Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε συνδέεται άμεσα με τον 15ο Παγκόσμιο Στόχο σχετικά με την προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, καταπολέμηση της ερημοποίησης, αναστροφή της
υποβάθμισης του εδάφους και της βιοποικιλότητας, ενώ έμμεσα συνδέεται με τον 3ο και 16ο Παγκόσμιο Στόχο ως προς την προαγωγή της ευημερίας για όλους, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και προαγωγή αξιών μέσω του αθλητισμού (όπως συνεργασία, αποδοχή, υπευθυνότητα), για την ομαλή κοινωνική ένταξη των νέων και την αρμονική συνύπαρξη τους ως ενεργοί πολίτες του αύριο. Ο σχεδιασμός των δράσεων στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
i) θεωρητική προσέγγιση, ii) βιωματική προσέγγιση και iii) αξιολόγηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Ενημέρωση των μαθητών/τριών και ευαισθητοποίηση τους, σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και ενεργής δράσης μέσω:
α) παρακολούθησης του ψηφιοποιημένου αρχείου που δημιουργήθηκε (βίντεο) του παραμυθιού
«Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της», με ενεργή εμπλοκή των μαθητών/τριών, β) ψηφιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών του βιβλίου «Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της», γ) σχεδιασμός και δημιουργία νέων ψηφιοποιημένων παιχνιδιών:
- https://youtu.be/4TFIRER73DY
- https://www.liveworksheets.com/1-yf1736997fd
- https://www.liveworksheets.com/1-rd1736996tp
- https://scratch.mit.edu/projects/466548829/fullscreen/
Συζήτηση στην τάξη για τις επιπτώσεις από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία, σε σχέση με την ποιότητα ζωής, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υλικό σε μορφή power point, μετά από σχετική έρευνα.
Γνωριμία με αθλήματα και αθλητικές δραστηριότητες με έμφαση αυτές που γίνονται σε φυσικό περιβάλλον: ορειβασία, πεζοπορία, κωπηλασία, ποδηλασία κλπ.
Κινητικά παιχνίδια στην αυλή.
Τηλεδιασκέψεις – συνεντεύξεις με αθλητές, ολυμπιονίκες, τη συγγραφέα του βιβλίου, με συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΠΕ Μαγνησίας (Υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων και Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων)
Σχεδιασμός και δημιουργία με ενεργή εμπλοκή των μαθητών, ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών με στόχο την αξιολόγηση-ανατροφοδότηση και τη μεταξύ τους συνεργασία:
- Διαδραστικά φύλλα εργασίας: "Άσκηση και Φυσική Δραστηριότητα: Υγεία και Αξίες".
- Παιχνίδι με νόημα, "Γίνε κι εσύ ο ορειβάτης των 7summits" και "Οδήγησε τον ποδηλάτη". Παιχνίδια που προσφέρουν στους μαθητές σύγχρονες μαθησιακές εμπειρίες.
- Συνεργατικός τοίχος "Τί μου είπαν οι αθλητές".
Σχεδιασμός και δημιουργία με ενεργή εμπλοκή των μαθητών, ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων:
α) Ψηφιοποίηση βιβλίου και δημιουργία animations και ειδικών εφέ,
β) μελοποιήσεις και τραγούδι στίχων που
εμπεριέχονται στο βιββλίο,
γ) παρουσίαση των πρωτότυπων τραγουδιών με τη μορφή βίντεο κλιπ, με στόχο την μεγαλύτερη εμπλοκή και εμβάθυνση των μαθητών/τριών στη μαθησιακή διαδικασία, την ενίσχυση της παρακίνησης και της δημιουργικότητας τους:
https://youtu.be/4TFIRER73DY "Το κρυμμένο μυστικό της ιστορίας: Η λίμνη Κάρλα φοράει τα καλά της" Παραμύθι (video, animatios)
https://youtu.be/1rQbNZUAi8E "Βοίβη μεγάλη λίμνη" Τραγούδι (βίντεο κλιπ)
https://youtu.be/QceQWGruTyQ "Στη φωλιά των χελιών" Τραγούδι (βίντεο κλιπ)
«Επεξεργασία φύλλων εργασίας μέσω της ασύγχρονης εκπαιδευτικής πλατφόρμας, “e-class” και μέσω της σύγχρονης εκπαιδευτικής πλατφόρμας webex για αξιολόγηση – ανατροφοδότηση. Διαμόρφωση απόψεων και στάσεων και κοινοποίηση αυτών μέσω δημοσίευσης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.Παράλληλη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε μαθητικούς διαγωνισμούς με συναφή θεματολογία ( Let’s move, T4E) με σκοπό την παρακίνησή τους.
Λόγω της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών και των ιδιαίτερων περιοριστικών μέτρων (λόγω Covid19), δεν υλοποιήθηκαν οι εξής βιωματικές δράσεις: επίσκεψη και συμμετοχή των μαθητών σε
κωπηλατικό όμιλο της περιοχής μας, διοργάνωση πεζοπορίας στην παρόχθια περιοχή της λίμνης Κάρλας και ορνιθοπαρατήρηση, επίσκεψη στο Μουσείο λιμναίου πολιτισμού και στο ΚΕΜΕΒΟ στην περιοχή της Κάρλας, ποδηλασία στο σχολείο και επίσκεψη σε γειτνιάζοντα αθλητικό χώρο της περιοχής μας που φέρει το όνομα Ολυμπιονίκη που φιλοξενήσαμε σε τηλεδιάσκεψη.
Η διάχυση του προγράμματος έγινε με: α) Τηλεδιασκέψεις (με συμμετοχή μεγαλύτερη των 250 ατόμων) και με εμπλοκή της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας (π.χ. συμμετοχή των Διευθυντών κα των εκπαιδευτικών των σχολείων μας, της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικών Θεμάτων και του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας και του συνόλου των μαθητών μας), β) Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο (Εφημερίδα Θεσσαλία, Sports 3 κλπ).
Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν κατάφεραν διάχυση ιδεών και ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συνεργασία και αλληλεπίδραση. Τους ώθησαν, να έρθουν άμεσα σε επαφή με θέματα, που τους αφορούν και τους ενδιαφέρουν και μέσω του αθλητισμού κατάφεραν, να κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση. Εξοικειώθηκαν σε βιωματικές και εναλλακτικές παιδαγωγικές τεχνικές πάνω σε σύγχρονα θέματα, με στόχο την εξέλιξη της οπτικής τους από ατομική σε συλλογική. Καλλιεργήθηκε η λογικομαθηματική σκέψη για περιεχόμενο που αφορά τους ίδιους (π.χ. gamilab) Κατάφεραν από παθητικοί δέκτες να γίνουν ενεργοί μεταδότες ιδεών, αξιών, γνώσεων και να καταφέρουν να λειτουργήσουν ως ερευνητές, με στόχο να ανακαλύψουν τη γνώση και να τη μεταλαμπαδεύσουν.
Στην πραγματικότητα η όλη δραστηριοποίηση με τις διαστάσεις που πήρε, αποτέλεσε ένα άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Κατάφερε να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν από κοινού σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, ενώ έκδηλη ήταν η ικανοποίηση των μαθητών/τριών και ο ενθουσιασμός τους για ό, τι αφορούσε το πρόγραμμα.
Την ενεργή δράση των μαθητών στο πρόγραμμα δηλώνουν οι δημιουργίες των μαθητών/τριών σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα όπως: ζωγραφιές, συνεντεύξεις, διατύπωση απόψεων και δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα, μελοποίηση στίχων του παραμυθιού και τραγούδι, μίμηση και ηχογράφηση στοιχείων του παραμυθιού (π.χ. βουητό μελισσών), ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία διαδραστικών ψηφιακών παιχνιδιών και κινητικά παιχνίδια).