Η Πλανόδια Χαριστική Βιβλιοθήκη γεννήθηκε τη σχολική χρονιά 2019-20 στην τάξη μας Είναι ένα project που προέκυψε από την ανάγκη των παιδιών του τμήματος για βιβλιοθήκη για βιβλιοπωλεία, για βιβλιοβόλτες. Αντλώντας έμπνευση από δύο παραμύθια, την "χαριστική βιβλιοθήκη" των Παπαθεοδούλου-Χατζηπλή και το "πλανόδιο πάρκο" του Α. Παπαθεοδούλου, εκδόσεων πατάκη - δημιουργήσαμε τη σχολική μας βιβλιοθήκη που την ονομάσαμε "χαριστική". Ακολουθώντας το παράδειγμα των ηρώων του "πλανόδιου πάρκου" βγάλαμε την βιβλιοθήκη μας στους δρόμους και έγινε "πλανόδια χαριστική βιβλιοθήκη". Στόχος είναι να στήνουμε αναγνωστικές γωνιές στην πόλη μας και τα γειτονικά χωριά, τα παιδιά να δανείζονται βιβλία η απλώς να διαβάζουν και η νηπιαγωγός να κάνει δράσεις φιλαναγνωσίας. Σκηνές τίπι, τα βιβλία γίνονταν στολίδια στα δέντρα, στα κλαδιά και τις ρίζες, τα παχνίδια της παιδικής χαρά είχαν και βιβλία να αιωρούνται ...
Οι δράσεις της βιβλιοθήκης απευθύνονται σε όλα τα παιδιά της πόλης, όχι μόνο στους μαθητές του νηπιαγωγείου. Επίσης σε κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να υλοποιήσει μία δράση φιλαναγνωσίας.
Η συμβολή των γονέων ήταν πολύ σημαντική. Αν δεν στήριζαν κι αυτοί τη δράση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί
Υλοποιήσαμε δράσεις σε παιδική χαρά, σε πλατεία, σε πάρκο, ακόμα και εν πλω, μετατρέποντάς της σε πλωτή.
Η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά ανταποκρίθηκε στην παράκλησή μας να μας σχεδιάσει ένα λογότυπο. Το σχεδίασε ακολουθώντας τις ιδέες των παιδιών.
Η βιβλιοθήκη μας έχει και padlet-ικό ραδιόφωνο επίσης.
Δυστυχώς τα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19 στάματησαν -για λίγο- τις βόλτες. Για να μη χάσει η βιβλιοθήκη μας τον πλανόδιο χαρακτήρα της και να συνεχίσει να "χαρίζει" εμπειρίες, συναισθήματα, εικόνες κλπ, η νηπιαγωγός ηχογράφησε παραμύθια τα οποία και ανάρτησε στο ραδιόφωνο της βιβλιοθήκης. Σ' αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν με ένα διαφορετικό τρόπο. Να αφηγηθούν δικές τους ιστορίες, να πάρουν συνεντεύξεις, να βάλουν τραγούδια. https://el.padlet.com/gterizaki/7l90wxghdjmrrord
Κανένα παιδί χωρίς παραμύθι.
Μάλιστα οι μαθητές έφτιαξαν και μια ιστορία με τίτλο "το μαγικό βραχιόλι των ιστοριών" η οποία και παρατίθεται πιο κάτω.
Στο ιστολόγιο της βιβλιοθήκης μπορεί κανείς να διαβάσει όλες τις πληροφορίες για την ιδέα, το όραμα, τις δράσεις.
https://thegivinglibraryonwheels.blogspot.com
Οσες φορές υλοποιήθηκαν δράσεις είχαν επιτυχία. Ερχονταν μαθητές Δημοτικού και βοηθούσαν να στήσουμε τα βιβλία, να τα κρεμάσουμε στα δέντρα και στα παιχνίδια της παιδικής χαράς, να στήσουμε τις σκηνές ... Σταματούσαν το ποδήλατο, να ξεφυλλίσουν βιβλία, να διαλέξουν ποιο θα δανειστούν. Κρέμονταν από το στόμα της νηπιαγωγού όταν διάβαζε παραμύθι.
Τις δύο φορές που η βιβλιοθήκη μας έγινε πλωτή παίξαμε με ένα βιβλίο ενώ τη δεύτερη φορά παρουσιάσαμε βιβλίο
Η θετική επίδραση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιδιά. Σαφώς ο αντίκτυπος είναι θετικός γι αυτά και τα οφέλη πολλαπλά: διαβάζουν περισσότερο, μειώνουν τις ώρες που μένουν μπροστά στην οθόνη, κοινωνικοποιούνται. Ομως, η δράση αυτή επιδρά θετικά και στους γονείς. Οι γονείς τους - μαμάδες- κυρίως, έβρισκαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να δεθούν περισσότερο με τα παιδιά τους, να συνεργαστούν μαζί τους, μια που είχαν αναλάβει και αυτές ρόλο σημαντικό. Να στήσουν γωνιές κλπ, ακόμα και να αναπτύξουν νέες φιλικές σχέσεις.
Το μήνυμα δε, που μεταδίδεται στα παιδιά από αυτή τη συνεργασία με τους γονείς τους είναι σπουδαίο! Οι μαμάδες πάντα δίπλα τους τα στηρίζουν!
Με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας. Πραγματικά συγκινητική η στήριξη των γονέων.
Με γονείς του δημοτικού
Με την τοπική κοινωνία
Με την Δημοτική βιβλιοθήκη Πτολεμαίδας. Με την κα Σοφία Καλμανίδου, Βιβλιοθηκάριο της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης, έχουμε συνεργαστεί και την περσινή χρονιά και φέτος, σκοπεύουμε να κάνουμε από κοινού δράση. Ιδια δραση, ίδια μέρα ίδια ώρα. Πέρυσι τους στείλαμε την αφίσα μας και έγινε και η δική τους βιβλιοθήκη πλανόδια ενώ φέτος, έχουμε συμμετάσχει σε τρεις εκπομπές τους και συνεχίζουμε τη συνεργασία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πλανόδιων βιβλιοθηκών.