Καλές πρακτικές

Ημερήσιο Γυμνάσιο Αιτωλικού


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Μειώνω τα απορρίμματά μου δίνω χέρι στη ζωή.

Μειώνω τα απορρίμματά μου δίνω χέρι στη ζωή.
SUBMITTED FROM:

Ημερήσιο Γυμνάσιο Αιτωλικού

Στο σχολείο μας υπάρχουν 10 τμήματα σε κάθε τάξη και τμήμα υποδοχής (ΖΕΠ). Σύνολο μαθητών: 185, εκπαιδευτικοί : 25. Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο που υπολείπεται σε υποδομές και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σωστό περιβάλλον μάθησης και ένα σχολείο που να το αγαπούν όλοι.


School Principal

Ανδριανή Χαλαζιά

Contact with School


Description

Κριτήρια επιλογής Θέματος

Επειδή μας ενοχλεί, η συνεχιζόμενη αδιαφορία, ο αυτοσχεδιασμός, η αναποτελεσματικότητα  των εμπλεκομένων αρμόδιων φορέων  για τη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διαχείριση των απορριμμάτων, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση.

Θα θέλαμε μέσα από τη δράση αυτή να πείσουμε τους δημότες αυτής της πόλης  ότι  η ατομική συμπεριφορά παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με απλές ενέργειες μπορούνε να συμβάλλουμε ως μια μικρή κοινότητα στη μείωση των απορριμμάτων. Στο Δήμο μας η διαχείριση των απορριμμάτων δεν ακολουθεί βιώσιμη τακτική. Ανακύκλωση δεν γίνεται και ο ΧΥΤΑ πλέον δεν λειτουργεί. Στην πόλη μας που εχει 5000 κατοίκους, καταναλλώνεται μόνο εμφιαλωμένο νερό γιατι το νερό ύδρευσης για πολλά χρόνια οι πολιτες δεν το εμπιστεύονται. Αυτό δημιουργεί μεγάλη κατανάλωση νερού σε εμφιαλωμένο πλαστικό μπουκάλι. Και στο σχολείο μας επίσης η κατανάλωση νερού γίνεται με αυτό τον τρόπο.  Στο σχολείο μας καθημερινά συνυπάρχουν 500 περίπου άτομα, υπάρχουν δύο συστεγαζόμενα  σχολεία Γυμνάσιο και Λύκειο. Επομένως η παραγωγή πλαστικού είναι πολύ μεγάλη καθημερινά και η παραγωγή χαρτιού επίσης.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα αφού δεν υπήρχε από το Δήμο μας οργανωμένο σύστημα συλλογής αυτού το πλαστικού και χάρτινου απορρίμματος τα οποία είναι ανακυκλώσιμα υλικά, μετά από συζήτηση και εμπλοκή των μαθητών, να συνάψουμε συμφωνία με μια επιχείριση ιδωτική με αντικείμενο τη συλλογή και την εμπορία ανακυκλώσιμων υλικών. Η επιχείριση αυτή θα μπορούσε να έρθει και να πάρει αυτά τα απορρίματα πλήρως διαχωρισμένα απο εμάς.

Με τις μαθητικές κοινότητες οργανώσαμε ένα σύστημα συλλογής με απλά υλικά. Σε κάθε αιθουσα μπήκαν τρια ξεχωριστά δοχεία. Το ένα θα δέχονταν χαρτί, το άλλο πλαστικό λευκό μπουκάλι συμπιεσμένο χωρίς το καπάκι του και στο τρίτο πλαστικά καπάκια.

Σε σκεπασμένο χώρο εγκαταστήσαμε 2 μεγάλες Big Bag σακούλες, οι οποίε θα συγκεντρώναμε όλα τα υλικά προς ανακλυκλωση (χαρτί και πλαστικό). 


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα ήταν να κατευθυνθούν τόνοι υλικών χαρτιού και πλαστικού προς ανακύκλωση και όχι να εναποτεθούν σε κάποιο αγρό ή ποτάμι ή παραλία. Οι μαθητές έφερναν από το σπίτι τους υλικά προς ανακύκλωση. Το σχολείο δηλαδή άρχισε να γίνεται ένα πρασινο σημείο συλλογής χαρτιού και πλαστικού PET.



Co-operations

Συνάψαμε  συμφωνία με μια επιχείριση ιδωτική με αντικείμενο τη συλλογή και την εμπορία ανακυκλώσιμων υλικών. Την ιδέα αυτή την εφαρμόσαμε από τον Ιούνιο του 2018 τη συνεχίσαμε το 2019  με επιτυχία. Σκεφτήκαμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχολείων στην περιοχή μας για να προωθηθεί αυτή η ιδέα και η πρακτική και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτρο ώφελος για το περιβάλλον. Κάναμε τις επαφές με τους Δ/ντες των σχολείων αλλά δυστυχώς η πανδημία που ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2020 στη χώρα μας μας καθυστέρησε αρκετά την υλοποίηση.


COOPERATING ACADEMICS

ΧΑΛΑΖΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΝΤΑΛΛΑ ΑΝΘΗ ΝΙΚΗΤΟΠΟΎΛΟΥ ΜΑΙΡΗ ΝΤΟΒΑ ΝΑΤΑΣΣΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΟΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΦΩΤΙΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΥΤΡΑ ΖΩΗ ΤΣΙΓΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΙΝΑ ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΝΑ

SPREAD THE WORD METHODS

Η ιδέα μας παρουσιάστηκε στο Τοπικό συμβούλιο , στη Σχολική κοινότητα. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν στην επιτυχία του εγχειρήματος γι αυτό θέλαμε να το δούμε αρχικά στα στενά πλαίσια της σχολικής κοινότητας και με μικρά αλλά σταθερά βήματα να προχωρήσουμε σε κάτι ποιο διευρυμένο και τη δημιουργία ενός δικτύου σχολείων με κοινούς στόχους. Για να γνωστοποιηθεί η δράση κάναμε μερικές αναρτήσεις στη σελίδα μας στο facebook.

 


Objective Action

Πως μειώνω τα απορρίμματα στο σχολείο- Καλή πρακτική.

Target Audience

Σε όλα τα μέλη της Σχολικής Κοινότητας.

Initiative time

Από το 2018 έως σήμερα

Initiative Location

Αιτωλικό -Γυμνάσιο

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation