Σχολείο στο κέντρο της πόλης.
School Principal
Τζαννής Κωνσταντίνος
Contact with School21o δημοτικό σχολείο Καλαμάτας
Με το πρώτο χαμόγελο της άνοιξης τα περσινά αυγά έσκασαν μέσα στο κουτί. Ευτυχώς στις μουριές είχαν βγει ήδη τα πρώτα φύλλα. (τροφικές αλυσίδες) Οι μικρές κουκκίδες άρχισαν να μετατρέπονται σε μικρές γραμμούλες και τα παιδιά άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι εκεί υπάρχει ζωή. Οι όλο και μεγαλύτερες τρύπες στα καταπράσινα φύλλα αποτελούσαν πλέον χειροπιαστή απόδειξη (διατροφή και υγεία). Μαζί με "τα σκουληκάκια" μεγάλωνε και το ενδιαφέρον των παιδιών γι αυτά. Η μουσούδα, η ουρά, οι βούλες, τα πόδια, οι βεντούζες φαίνονταν κάθε μέρα περισσότερο. (παρατήρηση). Τα παιδιά δεν κρύβουν τα συναισθήματα τους: περιέργεια, αηδία, φόβος, θαυμασμός, ενθουσιασμός, θάρρος. Ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης, η καθημερινή διαφορά στο μέγεθός τους αποτελεί πάντα μία έκπληξη (μετρήσεις). Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές βλέπουν τα φύλλα να εξαφανίζονται μετρώντας σχεδόν τις λαίμαργες μπουκιές των μεταξοσκωλήκων. Οι πιο τολμηροί αρχίζουν να τους χαϊδεύουν και να παίζουν μαζί τους προσεχτικά (αποδοχή διαφορετικού). Περιγράφουν το απαλό δέρμα τους και γαργαλιούνται από τις μικρές βεντούζες. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται πλέον όταν αρχίζει το πλέξιμο του κουκουλιού. Και αφού ολοκληρωθεί κι αυτό, τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα ανοίξει η τρυπούλα, για να βγει η πεταλούδα και να βρει το ταίρι της, να ζευγαρώσει, να γεννήσει τ' αυγά που θα τα φυλάξουμε για την επόμενη χρονιά και θα πεθάνει (αναπαραγωγή, θάνατος). Το θαύμα της ζωής μέσα στην τάξη μας.
Τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τη σηροτροφία.Έγιναν εκτροφείς, ερευνητές. Μπόρεσαν να
παρατηρήσουν από κοντά τον μεταξοσκώληκα και να δουν το μετάξι. Να αποκτήσουν θετικές συμπεριφορές και στάσεις απέναντι σε κάθε ζωντανή ύπαρξη συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην καθημερινή φροντίδα των "κατοικίδιων" της τάξης μας. Να ανακαλύψουν άψογες διαδικασίες ανακύκλωσης από την εκτροφή μεταξοσκώληκων. Να ακολουθήσουν την πορεία του μεταξιού μέσα στο χρόνο.
Μονή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας, με τις καλόγριες - υφάντρες μεταξωτών πανιών.
Βιοτεχνία και κατάστημα μεταξωτών Γκόνος Καλαμάτα
Τα παιδιά πήραν στο σπίτι μεταξοσκώληκες, για να παρατηρήσουν καλύτερα τον κύκλο ζωής τους και να μοιραστούν τις γνώσεις με το στενότερο οικογενειακό τους περιβάλλον.