Μαθητικές δημιουργίες

6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό με STOP Motion Animation

Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό με STOP Motion Animation
SUBMITTED FROM:

6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού


School Principal

Στέργιος Παπαδόπουλος

Contact with School


Description

Το βίντεο δημιουργήθηκε από την ομάδα μαθητών "Stop Bullying Animation Team" του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου - Κορδελιού Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2020-21, με την υποστήριξη και καθοδήγηση της δασκάλας Πληροφορικής Δελημπέη Ελένης (ΠΕ86).

Η δράση υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τους μήνες Φεβρουάριο - Απρίλιο 2021 στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής. Στόχος της δράσης ήταν αφενός η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών στο θέμα της σχολικής βίας και αφετέρου η ενίσχυση του οπτικοακουστικού γραμματισμού τους, μέσα από τη δημιουργία οπτικών εννοιών και την παραγωγή οπτικών μηνυμάτων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να ασχοληθούν με τη θεματική του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και να εκφραστούν δημιουργικά, χρησιμοποιώντας την τεχνική της κινούμενης εικόνας (Stop Motion Animation). *

Υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού δημιούργησαν το σενάριο του βίντεο, συνεργάστηκαν στον σχεδιασμό των εικονιζόμενων χαρακτήρων, αντικειμένων και φόντων και δημιούργησαν frame-by-frame το animated βίντεο.

Στη συνέχεια απέδωσαν μουσικά και ηχογράφησαν στίχους που προέκυψαν από την πλοκή της εικονιζόμενης ιστορίας, με την υποστήριξη της κας Δελημπέη Ελένης και της κας Καρακατσάνη Ηλέκτρας (εκπαιδευτικός Μουσικής).

Το τελικό μοντάζ και η μίξη ήχου πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Δελημπέη Ελένη. Την ομάδα "Stop Bullying Animation Team" αποτελούν κατά αλφαβητική σειρά οι:

Γιώργος Μ. , Επαμεινώνδας Π., Χρήστος Ζ., Χρήστος - Ραφαήλ Σ., Χριστίνα Σ.

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν οι: Δελημπέη Ελένη (ΠΕ86) και Καρακατσάνη Ηλέκτρα (ΠΕ 79.01)

Μουσική: Sad Trap Beat "happy" (Prod By lcor4do) https://www.youtube.com/watch?v=odIlQI_qX4Q

Υπεύθυνη δράσης: Δελημπέη Ελένη (ΠΕ86)

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της ιδιαιτερότητας του σχολείου και των αξιών που προωθούμε σε αυτό (συμπερίληψη, αλληλοσεβασμός, αποδοχή της διαφορετικότητας), η προβολή του βίντεο συνοδεύεται από τη δυνατότητα επιλογής υπότιτλων στα Ελληνικά (για άτομα με ειδικές ανάγκες και για μαθητές που διδάσκονται την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα), στα Αλβανικά και Ρωσικά (μητρικές γλώσσες μαθητών και μαθητριών), στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά (ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο), που επιμελήθηκαν οι φίλοι και συνάδελφοι:

Δελημπέη Ελένη (Ελληνικά), Ντάγιος Σταύρος "Literatus Μεταφράσεις" (Αλβανικά), Ασλανίδη Νάστια (Ρωσικά), Δελημπέης Γεώργιος & Τσούλου Γεωργία (Αγγλικά), Κουγιουμτζή Ευδοκία (Γαλλικά), Δελημπέης Γεώργιος & Ελένη (Γερμανικά).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μικρό Αλέξανδρο που με τις ιδέες του ενέπνευσε την ομάδα, στην κα Καρακατσάνη Ηλέκτρα που συνέβαλλε ουσιαστικά στη δράση και στους φίλους συναδέλφους που βοήθησαν στη μετάφραση των στίχων.

Το εγχείρημα υλοποιήθηκε με την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια του διευθυντή κου Στέργιου Παπαδόπουλου.

*Το Stop Motion Animation αποτελεί έναν δημοφιλή και διασκεδαστικό τρόπο δημιουργίας βίντεο, καθώς το παραγόμενο βίντεο δίνει την αίσθηση πως τα αντικείμενα κινούνται μόνα τους. Στην πραγματικότητα κινούνται ελάχιστα από κάποιον και φωτογραφίζονται καρέ - καρέ. Ωστόσο η γρήγορη εναλλαγή των φωτογραφιών δίνει την αίσθηση της αυτόνομης κίνησης τους.


Objective Action

Εξάλειψη της σχολικής βίας και πιο συγκεκριμένα του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation