Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
School Principal
Βασίλειος Πανόπουλος
Contact with School1ο Δωδεκαθέσιο Ραλλείων ΠΕΙ.Σ. Πειραιά
Η δράση για το κλίμα είναι ο 13ος από τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (17 Sustainable Development Goals - SDGs). Η προτεινόμενη δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν πώς η υπερθέρμανση της Γης που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πλανήτη μας και να αναλάβουν δράση για έναν καλύτερο κόσμο.
Δραστηριότητα 1
Οι μαθητές εργάζονται σε μικρές ομάδες και εξερευνούν την περιοχή γύρω από το σχολείο τους: μία ομάδα τραβάει φωτογραφίες από το πάρκο του σχολείου μας, μια δεύτερη ομάδα φτιάχνει, με πλαστελίνη, έναν χάρτη της Ελλάδας, μία τρίτη ομάδα μελετά και καταγράφει τον καιρό/κλίμα και τις πιθανές ασυνήθιστες αλλαγές του στην πόλη μας τον Πειραιά, ενώ δύο ακόμη ομάδες παίρνουν συνεντεύξεις από εκπαιδευτικούς του σχολείου αναφορικά με την κλιματική αλλαγή.
Στη συνέχεια, σε κοινόχρηστο, συνεργατικό «καμβά» Lino, οι ομάδες αναρτούν ψηφιακά το υλικό τους, σχολιάζουν τις αναρτήσεις των συμμαθητών τους και θέτουν σχετικά ερωτήματα.
Lino http://linoit.com/users/MaRellia/canvases/Climate%20Change%20%28Part%20I%29
Μέσω της πλατφόρμας WebEx, η εκπαιδευτικός προβάλλει μια φωτογραφία της θέας/άποψης από το παράθυρο της τάξης. Ενθαρρύνεται διάλογος μεταξύ των μαθητών, ο οποίος αποτυπώνεται σε συννεφόλεξο/ιδεοθύελλα με χρήση του ψηφιακού εργαλείου Wordle. Ενδεικτικά ερωτήματα:
Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός προβάλλει αντίστοιχες φωτογραφίες από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη κι επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις.
Μέσα από τη δραστηριότητα, οι μαθητές μαθαίνουν για τις διαφορετικές κλιματικές και
γεωγραφικές ζώνες στον πλανήτη Γη. Αρχίζουν να προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Lino
hhttp://linoit.com/users/MaRellia/canvases/Climate%20Change%20%28Part%20II%29
Δραστηριότητα 3
Με τη βοήθεια σχετικού φύλλου εργασίας (https://climatechangeconnection.org/wp-content/uploads/2014/09/Ecological-Handprint-final.pdf), οι μαθητές συμπληρώνουν και υπολογίζουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.
Το επίκεντρο του αποτυπώματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές πώς μπορούν να επεκτείνουν την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν δράσεις που επηρεάζουν θετικά τον πλανήτη μας. Είναι ένα σύμβολο και ένας τρόπος μέτρησης της δέσμευσής μας για θετικές δράσεις που ωφελούν τον κόσμο στο παρόν και το μέλλον.
Η δράση αποτυπώνεται στην ακόλουθη παρουσίαση/ebook:
https://drive.google.com/file/d/1uc5L5t9fPXsn1_17KmAyZ6jGBHO9hcIn/view?usp=sharing
Δραστηριότητα 4
Χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό και τα φύλλα εργασίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, οι μαθητές υλοποίησαν το πρόγραμμα «Δράση για το κλίμα» (http://www.climateaction.gr/site/%cf%84%ce%bf%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1/) . Στόχος των δράσεων ήταν η εκπαίδευση των μαθητών για τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Μέσα από δομημένα φύλλα εργασίας, οι μαθητές μελέτησαν σε βάθος την κλιματική αλλαγή, αντλώντας στοιχεία και πληροφορίες από την καθημερινότητά τους στο σπίτι, το σχολείο και τη γειτονιά τους.
Δραστηριότητα 5
Οι μαθητές δημιουργούν ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή (εστιάζοντας στην ανακύκλωση), αποτυπώνοντας τα στοιχεία που συνέλεξαν από τις επιμέρους δραστηριότητες. Διανέμουν το φυλλάδιο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, στους συμμαθητές και τους γονείς τους. Όλη η δράση αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Οι μαθητές είναι ικανοί να: