Καλές πρακτικές

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Ο Κουμπαράς της Αγάπης

Ο Κουμπαράς της Αγάπης
SUBMITTED FROM:

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

To 2o Νηπιαγωγείο Χολαργού ανήκει στο Βόρειο Τομέα της Αττικής και βρίσκεται στον Άνω Χολαργό στους πρόποδες του Υμηττού. Το Νηπιαγωγείο μας είναι 2/θεσιο με 3 Πρωινά και 3 Προαιρετικά Ολοήμερα Τμήματα, στα οποία διδάσκουν 6 Νηπιαγωγοί, 1 Νηπιαγωγός στο Τμήμα Ένταξης και 1 Ψυχολόγος. Φέτος στο σχολείο μας φοιτούν 71 μαθητές/μαθήτριες. Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλά καινοτόμα προγράμματα, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικά, Πολιτιστικά κ.α και γενικά έχει έντονη κοινωνικο – πολιτιστική & περιβαλλοντική δράση έχοντας άψογη επαφή και συνεργασία τόσο με την Τοπική Κοινωνία και το Δήμο Χολαργού όσο και με το Σύλλογο Γονέων του Νηπιαγωγείου μας. Τη σχολική χρονιά 2020-21 το 2ο Νηπιαγωγείο Χολαργού πραγματοποιεί Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας: «Εγώ και οι Άλλοι» καθώς και 3τές Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι Νοιαζόμαστε, Όλοι Συμμετέχουμε». Τέλος, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» με θέμα το Περιβάλλον .


School Principal

Ναταλία Κανελλοπούλου

Contact with School


Description

Μία από τις περιβαλλοντικές δράσεις που και τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου μας πραγματοποιήσαμε  από κοινού στα πλαίσια του Προγράμματος "Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι Νοιαζόμαστε - Όλοι Συμμετέχουμε"  ήταν η δημιουργία ενός ημερολογίου για το σχολικό έτος 2020-21 με θέμα:«Αειφόρο Σχολείο–Αγαπώ τη Γη»κατασκευασμένο αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι μαθητές/μαθήτριες συζητώντας αρκετά και αναζητώντας το θέμα του ημερολογίου της τάξης για το 2021,  ανακαλώντας προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις  από το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα που συμμετέχουν, κατέληξαν στην ιδέα  ότι το θέμα του ημερολογίου μας  θα ήταν καλό  να περιλαμβάνει την προστασία της γης. Αποφάσισαν μέσω ψηφοφορίας, να σχεδιάσουν τη γη και να τη χρωματίσουν και σκέφθηκαν ότι η Γη μας  χρειάζεται δέντρα, ανακύκλωση υλικών, αποφυγή σπατάλης Νερού αλλά και πολλή πολλή αγάπη για να προστατευθεί το Περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά που είναι απαραίτητα  για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας τα παιδιά τα απεικόνισαν με ένα δέντρο, ένα κάδο ανακύκλωσης, μια σταγόνα νερού  αλλά και  με μια καρδιά για τη Γη, που συμβολίζει την αγάπη.

Η Δράση μας ξεκίνησε και στα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου μας αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με το άνοιγμα των σχολείων στη δια ζώσης λειτουργία. Με τους  μαθητές/μαθήτριες  το προηγούμενο διάστημα είχαμε συζητήσει  στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το μήνυμα των ημερών των Χριστουγέννων αλλά και για το νόημα της προσφοράς στους συνανθρώπους μας. Αναπτύσσοντας με τα παιδιά την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι σε  άλλα παιδιά που μπορεί να στερούνται τα βασικά στην καθημερινότητά τους, αποφασίσαμε με σύνθημά μας το «Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα», να ζητήσουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας.

Μέσα από συζητήσεις, διάφορες προτάσεις και τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο συμβούλιο της τάξης, καταλήξαμε στην ιδέα κάθε παιδί, αφού φτιάξει το ημερολόγιό του, να το "προσφέρει" στους γονείς του, ώστε με τη βοήθειά τους να μπορέσει να αποταμιεύσει όσα χρήματα μπορούσε στον «Κουμπαρά της Αγάπης» που βρισκόταν σε κάθε τάξη του Νηπιαγωγείου. Τα χρήματα που θα μαζεύονταν και από τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου στον Κουμπαρά της Αγάπης, τα παιδιά αποφάσισαν να τα προσφέρουν σε κάποιο Οργανισμό αποκλειστικά με παιδιά ίδιας ηλικίας με τη δική τους. Η πρόταση των παιδιών θα μεταφερόταν στο Σύλλογο Γονέων και Γονείς και Εκπαιδευτικοί θα αποφάσιζαν από κοινού τον τελικό αποδέκτη των χρημάτων.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/μαθήτριές μας με  μοναδική τους σκέψη την Προσφορά Αγάπης σε άλλα συνομήλικα παιδιά, ώστε αυτά να μπορέσουν να αγοράσουν καινούρια παπούτσια, καινούρια ρούχα, βιβλία, παιχνίδια αλλά κυρίως να έχουν αγάπη στη ζωή τους και ζεστασιά στην καρδιά τους, μπόρεσαν και μάζεψαν στον κουμπαρά της Αγάπης ένα αρκετά σημαντικό  χρηματικό ποσό.

Με την αγαστή συνεργασία του Συλλόγου Γονέων, αποφασίσαμε ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων του «Κουμπαρά της Αγάπης» να είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 5,5 χρονών.

Το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας τίμησε και ευχαρίστησε τα παιδιά, τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς για τη δωρεά τους αυτή και μάς διαβεβαίωσε όλους ότι με την πολύτιμη βοήθειά μας, κάθε παιδί του Νηπιοτροφείου θα έχει «μια ζεστή αγκαλιά» που τόσο τη στερείται.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της δράσης τους με ανάγνωση της επιστολής από το Νηπιοτροφείο, η οποία στάλθηκε και στους Γονείς από τη Δ/νση του Νηπιαγωγείου και το Σύλλογο Γονέων.

Μετά το πέρας της δράσης, οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για το διαγωνισμό του Bravo schools και από κοινού αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με τη μαθητική μας δημιουργία στο Στόχο 1 της Βιώσιμης Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της Φτώχιας.

[Περισσότερα για τη συμμετοχή μας μπορείτε να δείτε στο Blog του Νηπιαγωγείου μας]

 


Results / Reactions

Μαθητές/μαθήτριες, Γονείς και Εκπαιδευτικοί μπόρεσαν με τη δημιουργία ενός ημερολογίου φιλικό προς το περιβάλλον να συγκεντρώσουν χρήματα και να προσφέρουν αγάπη και ζεστασία στις καρδιές των μικρών παιδιών. Μάς συγκίνησε όλους πολύ η ιδέα κάποιων μαθητών /μαθητριών μας που σκέφτηκαν να ανοίξουν και το δικό τους κουμπαρά για να προσφέρουν στα παιδιά του Νηπιοτροφείου.

Η δράση  μας αυτή βοήθησε σίγουρα τους μαθητές/μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν την αξία της προσφοράς αλλά και να αναπτύξουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας, ώστε σε μελλοντικές δράσεις να συμμετάσχουν και πάλι χωρίς δισταγμό με θετική διάθεση για κοινωνική  προσφορά και καταπολέμιση της φτώχειας.Co-operations

Μαθητές/Μαθήτριες, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Εκπαιδευτικοί και Προσωπικό του Νηπιαγωγείου, Αρμόδιοι Νηπιοτροφείου Καλλιθέας.


COOPERATING ACADEMICS

Ανδριανουπολίτη Σπυριδούλα, Γκέκα Ευμορφία, Κανελλοπούλου Ναταλία, Μαρτίνη Κατερίνα, Παναγιώτου Ευαγγελία, Χατζηκωνσταντή Λυδία

Objective Action

Να αναπτύξουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας. Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προσφοράς. Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Να μάθουν τη σημασία της ισότητας και της κοινωνικής ανισότητας. Να αντιληφθούν ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι, την τροφή, τα ρούχα κ.τ.λ Να μάθουν τη σημασία της αποταμίευσης για ανάλογες δράσεις στο μέλλον. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί, μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες σαν μια ομάδα για ένα τόσο σημαντικό σκοπό. Να συμμετάσχουν οι μαθητές/μαθήτριες στο διαγωνισμό του Bravo Schools στο στόχο 1 για τη Μηδενική Φτώχια, αφού πρώτα ενημερωθούν για τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Target Audience

Μαθητές/Μαθήτριες, Εκπαιδευτικούς, Γονείς & Κηδεμόνες του 2ου Ν/Γ Χολαργού, Παιδιά Νηπιοτροφείου Καλλιθέας

Initiative time

15-30 Ιανουαρίου 2021

Initiative Location

Το Νηπιαγωγείο μας

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation