Καλές πρακτικές

6o Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Προτάσεις για την Εφαρμογή του Internet of Things στο σχολικό περιβάλλον με σκοπό τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Προτάσεις για την Εφαρμογή του Internet of Things στο σχολικό περιβάλλον με σκοπό τον μετριασμό και την προσαρμογή  στην κλιματική αλλαγή.
SUBMITTED FROM:

6o Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου


School Principal

Βαβάσης Γεράσιμος

Contact with School


Description

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου έχει μια σημαντική δράση για το κλίμα (στόχος 13) για πάνω από 10 χρόνια. Αυτή τη φορά άγγιξε και άλλους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικά τον στόχο 9 που αφορά τις υποδομές, ειδικά τις κτιριακές υποδομές αλλά και τις υποδομές σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα για την εφαρμογή του Διαδικτύου των πραγμάτων με τρόπον ώστε να συμβάλλει στη δράση για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το διαδίκτυο των πραγμάτων προτείνεται ώστε να επιτευχθεί υπεύθυνη κατανάλωση (στόχος 12), φθηνή και καθαρή ενέργεια μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας (στόχος 7) και τελικά βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (στόχος 11).

Τον Νοέμβριο του 2019 (28-11-19) η περιβαλλοντική ομάδα παρακολούθησε μια ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Αγ. Δημητρίου σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή/κατάρρευση, τη συμμετοχή που έχουν στο φαινόμενο οι κτιριακές υποδομές, αλλά και τρόπους να εντοπιστούν οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε σχολικά κτίρια. Εκεί ήρθαμε σε επαφή με την ομάδα YESClima (Young Experts for Climate) και τους προσκαλέσαμε στο σχολείο μας.

Οι 42 μαθητές/τριες της ομάδας εργάστηκαν με την ομάδα YESClima για να εντοπίσουν τα ενεργειακά ζητήματα του σχολικού συγκροτήματος, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο συμπεριφορών. Υλοποιήθηκαν 4 δίωρες συναντήσεις σε διάστημα 2 μηνών και παράλληλα η ομάδα συνέχιζε τη δράση της με συστηματική ανακύκλωση μέσω ειδικών δοχείων για χαρτί και συσκευασίες εγκατεστημένων σε κάθε αίθουσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον διαγωνισμό ανταποδοτικής ανακύκλωσης μαζέψαμε 21.019 συσκευασίες.

Τον Φεβρουάριο του 2020, 4 μαθητές/τριες της ομάδας συμμετείχαν στην θεματική ημέρα που είχε οργανώσει η ΕΕΦ σε συνεργασία με την εταιρεία ΝΟΚΙΑ, με θέμα το Διαδίκτυο των πραγμάτων ΙοΤ. Στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας, εκλήθησαν να πραγματοποιήσουν μια εργασία σχετικά με μια εφαρμογή του διαδικτύου των πραγμάτων στην καθημερινότητα. 

Για την εργασία αυτή επέλεξαν το σχολικό περιβάλλον και την εφαρμογή του ΙοΤ έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να επέλθει μετριασμός και προσαρμογή των υποδομών του στην κλιματική αλλαγή. Οι προτάσεις οπτικοποιήθηκαν μέσω τρισδιάστατων αναπραστάσεων και συντάχθηκε γραπτή εργασία (βλέπε συνημμένο αρχείο). Η εργασία παρουσιάστηκε σε κριτική επιτροπή με μέλη στελέχη της ΝΟΚΙΑ και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και έλαβε το 3ο βραβείο.

Παρουσιάστηκε στη σχολική κοινότητα (φεστιβάλ σχολικών δραστηριοτήτων), στην επιστημονική κοινότητα (18ο Συνέδριο ΕΕΦ, 25-27/9/2020) και στην τοπική κοινότητα (Δήμο Αγίου Δημητρίου).

Και η δράση συνεχίζεται με τη διάχυση στις επόμενες περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου και στην ευρύτερη κοινότητα. 

Βίντεο της παρουσίασης είναι διαθέσιμο στη βιντεοθήκη του ΠΣΔ:

https://video.sch.gr/asset/detail/VgYDA7UiiF7TtXmPcblBjIZ6/N1aYnjFkvUjONkIg6Pfo5IYd

 


Results / Reactions

Η επιμονή μας προς τον Δήμο και η προβολή της δράσης μας είχε ήδη το πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα: 

-Τον Σεπτέμβριο του 2020, συνεργείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου και της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ ενεργοποίησε και συνέδεσε με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τις συστοιχίες φωτοβολταϊκών που είναι εγκατεστημένες στην ταράτσα του σχολικού μας συγκροτήματος και ήταν ανενεργές από το 2008.

Η προβολή που είχε η δράση της ομάδας, μέσα από τη συμμετοχή της στο Συνέδριο της ΕΕΦ, λειτούργησε και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο σύνολο της σχολικής κοινότητας και αποτελεί παράδειγμα.Co-operations

Η ομάδα συνεργάστηκε με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, την μη κυβερνητική οργάνωση YES Clima, τον πρώην ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγελο, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΝΟΚΙΑ.

Έτσι μέσα από αυτό το ευρύ και σφαιρικό φάσμα συνεργασίων ενεπλάκη με την επιστημονική κοινότητα, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινότητα των εθελοντών, την πολιτική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και απέκτησε βασικές δεξιότητες και εμπειρίες ζωής πέραν από το σχολικό πρόγραμμα.


COOPERATING ACADEMICS

Μαρία Χριστοπούλου - Μαρία Φωτιάδου

SPREAD THE WORD METHODS

-Προβολή των δράσεων μας στην ηλεκτρονική τάξη της ομάδας

https://eclass.sch.gr/modules/announcements/index.php?course=G2037129&an_id=340805

-Παρουσίαση στο διαδικτυακό φεστιβάλ σχολικών δραστηριοτήτων Δ ΔΔΕ Αθήνας (Μάιος 2020).

-Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου.

http://6gym-ag-dimitr.att.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/drastiriotites/ekp-draseis-programmata/130-gia-teleftea-nea/797-symmetoxi-18-synedrio-eef

-Συμμετοχή στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που διεξήχθη στην Ερέτρια στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2020.

-Ανάρτηση της παρουσίασης στη βιντεοθήκη του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

https://video.sch.gr/asset/detail/VgYDA7UiiF7TtXmPcblBjIZ6/N1aYnjFkvUjONkIg6Pfo5IYd

-Αποστολή ενημερωτικού μηνύματος στο τμήμα επικοινωνίας του Δήμου Αγίου Δημητρίου & Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

https://dad.gr/megali-diakrisi-mathiton-trion-toy-6oy-gymnasioy-agioy-dimitrioy/


Objective Action

9, 13, 7, 12, 11

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινότητα (Δήμος) που είναι υπεύθυνη για την κτιριακή υποδομή των σχολείων.

Initiative time

Οκτώβριος 2019-Οκτώβριος 2020

Initiative Location

Άγιος Δημήτριος

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation