Καλές πρακτικές

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου ξεναγοί στο αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας» τμήμα της πρωτοβουλίας «Messolonghi By Locals» που αποτελεί μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung

«Οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου ξεναγοί στο αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας» τμήμα της πρωτοβουλίας «Messolonghi By Locals» που αποτελεί μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung
SUBMITTED FROM:

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

Το Λύκειο Ευηνοχωρίου είναι ένα μικρό περιφερειακό σχολείο του Δήμου Μεσολογγίου, στο οποίο φοιτούν μαθητές που προέρχονται από αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.Επιδεικνύει μεγάλη εξωστρέφεια συμμετέχοντας και υλοποιώντας κάθε χρόνο πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλα σχολεία και φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς).


School Principal

Νικόλαος Κ. Σταμάτης

Contact with School


Description

Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία «Messolonghi by locals» ως συνεργαζόμενο σχολείο μαζί με άλλα δύο σχολεία (Γυμνάσιο Αιτωλικού και 3ο Δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου), το τμήμα «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος καθώς και ιδιώτες-εθελοντές πολίτες.

Διαλέξαμε να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σχολείο μας, και να συμβάλουμε στην καταγραφή των αρχαιολογικών τόπων και μνημείων της περιοχής του Μεσολογγίου.

Τα άλλα δύο συνεργαζόμενα σχολεία ασχολήθηκαν με τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας (Γυμνάσιο Αιτωλικού) και Οινιαδών (3ο Δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου), το τμήμα «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου με τις Ρωμαϊκές θέρμες της περιοχής του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου και το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, και τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος καθώς και ιδιώτες-εθελοντές  με τα υπόλοιπα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους, με τη φύση καθώς και με φορείς και συλλόγους της περιοχής με τους οποίους συνεργάστηκαν για την άντληση πληροφοριών και βιβλιογραφίας. Ο σχεδιασμός των δράσεων έγινε συμμετοχικά με συζήτηση για τους στόχους και τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τρόπο βιωματικό. Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε  με συνεργασία της πρωτοβουλίας «Messolonghi by locals» και των υπολοίπων εμπλεκόμενων σχολείων, ιδιωτών και φορέων  με το σχολείο μας.

Έγιναν επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο, βιντεοσκόπηση και λήψη φωτογραφιών των μνημείων, αναζήτηση πληροφοριών μέσα από βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα και μελέτες, ανακοινώσεις συνεδρίων. Σημαντική υπήρξε η βοήθεια τόσο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος όσο και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων του Ευηνοχωρίου στη συλλογή, αξιολόγηση και τελικά αξιοποίηση όλων αυτών των πληροφοριών.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό συμβάλαμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη που αποτυπώνει το Μεσολόγγι μέσα από θεματικές διαδρομές: μια από αυτές που αφορά τα αρχαιολογικά μνημεία είναι το «λιθαράκι» του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου.


Results / Reactions

Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές, το οποίο φάνηκε και στον τρόπο και την ποιότητα της εργασίας τους. Χωρίστηκαν σε ομάδες μοιράζοντας τα αντικείμενα της μελέτης τους, αναζήτησαν βιβλιογραφικές πηγές, συνεργάστηκαν με επιστήμονες, με μέλη συλλόγων και φορέων της περιοχής, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, συνέβαλαν στη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας με θεματικές διαδρομές στη περιοχή του Μεσολογγίου και τέλος δημιούργησαν ένα μικρό βίντεο γνωριμίας με το χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας.

90 μαθητές, 10 εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και καθηγητές του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, δύο αρχαιολόγοι, μια μουσειοπαιδαγωγός, ένας τοπογράφος μηχανικός και οι υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ιδιώτες εθελοντές συνεργάστηκαν καταγράφοντας πέντε διαφορετικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου με θεματικό άξονα τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία του τόπου.Co-operations

  1. Γυμνάσιο Αιτωλικού
  2. 3ο Δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου
  3. το Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου και πιο συγκεκριμένα το τμήμα «Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων»
  4. η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με το προσωπικό της (αρχαιολόγοι, μουσειοπαιδαγωγός, τοπογράφος μηχανικός, διοικητικοί υπάλληλοι)
  5. Λαογραφικός πολιτιστικός Σύλλογος ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
  6. Λαογραφικός πολιτιστικός Σύλλογος  η «ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ»
  7. Ιδιώτες-εθελοντές

COOPERATING ACADEMICS

Νίκος Σταμάτης Αναστασία Καραπαπά, Ελένη Τζάνη (Συνεργάτες καθηγητές από το Γυμνάσιο Αιτωλικού: Λιάλιου Μαρία , Ανθή Ντάλλα, Κουτσουμπίνα Ιωάννα, Ντρουμπάλη Λαμπρινή και από 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου: Γεωργία Λώλου, Ελευθέριος Σακιριανός, Αργυρώ Ζαπατιώτη).

SPREAD THE WORD METHODS

Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: https://messolonghibylocals.com/

Η ιστοσελίδα του σχολείου: https://blogs.sch.gr/lykevino/

Facebook & Instagram: messolonghibylocals

Εκδηλώσεις γνωριμίας με το Messolonghi By Locals ( https://www.facebook.com/watch/?v=304279840264776  

Λογοτεχνική Διαδρομή: Μαλακάσης, Παλαμάς, Ακακία Κορδόση:

https://www.facebook.com/watch/?v=1131441340371574

Εγκαίνια Κοινωνικοπολιτιστικού χώρου: https://www.youtube.com/watch?v=4ICncWh0-JY&feature=youtu.be

Ξενάγηση και Θεατρικό Δρώμενο στην Αρχαία Πλευρώνα:

https://www.facebook.com/pg/messolonghibylocals/photos/?tab=album&album_id=2706028639411271

Βιωματική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών:

https://www.facebook.com/watch/?v=823409251359372)

Το πρόγραμμα είναι ακόμη σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων παρουσίασης και διάχυσης των αποτελεσμάτων με τίτλο: «Γνωρίζω τον τόπο μου»

Δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο


Objective Action

Το Messolonghi By Locals αφορά στην καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους πολίτες οι οποίοι γίνονται οι ίδιοι οι συνδιαμορφωτές της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Το πρόγραμμα στοχεύει στη συνδιαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης έχοντας σαν βάση τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν να γίνουν μέρος της θετικής αλλαγής για την πόλη και την δημιουργία μιας νέας προοπτικής γι’ αυτήν. Στόχος είναι οι πολίτες του Μεσολογγίου να συνεργαστούν, να μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες, εικόνες και όνειρα για τον τόπο στον οποίο ζουν και αγαπούν. Μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία θα προκύψει ένας φυσικός και ψηφιακός χάρτης που θα αποτυπώνει το Μεσολόγγι μέσα από θεματικές διαδρομές.

Target Audience

Η δράση αφορούσε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς, ιδιώτες και γενικότερα σε ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας που μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες κατέγραψαν την ταυτότητα της πόλης στις ενότητες της ιστορίας, αρχαιολογίας, παράδοσης, τοπικών τεχνών, γαστριμαργίας, τοπικών προϊόντων, αρχιτεκτονική και το περιβάλλον. Οι 29 μαθητές και οι 3 εκπαιδευτικοί, εργαστήκαμε ομαδοσυνεργατικά, καταγράφοντας την ιστορική κληρονομιά του τόπου και βάζοντας το λιθαράκι στην αποτύπωση της ταυτότητας της περιοχής του Μεσολογγίου.

Initiative time

6 μήνες και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019, με δυνατότητα να επεκταθεί σε διαφορετικό ή παρόμοιο θεματικό άξονα.

Initiative Location

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Καλυδώνας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός χώρος “Local Hub” (Τοπικός κόμβος) του “Messolonghi by locals”, στην πλατεία Αθανάσιου Ραζηκότσικα (πλ. Κέννεντυ) στις διασταυρώσεις των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κώστα Κατσή στο Μεσολόγγι και φυσικά το σχολείο μας!
Videos 2

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation