Μαθητικές δημιουργίες

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

"Η φτώχεια μακρινή..."

"Η φτώχεια μακρινή..."
SUBMITTED FROM:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


School Principal

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΝΔΡΑΛΗΣ

Contact with School


Description

"Η ανθρωπότητα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως η σωτηρία της είναι η κατάργηση των προνομίων. Ιδίως οι πλούσιες χώρες. Γιατί όταν τα τρόφιμα σπανίζουν, τα χρήματα χάνουν την αξία τους. Τα χαρτονομίσματα, ή το χρυσάφι, δεν έχουν αυτούσια καμιά θρεπτική αξία"

Θ. Δ. Φραγκόπουλος

Η μαθήτρια Ελένη Ζήση της Γ΄ τάξης του σχολείου μας άκουσε πολλές φορές να γίνεται λόγος για τη φτώχεια και τις συνέπειές της κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας καθώς και κατά την ερμηνευτική προσέγγιση της τραγωδίας του Ευριπίδη « Ελένη» έγινε λόγος για τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου. Μια από αυτές είναι και η φτώχεια.

 Εν συνέχεια έγινε αντιληπτό στη μαθητιώσα νεολαία μέσα από την επεξεργασία κειμένων ότι ο μεταπολεμικός κόσμος πέρασε σ’ ένα στάδιο αφθονίας, το οποίο δεν συνοδεύεται από πνεύμα δίκαιης κατανομής των αγαθών. Ο μεγάλος πλούτος έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες , στις οποίες κυριαρχεί έντονα η ανεργία, ο αναλφαβητισμός, τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας , η κακή διατροφή, οι λιμοί,οι λοιμοί και βεβαίως η φτώχεια.

Τι χρειάζεται όμως να γίνει; Ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις;

  • Δικαιότερη κατανομή του πλούτου, των αγαθών του πλανήτη
  • Καταπολέμηση της αμάθειας και της πρόληψης
  • Απουσία κερδομανίας, απληστίας και αδηφαγίας των πλουσίων
  • Η ικμάδα της ανθρωπότητας να μην απορροφιέται στους πολεμικούς εξοπλισμούς αλλά σε έργα αγάπης , ανθρωπιάς....

Επηρεασμένη από όλα τα παραπάνω η Ελένη συνέθεσε το ποίημά της  « Η φτώχεια μακρινή» και μάλιστα προθυμοποιήθηκε να το τραγουδήσει κιόλας προσαρμόζοντας τους στίχους της στη μελωδία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι.

 Ευελπιστούμε η γραφίδα και η φωνή μιας αθώας παιδικής ψυχής  να καταφέρει να ευαισθητοποιήσει και να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές όλων των πλουσίων και ισχυρών της γης!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Πολύτιμοι βοηθοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια της Ελένης υπήρξαν τα αδέρφια της, ο Νεκτάριος που φοιτά στη Β΄ Γυμνασίου και ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση και την επεξεργασία του βίντεο και η μικρούλα Στεφανία, που φοιτά στην Α΄ Γυμνασίου.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Μαρία Αλεξανδροπούλου & Παρασκευή Μπάρλα

 

 


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση όλων στο θέμα της φτώχειας που μαστίζει τον πλανήτη μας και κυρίως τις υποανάπτυκτες χώρες.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation