Μαθητικές δημιουργίες

3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

"Έξυπνα" φανάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας

"Έξυπνα" φανάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας
SUBMITTED FROM:

3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης μας με 400 μαθητές και 40 περίπου εκπαιδευτικούς. Κάθε σχολική χρονιά οργανώνει και υλοποιεί πολλές και ποικίλες εξωδιδακτικες δράσεις, προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, κ.α. Επίσης διατηρεί Ομάδα Επιχειρηματολογίας, Ομάδα Λογικής, Ομάδα Ρομποτικής & Προγραμματισμού και Ομάδα Περιβαλλοντικής. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου: http://3lyk-komot.rod.sch.gr/3gel/


School Principal

Φωτιάδης Νικόλαος

Contact with School


Description

Μαθητές της ομάδας Προγραμματισμού και Ρομποτικής του σχολείου μας δημιούργησαν μια μακέτα που παρουσιάζει πως μπορούν να λειοτυργούν οι φωτεινοί σηματοδότεες (φανάρια) τις νυχτερινές ώρες σε σημεία διασταυρώσεων έξω από την πόλη.

Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα που θλήσαμε να αντιμετωπίσουμε με την κατασκευή μας ήταν η χρήση των φαναριών στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε χρόνο, ο μέσος οδηγός περνάει αρκετές ώρες αναμονής σε κόκκινο φανάρι, ενώ παράλληλα οι διασταυρώσεις προκαλούν άγχος, αφού είναι και μία σοβαρή αιτία για τροχαία ατυχήματα. Ειδικά τη νύχτα που η κίνηση μειώνεται, συχνά παρατηρείται ότι οι οδηγοί αγνοούν την ένδειξη των φαναριών και περνάνε μια διασταύρωση, ακόμα κι αν έχει κόκκινο, καθώς από την άλλη πλευρά δεν περνάει κανένα αυτοκίνητο. Θεωρούμε λοιπόν, ότι τα φανάρια θα μπορούσαν να είναι πιο "έξυπνα" οργανωμένα τις νυχτερινές ώρες ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου για τους οδηγούς, χωρίς να σταματάνε άσκοπα, αλλά να περνάνε με ασφάλεια και νομιμότητα, εφόσον δεν υπάρχει κίνηση στη διασταύρωση.

Στην πρόταση μας τα φανάρια αντιλαμβάνονται την κίνηση και αλλάζουν ώστε να εξυπηρετείται ο δρόμος με την περισσότερη ροή.

Η κατασκευή μας αποτελείται από έναν μικροελεγκτή Arduino, 6 led: 2 πράσινα, 2 πορτοκαλί και 2 κόκκινο, 2 αισθητήρες φωτός, ένα breadboard, μακετόχαρτο και φυσικά καλώδια, αντιστάσεις και μπαταρία για την παροχή ρεύματος. Αρχικά χρησιμοποιήσαμε τον προσομοιωτή Tinkercad που μας έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουμε στην οθόνη το κύκλωμα και αφού πειραματιστήκαμε και σιγουρευτήκαμε ότι λειτουργεί κατασκευάσαμε  το πραγματικό κύκλωμα και την μακέτα της διασταύρωσης.

Σενάριο: Είναι σκοτάδι και ένας οδηγός πλησιάζει τη διασταύρωση και βλέποντας ότι έχει κόκκινο θα πρέπει να σταματήσει και να περιμένει. Στην άλλη πλευρά της διασταύρωσης δεν υπάρχει καθόλου κίνηση ενώ το φανάρι είναι πράσινο. Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να φωτίσει τον αισθητήρα που βρίσκεται πριν από τα φανάρια κυκλοφορίας ώστε να αλλάξει η ροή των φαναριών. Ο αισθητήρας με το φως που λαμβάνει, αντιλαμβάνεται κίνηση μέσα στο σκοτάδι  και τα φανάρια σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων αλλάζουν και δίνουν προτεραιότητα στο δρόμο που έχει κίνηση, ενώ ταυτόχρονα ανάβει κόκκινο στην άλλη πλευρά της διασταύρωσης.   

Με την πρόταση μας, και πιστεύοντας στη χρησιμότητα των ευφυή συστημάτων μεταφορών, αποσκοπούμε στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον το σύστημα αυτό συμβάλλει και στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, αφού τα συνεχή φρεναρίσματα που ακολουθούνται από επιταχύνσεις παράγουν περισσότερους ρύπους από την ομαλή πορεία ενός οχήματος. 

Υπέυθυνοι Εκπαιδευτικοί

Βερρή Ανδρονίκη (ΠΕ86) και Χουρμούζης Μαργαρίτης (ΠΕ03)


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής, ενημέρωση για τη αξία των ευφυή συστημάτων Μεταφορών η κριτική στάση στα προβλήματα και η δημιουργική αντιμετώπισή τους.
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation