Το "Οικολογικό" Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών και φέτος 2018-2019, εκπόνησε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών». Συνδέσαμε το πρόγραμμα με το Στόχο 15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ προκειμένου να προωθήσουμε τη βιώσιμη χρήση, του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR, Οικοσυστήματος της Λίμνης Κερκίνης και του Παρυδάτιου Δάσους της. Να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση που μπορούν να προκαλέσουν οι καταστροφικές πλημμύρες του Στρυμόνα, εντοπίζοντας τις αιτίες των πλημμυρών και λαμβάνοντας κατάλληλα αντιπλημμυρικά μέτρα. Να αναστρέψουμε την υποβάθμιση του εδάφους και της βιοποικιλότητας που μπορεί να επιφέρει ο ευτροφισμός του Στρυμόνα και της Λίμνης Κερκίνης λόγο της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων. Να ερευνήσουμε πόσο σημαντικά είναι και να προωθήσουμε προς βιώσιμη και αειφόρα χρήση τις παρακάτω δράσεις:
- Τη διασφάλιση της διατήρησης του ορεινού οικοσυστήματος του Μπέλες συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητάς του (καταπολέμηση παράνομης υλοτομίας και λαθροθηρίας, προστασία από πυρκαγιές), έτσι ώστε ενισχυθεί η ικανότητά του να παράσχει οφέλη στο οικοσύστημα της Κερκίνης, αφού στα δέντρα του κοντά στη λίμνη φωλιάζουν πτηνά και η πανίδα του (λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες, Αετοί, Γεράκια) βοηθούν τόσο στον έλεγχο του πληθυσμού των ειδών όσο και στην καθαρότητα του οικοσυστήματος μιας και κάποια από αυτά είναι πτωματοφάγα.
- Την ανάληψη επείγουσας και ουσιαστικής δράσης για τη μείωση της υποβάθμισης του οικοσυστήματος της Κερκίνης από την ρύπανση, την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας του παρυδάτιου δάσους από πλημμυρικά φαινόμενα του Στρυμόνα καθώς και την προστασία και την πρόληψη, απειλούμενων ειδών όπως η Νανόχηνα (100 ζεύγη στον κόσμο, που διαχειμάζουν στην Κερκίνη).
- Την ανάληψη άμεσης δράσης για τον τερματισμό της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας (νούφαρα, κίτρινη ίριδα, οικοδομήσιμη και προς καύση ξυλεία), της πανίδας (νεροχελώνες, ερπετά, ζαρκάδια) και την αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης παράνομων προϊόντων χλωρίδας και πανίδας του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Κερκίνης.
- Την ενσωμάτωση της αξίας του οικοσυστήματος της Λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό, στις αναπτυξιακές διαδικασίες και στις στρατηγικές και υπολογισμούς μείωσης της φτώχειας.
- Την κινητοποίηση και σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων από όλες τις πηγές για τη διατήρηση προστασία (μέτρα αντιπλημμυρικά, μέτρα αντιρύπανσης και κατά του ευτροφισμού) και βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος της Λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα.
Μέσω διαγνωστικού ερωτηματολογίου (Google form) που αφορούσε το ποταμό Στρυμόνα, εντοπίσαμε και διορθώσαμε την εσφαλμένη γνώση. Παράλληλα, παρουσιάσαμε τα στατιστικά δεδομένα μέσω κυκλικών διαγραμμάτων και ραβδογραμμάτων με χρήση της Στατιστικής.
Διαγράψαμε την πορεία του Στρυμόνα στο πέρασμα του χρόνου διαθεματικά μέσω της μυθολογίας και της Ιστορίας. Ο Ηρακλής, ο Ξέρξης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λόφος Καστά, η Αρχαία Αμφίπολη και το λιοντάρι της, η Λίμνη του Αχινού, η αρπαγή της Περσεφόνης, η επικράτηση μας εναντίον των Βουλγάρων στο δεύτερο βαλκανικό πόλεμο και η Ηρωική αντίσταση στο Ρούπελ αποτέλεσαν σταθμούς της χρονικής αναζήτησης μας.
Μελετήσαμε την Γεωμορφολογία όλων των περιοχών που διατρέχει ο ρους του Στρυμόνα, πηγές, κοιλάδες, εκβολές, χρησιμοποιώντας εργαλεία περιήγησης όπως google maps, φωτογραφίες, βίντεο και βιβλιογραφία.
Σταθήκαμε στην λίμνη Κερκίνη και εξετάσαμε τον διττό της ρόλο, αντιπλημμυρικό και αρδευτικό. Ανακαλύψαμε την αντιφατικότητα αυτών, στην αρχή του θέρους, που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα στην πεδιάδα των Σερρών και στο παρυδάτιο δάσος της Κερκίνης, με καταστροφικές συνέπειες. Αναφερθήκαμε στην πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα του ευρύτερου Οικοσυστήματος της Λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα.
Πραγματοποιήσαμε τρείς επισκέψεις σε πεδία μελέτης.
Η πρώτη στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ποροΐων όπου υλοποιήσαμε το πρόγραμμά του, για το ποταμό Στρυμόνα. Μέσω βιωματικών μεθόδων και συγκεκριμένα με χρήση της τεχνικής παιχνίδι ρόλων, μάθαμε τα είδη και τις κραυγές των πτηνών, ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι το οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης. Βαδίσαμε, στον λόγο εποχής, αποξηραμένο πυθμένα της λίμνης στο λιμάνι της Λειβαδιάς. Παρατηρήσαμε πουλιά με κιάλια, επισκεφτήκαμε μονάδα εκτροφής Βουβαλιών και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας.
Η δεύτερη επίσκεψή μας έγινε στο ενυδρείο της Βυρώνειας, όπου ήρθαμε σε οπτική επαφή με μέρος της πλούσιας εντομοπανίδας, ερπετοπανίδας και ιχθυοπανίδας του ποταμού Στρυμόνα και της Λίμνης Κερκίνης. Η αλληλεξάρτηση όλων των παραπάνω ειδών για την επιβίωση την δική τους αλλά και των πτηνών της Λίμνης ήταν το διδακτικό-γνωστικό συμπέρασμα της επίσκεψής μας. Ανηφορίσαμε στην ίδια επίσκεψη στους πρόποδες του Μπέλες, στην Ιερά μονή του τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι. Η διαθεματική προσέγγιση στο πρόγραμμα μας έχει πλέον, ως συνιστώσες την μοναδική ναοδομία, εφάμιλλή της Αγίας Σοφίας, στο καθολικό της Μονής και την υπέροχη Μακεδονική αρχιτεκτονική στα κελιά των μοναχών. Η θέα του παρυδάτιου δάσους της λίμνης αφ’ υψηλού και οι εκβολές του Στρυμόνα σε αυτήν ήταν μοναδική. Το όρος Κερκίνη που η ονομασία του προέρχεται από την λέξη Κερκίδα, λόγο της όψης του βουνού από την πεδιάδα , επιτελεί το ρόλο του φράκτη στους παγερούς ανέμους του βορρά με αποτέλεσμα να παίζει ιδανικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Λίμνης. Συνέχεια διαθεματικότητας του προγράμματος με επίδειξη από της μοναχές ύφανσης με αργαλειό και παρουσίασης έκθεσης ιαματικών και αρωματικών βοτάνων από το όρος Μπέλες.
Η Τρίτη επίσκεψη έγινε στο Φράγμα στο Λιθότοπο όπου ήρθαμε σε επαφή με το φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης. Ακολούθησε θεωρητική ενημέρωση από τους ιθύνοντες του φορέα και παρατήρηση πτηνών με κιάλια!
Ως περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνάσιου Κοίμησης που εκπόνησε το πρόγραμμα ¨Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών ¨ μάθαμε πως ο κύριος λόγος κατασκευής της τεχνητής Λίμνης Κερκίνης ήταν η αντιπλημμυρική προστασία! Μας γεννήθηκε όμως το ερώτημα: Γιατί συνεχίζει να πλημμυρίζει ο Στρυμόνας; Ποιες είναι οι αιτίες των πλημμυρών του ποταμού που οδήγησαν στις καταστροφές την άνοιξη του 2015, σε σημείο που να ξαναεμφανιστεί απο τα λιμνάζοντα νερά η Λίμνη του Αχινού;
Ένας αριθμός μαθητών του Γυμνασίου Κοίμησης έχει σαν τόπο κατοικίας το χωριό Λιμνοχώρι, που βρίσκεται στο ανατολικό ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνης και μάλιστα κάτω από την στάθμη της. Έχουνε κατά καιρούς ακούσματα ότι το χωριό τους κινδυνεύει από το σπάσιμο ή την υπερχείλιση ή και το "δάκρυσμα" του αναχώματος! Κατά πόσο κινδυνεύουν, γιατί κινδυνεύουν και ποια μέτρα προστασίας πρέπει να ληφθούν ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Κοίμησης στο χώρο του Σχολείου στις 4 Απριλίου 2019. Βασικός ομιλητής ήταν ο ΓΕΩΛΟΓΟΣ κύριος Σωτηριάδης Δημήτριος πρώην πρόεδρος του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε Ανατολικής Μακεδονίας και νυν αιρετό μέλος του Δ.Σ του. Συμμετείχε ενεργά ο Κύριος Σταμπολίδης Νικόλαος Συντονιστής Αειφορίας του 4ου ΠΕΚΕΣ. Η Γεωλογία υπήρξε αρωγός διαθεματική Συνιστώσα στην εκπόνηση του περιβαλλοντικού μας προγράμματος.
Οι Μαθητές μας παρατηρώντας μια φωτογραφία Πελεκάνου της Κερκίνης τον βρήκαν "θυμωμένο". Ακολούθησε έρευνα ελέγχου αιτιών του θυμού του Πελεκάνου η οποία μας οδήγησε στην ρύπανση της Λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, από την αλόγιστη χρήση Λιπασμάτων (ευτροφισμός) και την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Επειδή ο θυμός μπορεί να οδηγήσει και σε φυγή κάναμε τις προτάσεις μας προκειμένου να επανέλθει η ευτυχία στην όψη των Πελεκάνων της Λίμνης (Μέτρα αντιρρυπαντικής προστασίας).
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ότι είμαστε ήδη Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από πέρσι, με την βραβευθείσα καλή πρακτική "Γεωθερμία" προχωρήσαμε σε εξωτερίκευση και διάχυση των πολυποίκιλων δράσεων μας, προκειμένου να κάνουμε ευρύτερα γνωστό την άμεση ανάγκη υλοποίησης των 17 στόχων. Ακολουθήσαμε τους παρακάτω τρόπους διάχυσης:
- Δημιουργία Βίντεο χρονικής διάρκειας μιας ώρας που περιέχει όλες τις δράσεις του προγράμματος, το οποίο έχουμε αναρτήσει στο Youtube και θέτουμε προς αξιολόγηση στο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2019.
- Όλες οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος έχουν αναρτηθεί μέσω Βίντεο, Αφισών, Φωτογραφιών, Κειμένων, Ερευνητικών διαπιστώσεων στην Ιστοσελίδα που διατηρεί το Γυμνάσιο Κοίμησης στον Ιστότοπο των Οικολογικών Σχολείων της Ελληνικής Εταιρείας προστασίας της φύσης. Ιστοσελίδα που με ενδιαφέρον παρακολουθεί και η Δ.Δ.Ε Σερρών προκειμένου να ενημερώνεται για τις πολυποίκιλες οικολογικές δράσεις μας!
- Το "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ" Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 συμμετείχε στην Παρουσίαση-Έκθεση των προγραμμάτων Αγωγής υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων που διοργάνωσε το Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Σερρών, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων για τη διάδοση και τη διάχυση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα στην Κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στο κινηματοθέατρο "Αστέρια" αντιπροσωπία 5 Μαθητών της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Κοίμησης "ξεδίπλωσαν" την ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ μπροστά σε ακροατήριο 800 και πλέον Μαθητών, προϊόν διεθνούς βράβευσης του Γυμνασίου Κοίμησης από το FEE και την Ε.Ε.Π.Φ. Επίσης αφηγηματικά με την υποστήριξη κατάλληλου Βίντεο οι Μαθητές έκαναν αναφορά στις Πανελλήνιες και Διεθνείς Βραβεύσεις του Γυμνασίου καθώς και στο φετινό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το ποταμό Στρυμόνα που υλοποίησαν και το οποίο κατέρχεται σε 2 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς. Παράλληλα στο φουαγέ του κινηματοθεάτρου "Αστέρια" με την βοήθεια αφισών σε μουσαμά (επισυναπτόμενο pdf αρχείο) συμμετείχε και στην έκθεση οπτικού υλικού κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Το πολυπληθές ακροατήριο έχοντας γνώση τα επιτεύγματα του Γυμνασίου Κοίμησης αποθέωσε με χειροκροτήματα την παρουσίαση μας ενώ τα συγχαρητήρια από τους ιθύνοντες της Ημερίδας ήταν συγκινητικά!
- Το Γυμνάσιο Κοίμησης πρόσθεσε το όνομα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κοίμησης του Δήμου Ηράκλειας Σερρών όπου είναι και η έδρα του Σχολείου στο παγκόσμιο χάρτη του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ World's Largest Lesson, στον Ιστότοπο του οποίου έχει αναρτήσει αφίσες δράσεων του που προωθούν τους 17 Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης στην τοπική Κοινωνία της Κοίμησης, την ευρύτερη της περιφερειακής ενότητας Σερρών και πολύ ευρύτερα γιατί όχι, μετά τις Πανελλήνιες βραβεύσεις του, σε όλη την Ελλάδα!
- Το Γυμνάσιο Κοίμησης έχει ενταχθεί στο διεθνές ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ SGDs school club ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Έχει αναρτήσει στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ GSGs πρωτοβουλιών για την βιώσιμη ανάπτυξη που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, αυτόματα με την συμμετοχή του στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2019 το πρόγραμμα "Ποταμός Στρυμόνας πηγή ζωής για το νομό Σερρών"
- Ραδιοφωνική Συνέντευξη στην Κρατική ΕΡΑ Σερρών του Μαθηματικού του Γυμνασίου Κοίμησης και υπευθύνου εξωτερίκευσης των δράσεων του Σχολείου Αρβανιτίδη Σίμου, όπου γίνεται αναφορά στους 17 Στόχους Παγκόσμιας Βιώσιμης ανάπτυξής, στην περσινή διάκρισή μας με το πρόγραμμα "Γεωθερμία" στον θεσμό BRAVO-SCHOOLS και την φετινή υποψηφιότητα μας με την καλή πρακτική "Ποταμός Στρυμόνας".
- Τηλεοπτικό εκτενές αφιέρωμα της Κρατικής Τηλεόρασης ΕΡΤ3. Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 η ΕΡΤ3 στα πλαίσια της εκπομπής "Επικοινωνία" έκανε ένα εκτενές για τα τηλεοπτικά δεδομένα αφιέρωμα στο Γυμνάσιο όπου γίνεται αναφορά στις Πανελλήνιες Βραβεύσεις του Γυμνασίου Κοίμησης και τις Συμμετοχές του σε διεθνή δίκτυα (ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ SGDs school club ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ECO-SCHOOLS)
"Τι Κοίμηση; Αυτή είναι Αφύπνιση όλης της Ελληνικής Περιφέρειας..."
Ήταν το εν κατακλείδι συμπέρασμα δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 μετά το "ζωντανό" αφιέρωμα στις Πανελλήνιες Βραβεύσεις του Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών, αφού διαπίστωσε ότι οι μαθητές μας, στάθηκαν αντάξιοι των Πανελλήνιων διακρίσεων τους και αντεπεξήλθαν άψογα στην τηλεοπτική συνέντευξη, προβάλλοντας με σοβαρότητα σε όλη την Ελλάδα το σημαντικό έργο του ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΩΝ 17 Στόχων Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης που επιτελείται σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Γυμνάσιο!
- Ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 μέσα από τους χώρους εργασίας του Πρεσβευτή των 17 Στόχων.
Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα η ΕΡΤ3 έκανε ιδιαίτερη τηλεοπτική μνεία στο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών. Συγκεκριμένα στην εκπομπή "Νέα από τη Περιφέρεια" την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 προβλήθηκε ένα ρεπορτάζ μέσα από τους χώρους εργασίας του Γυμνασίου Κοίμησης στο οποίο οι Μαθητές του προέβαλαν με περισσή άνεση τις δράσεις του Γυμνασίου που οδήγησαν στις δύο Πανελλήνιες βραβεύσεις του. Η πρώτη από τον διαγωνισμό BRAVO-SCHOOLS τον Ιούνιο του 2018 όπου το πρόγραμμα "Γεωθερμία" κρίθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2019, όπου το Γυμνάσιο βραβεύεται με την πράσινη Σημαία!
- Μουσείο Μπενάκη, Σάββατο 6 Απριλίου 2019.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ απο το FEE (Foundation for Environmental Education) και ταυτόχρονα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ από την ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης). Το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ έλαβε και έφερε την ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ στο νομό Σερρών και χαρακτηρίστηκε επίσημα πλέον ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ μετά τις Διεθνείς-Πανελλήνιες διακρίσεις των προγραμμάτων του. Το Γυμνάσιο Κοίμησης παραβρέθηκε μέσω εκπροσώπου του, στη τελετή Βράβευσης του με την ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ! Τόσο η επάξια παρουσία της εκπροσώπου του Γυμνασίου Κοίμησης, η οποί αναφέρθηκε στο θεσμό BRAVO-SCHOOLS όσο και το Βίντεο παρουσίασης των δράσεων του επίσημα πλέον φέροντα το τίτλο "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ", Σχολείου μας, συνεπήρε το ακροατήριο το οποίο αντέδρασε με ενθουσιασμό στην όλη παρουσία μας. Τα σχόλια, δηλώσεις και Συγχαρητήρια των Ιθυνόντων του δικτύου "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ" ήταν διθυραμβικά και μας γεμίζουν ευθύνη να συνεχίσουμε το αέναο ταξίδι μας προς την ΑΕΙΦΟΡΙΑ.
- Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ όπου ανήκει και το "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ" Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών θα τιμήσει το Σχολείο σε ειδική εκδήλωση στο τέλος της Σχολικής Χρονιάς, όπου εκεί πλέον θα κληθούμε να επιτελέσουμε το ρόλο μας σαν Πρεσβευτές των 17 Στόχων Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης, αφού θα παρουσιάσουμε εκτενώς τις καλές πρακτικές μας τόσο την περσυνή για την Γεωθερμία, όσο και την φετινή για το ποταμό Στρυμόνα. Ο Δήμος Ηράκλειας έχει σαν στόχο την αξιοποίηση του τοπικού Γεωθερμικού πεδίου Λιθοτόπου-Χρυσοχωράφων οπότε έδειξε ενδιαφέρον για τις προτάσεις αξιοποίησης του που υπέβαλαν οι Μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης, λαμβάνοντας υπόψιν τα θέλω των δημοτών του. Ένα μεγάλο μέρος της Λίμνης Κερκίνης και ένα τμήμα του ποταμού Στρυμόνα ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο Ηράκλειας, οπότε τα συμπεράσματα της Ημερίδας που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Κοίμησης σε συνεργασία με το ΓΕΩ.ΤΕ.Ε Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα "αιτίες πλημμυρών του ποταμού Στρυμόνα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας" καθώς και η έρευνα των μαθητών για την ρύπανση της Λίμνης και τα μέτρα άμεσης αντιρρυπαντικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν, θα αποτελέσουν πεδίο μελέτης λαμπρό στις ενέργειες του Δήμου. Προσδοκούμε στην άμεση συνεργασία για σοβαρά θέματα, του Δήμου Ηράκλειας και του Σχολείου μας!