Σχέδια μαθήματος

21o δημοτικό σχολείο Καλαμάτας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Μεταξοσκώληκες

Μεταξοσκώληκες
SUBMITTED FROM:

21o δημοτικό σχολείο Καλαμάτας

Σχολείο στο κέντρο της πόλης.


School Principal

Τζαννής Κωνσταντίνος

Contact with School


Description

Με το πρώτο χαμόγελο της άνοιξης τα περσινά αυγά έσκασαν μέσα στο κουτί. Ευτυχώς στις μουριές είχαν βγει ήδη τα πρώτα φύλλα. (τροφικές αλυσίδες)  Οι μικρές κουκκίδες άρχισαν να μετατρέπονται σε μικρές γραμμούλες και τα παιδιά άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι εκεί υπάρχει ζωή. Οι όλο και μεγαλύτερες τρύπες στα καταπράσινα φύλλα αποτελούσαν πλέον χειροπιαστή απόδειξη (διατροφή και υγεία). Μαζί με "τα σκουληκάκια" μεγάλωνε και το ενδιαφέρον των παιδιών γι αυτά. Η μουσούδα, η ουρά, οι βούλες, τα πόδια, οι βεντούζες φαίνονταν κάθε μέρα περισσότερο. (παρατήρηση). Τα παιδιά δεν κρύβουν τα συναισθήματα τους: περιέργεια, αηδία, φόβος, θαυμασμός, ενθουσιασμός, θάρρος. Ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης, η καθημερινή διαφορά στο μέγεθός τους αποτελεί πάντα μία έκπληξη (μετρήσεις). Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές βλέπουν τα φύλλα να εξαφανίζονται μετρώντας σχεδόν τις λαίμαργες μπουκιές των μεταξοσκωλήκων. Οι πιο τολμηροί αρχίζουν να τους χαϊδεύουν και να παίζουν μαζί τους προσεχτικά (αποδοχή διαφορετικού). Περιγράφουν το απαλό δέρμα τους και γαργαλιούνται από τις μικρές βεντούζες. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται πλέον όταν αρχίζει το πλέξιμο του κουκουλιού. Και αφού ολοκληρωθεί κι αυτό, τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα ανοίξει η τρυπούλα, για να βγει η πεταλούδα και να βρει το ταίρι της, να ζευγαρώσει, να γεννήσει τ' αυγά που θα τα φυλάξουμε για την επόμενη χρονιά και θα πεθάνει (αναπαραγωγή, θάνατος). Το θαύμα της ζωής μέσα στην τάξη μας.


Results / Reactions

Τα παιδιά ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με  τη σηροτροφία.Έγιναν εκτροφείς, ερευνητές. Μπόρεσαν να
παρατηρήσουν από κοντά τον μεταξοσκώληκα και να δουν το μετάξι. Να αποκτήσουν θετικές συμπεριφορές και στάσεις απέναντι σε κάθε ζωντανή ύπαρξη συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην καθημερινή φροντίδα των "κατοικίδιων" της τάξης μας. Να ανακαλύψουν άψογες διαδικασίες ανακύκλωσης από την εκτροφή μεταξοσκώληκων. Να ακολουθήσουν την πορεία του μεταξιού μέσα στο χρόνο.Co-operations

Μονή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμάτας, με τις καλόγριες - υφάντρες μεταξωτών πανιών.
Βιοτεχνία  και κατάστημα μεταξωτών Γκόνος Καλαμάτα


COOPERATING ACADEMICS

Κρόμπα Νικολέττα

SPREAD THE WORD METHODS

Τα παιδιά πήραν στο σπίτι μεταξοσκώληκες, για να παρατηρήσουν καλύτερα τον κύκλο ζωής τους και να μοιραστούν τις γνώσεις με το στενότερο οικογενειακό τους περιβάλλον.


Objective Action

Οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τον μεταξοσκώληκα και το μετάξι. Να κατανοήσουν καλύτερα, έννοιες όπως ο κύκλος της ζωής (γέννηση, ανάπτυξη, θάνατος). Να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι σε οποιοδήποτε κατοικίδιο και να μάθουν ότι πρέπει να συμμετέχουν και να μοιράζονται τα καθήκοντα που σχετίζονται με τη φροντίδα του.

Initiative time

30-40 μέρες

SUPPORTED FILES(1)

Videos 8

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation