Σχέδια μαθήματος

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ορθή ανακύκλωση με…QR codes!

Ορθή ανακύκλωση με…QR codes!
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Το Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας είναι ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο με έντονη κοινωνικοπολιτιστική και περιβαλλοντική δράση. Συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο «Οικολογικά σχολεία» καθώς και σε εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον (καθαρισμοί ακτών, αναδάσωση, ανάπλαση χώρων κα). Έχει αποσπάσει Εθνικές και Ευρωπαϊκές διακρίσεις και βραβεία σε συνεργατικά προγράμματα και διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με τη σημαία eTwinning school. Το 2020 απέσπασε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Safer Internet Day (SID) και ετικέτα Silver eSafety Label από το European Schoolnet για τις πρακτικές και δράσεις σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια, Gold βραβείο στην κατηγορία «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ» από το θεσμό EDUCATION LEADERS AWARDS 2020, με συμμαχία σχολείων σε eTwinning έργο που στόχος του ήταν οι μαθητές να καλλιεργήσουν στάσεις και αξίες συμβατές με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους. Επίσης το έργο μας “Παιχνίδι ανακύκλωσης με QR codes” διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών και Ρομποτικής ΕΛ/ΛΑΚ 2020 με θεματική την «Κλιματική Αλλαγή». Υπάρχει άριστη και συνεχής συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και με τοπικούς φορείς (Δήμος, Δασαρχείο, Λιμενικό, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Μουσεία).Τα μηνύματά μας διαχέονται μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου, τη σελίδας μας στο facebook και τις δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ.


School Principal

Παρασκευή Μιλούλη

Contact with School


Description

Η Λίμνη είναι μια παραθαλάσσια, γραφική κωμόπολη της Β. Ευβοίας η οποία δέχεται τουρίστες όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε έρευνα/αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος ανακύκλωσης που υλοποιούσαμε, τα ίδια τα παιδιά με τους γονείς τους ανακάλυψαν ότι στη Λίμνη:

 • υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης (για χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, και γυαλί) και κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού
 • οι δημότες δεν κάνουν σωστή κατανομή των απορριμμάτων τους με αποτέλεσμα οι κάδοι ανακύκλωσης να μετατρέπονται σε κάδους σκουπιδιών και στην ουσία να μη γίνεται ανακύκλωση.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κατασκευάσουμε μια μακέτα της Λίμνης και μέσω ενός παιχνιδιού θα μαθαίναμε οι ίδιοι και θα δείχναμε στην τοπική κοινωνία πως γίνεται η ορθή κατανομή των απορριμμάτων.

Το σύνθημά μας: «Για να σωθεί η Γη, ανακυκλώνουμε σωστά όλοι μαζί!»

Στόχοι

 • Τα παιδιά να μάθουν με ελκυστικό και παιγνιώδη τρόπο να διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα και να τα κατανέμουν σωστά στους ειδικούς κάδους.
 • Να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
 • Να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, κριτικής και υπολογιστικής σκέψης, κωδικοποίησης και προγραμματισμού.
 • Να καλλιεργήσουν ικανότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, ομαδικότητας.
 • Να ενημερωθεί / ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία

Περιγραφή /Διαδικασία κατασκευής

Τα παιδιά έφτιαξαν μία μακέτα της κωμόπολής τους. Στο σημείο εκκίνησης του ρομπότ Edison («Σχολείο») είναι στοιβαγμένα τα απορρίμματα- έγχρωμες εικόνες ανακυκλώσιμων (από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, οργανικά απόβλητα) και μη ανακυκλώσιμων αντικειμένων. Από εκεί ξεκινούν δύο δρόμοι διαφορετικής κατεύθυνσης.

Ο ένας οδηγεί στο σημείο (περιοχή «Προσκοπείο») όπου είναι τοποθετημένοι τρεις κάδοι ανακύκλωσης:

 1. καφέ κάδος (οργανικά απόβλητα)
 2. κίτρινος κάδος (χαρτί)
 3. μπλε κάδος (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο)

Ο άλλος δρόμος οδηγεί στο σημείο (περιοχή «Λιμάνι») όπου είναι τοποθετημένος ένας πράσινος κάδος για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται.

Οι κάδοι απορριμμάτων διαθέτουν ψηφιακή σήμανση τύπου QR (Quick Response), ξεχωριστή για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ, πράσινο), έτσι ώστε τα παιδιά/πολίτες, με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για smartphone/tablet, σκανάροντας το QR code, να ενημερώνονται αμέσως (όταν δε γνωρίζουν) τι τύπου αντικείμενα προς απόρριψη μπορούν να αποθέσουν στον κάθε κάδο καθώς και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα σπίτια, κτίρια, κλπ. του χωριού έγιναν από χαρτόνια, χαρτόκουτα, πλαστικά κουτιά, μπουκάλια, playmobil, αυτοκόλλητα κλπ.

Οι σκεπές των σπιτιών έγιναν από ανακυκλωμένο χαρτί που φτιάξαμε  στο σχολείο μας.

Υλοποίηση του παιχνιδιού

Τα παιδιά χωρίστηκαν με κλήρωση σε 2 ομάδες (τυχαιότητας) και καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου τα μέλη της κάθε ομάδας πρότειναν έναν συντονιστή/εκπρόσωπο της (διαφορετικός κάθε φορά).  Η κάθε ομάδα έχει συζητήσει, αποφασίσει και προγραμματίσει το Edison (με το λογισμικό EdBlocks) με ποιο τρόπο θέλει  να κινείται και στις δύο διαδρομές (κώδικας).

Το κάθε παιδί μέλος μιας ομάδας, παίρνει, από τα στοιβαγμένα απορρίμματα/εικόνες που βρίσκονται σε ένα κουτί μπροστά στο σχολείο, ένα καρτελάκι/εικόνα, το τοποθετεί πάνω στο ρομπότ και επιλέγει τη διαδρομή εκείνη που θα το οδηγήσει να πάει το αντικείμενο στον κατάλληλο κάδο. Επιπλέον, αν είναι ανακυκλώσιμο αντικείμενο, όταν φτάσει το ρομπότ στους 3 κάδους ανακύκλωσης, τότε καλείται να κάνει ορθή επιλογή κάδου. Όταν δυσκολεύεται «σαρώνειι» το QR code για να βοηθηθεί.

Κερδίζει η ομάδα που θα καταφέρει να βάλει τα περισσότερα αντικείμενα στους σωστούς κάδους.

Σκοπός είναι η ορθή κατανομή ΟΛΩΝ των απορριμμάτων.

Διάχυση / Επέκταση της δράσης

Το έργο μας διακρίθηκε και βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  Ανοιχτών Τεχνολογιών και Ρομποτικής ΕΛ/ΛΑΚ 2020, παρουσιάστηκε στο 13o διεθνές συνέδριο “Fosscomm 2020 και συμπεριλήφθηκε στις «ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ», στο αποθετήριο του Π.Ε.Κ.Ε.Σ Στερεάς Ελλάδας, από τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου.

Η αφίσα (εικόνα της μακέτας), συνοδευόμενη με το μήνυμά μας, κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας, στην ιστοσελίδα του σχολείου, στα τοπικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την ανακύκλωση και ιδιαίτερα ως προς την ορθή κατανομή απορριμμάτων και επιπλέον ως πρόταση για υλοποίηση από τη Δημοτική αρχή.

Αναλυτικά όλες τις φάσεις του έργου (βίντεο, φωτογραφικό υλικό κλπ) στη σελίδα μας στην ΕΛ/ΛΑΚ και στο αποθετήριο μας στο GitHub


Results / Reactions

Οι μαθητές/τριες μας έγιναν οι ίδιοι ερευνητές, εντόπισαν το πρόβλημα και κατανόησαν τη σημασία της ορθής ανακύκλωσης. Ευαισθητοποιήθηκαν και ανέπτυξαν περιβαλλοντική συνείδηση. Μέσω του παιχνιδιού πρότειναν λύσεις και ως ενεργοί μελλοντικοί πολίτες επικοινώνησαν το μήνυμά τους στους γονείς τους και στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμαρχος, με προσωπική ευχαριστήρια επιστολή /απάντηση, υποσχέθηκε ότι ως Δημοτική αρχή θα λάβουν σοβαρά υπόψιν την πρότασή μας.Co-operations

 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
 • Δημοτική Αρχή

 


COOPERATING ACADEMICS

Παρασκευή Μιλούλη, Αυγή Τουλκιαρίδου, Ιωάννα Αγιασοφίτη

Objective Action

Η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και της τοπικής κοινωνίας ως προς την ανακύκλωση και ιδιαίτερα ως προς την ορθή κατανομή των απορριμμάτων.

Initiative time

Ιανουάριος - Οκτώβριος 2020

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation