Σχέδια μαθήματος

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ "ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ"


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

"Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης"

"Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης"
SUBMITTED FROM:

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ "ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ"


School Principal

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Contact with School


Description

Η τροφή δεν είναι μόνο το καύσιμο που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, που χαρίζει υγεία και ζωή. Είναι και το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας  «από το χωράφι στο ράφι» που έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα παιδιά κι οι ενήλικες, ξεχνάμε συχνά την προέλευση της τροφής μας. Αγνοούμε τους φυσικούς πόρους που απαιτήθηκαν για την παραγωγή της (έδαφος, νερό, αέρας, ήλιος κλπ.). Όπως και τη ρύπανση που προκαλέσαμε με τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τις μεταφορές, τα απόβλητα εργοστασίων για την τυποποιημένη και μαζική παραγωγή.

Δε θέλουμε, φυσικά, να δημιουργήσουμε ενοχές στα παιδιά ή να τους «κόψουμε την όρεξη». Το φαγητό είναι απόλαυση και συντροφιά κι όλες οι δραστηριότητες θα έχουν ως κοινό παρονομαστή την χαρά, την αγάπη και την μοιρασιά. Όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα γεύματά μας!

Δε δημιουργούμε ενοχές λοιπόν, αλλά προσφέρουμε στα παιδιά τα μέσα και τους τρόπους ελέγχου της διατροφής μας. Για να «μην τρώμε ό,τι μάς σερβίρουν». Γιατί για να χτίσουμε γερό σώμα, οφείλουμε να χτίσουμε και την στάση του υπεύθυνου καταναλωτή! Γιατί αν οι «πολίτες του 21ου αιώνα»  είναι εξοπλισμένοι με τις «δεξιότητες του 21ου αιώνα», ίσως να καταφέρουμε να έχουμε έναν κόσμο που θα παράγει την τροφή του με όρους αειφορίας, δικαιοσύνης και σεβασμού στην υγεία του καταναλωτή.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος βασίστηκε σε ένα ταξίδι με προορισμό τη Χώρα της Διατροφής. 

Τα νήπια συμμετείχαν σε δράσεις για τη γνωστή θεματική ενότητα της διατροφής μέσα από την περιβαλλοντική της διάσταση. 

Ήδη από τη προνηπιακή ηλικία, τα παιδιά κατανοούν και συνειδητοποιούν ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τους. 

Ωστόσο, δε γνωρίζουν ότι η διατροφική τους συμπεριφορά, επηρεάζει το οικολογικό τους αποτύπωμα.

 

Αξιοποιώντας τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών για τα οφέλη της σωστής διατροφής στην υγεία μας, στοχεύσαμε στην περιβαλλοντική διάσταση της διατροφής, επεκτείνοντας τα οφέλη για το περιβάλλον μας, που αποτελεί το μεγάλο μας σπίτι. 

Μέσα από ποικίλες δράσεις (οι οποίες φαίνονται στο βίντεο) τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η υγιεινή διατροφή μεγαλώνει το οικολογικό τους αποτύπωμα και βοηθά να χτίσουμε έναν υγιή πλανήτη. 

Οι δράσεις του προγράμματος παρατίθενται παρακάτω:

-Επίσκεψη σε φυτώριο ντόπιου μηλοπαραγωγού (ανάδειξη ντόπιων μήλων Καστοριάς)

-Επίσκεψη ντόπιου φασολοπαραγωγού στο σχολείο μας (ανάδειξη ντόπιων φασολιών Καστοριάς)

-Συμμετοχή των παιδιών "Από την παραγωγή στην κατανάλωση του φασολιού"

-Ταξιδεύοντας στη χώρα της διατροφής γνωρίσαμε τα φυτοφάρμακα των γεωργών και την υπεραλίευση των ψαράδων

-Ταξίδι στη χώρα της μεσογειακής διατροφής

-Ταξίδι με πικ νικ και ανακύκλωση συσκευασιών

-Παρατηρώντας την συσκευασία εγώ, τα τροφοχιλιόμετρα μετρώ!

-Άφησε το γόνο να γίνει γονέας!

Επιλέγοντας να τρώμε υγιεινά, για παράδειγμα επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα. Με αυτή τη διατροφική μας επιλογή, επιλέγουμε να έχουμε έναν πλανήτη χωρίς φυτοφάρμακα. Επίσης, επιλέγουμε να τρώμε ντόπια, μειώνοντας τα πολλά "τροφοχιλιόμετρα" που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας. Επιλέγουμε να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες των τροφών μας, επιλέγουμε να μην σπαταλάμε την τροφή "πετώντας την", επιλέγουμε να ψωνίζουμε με πάνινη σακούλα στο σούπερ μάρκετ. 

Όλες αυτές οι επιλογές για να έχουμε υπεύθυνους καταναλωτές του 21ου αιώνα. Υπεύθυνους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση!


Results / Reactions

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι να προτιμάμε τα ντόπια και τα εποχικά τρόφιμα, να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες, να ψωνίζουμε ό,τι χρειαζόμαστε, να ελαχιστοποιήσουμε την σπατάλη των τροφών, να επιλέγουμε τροφές με λιγότερα «τροφοχιλιόμετρα» και να χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα στο σούπερ μάρκετ.Co-operations

-Με τοπικούς παραγωγούς

-Με τοπικούς εμπόρους

 


COOPERATING ACADEMICS

Χαρούμενου Νικολέτα

SPREAD THE WORD METHODS

-Επιστολές στους γονείς

-Ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό

-Αναρτήσεις δράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

-Ανακοινώσεις σχολείου


Objective Action

Υπευθυνη κατανάλωση και παραγωγή

Initiative time

Σχολικό έτος 2018-2019
Videos 3

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation