Καλές πρακτικές

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ… ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ… ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
SUBMITTED FROM:

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΥ ΑΚΙΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΠΕ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ Β ΑΙΓΑΙΟ. 240 ΜΑΘΗΤΕΣ


School Principal

ΣΟΥΓΛΑΝΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Contact with School


Description

Εκπαίδευση από τους μαθητές μας σε μαθητές χαμηλότερης βαθμίδας στις “πρώτες βοήθειες στο χώρο του Σχολείου”.

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης μετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού πραγματοποίησε διδακτικές επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς και σε Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας, με σκοπό την γνωριμία και προσέγγιση των μικρών μαθητών/τριων  του θέματος των ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΙΩΝ  στο Σχολείο.

Συγκεκριμένα στην πρώτη φάση του προγράμματος αριθμός μαθητών από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης έλαβε μέρος σε  εκπαίδευση με σκοπό στην δεύτερη φάση του προγράμματος που υλοποιείται αυτές τις μέρες τα παιδιά του Γυμνασίου μας  μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους σε μικρότερης ηλικίας παιδιά ούτως ώστε να είναι ενημερωμένοι οι μαθητές/τριες κατά το δυνατόν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο χώρο του σχολείου. Ομάδα παιδιών του 5ου Γυμνάσιου Μυτιλήνης με τους καθηγητές που μετέχουν στο πρόγραμμα για το σκοπό αυτό επισκέφτηκε τον 2ο Παιδικό Σταθμό Τέρπανδος Αναστασιάδης, το  Δημοτικό Σχολείο του Χάλικα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

 

Τα μικρά παιδιά με πολύ προσοχή  παρακολούθησαν την παρουσίαση από τους μικρούς εκπαιδευτές τους,  αλλά και τις οδηγίες που δόθηκαν από αυτούς σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών στο Σχολείο. Οι πρώτες βοήθειες στο Σχολείο είναι είναι θέμα που απασχολεί την μαθητική κοινότητα και στα πλαίσια της θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι αλλά και υποψιασμένοι και οι μικροί μαθητές/τριες.

 

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος  ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ στο οποίο μετέχει το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης για  δεύτερη συνεχή χρονιά.

Και σαν σκοπό έχει την υπεύθυνη ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά φορείς κατ εξοχήν αρμόδιους για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Όμως προσπαθούμε μέσω του προγράμματος να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας τον εθελοντισμό την προσφορά αλλά και την γνώση που σε συνάρτηση με την υπευθυνότητα μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην διάσωση συνανθρώπων μας στο χώρο του Σχολείου..


Results / Reactions

Ως κοινό στοιχείο θα μπορούσε να αναφερθεί η μετάδοση γνώσης σε θέματα πρώτων βοηθειών και χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, από τους επαγγελματίες του είδους επιστήμονες, αλλά αργότερα μετά την εκπαίδευση τους, από τους μαθητές μας στα μικρά παιδιά (Νηπιαγωγείου / Δημοτικού Σχολείου) των αποκτηθέντων αυτών γνώσεων με τρόπο που μόνο τα παιδιά γνωρίζουν πώς να προσεγγίζουν τα άλλα παιδιά….



Co-operations

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης μετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού πραγματοποίησε συνάντηση με τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ με σκοπό την εκπαίδευση παροχής ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ στο χώρο των εκπαιδευτικών μονάδων.

Συγκεκριμένα στην πρώτη φάση του προγράμματος αριθμός μαθητών από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης έλαβε μέρος σε εκπαίδευση από στελέχη των εθελοντών διασωστών της πόλης μας .ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ επισκέφτηκαν το 5Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και εκπαίδευσαν τα παιδιά σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών στο Σχολείο, στην εκπνοή του 2017.

Τα παιδιά με πολύ προσοχή παρακολούθησαν την επίδειξη αλλά και τις οδηγίες που δόθηκαν από τα μέλη των ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ και στην συνέχεια πήραν μέρος στις ασκήσεις που έγιναν, και αφορούσαν περιπτώσεις διάσωσης σε περίπτωση ατυχημάτων και άλλων κινδύνων. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μεταφέρουν την εμπειρία τους σε μικρότερης ηλικίας παιδιά ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών διασωστών στα Σχολεία. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ στο οποίο μετέχει το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος

http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/niazome-ke-dro-apo-5o-gymnasio-mytilinis/

https://www.lesvospost.com/2018/01/2-5-pics.html

Φορείς που συμμετείχαν στις δράσεις μας:

  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ
  • ΕΚΑΒ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ –ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

COOPERATING ACADEMICS

ΣΟΥΓΛΑΝΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΜΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

SPREAD THE WORD METHODS

  • Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης μετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού πραγματοποίησε διδακτικές επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς και σε Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας, με σκοπό την γνωριμία και προσέγγιση των μικρών μαθητών/τριων του θέματος των ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΙΩΝ στο Σχολείο.
  • Συγκεκριμένα στην πρώτη φάση του προγράμματος αριθμός μαθητών από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης έλαβε μέρος σε εκπαίδευση με σκοπό στην δεύτερη φάση του προγράμματος που υλοποιείται αυτές τις μέρες τα παιδιά του Γυμνασίου μας μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους σε μικρότερης ηλικίας παιδιά ούτως ώστε να είναι ενημερωμένοι οι μαθητές/τριες κατά το δυνατόν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο χώρο του σχολείου. Ομάδα παιδιών του 5ου Γυμνάσιου Μυτιλήνης με τους καθηγητές που μετέχουν στο πρόγραμμα για το σκοπό αυτό επισκέφτηκε τον 2ο Παιδικό Σταθμό Τέρπανδος Αναστασιάδης, το Δημοτικό Σχολείο του Χάλικα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.  
  • Τα μικρά παιδιά με πολύ προσοχή παρακολούθησαν την παρουσίαση από τους μικρούς εκπαιδευτές τους, αλλά και τις οδηγίες που δόθηκαν από αυτούς σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών στο Σχολείο. Οι πρώτες βοήθειες στο Σχολείο είναι είναι θέμα που απασχολεί την μαθητική κοινότητα και στα πλαίσια της θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι αλλά και υποψιασμένοι και οι μικροί μαθητές/τριες.
  • Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ στο οποίο μετέχει το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης για δεύτερη συνεχή χρονιά.
  • Και σαν σκοπό έχει την υπεύθυνη ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά φορείς κατ εξοχήν αρμόδιους για την παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Όμως προσπαθούμε μέσω του προγράμματος να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας τον εθελοντισμό την προσφορά αλλά και την γνώση που σε συνάρτηση με την υπευθυνότητα

Objective Action

Εθελοντισμός – αλληλεγγύη για τον συνάνθρωποΗ συμμετοχικότητα και το αίσθημα ευθύνης, ενσυναίσθησης και εθελοντισμού που ανέπτυξε η δράση

Target Audience

ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ

Initiative time

7 ΜΗΝΕΣ

Initiative Location

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation