Σχέδια μαθήματος

54o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Όλος ο Κόσμος, ο Κόσμος Μας

Όλος ο Κόσμος, ο Κόσμος Μας
SUBMITTED FROM:

54o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά

Το σχολείο μας βρίσκεται στην Πειραϊκή, Ακτή Θεμιστοκλέους 330 & Σπυροπούλου 27. Είναι 12/θέσιο και έχει 270 μαθητές.


School Principal

Μαρία Παρασκευοπούλου

Contact with School


Description

Ο σχεδιασμός και οι στόχοι του project στηρίζονται στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης- κοινωνικοπολιτισμικές- (ανακάλυψη της νέας γνώσης σε συνεργασία με τους κατάλληλους ενήλικες, ενεργοί πολίτες, σχολείο ανοιχτό προς την κοινωνία) και στις θεωρίες της προσωποκεντρικής, θετικής και υπαρξιακής ψυχολογίας (ταυτότητα, θετική αυτοεικόνα, ενσυναίσθηση, διαχείριση θετικών συναισθημάτων, αξίες, συνεργασία, αποδοχή του διαφορετικού, αυτοπραγμάτωση). Εκπαιδευτικοί και μαθητές κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος αξιοποιούν δημιουργικά εργαλεία των ΤΠΕ, τα οποία, όχι μόνο διευκολύνουν τη μάθηση και ενεργοποιούν εσωτερικά κίνητρα μάθησης και το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά ενδυναμώνουν την αντίληψη της μάθησης ως  μαθησιακή δραστηριότητα πλήρως ενταγμένη στο κοινωνικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται.


Results / Reactions

Οι μαθητές 

απόλαυσαν τη μάθηση και δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα τάξης. Όλοι οι μαθητές ένιωσαν ψυχικά ελεύθεροι και ασφαλείς να μοιραστούν και να δημιουργήσουν και  συνειδητοποίησαν ότι είναι διαφορετικοί αλλά ίσοι

Συνεργάστηκαν με συμμαθητές τους που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μοιράστηκαν, μίλησαν, αλληλοεπίδρασαν και απέκτησαν νέους φίλους

Ανέπτυξαν θετική αυτο-εικόνα, πίστεψαν στον εαυτό τους, έμαθαν πολλά γι' αυτόν και ανακάλυψαν το ταλέντο τους και το μοιράστηκαν με τους άλλους.

Έμαθαν τα δικαιώματά τους, τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν (πυραμίδα Maslow) και τις αξίες που πρέπει να υπάρχουν για να δημιουργήσουν έναν κόσμο με ευημερία και πολίτες ψυχικά και σωματικά υγιείς.

Έμαθαν δημιουργικά εργαλεία των ΤΠΕ και τα αξιοποίησαν για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους αλλά και έκαναν πρακτική στις τεχνικές της δημιουργικής γραφής, έγραψαν ποιήματα και παραμύθι.



Co-operations

Οι μαθητές του Δ'2 και η εκπαιδευτικός συνεργάζονται με δυο ευρωπαϊκά σχολεία: Πολωνία και Μάλτα. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την εκπαιδευτικό της Ελλάδας στα πλαίσια του etwinning. Οι μαθητές επικοινωνούν και συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους από την Πολωνία και τη Μάλτα για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων. Επίσης, έχουμε και online συναντήσεις όπου δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δείξουν τα έργα τέχνης τους, να συζητήσουν για τις διαφορές και ομοιότητες που έχουν οι χώρες μεταξύ τους. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τους γονείς, οι οποίοι συμμετέχουν με χαρά στις δραστηριότητες των παιδιών. 


COOPERATING ACADEMICS

Γεωργία Κλωστράκη

SPREAD THE WORD METHODS

Οι μαθητές αναρτούν τις δραστηριότητες σε διάφορα δημιουργικά εργαλεία του web 2, οι οποίες ανεβαίνουν στην πλατφόρμα etwinning αλλά και στην ιστοσελίδα του προγράμματος στο facebook αλλά και στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην προσωπική ιστοσελίδα της εκπαιδευτικού. Επίσης, στο τέλος του προγράμματος θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και οι δράσεις των μαθητών σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και οι συνάδελφοί από την Πολωνία και τη Μάλτα ανεβάζουν τις δραστηριότητες στις ιστοσελίδες των σχολείων τους και σε προσωπικές ιστοσελίδες


Objective Action

Ανάπτυξη υγιών προσωπικοτήτων για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου (ευημερία, δικαιοσύνη, ισότητα, ειρήνη, ελευθερία...)

Initiative time

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο και συνεχίζεται έως σήμερα

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation