεδα. Εμείς πάντως συνεργαστήκαμε, διαφωνήσαμε, γελάσαμε, ακούσαμε, προβληματιστήκαμε, ρισκάραμε, συγκινηθήκαμε, αγαπήσαμε τις ομορφιές του τόπου μας. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους μαθητές μας αναδύθηκε η ανάγκη υλοποίησης βιωματικών δράσεων , καθώς τα παιδιά μαθαίνουν κάνοντας. Εμείς ελπίζουμε ότι γοητεύτηκαν έστω και λίγο από τον κόσμο του αρχαίου θεάτρου και να  συνειδητοποίησαν το μέγεθος της προσφοράς του  στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επιπλέον, ευελπιστούμε οι μαθητές μας να γοητεύτηκαν από τη γνωριμία τους με τον αρχαιολογικό χώρο και να συνειδητοποίησαν την αξία της πολιτιστική μας κληρονομιάς γενικότερα και του τόπου τους.

ž Τέλος, το «είναι  και το φαίνεσθαι» ελπίζουμε να κυριάρχησαν στις συνειδήσεις των μαθητών μας, αφού μέσα από το αντιπολεμικό έργο  της «Ελένης» του Ευριπίδη συνειδητοποίησαν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και ότι την  αλήθεια δεν την βλέπουν τα μάτια. Εξάλλου και ο πόλεμος στην Τροία τελικά έγινε  «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη» όπως έγραψε  κι Γιώργος Σεφέρης στην «Ελένη» του. Με ένα άδειο πουκάμισο έμεινε και η κυρά Ρήνη όταν έχασε τον Ανήλιαγο, ή μήπως όχι; Γιατί μερικές φορές οι ιστορίες έχουν και καλό τέλος...Συνήθως όμως η Κάθαρση είναι σκληρή ,αλλά αναγκαία!

žCo-operations

Εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδας και Λευκάδας

Διάζωμα

Μessologhi by locals Start- Create Cultural Change Robert Bosch Stiftung που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe- Institut Thessaloniki και την ομοσπονδιακή Ένωση κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων και υποστηρίζεται από το κοινωφελές Ίδρυμα  Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη

τον κύριο Μιχάλη Κότσαρη , ζωγράφο και χαράκτη

3ο δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου

Λύκειο Ευηνοχωρίου


COOPERATING ACADEMICS

Λιάλιου Μαρία, Ντρουμπάλη Λαμπρινή, Κουτσουμπίνα Ιωάννα, Χατζηιωάννου Άννα , Ντάλλα Ανθή

SPREAD THE WORD METHODS

Υπάρχει διαθέσιμο βίντεο από δρώμενο στην Αρχαία Πλευρώνα. Επειδή έχουμε κάποιους περιορισμούς από την εφορία αρχαιοτήτων και δυσκολευτήκαμε στην απόρρητη μετφόρτωσή του θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας το γνωστοποιήσουμε με τον τρόπο που θα μας υποδείξετε.

Στον τοπικό τύπο

https://wetransfer.com/downloads/dd7fb95782c8a4158601e61c52e5cf1320190515054934/3a081e/grid

Στη σελίδα του σχολείου και στο fb    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1791585370901049&set=pcb.1791545590905027&type=3&theater

Στην παρουσίαση του προγράμματος στην Πλευρώνα στις 10 Μάη σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων.   https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2110064889208676&id=100006155569308

Στην εκδήλωση παρουσίασης σχολικών προγραμμάτων τον Ιούνιο του 2018. Η επόμνη έπεται τον επόμενο Ιούνιο

επποπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο από το Μessologhi by locals 


Objective Action

ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ: γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο, σύνδεση με τη τοπική ιστορία, βασικές γνώσεις συμβάσεων αρχαίου θεάτρου, δραματοποίηση, κατασκευή αρχαιοελληνικής μάσκας,η αρχαιοελληνική σκευή του δράματος, σύνδεση παρόντος-παρελθόντος ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΑΣΕΩΝ: εξωστρέφεια, επικοινωνία, δημιουργική έκφραση ,συνεργασία και ομαδικότητα,αγάπη για τον τόπο, καλλιέργεια αγάπης για το θέατρο ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ:θεατρικότητα, επικοινωνία, εξωστρέφεια, δημιουργία, ανάπτυξη θεατροφιλίας, καλλιέργεια αισθητικής, επαφή με την Τέχνη

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, φορείς του τόπου, επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου

Initiative time

Σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 για πέντε μήνες κατά έτος δύο ώρες της εβδομάδα

Initiative Location

Αιτωλικό χώρος σχολέιου, αρχαιολογικός χώρος Πλευρώνας

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation