Καλές πρακτικές

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Media Literacy for TEENS.gr

Media Literacy for TEENS.gr
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας

Ένα γυμνάσιο, 7 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, με μαθητικό πληθυσμό από τον Αμυγδαλεώνα και τα χωριά Ν. Ζυγό, Ζυγό, Παλιά Καβάλα και Κρυονέρι, με μεγάλη ποικιλία σε δημογραφικά στοιχεία και ανάγκη καλών πρακτικών συμπερίληψης. Οι δραστηριότητες, εντός και εκτός σχολικού χώρου, χαρακτηρίζονται από δυναμική διάδραση και σύνδεση με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Ωστόσο, πρόκειται για μία σχολική μονάδα που στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό κτίριο, δεν υπάρχει γυμναστήριο και υπολείπεται σε ψηφιακό εξοπλισμό. Έχει δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, η οποία, αν και στεγάζεται σε λυόμενο, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από τους μαθητές αλλά και από τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες. Η θετική διάθεση όλης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου, η προθυμία του συλλόγου γονέων και οι άριστες σχέσεις και η εξωστρέφεια του σχολείου με την ευρύτερη κοινωνία και τους θεσμούς της, έχουν συμβάλει καθοριστικά στον εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων, όπως, με ζωγραφική εξωτερικά και εσωτερικά των εγκαταστάσεων, ομάδες καθαριότητας και λειτουργία βοτανόκηπου. Τέλος, το σχολείο διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ευρύτερη κοινωνία, επενδύοντας χρόνο τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά για την ανάδειξη των καλών πρακτικών του σε συνεχή βάση, με στόχο την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής για όλη τη μαθητική κοινότητα.


School Principal

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ

Contact with School


Description

Το πρόγραμμα Media Literacy for TEENS.gr σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ως αποτέλεσμα συμμετοχής της εκπαιδευτικού Αγγλικής του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα Καβάλας, Χρυσούλα Λάζου, σε εντατικό σεμινάριο στο Κίεβο, απεσταλμένης από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα βάσει των μεταπτυχιακών της σπουδών και της έγκρισης πρότασης που υποβλήθηκε στον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Οργανισμό World Learning με έδρα την Washington. Στην εκπαίδευση αυτή (AlumniTIES SEMINAR: Media Literacy and Critical Thinking in the Digital Age) συμμετείχαν 43 εκπαιδευτικοί και βιβλιοθηκονόμοι από 25 χώρες της Ευρώπης και Ευρασίας.

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων αναζήτησης ποιότητας στην ενημέρωση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων κριτικής σκέψης σε μια εποχή συνεχούς και ανεξέλεγκτης έκθεσης των εφήβων στην πανίσχυρη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας την πολιτειακή τους συνείδηση και την ανάγκη για ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες του 21ου αιώνα.

Η έγκριση του Οργανισμού World Learning για υλοποίηση του προγράμματος, κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, περιελάμβανε 2 φάσεις:

A’ ΦΑΣΗ

 • Μαθήματα από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 με ειδικά σχεδιασμένο διδακτικό υλικό σε πρότυπα μεικτού μοντέλου μάθησης στην Αγγλική με τη μέθοδο CLIL (Content and Language Integrated Learning) το οποίο αναπτύχθηκε και αναρτήθηκε σε εκπαιδευτικό ιστολόγιο με τίτλο “Media Literacy for TEENS.gr” από την εκπαιδευτικό τον Ιούλιο και Αύγουστο 2019.  
 • Διεύρυνση της προσπάθειας με πρόσκληση δεύτερου σχολείου της Βόρειας Ελλάδας (1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου και με συμμετέχουσα την εκπαιδευτικό Αγγλικής  κ. Μπιλιμπίνη Ευτέρπη) για μεγαλύτερη διάδραση και πλουσιότερη μαθησιακή εμπειρία των συμμετεχόντων μαθητών.
 • Επισκέψεις μαθητών σε χώρους παραγωγής είδησης, ενημερώσεις από media experts και βιωματική μάθηση με κάλυψη των δαπανών από το World Learning. (https://www.kavalapost.gr/232797/to-gymnasio-amygdaleona-ston-dromo-tis-anazitisis-tis-poiotitas-stin-enimerosi-fotografies/?fbclid=IwAR33IkwrfmucSLho6NVIas1Y4lmuhogp4gbZQEYzL9mXEu8CsvHmHMhCd4A)
 • Ερευνητικό μέρος τριών φάσεων, με ποιοτική και ποσοτική έρευνα, το οποίο και παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο διαδικτυακό εκπαιδευτικό συνέδριο (IABL Online Conference 2020, session 213), με άρθρο υπό έκδοση.

ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΦΑΣΗΣ:

(https://medium.com/@WorldLearning/training-future-digital-citizens-and-leaders-through-alumni-ties-b6862427692e)

Β’ ΦΑΣΗ

 • Διημερίδα (21-22 Φεβρουαρίου 2020) με κεντρικούς ομιλητές και εργαστήρια για τη διάχυση του προγράμματος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ (σε 900 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών σχολείων), το Δήμο Καβάλας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και την Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας. Οι ομιλητές και εμπνευστές εργαστηρίων ήταν media experts, όπως, ο κ. Νίκος Παναγιώτου, Αναπλ. Καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και Digital Communications Network Southeast Europe Hub Director, η κ. Σοφία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) και η κ. Ανθή Μπάλιου, Βιβλιοθηκονόμος του ΠΑΜΑΚ. Την έναρξη εργασιών της Διημερίδας κήρυξε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ, κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος. Τη διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος εκπαιδευτικών, γονέων και συμπολιτών, στελέχη της εκπαίδευσης, του Δήμου Καβάλας, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της Πρεσβείας και του Προξενείου.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, οι μαθητές - πρεσβευτές του στόχου, ανέπτυξαν εθελοντική δράση, βοηθώντας στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ανέλαβαν ρόλους, παρουσίασαν τη δουλειά τους, διένειμαν στο κοινό ενημερωτικό έντυπο υλικό και εξυπηρέτησαν κοινωνικά και πολιτισμικά τους συμμετέχοντες και καλεσμένους που ταξίδεψαν για να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

CENTER TV

20 Φεβρουαρίου 2020 –Συνεντεύξεις εκπροσώπων της MeLi Team

23 Φεβρουαρίου 2020 - Συνεντεύξεις Διημερίδας

ENA CHANNEL

23 Φεβρουαρίου 2020 - Διημερίδα-Εργαστήρια-Συνεντεύξεις

ERT 3

23 Δεκεμβρίου 2019 - Παρακολούθηση livestreaming, συνεντεύξεις μαθητών της MeLi Team και παρουσίαση του προγράμματος στην ΕΡΤ 3.

Σύνδεσμοι του ψηφιακού υλικού που αναπτύχθηκε από την εκπαιδευτικό για την εξ αποστάσεως διάδραση των 2 σχολείων αλλά και την εξοικείωση σε διαδικτυακά μαθησιακά περιβάλλοντα:

-δημιουργία ιστολογίου στην Αγγλική (https://medialiteracyforteensgr.blogspot.com/), με υλικό διαθέσιμο στους μαθητές για προετοιμασία πριν τη συνάντηση με υπερσυνδέσμους - flipped classroom, αξιοποίησή του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και περαιτέρω εξάσκηση και αναφορά για καλύτερη εμπέδωση και εξατομικευμένη και συμπεριληπτική μάθηση (https://medialiteracyforteensgr.blogspot.com/p/classroom-materials.html)

-παιχνιδοποίηση/gamification 

Kahoot!

The Millionaire Game

-online quizzes  

Bias in the Media

How do advertisers target audiences?

- TEDeX - interactive videos

-ασύγχρονη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και υλικού μεταξύ των σχολείων - PADLET

-σύγχρονες τηλεδιασκέψειςSKYPE SESSIONS

-ψηφιακή αφήγηση - storytelling


Results / Reactions

Παράλληλα με τους στόχους που τέθηκαν, διεξήχθη έρευνα για την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του προγράμματος. Ως εκ τούτου, υπήρχαν 3 στάδια έρευνας, ποσοτική και ποιοτική, με ερωτηματολόγια πριν, κατά τη διάρκεια, και με το πέρας του προγράμματος, συνεντεύξεις μαθητών και γονέων, επί τόπου καταγραφή παρατηρήσεων και γραπτές εργασίες αξιολόγησης της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών στο περιεχόμενο-γνωστικό αντικείμενο αλλά και την ξένη γλώσσα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

 • οι μαθητές απέκτησαν δεξιότητες κριτικής σκέψης και αναζήτησης ποιότητας στην πληροφορία και ενημέρωση που δέχονται καθημερινά, φιλτράροντας και διασταυρώνοντας την ποιότητα των ιστοσελίδων, την εγκυρότητα της είδησης και την αξιοπιστία του δημιουργού της
 • οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται εποικοδομητικά και σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, καλλιέργησαν τις ήπιες δεξιότητές τους και τον πολυγραμματισμό τους, μέσω των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, σύγχρονων και ασύγχρονων, δημιουργώντας οι ίδιοι υλικό, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και ερευνώντας πρωτογενώς και δευτερογενώς
 • ενισχύθηκε το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κατανάλωση και δημιουργία πληροφορίας, καλλιεργώντας τη σπουδαιότητα του ενεργού και υπεύθυνου μελλοντικού πολίτη και πιθανά ηγέτη σε μια δημοκρατική κοινωνία
 • οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται με διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα (εξ αποστάσεως συνεργασία με άλλο σχολείο), να ανταλλάσουν απόψεις και να παίρνουν από κοινού αποφάσεις, ως προσομοίωση με εργασιακά περιβάλλοντα της ψηφιακής εποχής
 • ενισχύθηκε η βιωματική μάθηση με επισκέψεις σε χώρους όπου παράγεται η πληροφορία
 • καλλιέργησαν τις γνώσεις και δεξιότητές τους στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου στην Αγγλική, αναπτύσσοντας ικανότητες ενεργούς συμμετοχής στο σύγχρονο κόσμο της παγκόσμιας ψηφιακής αμφίδρομης επικοινωνίας
 • οι μαθητές έμαθαν να δημιουργούν και να παρουσιάζουν νέα πληροφορία μέσα από συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και δημιουργία ψηφιακής αφήγησης για όλη τη μαθησιακή τους εμπειρία (storytelling).
 • επετεύχθη διάχυση των αποτελεσμάτων της προσπάθειας στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα με την επιτυχή εμπλοκή όλων των φορέων σε εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ώστε να κοινωνηθεί η εκπαιδευτική παρέμβαση και η σπουδαιότητά της. 

Οι μαθητές-συμμετέχοντες του συγκεκριμένου προγράμματος απόλαυσαν την ευκαιρία και το προνόμιο, πέραν της εμπειρίας του να γνωριστούν κατά πρόσωπο με τους διαδικτυακούς συμμαθητές τους και να αποκτήσουν νέους δεσμούς και φιλίες, να εξοικειωθούν με τους τρόπους που παράγεται η πληροφορία μέσω των εκπαιδευτικών επισκέψεων, να γίνουν παρουσιαστές, εκφωνητές και συγγραφείς, δημιουργώντας οι ίδιοι είδηση με υπευθυνότητα και σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την αρμόζουσα συμπεριφορά στην ψηφιακή επικοινωνία (netiquette).

Τέλος, η πανδημία λόγω COVID-19 που πλήττει την ανθρωπότητα αλλά και την ομαλή εκπαιδευτική δραστηριότητα, ανέδειξε πως οι συμμετέχοντες μαθητές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν οι προνομιούχοι αλλά και οι πρεσβευτές του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση και πολιτειακή συνείδηση, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω βιωσιμότητά του.  Πιο συγκεκριμένα, δεδομένης της εξοικείωσής τους με εξ αποστάσεως μαθησιακά και συνεργατικά περιβάλλοντα, καθώς και της ετοιμότητάς τους να αντιμετωπίσουν την υπερπληθώρα της πληροφορίας με κριτική σκέψη, φιλτράροντας και αξιολογώντας την βάσει της νέας γνώσης και των δεξιοτήτων που ανέπτυξαν, έλαβαν δράση και υποστήριξαν τη μαθητική κοινότητα αλλά και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους στην έκτακτη ανάγκη για εξοικείωση με τα διαδικτυακά μαθησιακά και εργασιακά περιβάλλοντα και για φιλτράρισμα της υπερπληθώρας πληροφοριών που μπορεί να απειλήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Co-operations

World Learning, Washington, 

Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα,

Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη,

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,

Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας,

Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΠΕ Έβρου,

1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου,

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Digital Communications Network Southeast Europe Hub (DCN SEE Hub),

Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ),

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM,

ΕΡΤ 3, 

CENTER TV,

ENA CHANNEL,

Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ),

Δήμος Καβάλας,

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασ. Βασιλικός",

International Association for Blended Learning (IABL),

English for Media Literacy (Coursera, MOOC, with the support of Pennsylvania University).

 

 


COOPERATING ACADEMICS

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΑΖΟΥ, ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΠΙΛΙΜΠΙΝΗ

SPREAD THE WORD METHODS

 • Διοργάνωση Διημερίδας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας όπου επετεύχθη η διάχυση των αποτελεσμάτων της προσπάθειας στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, επέτρεψε την επιτυχή εμπλοκή όλων των φορέων σε εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ώστε να κοινωνηθεί η εκπαιδευτική παρέμβαση και η σπουδαιότητά της. Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα οι εισηγήσεις απευθύνονταν στο ευρύ κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η δεύτερη αφορούσε σε εντατικά εργαστήρια εκπαιδευτικών της Περιφέρειας από τους προαναφερθέντες εισηγητές και τις καθηγήτριες που εκπόνησαν το πρόγραμμα. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και γονέων και πολιτών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Εκπαιδευτικοί από όλη την περιφέρεια ΑΜΘ Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων μειονοτικών σχολείων συμμετείχαν στη διημερίδα.
 • Συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες για τη μαθησιακή τους εμπειρία καθώς και για τη διάχυση της σπουδαιότητας έγκυρης ποιοτικής ενημέρωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων κριτικής σκέψης του πολίτη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διημερίδα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
 • Άρθρα και δελτία τύπου στην Ελληνική και Αγγλική.
 • Συμμετοχή και παρουσίαση του προγράμματος σε σεμινάρια της Βόρειας Ελλάδας από την ΕΣΗΕΜΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 • Συμμετοχή σε διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια.
 • Δημιουργία ψηφιακής αφήγησης για όλη τη μαθησιακή εμπειρία των συμμετεχόντων (storytelling) και ανάρτησή της στο YouTube.
 • Δημιουργία αφισών και banners.
 • Δημιουργία blog.
 • Δημιουργία σελίδας στο Facebook.
 • Δημιουργία ιστοσελίδας για τη Διημερίδα.
 • Δημιουργία ψηφιακής αφήγησης - storytelling.
 • PHOTO ALBUM

 


Objective Action

4.7/ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Εκπαίδευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Παγκόσμια Πολιτειότητα. Ο γραμματισμός των εφήβων στην ψηφιακή πληροφόρηση και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης στην ψηφιακή εποχή για ενεργό και υπεύθυνη πολιτειότητα και συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες της παγκόσμιας κοινότητας του 21ου αιώνα.

Target Audience

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς, ευρύτερη κοινωνία

Initiative time

Ιούλιος 2019 - Φεβρουάριος 2020

Initiative Location

Βόρεια Ελλάδα - Γυμνάσια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασ. Βασιλικός", Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ΕΡΤ3, Αμερικάνικο Προξενείο Θεσσαλονίκης, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), CENTER TV, Ena Channel, Πρακτορείο 104,9 FM.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 6

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation