Σχέδια μαθήματος

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΡΙΑΝΝΑΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ

Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ
SUBMITTED FROM:

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΡΙΑΝΝΑΣ

Το νηπιαγωγείο αποτελείται από δύο ολοήμερα τμήματα, συνολικά 38 παιδιών. Δύο παιδιά βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και υποστηρίζονται από νηπιαγωγό παράλληλης στήριξης. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από τέσσερις νηπιαγωγούς, μία νηπιαγωγό παράλληλης στήριξης και μία ψυχολόγο.


School Principal

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Contact with School


Description

Στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κυριάννας Ρεθύμνου, το Φεβρουάριο του 2021, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον τόπο τους και τις παραδόσεις του, μέσα από την ίδια τους την τάξη. Μέσα από ένα project τριών εβδομάδων, τα παιδιά γνώρισαν το βουνό του Ψηλορείτη, τους μύθους και τις παραδόσεις γύρω από αυτό, τους ανθρώπους και τη ζωή τους, καθώς και τη μυθική «Σπηλιά του Δία», το Ιδαίον Άντρον. Καθώς η επίσκεψη στο βουνό και στη σπηλιά ήταν αδύνατη λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, τόσο το βουνό, όσο και η σπηλιά «μπήκαν μέσα στην τάξη». Για λίγες μέρες το σχολείο «μεταμορφώθηκε» και τα παιδιά πήραν πολλές βιωματικές εμπειρίες, που τους ξύπνησαν την αγάπη για τον τόπο τους και το ενδιαφέρον για μάθηση. Το σχολείο αποτελείται από δύο ολοήμερα τμήματα (Νάρκισσοι και Νερολούλουδα), συνολικά 38 παιδιών, εκ των οποίων τα δύο έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


Results / Reactions

Το project του Ψηλορείτη και της Σπηλιάς του Δία άγγιξε πολύ τα παιδιά και τους ξύπνησε το ενδιαφέρον και την αγάπη για την παράδοση του τόπου τους. Στηρίχθηκε πολύ σε βιωματικές δραστηριότητες και, σε μεγάλο βαθμό, το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες βγήκαν με φυσικότητα μέσα από την ίδια την ομάδα. Οι εκπαιδευτικοί είχαμε ως βασικό ρόλο την προμήθεια του εποπτικού υλικού και τη διαμόρφωση του πλαισίου μέσα στο οποίο τα παιδιά αυτενεργούσαν. Η συμμετοχή των γονέων και της τοπικής κοινότητας ήταν πολύ σημαντική, χωρίς αυτή το πρόγραμμα δε θα ήταν τόσο πλούσιο και ωφέλιμο για τα παιδιά. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά ανακάλυψαν κλίσεις και ταλέντα τους, έμαθαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες χρήσιμες στην καθημερινότητα, αντιμετώπισαν τους φόβους τους, καλλιέργησαν δεξιότητες σε όλους τους τομείς της προσωπικότητάς τους, καθώς το πρόγραμμα τα βοήθησε να χτίσουν βάσεις για μια ενεργητική στάση στη μάθηση και τη ζωή τους.Co-operations

Πολύτιμη ήταν η συνδρομή του Πανεπιστημίου των Ορέων μέσω της αποστολής Πηνελόπη Γκάντι, όπως και της τοπικής κοινότητας.


COOPERATING ACADEMICS

Δήμητρα Κατσούλη (Προϊσταμένη Νηπιαγωγός), Μαρία Καλομενοπούλου (Νηπιαγωγός), Αντωνία Δασκαλάκη (Νηπιαγωγός), Μαρία Θεοδωρίδου (Νηπιαγωγός), Μαρία Μακρυγιάννη (Νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης), Δήμητρα Πετρουλάκη (Νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης), Νικολία Βασιλακάκη (Ψυχολόγος)

Objective Action

Να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την τοπική παράδοση, μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Initiative time

Ένας μήνας (Φεβρουάριος 2021)

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation