Σχέδια μαθήματος

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Πρώτες Βοήθειες στο σχολείο

Πρώτες Βοήθειες στο σχολείο
SUBMITTED FROM:

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου στεγάζεται στο Μέγαρο Ακαδημίας, στην πλατεία Ιωάννη Ζίγδη, στο κέντρο της πόλης του νησιού. Έχει 171 μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, κατανεμημένα σε εννέα τμήματα, και 20 εκπαιδευτικούς ποικίλων ειδικοτήτων.


School Principal

Σταματία Μαντικού

Contact with School


Description

Tο πρόγραμμα «Πρώτες βοήθειες στο Σχολείο» υλοποιήθηκε με αποδέκτες τους μαθητές της ΣΤ2 τάξης του 2ου Π.Δ.Σ Ρόδου με μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα διήρκησε περίπου 12-14 διδακτικές ώρες, κατά την διάρκεια των οποίων επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί και ακόμα περισσότεροι. Συγκεκριμένα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με την πρόληψη ατυχημάτων, καθώς εξασκήθηκαν στην αναγνώριση πολλών προβλέψιμων τέτοιων, έκαναν εξάσκηση στην κλήση βοήθειας μέσω τηλεφώνου μέσα από δραματοποίηση, έφτιαξαν το δικό τους μικρό φαρμακείο τάξης,  έμαθαν να αντιμετωπίζουν απλές αιμορραγίες, ρινορραγίες και εγκαύματα, περιστατικά δηλαδή που μπορούν να συναντήσουν σχετικά συχνά σε ένα σχολικό χώρο και όχι μόνο, γνώρισαν τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε σε περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα, εξασκήθηκαν στη θέση ανάνηψης και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με χρήση ειδικού προπλάσματος που μας παρείχε ο Τομέας Σαμαρειτών Ρόδου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης τους προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προβούν σε δραματοποιήσεις γεγονότων που αφορούσαν περιπτώσεις τραυματισμών και να εξασκηθούν μέσω αυτών. Επιπρόσθετα, προσπάθησαν να μεταδώσουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους σε άλλους συμμαθητές τους άλλων τάξεων, όπως αυτών της Στ’, πραγματοποιώντας επίσκεψη-επίδειξη 1 διδακτικής ώρας. Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη δημιουργία εκπαιδευτικού – βίντεο ταινίας, όπου πάλι με τη βοήθεια των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, βιντεοσκόπησαν τις τεχνικές αντιμετώπισης βασικών τραυματισμών, όπως επίσης και την Βασική Υποστήριξη της Ζωής (θέση ανάνηψης, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ). Καθ΄όλη τη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος οι μαθητές έδειχνα ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε από το εξαιρετικό υλικό που παρήγαγαν μέσα στον ελάχιστο χρόνο που διέθεταν.


Results / Reactions

Συγκεκριμένα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με την πρόληψη ατυχημάτων, καθώς εξασκήθηκαν στην αναγνώριση πολλών προβλέψιμων τέτοιων, έκαναν εξάσκηση στην κλήση βοήθειας μέσω τηλεφώνου μέσα από δραματοποίηση, έφτιαξαν το δικό τους μικρό φαρμακείο τάξης,  έμαθαν να αντιμετωπίζουν απλές αιμορραγίες, ρινορραγίες και εγκαύματα, περιστατικά δηλαδή που μπορούν να συναντήσουν σχετικά συχνά σε ένα σχολικό χώρο και όχι μόνο, γνώρισαν τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε σε περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα, εξασκήθηκαν στη θέση ανάνηψης και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Καθ΄όλη τη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος οι μαθητές έδειχνα ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε από το εξαιρετικό υλικό που παρήγαγαν μέσα στον ελάχιστο χρόνο που διέθεταν.



Co-operations

Σαμαρειτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητές, γονείς


COOPERATING ACADEMICS

ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ

SPREAD THE WORD METHODS

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ


Objective Action

Συγκεκριμένα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με την πρόληψη ατυχημάτων, καθώς εξασκήθηκαν στην αναγνώριση πολλών προβλέψιμων τέτοιων, έκαναν εξάσκηση στην κλήση βοήθειας μέσω τηλεφώνου μέσα από δραματοποίηση, έφτιαξαν το δικό τους μικρό φαρμακείο τάξης, έμαθαν να αντιμετωπίζουν απλές αιμορραγίες, ρινορραγίες και εγκαύματα, περιστατικά δηλαδή που μπορούν να συναντήσουν σχετικά συχνά σε ένα σχολικό χώρο και όχι μόνο, γνώρισαν τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να δώσουμε σε περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα, εξασκήθηκαν στη θέση ανάνηψης και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

Initiative time

2 ΜΗΝΕΣ
Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation