Μαθητικές δημιουργίες

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

ΟΧΙ στον εκφοβισμό, ΝΑΙ στον αλληλοσεβασμό!

ΟΧΙ στον εκφοβισμό, ΝΑΙ στον αλληλοσεβασμό!
SUBMITTED FROM:

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


School Principal

Ιωάννης Μακρής

Contact with School


Description

Στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Ευέλικτης ζώνης, πέντε μαθητές του τμήματος Ε2 δημιούργησαν ένα anti-bullying βίντεο στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εκφοβισμού στη διαδικασία της μάθησης και της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης του θύματος.

Η ομάδα των μαθητών συμμετείχε στην προετοιμασία του σεναρίου, της δημιουργίας των σκηνών με το λογισμικό Plotagon και τέλος στην ηχογράφηση των σκηνών, όπου το κάθε μέλος της ομάδας είχε και έναν συγκεκριμένο ρόλο.

Το video, που δημιουργήθηκε, είναι μία σχολική τηλεοπτική εκπομπή και χωρίζεται σε 3 μέρη: Στην εισαγωγή γίνεται μία επεξήγηση των όρων σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός. Στη συνέχεια, δίνεται ένας ορισμός αλλά και ένα παράδειγμα για κάθε τύπο εκφοβισμού, δηλαδή τον λεκτικό, τον σωματικό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying). Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του video, οι 3 πρωταγωνιστές, τα 3 θύματα bullying αποφασίζουν να μιλήσουν και να μην κρατούν άλλο μέσα τους τις άσχημες καταστάσεις που ζουν στο σχολικό τους περιβάλλον. Θέλοντας να τονιστεί ότι τα θύματα δεν είναι μόνα τους αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, δημιουργήθηκαν 3 σκηνές: Το θύμα του λεκτικού εκφοβισμού απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς του, του σωματικού εκφοβισμού στους γονείς του και του διαδικτυακού εκφοβισμού στις αρχές, δηλαδή στην αστυνομία. Έτσι μέσω ενός πεντάλεπτου video δόθηκε επεξήγηση των σχετικών με τον εκφοβισμό όρων, παρουσιάστηκαν οι συνέπειές του αλλά και λύσεις για τα θύματα-μαθητές.

 


Objective Action

Στόχοι της δραστηριότητας αυτής ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με νέα τεχνολογικά εργαλεία και εκπαιδευτικές εφαρμογές και να διδαχθούν τη διαδικασία κατασκευής ενός video βήμα-βήμα (συγγραφή σεναρίου, διανομή ρόλων, γύρισμα σκηνών, ηχογράφηση και τελικό μοντάρισμα). Επιπρόσθετα, να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στην μαθησιακή διαδικασία μέσω της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να κινητοποιηθούν και το σημαντικότερο να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και στο δικαίωμα συμμετοχής σε ένα ειρηνικό και χωρίς αποκλεισμούς σχολικό περιβάλλον και κατ΄επέκταση σε μία κοινωνία με πρόσβαση στη δικαοσύνη (Στόχος 6). Τέλος, να ευαισθητοποιήσουν οι ίδιοι με τη σειρά τους την σχολική, την τοπική και την ευρύτερη κοινότητα για την πρόληψη του εκφοβισμού, της κακοποίησης και όλων των μορφών βίας.
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation