Καλές πρακτικές

4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας

Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας
SUBMITTED FROM:

4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας

Δημόσιο Διθέσιο Νηπιαγωγείο, με κλασικό και Ολοήμερο Τμήμα. ΠΕ Ανατολικής Αττικής


School Principal

Χατόγλου Ευφροσύνη

Contact with School


Description

  1. Ο κύκλος του Νερού. Με το κατάλληλο εποπτικό υλικό μάθαμε για τον κύκλο του Νερού. Νερό από 4 βουνά της Ανατολικής Αττικής διατρέχει 20 χιλιόμετρα και χύνεται στο Μεγάλο Ρέμα καταλήγοντας στον Ευβοϊκό. Τραγούδια, δραματοποίηση και ζωγραφική αποτύπωσαν τις γνώσεις των παιδιών.

     

    https://padlet.com/valitsa2/zbi5j3fpvlywsp28

  2. Υδροβιότοπος του Ρέματος. Στο Ρέμα ζουν ένα πλήθος πουλιών (πολλά αποδημητικά), έντομα, ερπετά και άλλα, καθώς και πολλά φυτά και δέντρα. Ειδικοί μελετητές επεσκέφθηκαν τη διαδικτυακή μας τάξη και αποκάλυψαν στα παιδιά τα μυστικά της χλωρίδας και της πανίδας του Ρέματος: ο γεωπόνος κ. Σκαλέας και ο βιολόγος κ. Λαζαρής. Κάναμε περίπατο και παρατήρηση πεδίου στο Ρέμα. Μελετήσαμε φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό. Τα παιδιά ζωγράφισαν πουλιά και φυτά που τους έκαναν εντύπωση.

    https://padlet.com/valitsa2/lm78212j99hh2hh7

    Συνέχισαν τις βόλτες και με τους γονείς τους μέσα στην κοίτη και έβγαλαν φωτογραφίες. Έφτιαξαν πήλινες χελιδονοφωλιές και τις τοποθέτησαν στα σπίτια τους, για τα χελιδόνια που καταφεύγουν στο Ρέμα.
  3. Προστασία του Ρέματος. Πληροφορηθήκαμε για πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες του Ρέματος και κατανοήσαμε τη σημασία της ορθής συντήρησης και προστασίας του τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για την έμβια φύση μέσα σε αυτό.

Results / Reactions

Μαθητές και γονείς πληροφορήθηκαν για το γειτονικό μας Ρέμα και συνειδητοποίησαν τη σημασία του και την ανάγκη προστασίας του. Έμαθαν τα ονόματα πουλιών και φυτών που ενδημούν σε αυτό, μπορούν και τα αναγνωρίζουν. Δεν περνούν αφηρημένοι από το Ρέμα, αλλά ερευνούν και ενδιαφέρονται πλεον γι αυτό. Κατανόησαν ότι είναι ένα πολύτιμο στοιχείο της πόλης τους και της ζωής τους.



Co-operations

  1. Με το Δίκτυο για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Οι ειδικοί του επισκέφθηκαν τα διαδικτυακά μας μαθήματα και μας προμήθευσαν με πολύ υλικό.
  2. Με την Ορνιθολογική Εταιρία για την αναγνώριση πουλιών και την κατασκευή χελιδονοφωλιάς.

COOPERATING ACADEMICS

Χατόγλου Ευφροσύνη

SPREAD THE WORD METHODS

  1. Υλικό από τη δράση μας ανέβηκε στο facebook του Δικτύου για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος.
  2. Η δράση μας εντάχθηκε στο πρόγραμμα etwinning "Teachers 4 Europe/ Living,Learning,Loving" και προβλήθηκε στις σελίδες του έργου που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης μας.

    https://www.storyjumper.com/book/read/104845306/607a2d140d87b


Objective Action

Η απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών για το σπουδαίο υγροβιότοπο της περιοχής μας, και, κατά συνέπεια, η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό

Target Audience

Μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία

Initiative time

Οκτώβριος 2020 - Απρίλιος 2021

Initiative Location

Ραφήνα, Μεγάλο Ρέμα.

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation