Media Literacy for TEENS.gr

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας
Ένα γυμνάσιο, 7 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, με μαθητικό πληθυσμό από τον Αμυγδαλεώνα και τα χωριά Ν. Ζυγό, Ζυγό, Παλιά Καβάλα και Κρυονέρι, με μεγάλη ποικιλία σε δημογραφικά στοιχεία και ανάγκη καλών πρακτικών συμπερίληψης. Οι δραστηριότητες, εντός και εκτός σχολικού χώρου, χαρακτηρίζονται από δυναμική διάδραση και σύνδεση με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Ωστόσο, πρόκειται για μία σχολική μονάδα που στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό κτίριο, δεν υπάρχει γυμναστήριο και υπολείπεται σε ψηφιακό εξοπλισμό. Έχει δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, η οποία, αν και στεγάζεται σε λυόμενο, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από τους μαθητές αλλά και από τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες. Η θετική διάθεση όλης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, η προθυμία του συλλόγου γονέων και οι άριστες σχέσεις και η εξωστρέφεια του σχολείου με την ευρύτερη κοινωνία και τους θεσμούς της, έχουν συμβάλει καθοριστικά στον εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων, όπως, με ζωγραφική εξωτερικά και εσωτερικά των εγκαταστάσεων, ομάδες καθαριότητας και λειτουργία βοτανόκηπου. Τέλος, το σχολείο διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ευρύτερη κοινωνία, επενδύοντας χρόνο τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά για την ανάδειξη των καλών πρακτικών του σε συνεχή βάση, με στόχο την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής για όλη τη μαθητική κοινότητα.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ
Contact with SchoolΤο πρόγραμμα Media Literacy for TEENS.gr σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ως αποτέλεσμα συμμετοχής της εκπαιδευτικού Αγγλικής του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα Καβάλας, Χρυσούλα Λάζου, σε εντατικό σεμινάριο στο Κίεβο, απεσταλμένης από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα βάσει των μεταπτυχιακών της σπουδών και της έγκρισης πρότασης που υποβλήθηκε στον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Οργανισμό World Learning με έδρα την Washington. Στην εκπαίδευση αυτή (AlumniTIES SEMINAR: Media Literacy and Critical Thinking in the Digital Age) συμμετείχαν 43 εκπαιδευτικοί και βιβλιοθηκονόμοι από 25 χώρες της Ευρώπης και Ευρασίας.
Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων αναζήτησης ποιότητας στην ενημέρωση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων κριτικής σκέψης σε μια εποχή συνεχούς και ανεξέλεγκτης έκθεσης των εφήβων στην πανίσχυρη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας την πολιτειακή τους συνείδηση και την ανάγκη για ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες του 21ου αιώνα.
Η έγκριση του Οργανισμού World Learning για υλοποίηση του προγράμματος, κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, περιελάμβανε 2 φάσεις:
A’ ΦΑΣΗ
ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΦΑΣΗΣ:
Β’ ΦΑΣΗ
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, οι μαθητές - πρεσβευτές του στόχου, ανέπτυξαν εθελοντική δράση, βοηθώντας στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ανέλαβαν ρόλους, παρουσίασαν τη δουλειά τους, διένειμαν στο κοινό ενημερωτικό έντυπο υλικό και εξυπηρέτησαν κοινωνικά και πολιτισμικά τους συμμετέχοντες και καλεσμένους που ταξίδεψαν για να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
CENTER TV
20 Φεβρουαρίου 2020 –Συνεντεύξεις εκπροσώπων της MeLi Team
23 Φεβρουαρίου 2020 - Συνεντεύξεις Διημερίδας
ENA CHANNEL
23 Φεβρουαρίου 2020 - Διημερίδα-Εργαστήρια-Συνεντεύξεις
ERT 3
23 Δεκεμβρίου 2019 - Παρακολούθηση livestreaming, συνεντεύξεις μαθητών της MeLi Team και παρουσίαση του προγράμματος στην ΕΡΤ 3.
Σύνδεσμοι του ψηφιακού υλικού που αναπτύχθηκε από την εκπαιδευτικό για την εξ αποστάσεως διάδραση των 2 σχολείων αλλά και την εξοικείωση σε διαδικτυακά μαθησιακά περιβάλλοντα:
-δημιουργία ιστολογίου στην Αγγλική (https://medialiteracyforteensgr.blogspot.com/), με υλικό διαθέσιμο στους μαθητές για προετοιμασία πριν τη συνάντηση με υπερσυνδέσμους - flipped classroom, αξιοποίησή του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και περαιτέρω εξάσκηση και αναφορά για καλύτερη εμπέδωση και εξατομικευμένη και συμπεριληπτική μάθηση (https://medialiteracyforteensgr.blogspot.com/p/classroom-materials.html)
-παιχνιδοποίηση/gamification
-online quizzes
How do advertisers target audiences?
- TEDeX - interactive videos
-ασύγχρονη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και υλικού μεταξύ των σχολείων - PADLET
-σύγχρονες τηλεδιασκέψεις - SKYPE SESSIONS
-ψηφιακή αφήγηση - storytelling
Παράλληλα με τους στόχους που τέθηκαν, διεξήχθη έρευνα για την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του προγράμματος. Ως εκ τούτου, υπήρχαν 3 στάδια έρευνας, ποσοτική και ποιοτική, με ερωτηματολόγια πριν, κατά τη διάρκεια, και με το πέρας του προγράμματος, συνεντεύξεις μαθητών και γονέων, επί τόπου καταγραφή παρατηρήσεων και γραπτές εργασίες αξιολόγησης της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών στο περιεχόμενο-γνωστικό αντικείμενο αλλά και την ξένη γλώσσα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:
Οι μαθητές-συμμετέχοντες του συγκεκριμένου προγράμματος απόλαυσαν την ευκαιρία και το προνόμιο, πέραν της εμπειρίας του να γνωριστούν κατά πρόσωπο με τους διαδικτυακούς συμμαθητές τους και να αποκτήσουν νέους δεσμούς και φιλίες, να εξοικειωθούν με τους τρόπους που παράγεται η πληροφορία μέσω των εκπαιδευτικών επισκέψεων, να γίνουν παρουσιαστές, εκφωνητές και συγγραφείς, δημιουργώντας οι ίδιοι είδηση με υπευθυνότητα και σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την αρμόζουσα συμπεριφορά στην ψηφιακή επικοινωνία (netiquette).
Τέλος, η πανδημία λόγω COVID-19 που πλήττει την ανθρωπότητα αλλά και την ομαλή εκπαιδευτική δραστηριότητα, ανέδειξε πως οι συμμετέχοντες μαθητές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν οι προνομιούχοι αλλά και οι πρεσβευτές του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση και πολιτειακή συνείδηση, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω βιωσιμότητά του. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένης της εξοικείωσής τους με εξ αποστάσεως μαθησιακά και συνεργατικά περιβάλλοντα, καθώς και της ετοιμότητάς τους να αντιμετωπίσουν την υπερπληθώρα της πληροφορίας με κριτική σκέψη, φιλτράροντας και αξιολογώντας την βάσει της νέας γνώσης και των δεξιοτήτων που ανέπτυξαν, έλαβαν δράση και υποστήριξαν τη μαθητική κοινότητα αλλά και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους στην έκτακτη ανάγκη για εξοικείωση με τα διαδικτυακά μαθησιακά και εργασιακά περιβάλλοντα και για φιλτράρισμα της υπερπληθώρας πληροφοριών που μπορεί να απειλήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
World Learning, Washington,
Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα,
Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη,
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,
Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας,
Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΠΕ Έβρου,
1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Digital Communications Network Southeast Europe Hub (DCN SEE Hub),
Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ),
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM,
ΕΡΤ 3,
CENTER TV,
ENA CHANNEL,
Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ),
Δήμος Καβάλας,
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασ. Βασιλικός",
International Association for Blended Learning (IABL),
English for Media Literacy (Coursera, MOOC, with the support of Pennsylvania University).