Καλές πρακτικές

Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

« Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών»

« Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών»
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών

Το Γυμνάσιο Κοίμησης βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κοίμησης,του Δήμου Ηράκλειας στον Νομό Σερρών. Έχει 4 τμήματα με μαθητές από τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Κοίμησης του Ποντισμένου και του Λιμνοχωρίου του Δήμου Ηράκλειας Νομού Σερρών.


School Principal

Αντωνιάδης Κωνσταντίνος

Contact with School


Description

Το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης φέτος «παίρνει τα βουνά»…

 « Όρος Κερκίνη (Μπέλες). Το μπαλκόνι του Ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών »

Η ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα του «Οικολογικού» Γυμνασίου Κοίμησης είναι ευρέως γνωστή σε Πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο πράγμα το οποίο αποδεικνύεται με τις δύο «πρώτες» βραβεύσεις του στο Διαγωνισμό Bravo school  τα δύο τελευταία έτη, με τα προγράμματα του «Γεωθερμία» και «Ποταμός Στρυμόνας», καθώς και με την διεθνή βράβευσή του με την «Πράσινη σημαία»  και τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως «Οικολογικό Σχολείο».

Συνεχίζοντας την παράδοση, να ασχολούμαστε με ορατά αντικείμενα μελέτης του εγγύς περιβάλλοντα χώρου του Γυμνασίου Κοίμησης δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το όρος Κερκίνη που είναι σε απόσταση αναπνοής από το Γυμνάσιο, μιας και το ίδιο με την αγέρωχη και απόκρημνη θέα του μας καλεί φέτος να «πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια»…

Συνδέσαμε το πρόγραμμα με το  Παγκόσμιο στόχο 15 βιώσιμης ανάπτυξης  «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» προκειμένου να προωθήσουμε τη βιώσιμη χρήση, του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR, Οικοσυστήματος του όρους Κερκίνη και Παρυδάτιου Δάσους της. Ερευνήσαμε πόσο  σημαντικά είναι προωθούμε  προς βιώσιμη και αειφόρα χρήση τις παρακάτω δράσεις:

  • Τη διασφάλιση της διατήρησης του ορεινού οικοσυστήματος του Μπέλες συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητάς του (καταπολέμηση παράνομης υλοτομίας και λαθροθηρίας, προστασία από πυρκαγιές, καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα του παρυδάτιου δάσους της λίμνης και του όρους ΚΕΡΚΙΝΗΣ), έτσι ώστε ενισχυθεί η ικανότητά του να παράσχει οφέλη στο οικοσύστημα της Κερκίνης, αφού στα δέντρα του κοντά στη λίμνη φωλιάζουν πτηνά και η πανίδα του (λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες, Αετοί, Γεράκια) βοηθούν τόσο στον έλεγχο του πληθυσμού των ειδών όσο και στην καθαρότητα του οικοσυστήματος μιας και κάποια από αυτά είναι πτωματοφάγα.
  • Την ανάληψη άμεσης δράσης για τον τερματισμό της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας (οικοδομήσιμη και προς καύση ξυλεία), της πανίδας (ερπετά, ζαρκάδια, καρδερίνες και άλλα ωδικά πτηνά) και την αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης παράνομων προϊόντων χλωρίδας και πανίδας του οικοσυστήματος του όρους της Κερκίνης. Καταγγέλλουμε τα pet shop  διακινούν τα παραπάνω είδη!
  • Την ενσωμάτωση της αξίας του οικοσυστήματος του όρους της Κερκίνης στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό, στις αναπτυξιακές διαδικασίες και στις στρατηγικές και υπολογισμούς μείωσης της φτώχειας, και του επαναπατρισμού πολλών Ελλήνων οικονομικών (λόγο της κρίσης) μεταναστών της περιοχής.

Το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών σε συνεργασία με το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποίησε:  « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο χώρο του Γυμνασίου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, και είχε ως ομιλητή τον κύριο Τάτσιο Γεώργιο τέως πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων ΜακεδόνωνΤο θέμα της ομιλίας ήταν: «Τα χωριά του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ». Στα πλαίσια της διαθεματικής ιστορικής προσέγγισης του προγράμματος αναφέρθηκε στην καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, τον πολιτισμό και τα ιστορικά τεκταινόμενα των χωριών του Μπέλες με σημαντική αναφορά στα Ελληνικότατα χωριά όπως το ΜΕΛΕΝΙΚΟ και το ΣΤΑΡΤΣΟΒΟ που σήμερα βρίσκονται στην δικαιοδοσία των γειτονικών μας κρατών.  Ακολούθησε συζήτηση του ακροατηρίου με τον ομιλητή! Η ημερίδα είχε  σαν στόχο πέρα από τον εμπλουτισμό της γνώσης, στο  άνοιγμα του προγράμματος που υλοποιείται στο Γυμνάσιο Κοίμησης στην τοπική κοινωνία και την συμμετοχή αυτής τόσο στην υλοποίηση του όσο και στην διάχυση των αποτελεσμάτων του.

Οι μαθητές μας ορμώμενοι από την επιτυχή ημερίδα έκαναν την δική του έρευνα για τα χωριά που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, την καταγωγή των κατοίκων, την αλληλεπίδραση των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων με τους ντόπιους και βλάχικους πληθυσμούς της περιοχής. Έγινε αναφορά στο πως βίωσαν οι κάτοικοι τον Μακεδονικό Αγώνα, την κατασκευή της τεχνητής λίμνης Κερκίνης, την κατασκευής των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και την ηρωική αντίσταση των κατοίκων στην Γερμανική εισβολή (Λοχίας Ίτσιος).      

Μέσω του μονοήμερου περιβαλλοντικού προγράμματος «Φυσικές και Ιστορικές διαδρομές στο όρος Κερκίνη» που παρακολουθήσαμε στις 20 Μαρτίου  κατά την περιβαλλοντική μας εκδρομή  στο ΚΠΕ Ποροΐων με επισκέψεις στο πεδίο μελέτης (πλατανόδασος, νερόμυλος, ιχθυοτροφείο στο Μπέλες) καθώς και με διαδικτυακή «φιλτραρισμένη» έρευνα των μαθητών μας  ασχοληθήκαμε  με τα παρακάτω:

  • Τη θέση, γεωμορφολογία, ονοματοδοσία του όρους Κερκίνη-Μπέλες
  • Την ευεργετική ύπαρξη του όρους Μπέλες και την σύνδεση του με το συνορεύοντα οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης. Ασχοληθήκαμε με το Παρυδάτιο δάσος που θεωρείται δάσος τόσο της λίμνης όσο και του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ, εντοπίσαμε κίνδυνο αειφορικής διαχείρισης λόγω του πλημμυρισμού της λίμνης για αρδευτικούς σκοπούς, προτείναμε άμεσα μέτρα προστασίας του.  
  • Βαδίζοντας στα μονοπάτια του Μπέλες μελετήσαμε τα δάση και την πανίδα του όρους και την αλληλεξάρτηση τους, με στόχο να καταλάβουμε την σημαντικότητα της αειφόρου διαχείρισης! Εντοπίσαμε σημαντικό πρόβλημα λαθροϋλοτομίας που οφείλεται στην οικονομική κρίση και προτείναμε άμεσο τόπο λύσης του.
  • Μέσω επίσκεψης σε Μονές της περιοχής (Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στην Βυρώνεια) και το σύλλογο γυναικών στα άνω Πορόϊα,  ήρθαμε σε επαφή με τα  βότανα  και τα αρωματικά φυτά του Μπέλες και  μάθαμε για την ευεργετική  φαρμακευτική τους χρήση. Ακολούθησε και άλλο αειφορικό μήνυμα διαχείρισης των βοτάνων τώρα και των αρωματικών φυτών του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ.
  • Τα αειφορικά μηνύματα που συντάξαμε με την ενασχόληση μας με το πρόγραμμα αποτέλεσαν κανόνες του ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ που συντάξαμε και αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ.
  • Τις πλούσιες πηγές νερού του όρους και τις χρήσεις τους τόσο στο παρελθόν (επίσκεψη σε παραδοσιακό νερόμυλο) όσο και την τωρινή τους χρήση, (επίσκεψη σε ιχθυοτροφείο).
  • Με αφορμή τα πλούσια νερά του ΜΠΕΛΕΣ κάναμε έρευνα για τις λαϊκές δοξασίες της περιοχής που αφορούσαν την ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ των άνω Ποροΐων.

Mε την επίσκεψή μας στο Οχυρό Ρούπελ στις 6 Απριλίου 2020 την Σημαδιακή ημέρα εισβολής των Γερμανών 6 Απριλίου 1941 τα ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας ήταν πρωτοφανή! Με ξεναγό τον Ιστορικό-Ερευνητή και πρώην διοικητή του Οχυρού Κύριο Κοτρίδη Ηλία Συνταγματάρχη εν αποστρατεία, φίλο του Γυμνασίου Κοίμησης διερευνήσαμε τις ιστορικές διαδρομές του όρους Κερκίνη στο διάβα του χρόνου με έμφαση την κατασκευή των οχυρών της Γραμμής Μεταξά που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την στρατηγική θέση του όρους, με αποτέλεσμα να μείνουν απόρθητα. Ο κ. Κοτρίδης μας προμήθευσε με αδημοσίευτες φωτογραφίες των άγνωστων οχυρών (το ΡΟΥΠΕΛ είναι ένα από τα 7 Οχυρά) των κορυφογραμμών του ΜΠΕΛΕΣ με τις οποίες εμπλουτίσαμε το βίντεο που ετοιμάσαμε για τα Οχυρά.

Ύστερα από ενδελεχή έρευνα, βασιζόμενοι σε μαρτυρία υπερήλικα σήμερα, αυτόπτη μάρτυρα κατοίκου της Κοίμησης Σερρών, κάναμε ιστορική καταγραφή της διάσωσης και περίθαλψης του πρώτου Γερμανού πιλότου -κατακτητή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, μετά την πτώση του φλεγόμενου Αεροπλάνου του στην Κοίμηση Σερρών στις 6 Απριλίου 1941. Το αεροπλάνο χτυπήθηκε απο Μαχητές του οχυρού Ρούπελ.

Η έρευνα μας συνεχίστηκε  με την ανακάλυψη του τρόπου διαφυγής Ελλήνων Μαχητών του Ρούπελ, κρατουμένων της κοινής Βουλγαρικής και Γερμανικής διοίκησης, στην περιοχή  των στρατοπέδων της 10ης Μεραρχίας Σερρών. Η ιστορική καταγραφή δημοσιεύεται για πρώτη φορά και έχει μάρτυρα επιβεβαίωσης του τρόπου, απογόνου πρόσφατα Θανούντος και διασωθέντος με αυτό τον τρόπο κρατουμένου.   

Στο επισυναπτόμενο ΑΡΧΕΙΟ1 WORD ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ Δ.Δ.Ε ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ.


Results / Reactions

  1. Διαγνωστικό ερωτηματολόγιο για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ

Το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ Γυμνάσιο ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ  στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονεί: «Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών»,  ετοίμασε ένα ψηφιακό διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σε google form. Κάλεσε λοιπόν όλους τους Μαθητές του να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο ώστε να εντοπιστούν οι τυχόν λανθασμένες ή ελλιπείς γνώσεις  και να στοχεύσουμε με το πρόγραμμα στον εμπλουτισμό της σωστής γνώσης τους.

  1. Στατιστική ανάλυση στατιστικών δεδομένων διαγνωστικού ερωτηματολογίου σε δείγμα μαθητών του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών που αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (Μπέλες).

 Δείγμα 60 μαθητών του Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών κλήθηκε να απαντήσει σε ένα διαγνωστικό ερωτηματολόγιο σε google form που αφορούσε το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (Μπέλες). Τα στατιστικά δεδομένα αναλύθηκαν και παρουσιάζονται με την βοήθεια κυκλικών διαγραμμάτων.Είμαστε πλέον σε θέση να διαγνώσουμε την εσφαλμένη ή την έλλειψη της γνώσης και να στοχεύσουμε με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα στην διόρθωση και στην κατάκτηση της σωστής γνώσης από τους μαθητές μας!

  1. Εγγύτητα στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών, θέση, ανάγλυφο, γεωμορφολογία και ονοματοδοσία του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ), μοναδικού οικοσυστήματος όπου διασταυρώνονται τα Ευρωπαΐκα μονοπάτια Ε4 και Ε6.

Στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων της περιβαλλοντικής ομάδας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης, που αφορούν το πρόγραμμα: "Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού!» ασχοληθήκαμε με «φιλτραρισμένη» και διασταυρωμένη διαδικτυακή έρευνα, εμπλουτισμένη με εγκυκλοπαιδικές αναφορές αλλά και με μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων κατοίκων της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται τακτικά το βουνό. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η χρήση του  διαδραστικού λογισμικού google earth. Συγκεντρώσαμε, αξιολογήσαμε και σταχυολογήσαμε υλικό (κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο) που αφορά:

  • Την ονοματοδοσία του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ (Μπέλες) βρίσκοντας και καταγράφοντας 3 εκδοχές.
  • Την Γεωμορφολογία του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ, διαπιστώνοντας αφού μελετήσαμε δορυφορικές φωτογραφίες ότι αποτελεί ένα  τεκτονικό φυσικό  μακρόστενο τείχος που προστατεύει  το οικοσύστημα της λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ από τους παγερούς ανέμους του βορρά. Οι αεροφωτογραφίες έδειξαν ότι το βουνό έχει βαθύ πράσινο χρώμα, πράγμα το οποίο δηλώνει πλούσια βλάστηση, πράγμα που δηλώνει άφθονα επιφανειακά νερά…
  • Διαπιστώσαμε ότι το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ αποτελεί το φυσιογραφικό Σύνορο τριών χωρών που τα κοινά τους  Σύνορα (Τριεθνές) συμπίπτουν σε κορυφή του όρους. Το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ επίσης αποτελεί το φυσιογραφικό όριο των δύο πεδιάδων του ποταμού Στρυμόνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία. Στους νότιους πρόποδες του όρους υπάρχει η προστατευμένη από την συνθήκη RAMSAR λίμνη της ΚΕΡΚΙΝΗΣ ενώ στους νοτιοδυτικούς πρόποδες η λίμνη Δοϊράνη.    
  • Το ορισμό του «Ευρωπαϊκού μονοπατιού» και την διαπίστωση ότι στο όρος ΚΕΡΚΙΝΗ λόγω της σπουδαιότητας του οικοσυστήματος του διασταυρώνονται τα Ευρωπαϊκά  μονοπάτια Ε4 και Ε6.
  • Μελετήσαμε την κορυφή (Καλαμπάκα ή Σιδηρόπετρα) του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ που βρίσκεται σε υψόμετρο 2031 μέτρα της οποίας η μοναδικότητα της θέας προς την λίμνη Κερκίνη και τον Σερραϊκό κάμπο της έδωσαν επάξια τον τίτλο  «το μπαλκόνι του ουρανού»!

Ο Χειμώνας δεν μας επιτρέπει να εκδράμουμε προς το παρόν προς το βουνό. Μας δίνει την ευκαιρία να μαζέψουμε πληροφορίες και να αποκτήσουμε γνώσεις που θα μας βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε αυτά που θα δούμε στις τουλάχιστον δύο εκδρομές που προετοιμάζουμε αρχές της άνοιξης! Μια από αυτές θα είναι στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Κάτω Πορόϊα οπού θα υλοποιήσουμε με δράσεις το μονοήμερο πρόγραμμα «Φυσικές και Ιστορικές του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ» υλικό του οποίου προγράμματος ήδη χρησιμοποιούμε.   

  1. To Παρυδάτιο δάσος που ταυτόχρονα ανήκει τόσο στην λίμνη όσο και στο όρος Κερκίνη (Μπέλες). Εντοπισμός σοβαρού κινδύνου αειφορικής ύπαρξης του. Χλωρίδα και πανίδα στους λιμνιαίους πρόποδες του Μπέλες.

Το όρος Κερκίνη (Μπέλες) έδωσε το όνομά του στην λίμνη Κερκίνη αφού οι πρόποδες του αποτελούν το βόρειο ανάχωμα της λίμνης. Η ύπαρξη του όρους είναι ευεργετική στην προστασία του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης (στο οποίο οικοσύστημα ανήκει και το Ελληνικό τμήμα του όρους Κερκίνη), αφού σαν φυσικό τείχος ανακόπτει τους βόρειους ψυχρούς ανέμους από την Βουλγαρία να εισέλθουν στην περιοχή της λίμνης.

Στο δέλτα που σχηματίζει η είσοδος του Στρυμόνα στην Λίμνη Κερκίνη  υπάρχει το υδροχαρές και παρυδάτιο δάσος, στο οποίο φωλιάζουν και αναπαράγονται τα υδρόβια πτηνά. Επίσης στις ρίζες και στου καλαμιώνες του παρυδάτιου δάσους βρίσκουν καταφύγιο για να εναποθέσουν τα αυγά τους τα ψάρια της λίμνης. Το συγκεκριμένο δάσος θεωρείται αμφότερα ότι ανήκει τόσο στην λίμνη όσο και στο όρο Κερκίνη, μιας και βρίσκεται στους πρόποδές του. Η πανίδα λοιπόν και η χλωρίδα του του παρυδάτιου δάσους θεωρείται ότι ανήκει και στο όρος Κερκίνη. Ο πλημμυρισμός  της λίμνης Κερκίνης  για αρδευτικούς και αντιπλημμυρικούς λόγους της πεδιάδας των Σερρών οδηγεί στην καταστροφή του. Η συνολική ποσότητα φερτών υλών στην λίμνη Κερκίνη από το Στρυμόνα έχει ξεπεράσει κατά τρείς φορές της προβλέψεις της κατασκευάστριας εταιρείας. Η λήψη άμεσων μέτρων θεωρείται αναγκαία για την αειφορία όλου του οικοσυστήματος.

Η έρευνα για την χλωρίδα και πανίδα στους πρόποδες του Μπέλες, ο εντοπισμός του αειφορικού κινδύνου που αφορά το παρυδάτιο δάσος αλλά και οι προτάσεις των μαθητών μας για την προστασία του εδώ και τώρα οδήγησαν στην δημιουργία του Βίντεο που ακολουθεί.

  1. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ)

Το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών σε συνεργασία με το γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί:  « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο χώρο του Γυμνασίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, και θα έχει ως ομιλητή τον κύριο Τάτσιο Γεώργιο τέως πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Το θέμα της ομιλίας  θα είναι: «Τα χωριά του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ». Στα πλαίσια της διαθεματικής ιστορικής προσέγγισης του προγράμματος θα αναφερθεί στην καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, τον πολιτισμό και τα ιστορικά τεκταινόμενα των χωριών του Μπέλες. Θα ακολουθήσει συζήτηση του ακροατηρίου με τον ομιλητή!

Η ημερίδα έχει σαν στόχο πέρα από τον εμπλουτισμό της γνώσης, στο  άνοιγμα του προγράμματος που υλοποιείται στο Γυμνάσιο Κοίμησης στην τοπική κοινωνία και την συμμετοχή αυτής τόσο στην υλοποίηση του όσο και στην διάχυση των αποτελεσμάτων του.

Η Δ.Δ.Ε  Σερρών στέκεται για μια ακόμη φορά αρωγός και αναρτά στην ιστοσελίδα της

την πρόσκληση για την ημερίδα του οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης

  1. Ραδιοφωνική Συνέντευξη στην ΕΡΤ Σερρών του Συντονιστή των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην προγραμματισμένη Ημερίδα, στα Οικολογικά Σχολεία, την ΕΕΠΦ και τον Πανελλήνιο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS, προώθησης των 17 Παγκόσμιων Στόχων

Την Τρίτη 11/2/2020  στις 10:30 π.μ. ο Συντονιστής των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Γυμνασίου κ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (Μαθηματικός) έδωσε ραδιοφωνική Συνέντευξη στην ΕΡΤ Σερρών, προκειμένου να κάνει ευρύτερα γνωστή την Ημερίδα στα πλαίσια του φετινού περιβαλλοντικού προγράμματος: «όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Όμορφη φυσική Κερκίδα παρακολούθησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών». Οι Δημοσιογράφοι έλαβαν μια πλήρη ενημέρωση για τις πτυχές του προγράμματος, και την συμμέτοχή μας στο δίκτυο των οικολογικών σχολείων, δίκτυο που στις Σέρρες τουλάχιστον έγινε γνωστό από τις Πανελλήνιες Βραβεύσεις του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης. Ενημερώσαμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατεβαίνει με αξιώσεις στον τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOL Το υπέρμετρο πάθος και η ομαδική δουλειά σε διαθεματικό βάθος από την περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Κοίμησης έκανε για πολλοστή φορά εντύπωση στους Δημοσιογράφους της ΕΡΤ.  Κληθήκαμε και θα επισκεφτούμε το Στούντιο για μια ωριαία τουλάχιστον εκπομπή από τους Μαθητές μας για το πώς και το γιατί των επιτυχιών μας! Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι οι επόμενες επιτυχίες του Γυμνασίου μας θα αναγκάσουν  όπως και πέρσι τα τηλεοπτικά συνεργεία της ΕΡΤ3 να επισκεφτούν το χώρο του Γυμνασίου Κοίμησης και να διαπιστώσουν ότι αποτελεί «ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ» γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι η διάρκεια στον αγώνα και στην επιτυχία. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΕΙΣ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ!   

  1. Ο Δήμαρχος ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ ενημερώνεται για το θεσμό των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS προώθησης των 17 Παγκόσμιων Στόχων και τις ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών.

Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020  ο νέο εκλεγείς  Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δέχθηκε στο Δημαρχείο τον Διευθυντή του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και τον Συντονιστή των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Γυμνασίου κ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ (Μαθηματικό) που και οι δύο όπως και το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης τυγχάνουν επίσημοι ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ προώθησης των 17 Παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την συμμετοχή του σχολείου στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, τον θεσμό των Οικολογικών σχολείων στην Ελλάδα που βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Επίσης ο κ. Δήμαρχος έμαθε ότι στο Δήμο του υπάρχει το «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ» Γυμνάσιο Κοίμησης  βραβευμένο με την «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ» μετά από συνεχείς και διθυραμβικές αξιολογήσεις που έλαβε από την Συντονιστική επιτροπή των οικολογικών Σχολείων. Σε γνώση του Δημάρχου έτυχε  η πλήρως και διαρκώς  ενημερωμένη ιστοσελίδα του Σχολείου που φιλοξενείται στον ιστόχωρο  των Οικολογικών Σχολείων και αποτελεί διαφήμιση για τα Οικολογικά-Φυσικά και όχι μόνο τεκταινόμενα του Δήμου του!

Δεν χάσαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο για τις δύο συνεχόμενες πρώτες θέσεις που έλαβε το Γυμνάσιο Κοίμησης στον 1ο και 2ο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS που διοργάνωσε το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ εκπαιδευτικό τμήμα του QUALITY NET FOYNDATION με περισσότερες των 700 συμμετεχόντων Σχολείων από όλη την Ελλάδα. Το Γυμνάσιο Κοίμησης εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Σχολείων «In action SDGs Schools Club», έγινε Πρεσβευτής των 17 Παγκόσμιων Στόχων και έβαλε το Δήμο Ηράκλειας στον Παγκόσμιο Χάρτη ΔΡΑΣΕΩΝ.

Ο κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων με λίμνες  για τα έτη 2019-2023 εκπροσωπώντας το στολίδι των Σερρών την Λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ. Η ευαισθησία του για θέματα Αειφορικής διαχείρισης της Λίμνης είναι δεδομένη μιας και σε αυτόν οφείλετε το κέντρο ενημέρωσης της Λίμνης Κερκίνης στο Λιθότοπο  που δημιούργησε στο παρελθόν και σκέφτεται να θέσει σε άμεση λειτουργία. Τα συγχαρητήρια που δεχθήκαμε ως σχολείο για τις Πανελλήνιες βραβεύσεις μας ήταν ένθερμα ειδικά όταν έμαθε ότι αφορούσαν την Γεωθερμία, τον ποταμό Στρυμόνα και την Λίμνη Κερκίνη, αντικείμενα απτά και ορατά στον Δήμο Ηράκλειας. Ο αξιότιμος Δήμαρχος μας εμπιστεύθηκε τα οικολογικά και αειφορικά σχέδια του για την περιοχή της Λίμνης Κερκίνης και ζήτησε την συνδρομή του Γυμνασίου μας. Άκουσε τις απόψεις μας και αποφασίσαμε για αμεσότητα χωρίς μεσάζοντες στις επαφές μας και την αμφίπλευρη  ενημέρωση τόσο των δράσεων του Γυμνασίου Κοίμησης όσο και αυτών που ετοιμάζει ο Δήμος Ηράκλειας για την Λίμνη Κερκίνη, τα οποία αν και γνωρίζουμε αφήνουμε την ανακοίνωση τους στον Δήμαρχο. Ο αξιότιμος Δήμαρχος υποσχέθηκε να σταθεί αρωγός στα Αειφορικά ταξίδια του Γυμνασίου Κοίμησης μιας και ως τώρα αναφέρονται στο άμεσο περιβάλλοντα χώρο του Δήμου του οπότε αποτελούν και δικό του στόχο. Ο κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ προσκλήθηκε στην Ημερίδα του Γυμνασίου Κοίμησης στις 12/2/2020  με θέμα: « Τα χωριά του Μπέλες» και τίμησε το σχολείο μας όχι μόνο με την παρουσία του αλλά και με εύστοχες παρεμβάσεις.

  1. Παρουσία Μητροπολίτη, Δημάρχου, τοπικών αρχών, Διευθυντή και καθηγητών γειτονικών σχολείων, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Ημερίδα στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης με θέμα "ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ"

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί: « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών μέσω της Ημερίδας με θέμα "ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ" έγινε σημείο συνάντησης των φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών!

Η Ημερίδα είχε σαν στόχο πέρα από τον εμπλουτισμό της γνώσης, στο  άνοιγμα του προγράμματος που υλοποιείται στο Γυμνάσιο Κοίμησης στην τοπική κοινωνία και την συμμετοχή αυτής τόσο στην υλοποίηση του όσο και στην διάχυση των αποτελεσμάτων του. Ενεργό ρόλο στην ημερίδα με καθοριστικές παρεμβάσεις είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ. Ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  προσέθεσε μαρτυρίες των προγόνων του  που αφορούσαν την Ιστορία της περιοχής και δήλωσε ενθουσιώδης συμπαραστάτης και αρωγός στα αέναα    ταξίδια αειφορίας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης. Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές της Ημερίδας για την πρωτοβουλία τους, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις διεθνείς και Πανελλήνιες βραβεύσεις του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης. Στην διάλεξη παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοίμησης κ. Ατλάσης Άγγελος,  ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Ηράκλειας κ. Λεοντιάδης Δημήτριος και ο εκπαιδευτικός του ίδιου σχολείου κ. Ιωαννίδης Στέλιος.  Παρόν στην Ημερίδα ήταν και  ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου Κοίμησης κ. Χίτζιος Κυριάκος καθώς και κάποιοι γονείς.  Η συνεργασία λοιπόν της τοπικής αυτοδιοίκησης με το οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης πλαισιώθηκε τόσο από την τοπική Εκκλησία σε ανώτατο επίπεδο, όσο και από γειτονικά Σχολεία τα οποία εκτιμούν το όμορφο αειφορικό ταξίδι του Γυμνασίου μας και δηλώνουν θέληση για συνέργεια σε αυτό! Ο  Πρόεδρος της Κοινότητας Κοίμησης κ. Ατλάσης Άγγελος απόφοιτος του Γυμνασίου μας το 2002, αναγνωρίζοντας το τιτάνιο έργο που συντελείτε στο Σχολείο δηλώνει ότι το σημερινό Γυμνάσιο Κοίμησης με το πλούσιο έργο ουδεμία σχέση έχει με το σχολείο που τελείωσε αυτός και υπόσχεται ενεργή συμμετοχή στις οικολογικές ανησυχίες μας. Ήδη ζήτησε την Βοήθεια του Γυμνασίου Κοίμησης  και θα την έχει, σε ανθρώπινο δυναμικό για δενδροφύτευση σε περιοχή κοντά στο γήπεδο της Κοίμησης. Το Γυμνάσιο Κοίμησης  ζήτησε και θα τα έχει, από τον πρόεδρο της Κοινότητα Κοίμησης κ. Ατλάση Άγγελο δια μέσω του δήμου Ηράκλειας, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο δασολόγο του  δήμου κ. Καρταλίδη Στέλιο, 15 δέντρα ύψους 2 μέτρων προκειμένου να εμπλουτίσει το δασύλλιο που δημιούργησε εντός της σχολικής αυλής σε προηγούμενο πρόγραμμα. Η  Ημερίδα συνετέλεσε στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της περιβαλλοντικής επιτροπής του Γυμνασίου Κοίμησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σημείο πλέον σύμπλευσης. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κοίμησης κ. Αντωνιάδης Κωνσταντίνος και ο Συντονιστής του προγράμματος κ. Αρβανιτίδης Σίμος δεν έχασαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους επίσημους καλεσμένους τόσο για τον θεσμό των οικολογικών Σχολείων, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης  όσο και για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS που διοργανώνει το QUALITY NET FOUNDATION και έχει σαν στόχο την προώθηση των 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.      

Η ημερίδα είχε ως κύριο ομιλητή τον κύριο Τάτσιο Γεώργιο τέως πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.  Στα πλαίσια της διαθεματικής ιστορικής προσέγγισης του προγράμματος αναφέρθηκε  στην καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, τον πολιτισμό και τα ιστορικά τεκταινόμενα των χωριών του Μπέλες. Ακολούθησε  συζήτηση του ακροατηρίου με τον ομιλητή!

Συνοπτικά ο κύριος ΤΑΤΣΙΟΣ ανάφερε:

 «Μια διάλεξη σε μαθητές ΠΑΝΤΑ αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ και πρέπει να γίνεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αυριανούς ΠΟΛΙΤΕΣ της Πατρίδας μας. Στόχος μου ήταν να κεντρίσω το ενδιαφέρον των μαθητών. ΧΡΕΟΣ μου ήταν να τους κάνω ΚΟΙΝΩΝΟΥΣ της ένδοξης Ιστορίας της περιοχής που διαμένουν και να σκεφτούν ΠΩΣ μπορούν να την προσεγγίσουν, ώστε να αποφέρει ποικίλα οφέλη στην σημερινή τοπική κοινωνία.
Η Ιστορία των χωριών του Μπέλλες ξεκινάει από τον 19ο αιώνα π.Χ όταν έγινε μετακίνηση πληθυσμών από την Λήμνο προς την Σιντική. Συνεχίζει με την ίδρυση της αρχαίας Ηράκλειας Σιντικής και αφού τελείωσε η κυριαρχία των Ρωμαίων έρχεται η Μάχη στο Κλειδί (1014) όπου ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος κατατρόπωσε τους Βουλγάρους. 
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην επιρροή του Μελενίκου στα χωριά που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Μπέλλες (σήμερα Βουλγαρία). Αναφέρθηκε το έργο σημαντικών προωπικοτήτων όπως του Πολυζωίδη (το σύμβολο της Δικαστικής Ανεξαρτησίας) και του Παλατίδη (ιατρός-ευεργέτης). Αναφέρθηκαν στοιχεία οργανωτικά (ΚΟΙΝΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ) και επαγγελματικά (καλλιέργεια αμπελιών).
Την σκυτάλη πήρε ο Μακεδονικός Αγώνας και οι καπετάνιοι της περιοχής (Στέργιος Βλάχβεης από Ηράκλεια και Χατζηπανταζής από Σκοτούσσα). Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο μόρφωμα Γλωσσών που δημιουργήθηκε για να μπορέσουν να συνεννοούνται Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Αλβανοί και Ρουμάνοι που κατοικούσαν την περιοχή (πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας). Περιγράφησαν γεγονότα από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο που σημάδεψαν την περιοχή και καθόρισαν τα χαρακτηριστικά της. 
Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσε η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της περιοχής λόγω της έλευσης προσφύγων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Ξαφνικά τα χωριά του Μπέλλες απέκτησαν πληθυσμό με μεγάλη ποικιλία στην Λαογραφία αλλά και αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά την προσαρμογή των προσφύγων (παρότι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ). 
Η ιστορική αναδρομή των γεγονότων της περιοχής έκλεισε με την Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941), όπου η ΨΥΧΗ των Ελλήνων νίκησε το γερμανικό ατσάλι. Μνημονεύτηκαν ΗΡΩΕΣ όπως ο Ανωπορογιώτης Δημήτριος Ίτσιος, αλλά και ο Διοικητής του Ρούπελ Γεώργιος Δουράτσος.
Το νοητό ταξίδι στην Ιστορία της περιοχής διαδέχθηκε η αναζήτηση των στοιχείων που δύνανται να βοηθήσουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ευρύτερης περιοχής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Μπέλλες εντοπίζονται στην Οικολογία, στην Ιστορία, στον Αθλητισμό, στον Θρησκευτικό  και Ιαματικό τουρισμό.
Στην Ελλάδα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη τα χωριά του Μπέλλες έχουν να αναδείξουν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο Αναστάσιος Παλατίδης, η Φωτεινή Αλατά, ο Στέργιος Βλάχβεης, ο Χατζηπανταζής, ο Δημήτριος Ίτσιος και ο Γεώργιος Κατσάνης. Είναι τα ΠΡΟΤΥΠΑ που πρέπει να προβάλλονται στους νέους μας!»

Η Καθημερινή πρωινή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ» οποία έκανε εκτενές αφιέρωμα στην Ημερίδα μας για τα χωριά του ΜΠΕΛΕΣ

Για τις ανάγκες προβολής των συμπερασμάτων και των τεκταινομένων της Ημερίδας δημιουργήσαμε δύο Βίντεο.

  1. Το πρώτο περιέχει την εισήγηση του ομιλητή και
  2. το δεύτερο φωτογραφίες τεκμήρια της Ημερίδας.
  1. Τόσο πιο ΜΕΓΑΛΗ είναι η επιτυχία όσο πιο ΜΙΚΡΟΣ είναι αυτός που την πετυχαίνει... Το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ επιλέχθηκε να συμμετέχει σε επετειακή εκδήλωση που τελεί ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α. Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τo Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης  είναι  ανάμεσα στα 15 Σχολεία από όλη την Ελλάδα  που επελέγησαν, για να ακουστεί το μήνυμα τους για θέματα αειφορικής διαχείρισης, σε επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης,  το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής  (Σταδίου 13, Αθήνα).  Η εκδήλωση γίνεται προς τιμή της  συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία».

Με ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού (αυστηρή απαίτηση των διοργανωτών), οι μαθητές  του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ στέλνουν σημαντικότατο  μήνυμα για θέματα αειφορικής διαχείρισης του παρυδάτιου δάσους του όρους  και της λίμνης  ΚΕΡΚΙΝΗΣ  χρησιμοποιώντας τη φράση «Εάν ήμουν ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα….».

Η εκδήλωση  τελεί  ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α. Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ  και  θα παραστεί η πρέσβειρα των Οικολογικών Σχολείων κα Σίσσυ Παυλοπούλου. θα έχει ουσιαστικό αλλά και πανηγυρικό χαρακτήρα. Στην εκδήλωση θα γίνει μια ιστορική αναδρομή με βίντεο και φωτογραφικό υλικό του δικτύου και οι μαθητές θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Αρωγοί στην διάχυση των δράσεων τόσο των Οικολογικών Σχολείων όσο και της Ε.Ε.Π.Φ  με την ευκαιρία της επετειακής εκδήλωσης στέκονται με αναρτήσεις τους στην ιστοσελίδα τους για πολλοστή φορά η  Δ.Δ.Ε Σερρών, και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου ΠΕ03 του 4ου ΠΕΚΕΣ κ. Καραβασίλης Γεώργιος, τους οποίους το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ!

Η καθημερινής κυκλοφορίας εφημερίδα του νομού Σερρών «ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ» έκανε φύλλο της εκδοθέν στις 26/2/2020 ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχία της επιλογής να συμμετέχει το οικολογικό Γυμνάσιο ΚΟΙΜΗΣΗΣ στην επετειακή εκδήλωση από τα 25 χρόνια ίδρυσης των οικολογικών Σχολείων.

Πολλά μέσα κοινωνικης δικτύωσης σε αναρτήσεις τους επαίνεσαν την σημαντική επιτυχία μας:

  • Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα της ΕΡΤ Σερρών της διάκρισης να συμμετέχει το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών στην ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ των 25 χρόνων από την ίδρυση των Οικολογικών Σχολείων.
  • Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Επιλογές TV  της διάκρισης να συμμετέχει το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών στην ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ των 25 χρόνων από την ίδρυση των Οικολογικών Σχολείων.
  • Ανάρτηση στo κανάλι του YOU TUBE  του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Επιλογές TV  της τηλεφωνικής Συνέντευξης του Προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε Σερρών  και του Αρβανιτίδη Συμεών με την ευκαιρία της συμμετοχής του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών  στην ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ των 25 χρόνων από την ίδρυση των Οικολογικών Σχολείων.

ΣΤΑΛΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η χαρά των Μαθητών μας με την αναγγελία της προβολής του πονήματός μας είναι απερίγραπτη. Το ήδη υπάρχον πάθος συμμετοχής τους στις αειφορικές αναζητήσεις και διαθεματικές προσεγγίσεις του προγράμματος που εκπονούμε φέτος: « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών», προσεγγίζει το άπειρο! Καθήκον μας να το καναλιζάρουμε για να έχουμε μετάγνωσης της αειφορικής συμπεριφοράς σε όλη τους την ζωή! 

Βαθύτατα συγκινημένος  και έχοντας εν συναίσθηση των ευθυνών της επιτυχίας του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σκέφτομαι πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του θεσμού των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ υπό την αιγίδα της Ε.Ε.Π.Φ.  Η Συμμετοχή του Σχολείου μας ανέδειξε ταλέντα μαθητών που καμιά άλλη δράση δεν το έκανε. Οι μαθητές μας δουλεύοντας σε ομάδες αφήνοντας στην άκρη τυχόν παρεξηγήσεις, ασχολήθηκαν σε βάθος με έρευνα, ερωτηματολόγια, επισκέψεις σε πεδία μελέτης, όπου εφαρμόστηκαν διάφορες μέθοδοι  μάθησης, όπως παιχνίδι ρόλων, συμπλήρωση φύλλων εργασίας, παρατήρηση. Ασχολήθηκαν με πάθος με θέματα ορατά, απτά στον περιβάλλοντα χώρο όπου κατοικούν, όπως το ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ του Δήμου τους (ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ), τον ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΡΥΜΟΝΑ, την λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ και το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ. Έκαναν προτάσεις για την ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ, αποφάσισαν μεταξύ τους και συνέταξαν τους κανόνες του ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ σε κάθε περίπτωση και δεν δίστασαν να τις προβάλουν με σωστή έκφραση χρήσης περιβαλλοντικών όρων, στον ΔΗΜΑΡΧΟ τους, σε αμφιθέατρα 1000 και πλέον ατόμων όπου σήκωσαν την πράσινη ΣΗΜΑΙΑ, και σε δύο τηλεοπτικά αφιερώματα της ΕΡΤ3. Οι έμπειροι δημοσιογράφοι του κρατικού καναλιού έμειναν έκπληκτοι από τον ολοκληρωμένο γεμάτο περιεχόμενο και ουσία λόγο των Μαθητών μας, τεκμήρια της βιωματικής μάθησης που εφαρμόστηκε στην βήμα προς βήμα εκπόνηση των υποβληθέντων σχεδίων δράσης των προγραμμάτων. Η αποφώνηση του τηλεοπτικού ρεπορτάζ με την πρόταση  της  δημοσιογράφου: "Τί Κοίμηση; Εδώ πρόκειται για αφύπνιση της Ελληνικής Περιφέρειας" ήταν για εμάς η αναγνώριση από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ  και όχι μόνο την τοπική, της επιτυχούς υλοποίησης των Στόχων, που κληθήκαμε να θέσουμε ακολουθώντας πιστά τα 7 βήματα που ζητήθηκαν, από τους ιθύνοντες των οικολογικών σχολείων. Η συμμετοχή του Σχολείου μας  στο διεθνές δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, η πιστή εφαρμογή των 7 Βημάτων για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας, οι συνεχείς αναρτήσεις των δράσεων μας στον ιστότοπο των οικολογικών σχολείων, έκανε ευρέως γνωστή σε Πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο την ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα του «Οικολογικού» Γυμνασίου Κοίμησης. Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύεται με τις δύο «πρώτες» βραβεύσεις του στο Διαγωνισμό Bravo school  τα δύο τελευταία έτη, με τα προγράμματα του «Γεωθερμία» και «Ποταμός Στρυμόνας», καθώς και με την διεθνή βράβευσή του με την «Πράσινη σημαία»  και τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως «Οικολογικό Σχολείο». Θα μπορούσαμε να βάλουμε την πράσινη Σημαία σε ένα συρτάρι και να πουμε ως εδώ φτάνει. Τουναντίον η πράσινη Σημαία αναρτήθηκε ψηλά στον ιστό της έκει που ανήκει το υψηλό καθήκον της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος. Κάναμε γνωστό στο Σερραϊκό κοινό τόσο σε επίπεδο απλών πολιτών όσο και σε επίπεδο Δημάρχου, ιθυνόντων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, προϊσταμένου Δ.Δ.Ε Σερρών το θεσμό των Οικολογικών Σχολείων, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (οι Σερραίοι ξέραν μόνο την γαλάζια σημαία και όχι την πράσινη), το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ εκπαιδευτικό τμήμα του QualityNet Foundation, τον διαγωνισμό BRAVO SCHOOL στον οποίο πρωτεύσαμε δις και τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, των οποίων είμαστε ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ τους αφού το σχολείο μας συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο Σχολείων  "In action SDGs Schools Club". Βάλαμε τις δράσεις του σχολείου άρα και την περιοχή του Δ.Δ ΚΟΙΜΗΣΗΣ στον Παγκόσμιο Χάρτη. Δεν είναι λίγες φορές που οι Συντονιστές τόσο των Οικολογικών Σχολείων όσο και του Βιωματικού Σχολείου καθώς και οι δημοσιογράφοι των Αθηνών, αναρωτήθηκαν για το που βρίσκεται η Κοίμηση και να αναγκαστούν να ψάξουν στον χάρτη ή να με ρωτήσουν εμένα τον ίδιο για την θέση του Σχολείου και το επίπεδο διαβίωσης των Μαθητών μας. Όταν πήραν την απάντηση ότι δεν πρόκειται για κάποιο ιδιωτικό Σχολείο, αλλά για ένα μικρό Σχολείο (λόγο οικονομικής μετανάστευσης στην Γερμανία των κατοίκων της περιοχής) κοντά στην λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα με τεράστια οικονομικά  και κοινωνικά προβλήματα διαβίωσης και όχι μόνο των μαθητών του, στα μάτια τους η αξία των επιτευγμάτων του Σχολείου μας υπερδιπλασιάστηκε. Τους καθ' ησύχασα και τους είπα ότι μπορεί να μην ξεκινούμε από την ίδια βάση με τους άλλους και να μην έχουμε τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες που καλώς τις έχουν οι άλλοι και μακάρι και εμείς να τις είχαμε. Έχουμε όμως ένα κρυφό όπλο μεγατόνων στην φαρέτρα μας, το ΠΑΘΟΣ και την ΛΑΤΡΕΙΑ για τον πανέμορφο τόπο μας που μας κάνουν ακούραστους αγωνιστές τόσο της προβολής του όσο και της ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ. Οι επιτυχίες του Σχολείου αναρτήθηκαν πολλάκις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγιναν αφορμή να "ξεσηκωθούν¨ οι μετανάστες μας  να δηλώσουν συγκινημένοι παρόντες σε κάθε προσπάθεια του Σχολείου και να πάρουν το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα για το παρόν και το μέλλον και καλό είναι να σκέφτονται και την ιδέα της επιστροφής! Παίρνουμε δύναμη από την βράβευση του σχολείου μας από τον προηγούμενο Δήμαρχο Ηράκλειας κο ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗ ΚΛΕΑΝΘΗ και το μέγιστο ενεργό ενδιαφέρον συνεργασίας και συμμετοχής στα δρώμενα του Σχολείου νυν Δημάρχου Ηρακλείας κου ΚΟΥΤΣΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!  Η φράση όμως των Μαθητών μας που με την παράδοση μιας εργασίας τους ακάματα να ρωτούνε "Κύριε δεν θα μας δώσετε τίποτα άλλο να κάνουμε;", το ερώτημα των Συναδέλφων Καθηγητών από άλλα Σχολεία όπως και των Συντονιστών των Οικολογικών Σχολείων  για το τι ετοιμάζουμε την επόμενη φορά, η επαινετική αξιολόγηση των παραπάνω ότι ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά, δεν μας δίνουν το δικαίωμα να σταματήσουμε με την δικαιολογία της ξεκούρασης! Γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι η διάρκεια στον αγώνα και στην επιτυχία. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΕΙΣ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ! Πέτυχαμε και θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε γιατί πήραμε πολύ σοβαρά το ρόλο μας χωρίς να μας νοιάζει αν χαρακτηριστούμε γραφικοί!

Βαθύτατα συγκινημένος  και έχοντας εν συναίσθηση των ευθυνών της νέας επιτυχίας του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

(ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ- Συντονιστής των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης)

 Υ.Γ. Αναφορά στην επετειακή Ημερίδα  με την ευκαιρία της συμμετοχής μας έκαναν:

  1. Η ΕΡΤ ( περιφερειακός σταθμός Σερρών)
  2. Ο τοπικός ιδιωτικός τηλεοπτικός Σταθμός ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤV

και πολλά άλλα μαζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  1. Μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ Σερρών και μια τηλεοπτική σε ιδιωτικό τηλεοπτικό Σταθμό, ενόψει την ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ 25 ΧΡΟΝΩΝ ECO SCHOOLS

Με την ανακοίνωση της συμμετοχής του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών στην Επετειακή εκδήλωση  συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση του διεθνούς δικτύου των οικολογικών Σχολείων κλήθηκε ο Συντονιστής των προγραμμάτων περιβαλλοντικής , εκπαίδευσης του Γυμνασίου Κοίμησης κος Αρβανιτίδης Σίμος και έδωσε τις παρακάτω Συνεντεύξεις όπου γίνεται πλήρης αναφορά στο θεσμό των Οικολογικών Σχολείων, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS ΤΟΥ Βιωματικού Σχολείου και στην  προαναφερθείσα επετειακή Ημερίδα.

1η:  Στην ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ (25/2/2020) ή δεύτερη σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, όπου γίνεται επίσημο κάλεσμα συμμετοχής και άλλων Σχολείων τόσο στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, όσο και στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  BRAVO SCHOOLS

2η:  Στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών EPILOGES. T.V   

  1. Όρος ΚΕΡΚΙΝΗ εκεί που ακόμη πετούν οι Αετοί. Η χλωρίδα και η πανίδα στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), ανά υψομετρική βαθμίδα. Σημαντικά μηνύματα ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ διαχείρισης των βοτάνων και των δασών του, που θα είναι σε περίοπτη θέση στον υπό διαμόρφωση ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ-Τρίτη ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ σε διάστημα 20 ημερών.

Όρος Κερκίνη η πλούσια βλάστηση του που φτάνει ως και τα  200 μέτρα από τις κορυφές του, συνέπεια των επιφανειακών υδάτων αποτελεί ένα παράθυρο στην ζωή!

Η χλωρίδα του όρους ΜΠΕΛΕΣ ανά υψομετρική βαθμίδα:

  1. Στους πρόποδες του βουνού και στην πρώτη υψομετρική βαθμίδα (300-700μ) συναντάμε θάμνους από παλιούρια, κραταιγούς, αγριοτριανταφυλλιές, βατομουριές και αγριαπιδιές. Βότανα συναντάμε συνήθως σε περιοχές του βουνού Κερκίνη (Μπέλες) που δεν καλύπτονται από πυκνή δασοκάλυψη, γιατί χρειάζονται τον ήλιο.  Τα πιο κοινά βότανα τα οποία συναντάμε σε χαμηλό υψόμετρο και έξω από οικισμούς του Μπέλες είναι: Πολυκόμπι, Σημύδα, Λαδανιά, Τερεβυνθιά, Τεύκριο, Θυμάρι σε τέσσερα είδη, Ρίγανη, Σπαθόχορτο, Μέντα, Κόλιτσίδα, Αχίλλεια,Ραδίκι, Χαμομήλι, Παπαρούνα, Αγριοράδικο, Λάπαθο, Αγριομάρουλο, Πεντάνευρο, Ζωχός, Λυσιμάχεια. Τα βότανα μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες σύμφωνα με τη δράση τους: Αναλγητικά, Αντιεμετικά, Αντικαταρροϊκά, Αντιλιθικά, Αντιμικροβιακά, Αντιοξειδωτικά, Αντιγηραντικά, Αντικαρκινικά, Αγγειοδιασταλτικά, Καρδιοπροστατευτικά. Από τα 400μ και κάτω φύεται το Πλατάνι  κοντά σε ρεματιές. Υπάρχουν δύο αμιγή πλατανοδάση ή πλατανιές, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, με το πιο γνωστό έξω από το χωριό των Άνω Ποροΐων. 
  2. Στην δεύτερη υψομετρική βαθμίδα (800-1700μ.), συναντώνται δάση κωνοφόρων, όπως το Μακεδονικό Έλατο  η Μαύρη Πεύκη, η Δασική ή Χαλέπιος Πεύκη και σε μεγάλους πληθυσμούς η
    Ασιατική και η Ευρωπαική Οξιά. Είναι δάση αμιγή ή μικτά με Δρυ ή Βελανιδιά.
  3. Στην τρίτη υψομετρική βαθμίδα η κορυφή του (1700-2000μ.)είναι καλυμμένη με χιόνια μέχρι το τέλος της Άνοιξης γι ́αυτό καλύπτεται από αλπικά και υποαλπικά λιβάδια, όπως λιβάδια με χορτάρια και ιδιόμορφα πολυετή φυτά, όπως τα Πορφυρά Κρίνα.

ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ- ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ:

Η γοητευτική συλλογή φυτών στη φύση (αρωματικών που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, βοτάνων και αγριολούλουδων) θα πρέπει να γίνεται με αίσθημα ευθύνης ειδικά σε όποια περιοχή, αποτελεί «ζωντανό μουσείο Φυσικής Ιστορίας» όπως το όρος ΜΠΕΛΕΣ. Δεν πρέπει με απληστία να συλλέγονται νεαρά φυτά πριν από την καρποφορία ούτε να ξεριζώνονται, εφόσον υπάρχουν στην ίδια θέση εδώ και αιώνες (περιγράφονται σε αρχαία συγγράμματα, όπως από τον Διοσκουρίδη) με συνέπεια τη διαταραχή του οικοσυστήματος.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ-ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ:

Η παράνομη υλοτομία είναι ένα έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες για το δασικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα τόσο στο παρυδάτιο δάσος της λίμνης Κερκίνης όσο και σε μεγαλύτερα υψόμετρα του όρους ΜΠΕΛΕΣ. Τα περισσότερα δέντρα από αυτά που κόβονται, όπως για παράδειγμα η δρυς, χρειάζονται τουλάχιστον μισό αιώνα για να αναγεννηθούν, γεγονός που οδηγεί στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων. Η παράνομη υλοτομία λειτουργεί καταλυτικά στο καταστροφικό έργο της κλιματικής αλλαγής και ενισχύει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως οι πλημμύρες. Επίσης καταστρέφει τις φωλιές και τους κρυψώνες των πτηνών του οικοσυστήματος του Εθνικού πάρκου της λίμνης Κερκίνης. Η προστασία των Δασών είναι υπόθεση όλων μας, γιατί δεν ανήκουν σε μας αλλά τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Όσοι προβαίνουν σε παράνομες υλοτομικές πράξεις και όσοι αποδέχονται τα παρανόμως υλοτομηθέντα προϊόντα τιμωρούνται ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ με ποινές ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ!

Η πανίδα του όρους ΜΠΕΛΕΣ:

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης, συναντώνται 58 και πλέον είδη θηλαστικών, που ζουν κυρίως στο βουνό όπως: Αλεπούδες που είναι το πιο κοινό είδος σαρκοφάγου, Αγριόγατες , Αγριογούρουνα, Ζαρκάδια, ελάχιστοι Λύκοι και Τσακάλια που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί όπως και ο Λίγκας, Λαγοί, Σκίουροι, Νυφίτσες, Ασβοί, Τυφλοπόντικες κ.ά.
Στην ερπετοπανίδα της περιοχής συγκαταλέγονται 14 είδη ερπετών και 3 είδη αμφιβίων, όπως η
Σαλαμάνδρα, ο Πρασινοβάτραχος από τα πιο ενδιαφέροντα είδη που ζουν στο βουνό, ο Καφέ
Βάτραχος, η Πρασινόσαυρα, η Χελώνα κ.ά..
Στην περιοχή του βουνού έχουν καταγραφεί 120 είδη πτηνών. Κυρίως τα μεγάλα αρπακτικά ζουν στο βουνό και κατεβαίνουν στη λίμνη για τροφή. Από τον μεγάλο ή μικρό αριθμό των αρπακτικών εξαρτάται η ποιότητα του οικοσυστήματος. Απαντώνται και αρπακτικά πουλιά απειλούμενα με εξαφάνιση όπως ο Βασιλαετός, o Χρυσαετός, ο Πετρίτης, ο Στικταετός, ο Θαλασσαετός. Αναφορικά με τα έντομα οι ημερήσιες πεταλούδες ανέρχονται σε 140 είδη και αποτελούν περισσότερο από το 65% όλων των ειδών που συναντάμε στη χώρα.

Η τρίτη σε χρονικό διάστημα 20 ημερών ραδιοφωνική συνέντευξη  ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ (3/3/2020)  με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της συμμετοχής του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών στην Επετειακή εκδήλωση  συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση του διεθνούς δικτύου των οικολογικών Σχολείων. Στην Συνέντευξη  γίνεται πληρέστατη αναφορά στο πρόγράμμα για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (σε όλες τις πτυχές του) και στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  BRAVO SCHOOLS.

12. Bella Montagna (όμορφο βουνό) αναφώνησαν οι Ρωμαίοι κατακτητές στην θωριά του επιβλητικού, πλούσιου σε νερά και δασωμένου όρους Μπέλες. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο ωραίο τόπο να μη κατοικούν ωραίοι ως Σερραίοι, και όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην ψυχή κάτοικοι. ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ (Καταγωγή των κατοίκων, χρονικός ορίζοντας αύξησής του πληθυσμού, λόγος κατοίκησης των χωριών, επαγγέλματα, αρχιτεκτονική των σπιτιών, χρηση της δυναμικής και κινητικής ενέργειας των νερών του Μπέλες στην λειτουργία των νερόμυλων, Λαϊκές δοξασίες που αναφέρονται στο υγρό στοιχείο) Eπισκέψεις σε πεδία μελέτης!

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ

Το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ είναι καταπράσινο, λόγω των πολλών επιφανειακών νερών και πηγών του, σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Μπορεί να θεωρηθεί ένα φιλόξενο βουνό γιατί προσφέρει τροφή, νερό και προστασία στον κάτοικό του. Η προστασία οφείλετε στο ότι ανακόπτει τους παγερούς ανέμους της Βουλγαρίας να εισέλθουν στο νότο και κάνει το κλίμα πιο ήπιο και μάλιστα σε πολλές περιοχές του όπως τα Πλατατάκια η Μακρινίτσα και τα άνω Πορόϊα, θεραπευτικό για ασθένειες του αναπνευστικού, πράγμα που οδήγησε ειδικά στο παρελθόν να προτιμηθούν τα παραπάνω χωριά ως τόποι παραθερισμού! Επίσης οι πρόποδες του βουνού ήταν ιδανικό μέρος για να χτιστούν τα χωριά αμφιθεατρικά προκειμένου να αποφύγουν οι κάτοικοι τα έλη της λίμνης Πρασιάδας πριν την λίμνη Κερκίνη, και τα πλημμυρικά φαινόμενα της λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ μετά την δημιουργία της.

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ  ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ. ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

Ομάδες οικογενειών Βλάχων, διωγμένων από τα χωριά του Ολύμπου της Πίνδου και του Γράμμου, διαπιστώνοντας ιδανικές συνθήκες (νερό, τροφή ήπιο κλίμα) για την βόσκηση των κοπαδιών τους  εγκαταστάθηκαν στις πλαγιές του Μπέλες, στις αρχές του 19ου αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακολούθησαν πρόσφυγες Πόντιοι,  και Μικρασιάτες μετά την Γενοκτονία τους πριν και μετά το 1922. Οι πρόσφυγες προερχόμενοι από τόπους με μακραίωνη πολιτισμική παράδοση, μετέφεραν στην νέα τους πατρίδα τον πολιτισμό τους, εργάζονται στην εκτέλεση μεγάλων έργων από την αμερικανική εταιρία ULEN για την λίμνη Κερκίνη (1932-36) και τη κατασκευή των οχυρών Μεταξά επίσης 4 χρόνια (1936-40).

Σημειωτέο ότι ήδη για 30 χρόνια όλη η περιοχή, συνδέεται με σιδηροδρομική γραμμή παράλληλη στο Μπέλες με τα μεγάλα αστικά κέντρα, κάνοντας εύκολη την μετακίνηση επιβατών και την μεταφορά εμπορευμάτων. Στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ποροΐων δεν υπήρχαν σπίτια, παρά μόνο ελάχιστα καταστήματα ντόπιων, τα οποία εξυπηρετούσαν τους επιβάτες του τρένου. Ωστόσο, μετά τη μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων, και την επίσημη ίδρυση της Κοινότητας Ροδόπολης το 1926 με σχετικό Διάταγμα, παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των καταστημάτων, της παροχής υπηρεσιών, του εμπορίου και των κατασκευών. Το 1935 ηλεκτροφωτίστηκε το χωριό Πορόϊα από αυτόνομη πετρελαιοκίνητη μονάδα και ήταν από τα λίγα μέρη της Ελλάδας με αυτήν την δυνατότητα.

Η ΟΙΚΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. Η ΤΙΘΑΣΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΑΥΛΑΚΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΕΘΡΕΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ. ΛΑΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

Τα περισσότερα χωριά  διατηρούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι Βλαχόφωνοι  Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία μαζί με τα ήθη και έθιμά τους, στοιχεία τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων. Η οικονομική ζωή των χωριών βασιζόταν κυρίως στην άνθηση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, με κύριο βάρος της δεύτερης στην καπνοκαλλιέργεια, αλλά και στην πλούσια αγορά, που την απάρτιζαν φούρνοι, μπακάλικα, τσαγκαράδικα, υφασματάδικα, ραφτάδικα, μαγειρεία, τυράδικα, κρεοπωλεία, καφενεία.

Στο όρος Κερκίνη χάρη στην ύπαρξη πολλών επιφανειακών νερών, υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι  οι οποίοι εξελίχθηκαν με το νέο σύστημα αυλακιών για την αξιοποίηση των νερών επιφάνειας που κατασκεύασε στα Άνω Πορόϊα και Πλατανάκια η ΕΑΠ (Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων),στη δεύτερη πενταετία του 1920.

Οι μύλοι στο χωριό είχαν σημαντική θέση στην τοπική ζωή, μια και όλες σχεδόν οι οικογένειες ντόπιες και προσφυγικές ζύμωναν δικό τους σπιτικό ψωμί. Εκτός από σιτηρά άλεθαν και σουσάμι από όπου έβγαζαν το ταχίνι και στη συνέχεια το σουσαμόλαδο, το οποίο αποτελούσε πολύ βασική τροφή για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτοί οι μύλοι, περισσότεροι από δέκα στην αρχή, λειτούργησαν σχεδόν ασταμάτητα ως το 1950, για να σταματήσουν έπειτα ο ένας μετά τον άλλον και να γίνουν ερείπια και οικόπεδα.

Τα επιφανειακά νερά ήταν πολύ περισσότερα στο παρελθόν λόγω μικρότερου πληθυσμού και τροφοδοτούσαν με υπόγεια ποτάμια την λίμνη Δοϊράνη στο Κιλκίς. Επίσης σχηματιζόταν δύο μεγάλες και βαθιές  λίμνες σε οροπέδιο πάνω από το χωριό Άνω Πορόϊα στις οποίες πνίγηκαν αρκετά κοπάδια ζώων. Οι δύο παραπάνω ιστορικές πραγματικότητες οδήγησαν στο να δημιουργήσουν οι κάτοικοι μυθοπλασίες για Δρακολίμνες με τις οποίες μεγάλωσαν πολλές γενιές.

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΜΑΘΗΣΕΩΣ

Το Νότιο τμήμα του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ, στην Ελληνική επικράτεια, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR οικοσυστήματος της Λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε την Μετάγνωση, που αποκτήσαμε από την βιωματική μάθηση κατά τις 3  παρακάτω περσινές επισκέψεις μας σε πεδία μελέτης:

1. Επίσκεψή  στο ενυδρείο της  Βυρώνειας, όπου ήρθαμε σε οπτική επαφή με μέρος της πλούσιας εντομοπανίδας, ερπετοπανίδας και ιχθυοπανίδας του ποταμού Στρυμόνα και της Λίμνης Κερκίνης. Η αλληλεξάρτηση όλων των παραπάνω ειδών για την επιβίωση την δική τους αλλά και των πτηνών της Λίμνης ήταν το διδακτικό-γνωστικό συμπέρασμα της επίσκεψής μας.

2. Ανηφορίσαμε στην ίδια επίσκεψη στους πρόποδες του Μπέλες, στην Ιερά Mονή του τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι. Η διαθεματική προσέγγιση στο πρόγραμμα μας έχει πλέον, ως συνιστώσες την  μοναδική ναοδομία, εφάμιλλή της Αγίας Σοφίας, στο καθολικό της Μονής και την υπέροχη Μακεδονική αρχιτεκτονική στα κελιά των μοναχών. Η θέα του παρυδάτιου δάσους της λίμνης αφ’ υψηλού και οι εκβολές του Στρυμόνα σε αυτήν ήταν μοναδική. Συνέχεια διαθεματικότητας του προγράμματος με επίδειξη από της μοναχές ύφανσης με αργαλειό και παρουσίασης έκθεσης ιαματικών  και αρωματικών βοτάνων από το όρος Μπέλες.

3. Βαδίσαμε, στον λόγο εποχής, αποξηραμένο πυθμένα της λίμνης στο λιμάνι της Λειβαδιάς.Την ίδια περιοχή επισκεφτήκαμε πλημμυρισμένη και διαπιστ'ώσαμε τον διττό ρόλο της αρδευτικό  και αντιπλημμυρικό. Παρατηρήσαμε  πουλιά με κιάλια, επισκεφτήκαμε μονάδα εκτροφής βουβαλιών και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας.

ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΤΕΙΝΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΔΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:

Κατά την επίσκεψη μας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο χωριό του Μπέλες Ακριτοχώρι μας εντυπωσίασε η Μακεδονική Αρχιτεκτονική κατασκευής των κελιών και των χώρων εργασίας του! Θέλοντας να μελετήσουμε περισσότερο την εκπληκτική Μακεδονική Αρχιτεκτονική κατασκευής των οικιών, την οποία έφεραν οι Βλαχόφωνοι κάτοικοι του Μπέλες ερχόμενοι από την δυτική Μακεδονία, επισκεφτήκαμε στις ΣΕΡΡΕΣ το εργαστήριο Γλυπτικής και Ζωγραφικής του επιφανούς Σερραίου, Βραβευθέντος από την Ακαδημία Αθηνών, Ζωγράφου κου ΜΕΛΙΔΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ.

Ο Καλλιτέχνης δημιούργησε  ένα οικιστικό συγκρότημα Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα! Μικρογραφία, ακριβής αναπαράσταση σε κλίμακα 1 προς 20. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο φυσικά υλικά με ειδική επεξεργασία παλαίωσης και χρειάστηκε  ένας χρόνος για την αποπεράτωση του. Το πρωτότυπο χτίστηκε το 1870 και πρόκειται  για την κατοικία-προξενείο του Ιταλού πρέσβη στην Τουρκοκρατούμενη Σέρρες ΣΙΜΑΝΤΩΒ. Δυστυχώς γκρεμίστηκε το 1998 για τις ανάγκες της αντιπαροχής. Η βάση της  ήταν χτισμένη από πέτρα για ασφάλεια πολιορκίας, ενώ το πάνω μέρος από πλιθιά, λάσπη άχυρο και ξύλα για να είναι ελαφρύτερη η κατασκευή. Η κεντρική πόρτα ήταν σχετικά μικρή για ασφάλεια και τα πλαϊνά φωτιζόμενα παράθυρα χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήρια του πέριξ της κατοικίας χώρου. Ο δημιουργός και λάτρης της παράδοσης γλύπτης-ζωγράφος κύριος Μελίδης μας εξήγησε  τον τρόπο κατασκευής και μας έδωσε σημαντικές Ιστορικές πληροφορίες για τα γεγονότα της εποχής, και της λειτουργίας του κτηρίου. Στις 28 Ιουνίου 1913 μια  μέρα πριν την απελευθέρωση των Σερρών από την Βουλγαρική κατοχή στην οικία του πρέσβη Σιμαντώβ  φιλοξενούνταν 600 κατατρεγμένοι Σερραίοι. Τα Βουλγαρικά στρατεύματα πολιορκούσαν την κατοικία και ζητούσαν την παράδοση των Σερραίων των οποίων το μέλλον ήταν αβέβαιο. Μόνο όταν ο Ιταλός Πρέσβης τους πέταξε από ένα παράθυρο χιλιάδες  χρυσές λίρες, οι Βούλγαροι ματαίωσαν τον κακό σκοπό τους. Ακολουθεί ΒΙΝΤΕΟ τκμηρίωσης των λεχθέντων!

13. Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών

α. Η Μάχη στο ΚΛΕΙΔΙ το 1014

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η μάχη στο Κλειδί που κατά την πιο πιθανή εκδοχή διεξάγεται στα στενά του Ρούπελ. Ο Βασίλειος ο Β΄ ο Βουλγαροκτόνος κατατροπώνει τον Τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ το 1014. Ο Βασίλειος τιμώρησε με τύφλωση τους χιλιάδες Βούλγαρους αιχμαλώτους, ως υπηκόους του και βυζαντινούς πολίτες και όχι ως εχθρούς της Αυτοκρατορίας, πράξη σύμφωνη με την βυζαντινή νομοθεσία απέναντι σε κάθε βυζαντινό πολίτη που θα προέβαινε σε επαναστατική ενέργεια.

β. Ο Μακεδονικός αγώνας στην περιοχή του ΜΠΕΛΕΣ

Ο Λαός του Νομού Σερρών και ειδικά στην περιοχή του ΜΠΕΛΕΣ λόγω των κοινών Συνόρων  είχε στην αρχή να αντιμετωπίσει την Βουλγαρική προπαγάνδα. Δηλαδή την προσπάθεια των Βουλγάρων να πείσουν όσους κατοίκους  μιλούσαν σλαβικά, ότι ανήκαν στη Βουλγαρική φυλή και ότι η μοναδική ελπίδα να απαλλαγούν από τους Τούρκους ήταν να ενταχθούν στην Βουλγάρικη εξαρχία (ονομασία της αποσχισθείσας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Βουλγάρικης εκκλησίας), να αποκτήσουν την Βουλγαρική υπηκοότητα και να ενωθούν με τη Βουλγαρία. Όταν οι Βούλγαροι είδαν ότι η προπαγάνδα μόνη της δεν έφερνε θετικό γι‘ αυτούς αποτέλεσμα προέβησαν σε απερίγραπτες θηριωδίες κατά των Ελλήνων κατοίκων του νομού Σερρών. Οι φοβερές καταπιέσεις, ωστόσο, τα βασανιστήρια, οι εμπρησμοί και οι φριχτές δολοφονίες δεν φάνηκαν ικανές να αλλοιώσουν το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων.

γ. Η Μάχη της Βέτρινας (Νέο Πετρίτσι Σερρών)

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου (26 και 27 Ιουνίου 1913) στην περιοχή της πέτρινης τοξωτής γέφυρας του Στρυμόνα στο νέο Πετρίτσι Σερρών. Είναι γνωστή και ως Μάχη του Δεμίρ Χισάρ (Σιδηρόκαστο Σερρών). Με τη νίκη του ο ελληνικός στρατός ανάγκασε τους Βουλγάρους να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βυρώνειας, υπήρξε το 1913 έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου, κατά το τέλος του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Εδώ  ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο δέχτηκε την 1 Ιουλίου 1913 την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας για να υπογραφεί η συνθήκη ανακωχής μετά την νίκη της Ελλάδας. Ως θέση του στρατηγείου θεωρείται ο πλάτανος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βυρώνειας όπως μαρτυρεί η από τότε τοποθετείσα αναμνηστική πλακέτα.

δ. Κατοίκηση των Χωριών του Μπέλες από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Πριν  το 1932 το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας των Σερρών ήταν ελώδης μιας και στο βόρειο τμήμα της υπήρχε στους πρόποδες του Μπέλες η αβαθής λίμνη  πρασιάδα στην θέση της λίμνης Κερκίνης και στο νότιο τμήμα της η λίμνη του Αχινού. Οι οικισμοί με ελάχιστους κατοίκους βρισκόταν στο Μπέλες σε ασφαλές υψόμετρο. Η κοίτη του Στρυμόνα και των παραποτάμων του δεν ήταν μόνο μια και δημιουργούνταν αβαθείς μαιανδρισμοί με αποτέλεσμα τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Στη δεκαετία του ’20, και μετά την Μικρασιατική καταστροφή, 85000 κατατρεγμένοι πρόσφυγες, φτάνουν στην περιοχή των Σερρών και στα χωριά κοντά στους υγρότοπους, πληροφορούνται ότι ο τόπος είναι καρπερός κι οι λίμνες έχουν ψάρι, εδώ εναποθέτουν τις ελπίδες για το μέλλον τους, δουλευταράδες καθώς ήταν, την σκληρή εργασία δεν την τρόμαξαν, τρόμαξαν, όμως, την ελονοσία που πραγματικά τους αποδεκάτισε, ασυνήθιστοι καθώς ήταν στην αδυσώπητη αυτή ασθένεια. Την ίδια δεκαετία το Ελληνικό Δημόσιο εντάσσει την περιοχή σε ένα πρόγραμμα αποξηράνσεων που κύριους στόχους είχε την απόκτηση καλλιεργήσιμης γης και την άρδευση της, την αντιμετώπιση των πλημμυρών μα και την καταπολέμηση της ελονοσίας και έτσι, το 1932 ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου φράγματος του Στρυμόνα. Οι πρόσφυγες προερχόμενοι από τόπους με μακραίωνη πολιτισμική παράδοση, μετέφεραν στην νέα τους πατρίδα τον πολιτισμό τους, εργάζονται στην εκτέλεση μεγάλων έργων από την αμερικανική εταιρία ULEN για την λίμνη Κερκίνη (1932-36) και τη κατασκευή των οχυρών Μεταξά επίσης 4 χρόνια (1936-40). Σημειωτέο ότι ήδη για 30 χρόνια όλη η περιοχή, συνδέεται με σιδηροδρομική γραμμή παράλληλη στο Μπέλες με τα μεγάλα αστικά κέντρα, κάνοντας εύκολη την μετακίνηση επιβατών και την μεταφορά εμπορευμάτων. Στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ποροΐων δεν υπήρχαν σπίτια, παρά μόνο ελάχιστα καταστήματα ντόπιων, τα οποία εξυπηρετούσαν τους επιβάτες του τρένου. Ωστόσο, μετά τη μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων, και την επίσημη ίδρυση της Κοινότητας Ροδόπολης το 1926 με σχετικό Διάταγμα, παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των καταστημάτων, της παροχής υπηρεσιών, του εμπορίου και των κατασκευών. Το 1935 ηλεκτροφωτίστηκε το χωριό Πορόϊα από αυτόνομη πετρελαιοκίνητη μονάδα και ήταν από τα λίγα μέρη της Ελλάδας με αυτήν την δυνατότητα.

ε. Τα ΟΧΥΡΑ της γραμμής ΜΕΤΑΞΑ στο όρος ΚΕΡΚΙΝΗ αποτέλεσαν σύγχρονες αλλά και ΑΠΟΡΘΗΤΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΑ

Το Μπέλες στα βόρεια της κορυφογραμμής, προς τη Βουλγαρία, είναι ομαλό και συνεχίζεται σχεδόν πεδινό. Αντίθετα στα νότια, προς την Ελλάδα είναι απότομο, με διαδοχικά υψώματα, επίσης απότομα και κατηφορικά. Όποιος κατείχε την κορυφογραμμή ή τα υψώματα, ήταν σχεδόν απόρθητος από τα νότια (από την Ελλάδα), ενώ ήταν ευπρόσβλητος από τα βόρεια (από τη Βουλγαρία). Tα οχυρά αυτά είχαν κατασκευασθεί, για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας από βουλγαρική επίθεση, επειδή την περίοδο εκείνη, 1936-1940, η Βουλγαρία ήταν έξω από το Βαλκανικό Σύμφωνο Φιλίας και επιζητούσε να ξαναπάρει τα ελληνικά εδάφη που είχε καταλάβει αλλά δεν είχε καταφέρει να κρατήσει κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913). Το Μάρτιο του 1941 η Βουλγαρία προσχώρησε στον Άξονα Γερμανίας Ιταλίας Ιαπωνίας με τη δελεαστική υπόσχεση ότι θα της παραχωρούνταν ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Θράκη. Στην περιοχή του Μπέλες βρίσκονται τα οχυρά Ποποτλίβιτσα (Παπαδοπούλα), Ιστίμπεη (Οχυρό), Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), Αρπαλούκι ( Στήριγμα), Παλιουριώνες, Ρούπελ. Το Οχυρό Ιστίμπεη απέχει 16 χιλιόμετρα από το Νέο Πετρίτσι, 250 περίπου μέτρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.339 μέτρων. Το Ρούπελ, κατασκευασμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Άγγιστρο στον ποταμό Στρυμόνα, μαζί με το οχυρό Παλιουριώνες εξασφάλιζαν τη στενωπό. Οι εργασίες άρχισαν στο όρος Κερκίνη το 1936. Η στρατηγική, η τακτική σχεδίαση, η τεχνική εκτέλεση σχεδιάστηκαν στο σύνολό τους από Έλληνες αξιωματικούς του μηχανικού και με την τακτική υποστήριξη αξιωματικών του πεζικού και του πυροβολικού. Η σχεδίαση και υλοποίηση ήταν καθαρά έργο των Ελλήνων αξιωματικών του μηχανικού με τη βοήθεια αποκλειστικά ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και την τεχνική υποστήριξη και συμβολή του ΕΜΠ. Tα έργα αποτελούνταν κυρίως από υπόγειες σήραγγες που περιλάμβαναν επιμέρους επίγεια οχυρά συγκροτήματα, με παρατηρητήρια, πυροβολεία και πολυβολεία κ.λπ. καθώς και μία τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, ζωνών αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος σε διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης, που στο σύνολό του για την εποχή του και με τα τότε ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο. Οι υπόγειες εγκαταστάσεις κάθε οχυρού περιλάμβαναν διοικητήριο, θαλάμους αξιωματικών, θαλάμους οπλιτών, τηλεφωνικό κέντρο, μαγειρείο, δεξαμενές νερού, χώρους υγιεινής, αποθήκες τροφίμων (για 15 μέρες), χειρουργείο, φαρμακείο, συστήματα αερισμού, φωτισμού (γεννήτριες, λάμπες πετρελαίου, φακούς κ.ά.), αποχέτευση, εξωτερικές θέσεις μάχης, αντιαρματικά κωλύματα, θέσεις αντιαεροπορικών όπλων κ.ά. Το οχυρό Ρούπελ είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Καλύπτει 6 χιλιόμετρα. Στον τοίχο πάντα υπάρχει μια ανάγλυφη κόκκινη λωρίδα. Όταν την έχεις στο δεξί σου πλευρό προχωρείς προς τα μέσα και στ’ αριστερό προς τα έξω. Στις 6 Απριλίου 1941 ξεκίνησε η επίθεση του Γερμανικού στρατού εναντίον της Ελλάδας με το συνθηματικό όνομα «ΜΑΡΙΤΑ». Παρά την ηρωϊκή αντίσταση των οχυρών, που «δεν παραδίνονται, καταλαμβάνονται» όπως είπε ο διοικητής τους, η γραμμή υπερφαλαγγίστηκε τελικά, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα από την Γιουγκοσλαβία.

Στο ΒΙΝΤΕΟ  που ακολουθεί, εμφανίζονται αδημοσίευτες φωτογραφίες που μας προμήθευσε και έδωσε άδεια δημοσίευσης ο Ιστορικός, συγγραφέας, ερευνητής και τέως Διοικητής των οχυρών ΡΟΥΠΕΛ, Συνταγματάρχης εν αποστρατεία κος ΚΟΤΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, τον οποίον το Γυμνάσιο Κοίμησης, Θερμά ευχαριστεί.    

ζ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΕΡΚΙΝΗ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ...

Ύστερα από ενδελεχή έρευνα, βασιζόμενοι σε μαρτυρία υπερήλικα σήμερα, αυτόπτη μάρτυρα κατοίκου της Κοίμησης Σερρών, κάναμε ιστορική καταγραφή της διάσωσης και περίθαλψης του πρώτου Γερμανού πιλότου -κατακτητή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, μετά την πτώση του φλεγόμενου Αεροπλάνου του στην Κοίμηση Σερρών στις 6 Απριλίου 1941. Το αεροπλάνο χτυπήθηκε απο Μαχητές του οχυρού Ρούπελ.

Η έρευνα μας συνεχίστηκε  με την ανακάλυψη του τρόπου διαφυγής Ελλήνων Μαχητών του Ρούπελ, κρατουμένων της κοινής Βουλγαρικής και Γερμανικής διοίκησης, στην περιοχή  των στρατοπέδων της 10ης Μεραρχίας Σερρών. Η ιστορική καταγραφή δημοσιεύεται για πρώτη φορά και έχει μάρτυρα επιβεβαίωσης του τρόπου, απογόνου πρόσφατα θανούντος και διασωθέντος με αυτό τον τρόπο κρατουμένου.  

Η Εφημερίδα: «Η Φωνή του Μπέλες» τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Σταρτσοβιτών & φίλων στο τεύχος 30  και στην 11 σελίδα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο περιστατικό απόδρασης των Ελλήνων Στρατιωτών. 

Για τις ανάγκες καταγραφής των προαναφερθέντων ιστορικών δρώμενων στο όρος ΚΕΡΚΙΝΗ δημιουργήσαμε ένα ΒΙΝΤΕΟ καταγραφής των.

13. Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Κοίμησης αποφάσισε να ολοκληρώσει το προγραμμα που φέτος υλοποιεί με την βοήθεια των τηλεδιασκέψεων μέσω WEBEX και Ασύγχρονησς (eclass) διάδρασης. Η απόφαση αυτη πάρθηκε μετα την ανακοίνωση του ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ότι θα τρέξει ο τριτος  Πανελληνιος Διαγωνισμός bravo school. Έχει γίνει η πρώτη τηλεδιάσκεψη και τέθηκε ως στόχος η ολοκλήρωση του τμήματος που αναφέρεται στα χωριά του ΜΠΕΛΕΣ εντός της Ελλαδας με αποστολή υλικού  μέσω eclass μετά απο ερευνα των Μαθητών και παραγωγή Βίντεο απο τον Συντονιστή.

Ένα τραγούδι, αντίδοτο θετικής ενέργειας, απέναντι στον κορωνοϊό, από την περιβαλλοντική ομάδα του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών.

Στις 10 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε το κλείσιμο των Σχολείων για 14 μέρες. Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης στενοχωρήθηκαν διότι, τέθηκαν σε αναστολή, δυο από πολύ καιρό καλά προγραμματισμένες, σημαντικότατες εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές επισκέψεις του σε πεδία μελέτης, στα πλαίσια του προγράμματος «Όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (Μπέλες). Το μπαλκόνι του ουρανού».

Προσπαθώντας να εξορκίσουμε το κακό, και αφού όλοι μας δώσαμε υπόσχεση, για πιστή τήρηση των κανόνων προστασίας, με πρώτη τον περιορισμό ως και την απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια μας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, στέλνουμε μέσω του τραγουδιού μας σε όλους του φίλους των οικολογικών σχολείων, ευχές για ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ! 

14. Περίοδος καραντίνας Κορωνιού. Ο ερχομός των πρώτων ΠΕΛΑΡΓΩΝ στο οικοσύστημα του όρους και της λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ, αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας! Η ΑΝΟΙΞΗ ήρθε και φέτος, η ελπίδα για καλύτερες μέρες έντονη!! ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ!

Ο Συνεργάτης κος ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΦΩΤΗΣ στο πρόγραμμα « Όρος Κερκίνη (Μπέλες). Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» που υλοποιούμε φέτος στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης ΣΕΡΡΩΝ κάτοικος του χωριού ΘΡΑΚΙΚΟΥ-ΟΜΑΛΟΥ που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ) και στην είσοδο του Στρυμόνα στην Λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ, μας έστειλε ψηφιακά, πρόσφατες φωτογραφίες από το χωριό του που είναι μέρος του πεδίου μελέτης που μας απασχολεί! Ξεχωρίζουμε την φωτογραφία που δείχνει τους πρώτους πελαργούς που έφθασαν στο Οικοσύστημα, με φόντο το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ γεμίζοντας μας χαρά και ελπίδα για καλύτερες πιο φωτεινές μέρες!

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ (ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΟΥΣ) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ. 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ (ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΟΝΟ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΕΘΕΙ. ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΧΩΡΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

15. «ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑΣ» ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Aποτέλεσμα διάδρασης σύγχρονης μέσω webex και ασύγχρονης μέσω eclass επικοινωνίας.

Ένα από τα 7 βήματα συμμετοχής του Γυμνασίου Κοίμησης στο Διεθνές Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, προκειμένου να τύχει θετικής αξιολόγησης από τους συντονιστές του, αλλά και να επέλθει η ικανότητα μετάγνωσης αειφορικών κανόνων συμπεριφοράς των μαθητών του εσαεί,  είναι και η σύνταξη του Οικοκώδικα που φέτος αφορά το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ. Προκειμένου να θυμόμαστε να τηρούμε στο παρόν αλλά και στο μέλλον τους κανόνες διαλέξαμε 5 κρίσιμα σημεία του προγράμματος που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και αποτελούν καθοριστικούς τομείς που πρέπει να προστατευτούν, ώστε να υπάρχει στο διηνεκές το Οικοσύστημα, αλλά και η ένδοξη ιστορία του όρους ΜΠΕΛΕΣ. Οι 5 κανόνες του ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ είναι οι παρακάτω:

  •  ΒΟΤΑΝΑ-ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ: Δεν πρέπει με απληστία να συλλέγονται νεαρά φυτά πριν από την καρποφορία ούτε να ξεριζώνονται, με συνέπεια τη διαταραχή του οικοσυστήματος.
  • ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ:  Καταγγέλλουμε όσους παράνομα φυλακίζουν ωδικά πτηνά του Μπέλες όπως και τα pet shop που τα πωλούν.
  • ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΣ: Καταγγέλλουμε όσους προβαίνουν σε παράνομες υλοτομικές πράξεις και   όσους αποδέχονται τα παρανόμως υλοτομημένα προϊόντα.
  • ΤΟ ΠΑΡΥΔΑΤΙΟ ΔΑΣΟΣ (καταστροφικός  πλημμυρισμός) Συγκράτηση των φερτών υλικών του Στρυμόνα πριν την είσοδο του στην λίμνη, καθώς και  απομάκρυνση μέρους των φερτών υλών από τον πυθμένα της Λίμνης Κερκίνης ΑΜΕΣΑ.
  • Φροντίζουμε να παραμένει ζωντανό στο διηνεκές το μήνυμα των οχυρών ΡΟΥΠΕΛ: «ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ»

16.ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΛΥΣΗ! ΣΤΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ2 EXCEL KAI AΡXEIO3  WORD 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΙΕΠ-ΕΡΤ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ  QUALITY NET FOUNDATION ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ…IN ACTION 

17. ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ NEWSLETTER TOY ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ QUALITYNET FOUNDATION KAI TOY EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
Το QualityNet Foundation, και το εκπαιδευτικό του τμήμα Βιωματικό Σχολείο, στέκεται αρωγός στην προσπάθειά των εκπαιδευτικών όλης της χώρας να κρατήσουν την επικοινωνία με τους μαθητές τους οργανώνοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προσφέροντας τα εκπαιδευτικά υλικά (σχέδια μαθήματος, φύλλα δραστηριότητας, ενημέρωση) σε ψηφιακή μορφή που διαθέτει. Μεταξύ αυτών είναι και:
 
1. Δύο ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για το ποταμό ΣΤΡΥΜΟΝΑ και το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ που δημιούργησε ο Μαθηματικός ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ για τις ανάγκες ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν και εκπονούνται στο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών. Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 15 «Ζωή στην Στεριά». Κατευθυνόμαστε στην διεύθυνση: https://inactionforabetterworld.com/just4fun-goal15-material/
 
και ψάχνουμε την παράγραφο οι εκπαιδευτικοί προτείνουν…. για να κάνουμε κλικ στη λέξη παιχνίδια.
 
2. Βίντεο με θέμα: «Η πολιτισμική και η διατροφική αξία της Μικρασιάτικης Κουζίνας». Υλοποιήθηκε από τον ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ Μαθηματικό του Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών (Τύχη Αγαθή Μικρασιάτη στην Καταγωγή). Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 11 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Κατευθυνόμαστε στην διεύθυνση:
 
 
και ψάχνουμε την παράγραφο οι εκπαιδευτικοί προτείνουν…. για να κάνουμε κλικ στη λέξη ενημέρωση.
 
3. Aνάρτηση στο Φωτόδεντρο Ανοικτής Εκπαιδευτικής Πρακτικής (ΑΕΠ) του ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ με θέμα: ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ & ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 13 «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ». Κατευθυνόμαστε στην διεύθυνση:
 
 
και ψάχνουμε την παράγραφο οι εκπαιδευτικοί προτείνουν…. για να κάνουμε κλικ στη λέξη ενημέρωση

18. ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ NEWSLETTER TOY ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ QUALITYNET FOUNDATION

Για τρίτη φορά το QualityNet Foundation χρησιμοποιεί σε ΝEWS LETTER απευθυνόμενο σε γονείς και εκπαιδευτικούς υλικό του εκπαιδευτικού ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ που υλοποιήθηκε στο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ Γυμνάσιο Κοίμησης ΣΕΡΡΩΝ και αφορά το φετινό πρόγραμμα:
Όρος Κερκίνη (Μπέλες). Το μπαλκόνι του ουρανού.
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα από το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών και τον εκπαιδευτικό Συμεών Αρβανιτίδη.(Διαγνωστικό Ερωτηματολόγιο)
 


Co-operations

Το "Οικολογικό" Γυμνάσιο Κοίμησης συνεργάστηκε με τους παρακάτω Φορείς-Θεσμούς-Ιδιώτες

  • ΤονΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ εν αποστρατεία κ. ΚΟΤΡΙΔΗ ΗΛΙΑ ιστορικό, συγγραφέα και ερευνητή των οχυρών της Γραμμής Μεταξά ο οποίος υπήρξε και Διοικητής των οχυρών. Ο κ. Κοτρίδης  μας προμήθευσε με σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες των Οχυρών της κορυφογραμμής του Μπέλες και ήταν συν επικουρικά ξεναγός μας στην επίσκεψη που κάναμε στα οχυρά ΡΟΥΠΕΛ στις 6 Απριλίου   Οι άγνωστες Ιστορικές Μαρτυρίες των Μαχητών των Μακεδονικών Θερμοπύλων μας γέμισαν περηφάνεια και ευθύνη.
  • Τον κ. ΤΑΤΣΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ  τέως πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.  Στα πλαίσια της διαθεματικής ιστορικής προσέγγισης του προγράμματος αναφέρθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Κοίμησης στις 12 Φεβρουαρίου 2020  στην καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, τον πολιτισμό και τα ιστορικά τεκταινόμενα των χωριών του Μπέλες.
  • Τον επιφανή βραβευθέντα από την Ακαδημία Αθηνών Σερραίο Ζωγράφο και Γλύπτη κ. ΜΕΛΙΔΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ο οποίος μας έκανε μια ενδελεχή ανάλυση της Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής των οικιών που συναντούσαμε τόσο στα χωριά του Μπέλες όσο και στις Σέρρες, επιδεικνύοντας μια μακέτα διαστάσεων 1 προς 20  του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ οικιστικού συγκροτήματος που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα  στην πόλη των Σερρών και υπήρξε κατοικία του Ιταλού πρέσβη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Τον Δασολόγο (msc) κ. ΤΣΙΝΤΣΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟ ο οποίες μας έδωσε πλήθος φωτογραφιών και χρήσιμες πληροφορίες για τα δάση του όρους Μπέλες και την πανίδα του.
  • Τον κ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ ΦΩΤΙΟ κάτοικο του Θρακικού –Ομαλού (χωριό του Μπέλες) ο οποίος μας προμήθευσε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό των υψωμάτων του Μπέλες πάνω από το χωριό του.
  • Την Ηγουμένη και τις Μοναχές της Ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι (χωριό του Μπέλες), οι οποίες μας μίλησαν για την εφάμιλλη της «Αγίας Σοφίας στην Πόλη» ναοδομία του Καθολικού της Μονής, την Μακεδονική Αρχιτεκτονική των κελιών, των χώρων υποδοχής των επισκεπτών της μονής, και των εργαστηρίων υφαντουργίας της. Μας έκαναν επίδειξη της λειτουργίας του αργαλειού και μας έδειξαν τον βιολογικό λαχανόκηπο της Μονής. Η ψυχική ηρεμία και γαλήνη που μας εμφύσησαν έχουν αποτυπωθεί βαθιά μέσα μας και τους ευχαριστούμε για αυτό!
  • Το γραφείο των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ της Δ.Δ.Ε Σερρών και την υπεύθυνη αυτού κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήσαμε την ημερίδα για τα χωριά του ΜΠΕΛΕΣ. Ο επαινετικός λόγος της για κάθε επίτευγμα του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης μας έδωσε ώθηση στον ακάματο αειφορικό αγώνα μας! Το Γυμνάσιο μας, όπως και πέρσι θα παίξει τιμητικά, για τις Πανελλήνιες πρωτιές του πρωταγωνιστικό ρόλο στη εβδομάδα παρουσίασης των σχολικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο του 2020 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
  • Την Δ.Δ.Ε Σερρών και τον προϊστάμενο αυτής κο ΤΕΝΕΚΕΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ο οποίος ήταν ενημερωμένος από την αρχή Της Σχολική Χρονιάς για το βάθος του προγράμματός μας και στάθηκε αρωγός στην διάχυση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων μας με συνεχείς επαινετικές και παροτρυντικές  αναρτήσεις στην στοσελίδα της Δ.Δ.Ε Σερρών όπως οι παρακάτω:                                                    
  1. Το Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ…(20 Ιουνίου 2019)
  2.  Συγχαρητήριο μήνυμα για βράβευση του Γυμνασίου Κοίμησης στον Πανελλήνιο     διαγωνισμό “BRAVO SCHOOLS 2019”                                                                                 

  3. Ο Δήμος Ηράκλειας Σερρών απένειμε τιμητικό έπαινο στο Οικολογικό Γυμνάσιο  Κοίμησης για τις Διεθνείς και Πανελλήνιες Βραβεύσεις του (28 Ιουνίου 2019). 
  4. “Οικολογικό” Γυμνάσιο Κοίμησης – Πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα: Τα χωριά του όρους Κερκίνη (Μπέλες)
  5. Το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης επιλέχθηκε να συμμετέχει σε επετειακή εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου
  • Την Συντονίστρια φιλολόγων ΠΕ02 του 4ου ΠΕΚΕΣ  και υπεύθυνη παιδαγωγικής ευθύνης του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης, κα ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΕΙΑ η οποία είναι πλήρως ενημερωμένη για τις δράσεις του Σχολείου, μας επαινεί και μας παροτρύνει να συνεχίσουμε! Μετά από συνεννόηση μαζί της το πρόγραμμα για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ λόγο της μεγάλης σε έκταση διαθεματικής Ιστορικής προσέγγισης, εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα που τρέχει στο νομό Σερρών για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες υπό την αιγίδα του 4ου ΠΕΚΕΣ και Συντονίστρια την ίδια με τίτλο: «Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου». Στόχος είναι να παρουσιάσουν οι Μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης τμήματα της Ιστορικής Συνιστώσας του προγράμματος που αφορά τις Λαϊκές δοξασίες που αφορούν την Δρακολίμνη στα άνω Πορόϊα, την διάσωση του Γερμανού πιλότου όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε στην Κοίμηση στις 6 Απριλίου 1941 και του τρόπου διάσωσης Ελλήνων αιχμαλώτων Μαχητών του Ρούπελ, λίγο πριν την μεταφορά τους σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στην Γερμανία.
  • Το ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ  ο οποίος την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 βράβευσε στο Δημαρχείο όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία Μαθητών και Καθηγητών, το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών, για τις Διεθνείς και Πανελλήνιες Βραβεύσεις του, γεγονός μοναδικό στα χρονικά του Δήμου. Η Βράβευση αποτέλεσε το εν κατακλείδι απόλυτα πετυχημένο Βήμα της διάχυσης των Αποτελεσμάτων-Συμπερασμάτων των περιβαλλοντικών προγραμμάτων: «Γεωθερμία και η αξιοποίηση της στο νομό Σερρών» και «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών» τα οποία  για δύο συνεχόμενες χρονιές στον 1ο και 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO-SCHOOL που διοργάνωσε Βιωματικό Σχολείο, εκπαιδευτικό τμήμα του δικτύου Quality Net Foundation, αξιολογήθηκαν και πήραν την βράβευση «της Καλύτερη εκπαιδευτικής προσέγγισης» στην Κατηγορία «Καλή πρακτική», συνδεόμενα το πρώτο με το Στόχο 7 «Φθηνή και Καθαρή ενέργεια» και το δεύτερο με το Στόχο 15 «Ζωή στην Στεριά».  Το πρόγραμμα «Ποταμός Στρυμόνας, πηγή ζωής για το νομό Σερρών» είναι ήδη αναρτημένο στο παρατηρητήριο  Βιωσιμότητας στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ του QNF SDGs SchoolClub (SustainableDevelopmentGoalsSchoolClub) στο οποίο είναι από πέρσι μέλος το Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρων λόγω της πανελλήνιας βράβευσης που έλαβε το πρόγραμμα «Γεωθερμία και η αξιοποίηση της στο νομό Σερρών»

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συνέβησαν κατά την θητεία της προηγούμενη δημαρχιακής αρχής του κου ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗ. Ακολούθησαν εκλογές, ο Δήμαρχος άλλαξε,  ανέλαβε ο αξιότιμος κος ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αλλά  ο Δήμος έχει συνέχεια όπως και τα ΑΕΙΦΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΙΜΗΣΗΣ. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία και την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020  ο νέο εκλεγείς  Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ δέχθηκε στο Δημαρχείο τον Διευθυντή του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ και τον Συντονιστή των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Γυμνασίου κ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ (Μαθηματικό) που και οι δύο όπως και το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης τυγχάνουν επίσημοι ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ προώθησης των 17 Παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Δεν χάσαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο για τις δύο συνεχόμενες πρώτες θέσεις που έλαβε το Γυμνάσιο Κοίμησης στον 1ο και 2ο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS που διοργάνωσε το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ εκπαιδευτικό τμήμα του QUALITY NET FOYNDATION με περισσότερες των 700 συμμετεχόντων Σχολείων από όλη την Ελλάδα. Το Γυμνάσιο Κοίμησης εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Σχολείων «In action SDGs Schools Club», έγινε Πρεσβευτής των 17 Παγκόσμιων Στόχων και έβαλε το Δήμο Ηράκλειας στον Παγκόσμιο Χάρτη ΔΡΑΣΕΩΝ.

    Ο κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων με λίμνες  για τα έτη 2019-2023 εκπροσωπώντας το στολίδι των Σερρών την Λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ. Η ευαισθησία του για θέματα Αειφορικής διαχείρισης της Λίμνης είναι δεδομένη μιας και σε αυτόν οφείλετε το κέντρο ενημέρωσης της Λίμνης Κερκίνης στο Λιθότοπο  που δημιούργησε στο παρελθόν και σκέφτεται να θέσει σε άμεση λειτουργία. Τα συγχαρητήρια που δεχθήκαμε ως σχολείο για τις Πανελλήνιες βραβεύσεις μας ήταν ένθερμα ειδικά όταν έμαθε ότι αφορούσαν την Γεωθερμία, τον ποταμό Στρυμόνα και την Λίμνη Κερκίνη, αντικείμενα απτά και ορατά στον Δήμο Ηράκλειας. Ο αξιότιμος Δήμαρχος μας εμπιστεύθηκε τα οικολογικά και αειφορικά σχέδια του για την περιοχή της Λίμνης Κερκίνης και ζήτησε την συνδρομή του Γυμνασίου μας. Άκουσε τις απόψεις μας και αποφασίσαμε για αμεσότητα χωρίς μεσάζοντες στις επαφές μας και την αμφίπλευρη  ενημέρωση τόσο των δράσεων του Γυμνασίου Κοίμησης όσο και αυτών που ετοιμάζει ο Δήμος Ηράκλειας για την Λίμνη Κερκίνη, τα οποία αν και γνωρίζουμε αφήνουμε την ανακοίνωση τους στον Δήμαρχο. Ο αξιότιμος Δήμαρχος υποσχέθηκε να σταθεί αρωγός στα Αειφορικά ταξίδια του Γυμνασίου Κοίμησης μιας και ως τώρα αναφέρονται στο άμεσο περιβάλλοντα χώρο του Δήμου του οπότε αποτελούν και δικό του στόχο. Ο κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ προσκλήθηκε στην Ημερίδα του Γυμνασίου Κοίμησης στις 12/2/2020  με θέμα: « Τα χωριά του Μπέλες» και τίμησε το σχολείο μας όχι μόνο με την παρουσία του αλλά και με εύστοχες παρεμβάσεις.

  • To  ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, που στην Ελλάδα βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Το «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ» Γυμνάσιο Κοίμησης  βραβευμένο με την «ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ» μετά από συνεχείς και διθυραμβικές αξιολογήσεις που έλαβε από την Συντονιστική επιτροπή των οικολογικών Σχολείων. Σε γνώση του Δημάρχου έτυχε  η πλήρως και διαρκώς  ενημερωμένη ιστοσελίδα του Σχολείου που φιλοξενείται στον ιστόχωρο  των Οικολογικών Σχολείων και αποτελεί διαφήμιση για τα για τα Οικολογικά-Φυσικά και όχι μόνο τεκταινόμενα του Δήμου ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ.

     

              

COOPERATING ACADEMICS

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

SPREAD THE WORD METHODS

  1. Δημιουργία Βίντεο χρονικής διάρκειας που υπερβαίνει κατά πολύ την μια ώρα που περιέχει όλες τις δράσεις του προγράμματος, το οποίο έχουμε αναρτήσει στο youtube και θέτουμε προς αξιολόγηση στο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2020.
  2. Όλες οι επιμέρους δράσεις του προγράμματος έχουν αναρτηθεί μέσω Βίντεο, Αφισών, Φωτογραφιών, Κειμένων, Ερευνητικών διαπιστώσεων στην Ιστοσελίδα που διατηρεί το Γυμνάσιο Κοίμησης στον Ιστότοπο των Οικολογικών Σχολείων της Ελληνικής Εταιρείας προστασίας της φύσης. Ιστοσελίδα που με ενδιαφέρον παρακολουθεί και η Δ.Δ.Ε Σερρών, o Δήμος Ηράκλειας, γονείς και οικονομικοί μετανάστες των  Δ.Δ. Κοίμησης και Ποντισμένου ανά τον κόσμο, προκειμένου να ενημερώνεται για τις πολυποίκιλες οικολογικές δράσεις μας!
  3. Το Γυμνάσιο Κοίμησης θα συμμετέχει στην Ημερίδα παρουσίασης των Σχολικών Δραστηριοτήτων τον Μάιο του 2020 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,  που διοργανώνει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε στην πόλη των Σερρών. Συγκεκριμένα θα προβάλουμε μέσω Αφισών σε μουσαμά  τις δράσεις μας, τις οποίες μπορείτε να δείτε στις επισυναπτόμενες στην εν λόγο φόρμα, φωτογραφίες . Επίσης ομάδα 7 Μαθητών μας θα παρουσιάσει σε 15 λεπτά, αφηγηματικά με την βοήθεια Βίντεο, τις σημαντικότερες πτυχές του προγράμματος, την επιλογή μας για συμμετοχή στην επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυση των οικολογικών Σχολείων καθώς και τις Διεθνείς πλέον βραβεύσεις του Γυμνασίου Κοίμησης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην κατάληψη της πρώτης θέσης ως καλή πρακτική συνδεδεμένης με τον στόχο 15 στον Πανελλήνιο διαγωνισμό bravo school 2019
  4. Το Γυμνάσιο Κοίμησης πρόσθεσε το όνομα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κοίμησης του Δήμου Ηράκλειας Σερρών όπου είναι και η έδρα του Σχολείου στο παγκόσμιο χάρτη του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ World's Largest Lesson,  στον Ιστότοπο του οποίου έχει αναρτήσει αφίσες δράσεων του που προωθούν τους 17 Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης στην τοπική Κοινωνία της Κοίμησης, την ευρύτερη της περιφερειακής ενότητας Σερρών και πολύ ευρύτερα γιατί όχι, μετά τις Πανελλήνιες βραβεύσεις του, σε όλη την Ελλάδα!
  5. Το Γυμνάσιο Κοίμησης έχει ενταχθεί στο διεθνές ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ SGDs school club ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Έχει αναρτήσει στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ  GSGs πρωτοβουλιών για την βιώσιμη ανάπτυξη που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, αυτόματα με την συμμετοχή του στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2019 το πρόγραμμα "Ποταμός Στρυμόνας πηγή ζωής για το νομό Σερρών" και με την συμμετοχή του στο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS 2020 το πρόγραμμα "Όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Το μπαλκόνι του ουρανου….".
  6. Ο Συντονιστής των προγραμμάτων ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (ΠΕ03 Μαθηματικός) έδωσε τις παρακάτω συνεντεύξεις:                                                     
  •  α. Ραδιοφωνική Συνέντευξη στην ΕΡΤ Σερρών,  (11/2/2020) προκειμένου να κάνει ευρύτερα γνωστή την Ημερίδα στα πλαίσια του φετινού περιβαλλοντικού προγράμματος: «όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ). Οι Δημοσιογράφοι έλαβαν μια πλήρη ενημέρωση για τις πτυχές του προγράμματος, και την συμμέτοχή μας στο δίκτυο των οικολογικών σχολείων, δίκτυο που στις Σέρρες τουλάχιστον έγινε γνωστό από τις Πανελλήνιες Βραβεύσεις του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης. Ενημερώσαμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατεβαίνει με αξιώσεις στον τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό BRAVO SCHOOL.
  • β. Η δεύτερη σε χρονικό διάστημα 15 ημερών ραδιοφωνική συνέντευξη  ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ (25/2/2020)  με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της συμμετοχής του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών στην Επετειακή εκδήλωση  συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση του διεθνούς δικτύου των οικολογικών Σχολείων. Στην Συνέντευξη  γίνεται επίσημο κάλεσμα συμμετοχής και άλλων Σχολείων τόσο στο Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων, όσο και στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  BRAVO SCHOOLS.
  • γ. Τηλεφωνική συνέντευξη στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών EPILOGES. T.V όπου προλογίζει της Συνέντευξης ο προϊστάμενος της Δ.Δ.Ε ΣΕΡΡΩΝ κος ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Κλείνεται ραντεβού να έρθουν τα τηλεοπτικά συνεργεία για εκτενές ρεπορτάζ τέλη Μαΐου στο χώρο δράσης μας, στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών.     
  • δ. Η τρίτη σε χρονικό διάστημα 20 ημερών ραδιοφωνική συνέντευξη  ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ (3/3/2020)  με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της συμμετοχής του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών στην Επετειακή εκδήλωση  συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση του διεθνούς δικτύου των οικολογικών Σχολείων. Στην Συνέντευξη  γίνεται πληρέστατη αναφορά στο πρόγράμμα για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (σε όλες τις πτυχές του) και στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  BRAVO SCHOOLS.
  1. ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Δ.Δ.Ε ΣΕΡΡΩΝ

      8. ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

9. ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Μετά από συνεννόηση με την συντονίστρια ΠΕ02 του 4ου ΠΕΚΕΣ Κεντρική Μακεδονίας και υπεύθυνη παιδαγωγικής ευθύνης στο Γυμνάσιο μας το πρόγραμμα για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ λόγο της μεγάλης σε έκταση διαθεματικής Ιστορικής προσέγγισης, εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα που τρέχει στο νομό Σερρών για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες υπό την αιγίδα του 4ου ΠΕΚΕΣ και Συντονίστρια την ίδια με τίτλο: «Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου». Στόχος είναι να παρουσιάσουν οι Μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης τμήματα της Ιστορικής Συνιστώσας του προγράμματος που αφορά τις Λαϊκές δοξασίες που αφορούν την Δρακολίμνη στα άνω Πορόϊα, την διάσωση του Γερμανού πιλότου όταν το αεροπλάνο του κατέπεσε στην Κοίμηση στις 6 Απριλίου 1941 και του τρόπου διάσωσης Ελλήνων αιχμαλώτων Μαχητών του Ρούπελ, λίγο πριν την μεταφορά τους σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στην Γερμανία.

      9. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • Η Εφημερίδα: «Η Φωνή του Μπέλες» τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Σταρτσοβιτών & φίλων στο τεύχος 30  και στην 11 σελίδα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο περιστατικό απόδρασης των Ελλήνων Στρατιωτών.
  • Η Καθημερινή πρωινή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ» οποία έκανε εκτενές αφιέρωμα στην Ημερίδα μας για τα χωριά του ΜΠΕΛΕΣ

  • Η καθημερινής κυκλοφορίας εφημερίδα του νομού Σερρών «ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ» έκανε φύλλο της εκδοθέν στις 26/2/2020 ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχία της επιλογής να συμμετέχει το οικολογικό Γυμνάσιο ΚΟΙΜΗΣΗΣ στην επετειακή εκδήλωση από τα 25 χρόνια ίδρυσης των οικολογικών Σχολείων.

10.  ΣΤΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ2 EXCEL KAI AΡXEIO3  WORD 

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΙΕΠ-ΕΡΤ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ  QUALITY NET FOUNDATION ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ…IN ACTION 

  11. ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ NEWSLETTER TOY ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ QUALITYNET FOUNDATION KAI TOY EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
Το QualityNet Foundation, και το εκπαιδευτικό του τμήμα Βιωματικό Σχολείο, στέκεται αρωγός στην προσπάθειά των εκπαιδευτικών όλης της χώρας να κρατήσουν την επικοινωνία με τους μαθητές τους οργανώνοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προσφέροντας τα εκπαιδευτικά υλικά (σχέδια μαθήματος, φύλλα δραστηριότητας, ενημέρωση) σε ψηφιακή μορφή που διαθέτει. Μεταξύ αυτών είναι και:
 
1. Δύο ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για το ποταμό ΣΤΡΥΜΟΝΑ και το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ που δημιούργησε ο Μαθηματικός ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ για τις ανάγκες ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν και εκπονούνται στο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών. Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 15 «Ζωή στην Στεριά». Κατευθυνόμαστε στην διεύθυνση: https://inactionforabetterworld.com/just4fun-goal15-material/
 
και ψάχνουμε την παράγραφο οι εκπαιδευτικοί προτείνουν…. για να κάνουμε κλικ στη λέξη παιχνίδια.
 
2. Βίντεο με θέμα: «Η πολιτισμική και η διατροφική αξία της Μικρασιάτικης Κουζίνας». Υλοποιήθηκε από τον ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ Μαθηματικό του Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών (Τύχη Αγαθή Μικρασιάτη στην Καταγωγή). Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 11 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Κατευθυνόμαστε στην διεύθυνση:
 
 
και ψάχνουμε την παράγραφο οι εκπαιδευτικοί προτείνουν…. για να κάνουμε κλικ στη λέξη ενημέρωση.
 
3. Aνάρτηση στο Φωτόδεντρο Ανοικτής Εκπαιδευτικής Πρακτικής (ΑΕΠ) του ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ με θέμα: ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ & ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 13 «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ». Κατευθυνόμαστε στην διεύθυνση:
 
 
και ψάχνουμε την παράγραφο οι εκπαιδευτικοί προτείνουν…. για να κάνουμε κλικ στη λέξη ενημέρωση

12. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις 30/4/2020 ψηφιακό υλικό του Μαθηματικού ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ που υλοποιήθηκε στο "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ" ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, περιλαμβάνεται σε NEWSLETTER TOY ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ QUALITYNET FOUNDATION

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις 30/4/2020 ψηφιακό υλικό του Μαθηματικού ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΣΥΜΕΩΝ που υλοποιήθηκε στο "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ" ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ, περιλαμβάνεται σε NEWSLETTER TOY ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ QUALITYNET FOUNDATION https://qualitynetfoundation.org/

το οποίo τώρα απευθύνετε σε ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ στα πλαίσια της δράσης action families: Άνοιξη με αισιοδοξία στεκόμαστε μπροστά στη νέα εποχή https://drive.google.com/open?id=1pbhL_684-ebPPfkfDm_ljAxWXGvZ9tPa Το QualityNet Foundation, καλεί τους Γονείς υιοθετήσουν έναν νέο, πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, να γίνουν πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να γίνουν μέρος του κινήματος in action for a sustainable life, προσφέροντας τα εκπαιδευτικά υλικά (σχέδια μαθήματος, φύλλα δραστηριότητας, ενημέρωση) σε ψηφιακή μορφή που διαθέτει.

Μεταξύ αυτών είναι και το:

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για το ποταμό ΣΤΡΥΜΟΝΑ που δημιούργησε ο Μαθηματικός ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ για τις ανάγκες ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν και εκπονούνται στο Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών. Το ψηφιακό υλικό προωθεί τον Στόχο 15 https://docs.google.com/forms/d/1dVwvy26fdlShE_oGdt9cY2N18q6MA49P5MPcSi8YZ3k/viewform?edit_requested=true

13. Όλη η δράση για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ δόθηκε σαν ψηφιακό υλικό στην πλατφόρμα 21 του ΙΕΠ προκειμένου να εμπλουτίσει τις ενότητες του νέου προγράμματος σπουδών που θα ισχύσει για το Γυμνάσιο. Αποδεικτικό στοιχείο των λεγομένων αποτελεί το επισυναπτόμενο Αρχείο 5

 

 

                                               


Objective Action

Το Γυμνάσιο Κοίμησης είναι ενταγμένο από το 2018 στο διεθνές Δίκτυο Σχολείων (SGDs school club) μιας και χρίστηκε πρεσβευτής των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης . Το Γυμνάσιο Κοίμησης από τον Ιανουάριο του 2017 μετέχει στο «Διεθνές Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων» (Eco-Schools), το οποίο στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα της «Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης» (ΕΕΠΦ). Έχοντας λοιπόν βαριά την ευθύνη την συνέχισης της αειφορικής πορείας του σχολείου μας, φέτος «παίρνουμε τα βουνά» και ασχολούμαστε με το όρος Κερκίνη επιδιώκοντας: Γνωστικοί Στόχοι • Τη γνωριμία των Μαθητών με το προστατευμένο με την συνθήκη RAMSAR από το 2000, δασικό οικοσύστημα στον ορεινό όγκο του όρους Κερκίνη, για το ρόλο και την αξία του. • Την ανάδειξη του πλούτου και της μοναδικότητας των δασών του Μπέλες και τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής (Λίμνης Κερκίνης και ορεινών χωριών). • Την ιδιαίτερη σημασία του ορεινού όγκου του Μπέλες στην εισαγωγή της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της κατανόησης της λειτουργίας του δασικού πλούτου. • Να μελετήσουν την τοπική ιστορία μέσα από ιστορικά κείμενα επί τόπου επισκέψεις στο χώρο των γεγονότων, συνεντεύξεις, μαρτυρίες. • Να προσεγγίσουν βιωματικά το δασικό οικοσύστημα περπατώντας σε μονοπάτια του Μπέλες. • Να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής ιδίοις όμματι. • Να παρατηρήσουν τους οργανισμούς και να μάθουν για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους και κυρίως την αλληλεξάρτηση τους. • Να αντιληφθούν τις παρεμβάσεις του ανθρώπου και τους κινδύνους που απειλούν το δάσος καθώς και πώς μπορεί ο άνθρωπος να το προστατέψει. • Να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους για το πως δημιουργούνται οι ποταμοί και οι λίμνες, για το κύκλο του νερού, και την χρήση του ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με την επίσκεψή μας σε παραδοσιακό νερόμυλο, νεροτριβές και την επίδειξη του τρόπου λειτουργίας τους. • Να μάθουν να προσανατολίζονται με πυξίδα και με φυσικούς τρόπους, ακολουθώντας μέρος του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΚΠΕ Ποροΐων στο Πλατανόδασος του ομώνυμου χωριού ή με την συμβολή του Συντονιστή αειφορίας του 4ου ΠΕΚΕΣ στον χώρο της αυλής του Γυμνασίου Κοίμησης. • Να μάθουν τις τοπικές κλιματικές συνθήκες της περιοχής του ορεινού όγκου ανάλογα με το ύψος και πιθανόν τρόπους πρόβλεψης του καιρού. Ψυχοκινητικοί- Συναισθηματικοί Στόχοι • Να παρατηρήσουν, να συλλέξουν πληροφορίες, να ταξινομήσουν, να συγκρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα. • Να συμμετάσχουν σε παιχνίδια ρόλων. • Να μάθουν να εκφράζονται ελεύθερα, με μίμηση και θεατρικό παιχνίδι. • Να διατυπώνουν προβλήματα και να προτείνουν πιθανές λύσεις. • Να νοιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού στη φύση και να ψυχαγωγηθούν. • Να δημιουργήσουν νέες στάσεις και συμπεριφορές ώστε να προστατεύουν το περιβάλλον που ζουν. • Να ευαισθητοποιηθούν ώστε να αγαπήσουν τη φύση και να γίνουν ενεργοί πολίτες. • Να αποκτήσουν ερευνητικές δεξιότητες καταγραφής και ερμηνείας δεδομένων. • Να καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας δουλεύοντας ομαδικά. • Να αναπτύξουν κριτική ικανότητα σκέψης.

Target Audience

Μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης, τοπική κοινωνία του Δ.Δ Κοίμησης και του Δήμου Ηράκλειας αφού το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε ειδική Ημερίδα στο χώρο του Σχολείου και το Βίντεο του θα δοθεί προς ενημέρωση του Δημάρχου ύστερα από ενδιαφέρον συνεργασίας που ο ίδιος έδειξε. Ο νέος Δήμαρχος Ηράκλειας κος ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ μας δέχθηκε στο Δημαρχείο, άκουσε τις απόψεις μας, μας έδωσε συγχαρητήρια για τις Πανελλήνιες διακρίσεις μας, παραβρέθηκε με ενεργό συμμετοχή στην Ημερίδα που διοργανώσαμε και ζήτησε την βοήθεια μας στην διοργάνωση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ με θέμα την λίμνη ΚΕΡΚΙΝΗ υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηράκλειας. Απευθυνόμαστε σε όλο το Μαθητικό δυναμικό του νομού Σερρών αφού το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη πόλη των Σερρών σε ειδική Ημερίδα που διοργανώνει το Μάϊο του 2020 το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Σερρών. Απευθυνόμαστε στο Πανελλήνιο κοινό με Αειφορικές ανησυχίες αφού με την Συμμετοχή μας στο διαγωνισμό Bravo school το πόνημα μας θα αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης GSGs που αποτελεί έναν μηχανισμό καταγραφής και παρακολούθησης όλων των πρωτοβουλιών και δράσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναπτύσσονται σε Εθνικό επίπεδο και θα τεθεί σε ψηφοφορία για τις ανάγκες του Διαγωνισμό. Απευθυνόμαστε σε Διεθνές επίπεδο με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών μιας και το Γυμνάσιο Κοίμησης πρόσθεσε το όνομα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κοίμησης του Δήμου Ηράκλειας Σερρών όπου είναι και η έδρα του Σχολείου στο παγκόσμιο χάρτη του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟΥ World's Largest Lesson, στόν Ιστότοπό του οποίου έχει αναρτήσει αφίσες δράσεων του που προωθούν τους 17 Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης. Απευθυνόμαστε στο μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό του διεθνούς δικτύου των «Οικολογικών Σχολείων » μέλος των οποίων είναι και το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών, και διαθέτει μια διαρκώς και πλήρως ενημερωμένη Ιστοσελίδα στον Ιστότοπο της Ε.Ε.Π.Φ η οποία τολμούμε να πούμε ότι αποτελεί πρότυπο ψηφιακού οικολογικού περιοδικού καταγραφής των Αειφορικών δράσεων του Γυμνασίου μας. Απευθυνόμαστε σε εκπαιδευτικούς γειτονικών και όχι μόνο Σχολείων του Νομού Σερρών να τους βοηθήσουμε δείχνοντας τον τρόπο να ενταχθούν στο διεθνές δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων και να γίνουν πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μιας και είμαστε το μοναδικό Σχολείο στην Δ.Δ.Ε Σερρών που το υλοποιεί και δεν μας αρέσει η αποκλειστικότητα, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα! Ήδη ο διευθυντής και εκπαιδευτικοί του γειτονικού ΕΠΑΛ Ηρακλείας, μας τίμησαν με την παρουσία τους στην Ημερίδα που διοργανώσαμε για τα χωριά του ΜΠΕΛΕΣ. Απευθυνόμαστε στους Έλληνες οικονομικούς Μετανάστες της ευρύτερης περιοχής του Σχολείου, οι οποίοι μας παρακολουθούν ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΙ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναρτούμε της ΔΙΕΘΝΕΙΣ και ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ βραβεύσεις του Σχολείου, νιώθουν περηφάνεια και πως υπάρχει ελπίδας της πολυπόθητης ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ στην ΠΑΤΡΙΔΑ! Απευθυνόμαστε στην τοπική εκκλησία που μέλημα της πρέπει να είναι η Αειφορική Διαχείριση, του ευρύτερου οικοσυστήματος της λίμνης και του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ και είχαμε ανταπόκριση με την παρουσία του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κου ΜΑΚΑΡΙΟΥ στην Ημερίδα μας. Απευθυνόμαστε στο Πανελλήνιο με αποδεικτικό στοιχείο: ΤΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ (ΑΡΧΕΙΟ2 EXCEL) KAI (AΡXEIO3 WORD) ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΙΕΠ-ΕΡΤ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ QUALITY NET FOUNDATION ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ…IN ACTION

Initiative time

Το πρόγραμμα είχε χρόνο δράσης 4 μήνες μέχρι την υποβολή της υποψηφιότητας στο διαγωνισμό BRAVO-SCHOOLS 2019, από τον Ιανουάριο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2020.

Initiative Location

1. Ο χώρος του Γυμνασίου Κοίμησης όπου μεταξύ των άλλων διοργανώσαμε στα πλαίσια της διαθεματικής ιστορικής προσέγγισης του προγράμματος Ημερίδα με θέμα: «Τα χωριά του Μπέλες» και ομιλητή τον κύριο Τάτσιο Γεώργιο τέως πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. 2. Το εργαστήριο ζωγραφικής –γλυπτικής του βραβευθέντος από την Ακαδημία Αθηνών κ. ΜΕΛΙΔΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ στις Σέρρες όπου ενημερωθήκαμε για την «Μακεδονική Αρχιτεκτονική» αφού μελετήσαμε μακέτα- πιστή μικρογραφία Σερραϊκού Μακεδονικού οικιστικού Συγκροτήματος του 19ου αιώνα. 3. Ο ιστορικός Σιδηροδρομικό Σταθμός της Βυρώνειας (χωριό στους πρόποδες του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ) όπου υπογράφηκε στον πλάτανό του από τον Βενιζέλο και τον Βασιλέα Κωνσταντίνο η συνθήκη ανακωχής με τα ηττηθέντα βουλγαρικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1913 στην μάχη της Βέτρινας. Ακολούθησε επίσκεψη στο ενυδρείο της Βυρώνειας όπου μελετήσαμε την εντομοπανίδα, ιχθυοπανίδα, ερπετοπανίδα και ορνιθοπανίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος του όρους και της Λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ. 4. Η Ιερά Μονή ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ στο Ακριτοχώρι (χωριό στους πρόποδες του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ) όπου ήρθαμε σε επαφή με την τέχνη της Βυζαντινής Ναοδομίας, και της Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής. Η παρατήρηση της εισόδου του Στρυμόνα στην Λίμνη Κερκίνη και ταυτόχρονα η Μαγευτική θέα του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ από την αυλή της μονής ήταν μοναδική. 5. Το ανατολικό Ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, από το οποίο Μαθητές μας από το Λιμνοχώρι αποθανάτισαν μαγευτικές φωτογραφικές στιγμές ταυτόχρονα της λίμνης και του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ. 6. Οι αυλές και οι αγροί των χωριών Κοίμησης και Ποντισμένου από όπου οι Μαθητές μας εμπλούτισαν το πρόγραμμα μας με υπέροχες φωτογραφίες του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. 7. Ο αποξηραμένο πυθμένας της Λίμνης Κερκίνης στο λιμανάκι της Λειβαδιάς κατά τον μήνα Φεβρουάριο, και την ίδια περιοχή πλημμυρισμένη στα τέλη Απριλίου, για να διαπιστώσουμε τον ρόλο της λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ. Στην ίδια περιοχή επισκεφτήκαμε μονάδα εκτροφής Βουβαλιών, που είναι χαρακτηριστικό ζώο της Πανίδας και του όρους Κερκίνη αφού στο θρακικό-Ομαλό (Χωριό στους πρόποδες του όρους Κερκίνη βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα εκτροφής τους! 8. Το κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κάτω Ποροΐων Σερρών και το πλατανόδασος του παραπάνω χωριού…… 9. Ποροια 10. ρουπελ
Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation