Καλές πρακτικές

Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Kinesis - Από τις απάνθρωπες πόλεις του χθες, στις ανθρώπινες πόλεις του αύριο

Kinesis - Από τις απάνθρωπες πόλεις του χθες, στις ανθρώπινες πόλεις του αύριο
SUBMITTED FROM:

Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2000 και άρχισε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 2001-02 με έξι τμήματα. Σήμερα σε αυτό φοιτούν 150 περίπου μαθητές. Τον Οκτώβριο του 2011 συμμετείχε στην αξιολόγηση των Πειραματικών σχολείων που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και αναδείχτηκε πρώτο στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο σε όλη την Ελλάδα. Το σχολείο μας στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στο Δήμο Νεάπολης Συκεών και εποπτεύεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ήδη από το σχολικό έτος 2012-2013, στο σχολείο συγκροτούνται και λειτουργούν Όμιλοι, με σκοπό την αξιοποίηση της δημιουργικότητας, των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και λοιπά πεδία όπως το θέατρο, τον αθλητισμό κ.ά. Επίσης, υλοποιούνται ποικίλα Προγράμματα (ευρωπαϊκά, Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά και Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Σταδιοδρομίας). Συμμετέχουμε σε πολλούς μαθητικούς διαγωνισμούς (Ποίησης, Λογοτεχνίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Οικονομίας-Επιχειρηματικότητας, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Κινηματογράφου, eTwinning) αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Στα 20 χρόνια λειτουργίας του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν αποφοιτήσει από αυτό 800 μαθητές. Μέγιστη επιτυχία του σχολείου θεωρούμε ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ακολούθησαν με επιτυχία προσωπικές και επαγγελματικές πορείες που οι ίδιοι επέλεξαν και οι οποίες τους έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν και να επανεπενδύσουν δημιουργικά τις προσωπικές τους κλίσεις και δεξιότητες, αλλά και όσα πήραν από το σχολείο κατά τη φοίτησή τους σε αυτό.


School Principal

Σταυρούλα Κουρτίδου

Contact with School


Description

Σύντομη Περιγραφή

Είκοσι πέντε (25) μαθητές/τριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι προέρχονται και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, συμμετείχαν την τρέχουσα σχολική χρονιά στον Όμιλο Οικονομίας του σχολείου και παράλληλα στο Πρόγραμμα «Εικονικές Επιχειρήσεις» του Junior Achievement Greece.
Με όραμα ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν, να ζουν, να εργάζονται και να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στις πόλεις του μέλλοντος, οι μαθητές/τριες επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα από τα χαρακτηριστικά μιας «έξυπνης πόλης», την «έξυπνη κινητικότητα» (Smart Mobility) και πιο συγκεκριμένα τα «έξυπνα φανάρια», επιλογή καθόλου τυχαία, αν λάβουμε υπόψη μας πως το κυκλοφοριακό είναι διαχρονικά από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών στην πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη.
Επιθυμώντας, πιο συγκεκριμένα, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων κινητικότητας της πόλης τους και όχι μόνο, δημιούργησαν την Μαθητική Εταιρεία Kinesis, η οποία ανέπτυξε «έξυπνο» σύστημα λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών που υλοποιείται σε αστικούς κόμβους, ρυθμίζοντας τους σηματοδότες σε πραγματικό χρόνο ως «αόρατος τροχονόμος» με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο των προσβάσεων στον κόμβο και τον φόρτο των πεζών στις διαβάσεις, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στο μέλλον, προβλέπεται να τεθούν στο σύστημα επιπλέον κριτήρια σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες (χρήση ανιχνευτών βροχής για την προτεραιότητα και τον αυξημένο χρόνο πρασίνου στους πεζούς).
Με τις δράσεις που ανέπτυξαν οι μαθητές/-τριες υπηρέτησαν τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα τον 11ο στόχο - ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, γιατί η βιώσιμη κινητικότητα που επιδιώκουν, υπηρετεί τις διαστάσεις «παγκόσμιο περιβάλλον», «ποιότητα ζωής στις πόλεις» και «οικονομική επιτυχία» που αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων. Ακολούθησαν παράλληλα την καινοτόμα προσέγγιση της ΕΕ για την αστική κινητικότητα, η οποία επικεντρώνεται στους ανθρώπους και τις ανάγκες κινητικότητάς τους και όχι στην κυκλοφορία και τις υποδομές, όπως οι παραδοσιακές προσεγγίσεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή -SUMPs).
Η πρακτική εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του Ομίλου Οικονομίας που λειτούργησε στο σχολείο την τρέχουσα σχολική χρονιά και του Προγράμματος «Εικονικές Επιχειρήσεις» του Junior Achievement Greece, από την οικονομολόγο του σχολείου σε συνεργασία με έναν μαθηματικό και μία φιλόλογο. Κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της ακολουθήθηκε η μέθοδος project και η αρχή της διερευνητικής προσέγγισης της γνώσης, της διεπιστημονικής συνεργασίας των εκπαιδευτικών και της ομαδικής συνεργασίας των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να εφαρμόσουν την καινοτόμα εκπαιδευτική δραστηριότητα των «εικονικών επιχειρήσεων», που είναι ουσιαστικά προσομοίωση συνθηκών επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης ανάμεσα σε ομάδες με διαφορετικά επίπεδα ικανότητας και να προωθήσουν την «υποβοηθούμενη ανακάλυψη» στο πλαίσιο της ζώνης της εγγύτερης ανάπτυξης του παιδιού, κάτω από την καθοδήγηση των ιδίων, άλλων συναδέρφων τους, ενηλίκων ειδικών ή σε συνεργασία με πιο ικανούς συνομήλικους της ομάδας.
Για την επιτυχία τους εγχειρήματος οι μαθητές/-τριες είχαν την πολύτιμη αρωγή καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Γενικού Διευθυντή και του Οικονομικού Διευθυντή της επιχείρησης ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ. Το κόστος για τη δημιουργία μακέτας που αναπαριστά ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου αστικής διασταύρωσης (1.000€) καλύφθηκε από τους χορηγούς που εξασφάλισαν οι μαθητές/-τριες. Επίσης, η ομάδα ήρθε σε επαφή με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν και πολλές προγραμματισμένες επισκέψεις δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του κλεισίματος των σχολείων και των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία.
Το εγχείρημα των μαθητών/-τριών κέντρισε το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έκαναν εκτενή αφιερώματα στην Kinesis και απέσπασε δύο σημαντικά βραβεία, το τρίτο βραβείο στην 15η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece και το δεύτερο Πανελλήνιο βραβείο στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του Junior Achievement Greece, το οποίο απονεμήθηκε από την Υπουργό Παιδείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Εγνατία Οδός ΑΕ προτίθεται να προβεί σε πιλοτική εφαρμογή του συστήματός μας, την οποία θα χρηματοδοτήσει και θα στηρίξει τεχνικά, δράση που μετατίθεται χρονικά τη επόμενη σχολική χρονιά, λόγω των ανατροπών που προκλήθηκαν στη λειτουργία των σχολείων από την πανδημία.

Πώς προέκυψε η δράση

Αρχική επιδίωξη των μαθητών/-τριών ήταν η επιλογή μιας πρωτότυπης καινοτόμου ιδέας, η οποία θα είναι συμβατή με τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές όλων των μελών της ομάδας. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις και με ψηφοφορία οι μαθητές/τριες κατέληξαν σχεδόν ομόφωνα στην ιδέα της «έξυπνης πόλης», αντικείμενο πολύ ενδιαφέρον για μελλοντικούς ερευνητές και επιστήμονες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολεοδόμους, προγραμματιστές, οικονομολόγους κτλ. Η επιλογή της «έξυπνης κινητικότητας», με την οποία επέλεξαν συγκεκριμένα να ασχοληθούν, δεν είναι καθόλου τυχαία. Κυκλοφορώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, διαπιστώνουν καθημερινά τα διογκούμενα προβλήματα: εντός και εκτός ωρών αιχμής, χιλιάδες οχηματοώρες καθυστέρησης, ουρές και αναμονές έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένα κόστη των μετακινούμενων, απώλεια ελεύθερου χρόνου, υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα το λεωφορείο, ως μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), αδυνατεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τη ζήτηση για μετακινήσεις, ενώ παραμένουν ζητούμενα η ολοκλήρωση του Μετρό, ο ενιαίος φορέας σηματοδότησης, ο εκσυγχρονισμός του στόλου λεωφορείων κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι, δεδομένης και της αύξησης του στόλου των ιδιωτικών οχημάτων σε ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται να χειροτερεύει και το παρόν και το μέλλον της πόλης να υποθηκεύονται.
Αλλά και παγκοσμίως, η αστική κινητικότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις στον 21ο αιώνα, καθώς τα υπάρχοντα συστήματα κινητικότητας πλησιάζουν στα όριά τους. Μέχρι το 2050, 70% του πληθυσμού της γης και 80% της Ευρώπης θα ζει σε αστικές περιοχές. Ήδη κυκλοφορούν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα, που, μέχρι το 2030, προβλέπεται να φτάσουν τα 1,6 δισεκατομμύρια! Υπολογίζεται πως το 2050 για τις μετακινήσεις στις πόλεις θα χρησιμοποιείται το 17,3% των βιοκαυσίμων του πλανήτη, ενώ ο μέσος χρόνος που θα δαπανά ένας αστός στην κυκλοφοριακή συμφόρηση θα είναι 106 ώρες το χρόνο, δύο φορές το τρέχον ποσοστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής του. Όσο οι πόλεις μεγαλώνουν, τόσο πιο ζωτικό και σύνθετο θα γίνεται το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας. Τα σύγχρονα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν την πρόκληση να βελτιώσουν την κινητικότητα, να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα και να δημιουργήσουν συστήματα υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας των μεταφορών, μειώνοντας ταυτόχρονα τη συμφόρηση, τη ρύπανση και τα ατυχήματα.
Οι μαθητές/-τριές μας τόνισαν εξαρχής πως με την προσπάθειά τους ήθελαν να προτείνουν λύσεις στο παραπάνω πρόβλημα. Δεν τους αρκούσε απλώς η απόκτηση επιπλέον γνώσεων και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας. Μάλιστα, ήθελαν οι λύσεις να αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και να είναι οι ίδιοι/ες που θα τις διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό. Ξεκίνησαν, λοιπόν, ήδη από το Λύκειο, πειραματίστηκαν με επιτυχία σε ερευνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με στόχο, όμως, μέσω των κατάλληλων σπουδών τους αργότερα, να αξιοποιήσουν τις αμέτρητες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα συστήματα μεταφοράς, προσαρμοσμένα στις ειδικές ανάγκες της κάθε πόλης, ασφαλέστερα, πιο αποτελεσματικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία θα αναλαμβάνουν να εγκαθιστούν, να διαχειρίζονται και να συντηρούν στις «έξυπνες πόλεις» του μέλλοντος.
Οι εκπαιδευτικοί, από την μεριά μας, θεωρούμε ότι όσα ως κοινωνία οραματιζόμαστε κι επιδιώκουμε περνούν μέσα από την παιδεία, άρα σίγουρα και μέσα από το εκάστοτε εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό επιβάλλεται, επομένως, να διασφαλίζει τις συνθήκες διαμόρφωσης πολιτών με γνώση, ευαισθησία, υπευθυνότητα, δυναμισμό και διάθεση να διαχειριστούν τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, σεβόμενοι τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Όντες μέρος του εκπαιδευτικού θεσμού, ξέρουμε πολύ καλά ότι το σχολείο δεν έχει την ευελιξία να ενσωματώνει άμεσα θέματα και πρακτικές που απασχολούν την ευρύτερη κοινότητα. Ιδίως στις τελευταίες τάξεις του, όταν τα παιδιά είναι πολύ περισσότερο ώριμα να προσεγγίσουν τέτοια θέματα, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένο στην προσπάθεια για εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εναπόκειται κυρίως –αν όχι αποκλειστικά- στον/στην εκπαιδευτικό να βρει τον χρόνο και το πλαίσιο να γνωρίσει στους/τις μαθητές/τριές του επίκαιρα και ευαίσθητα θέματα και να τους/τις ευαισθητοποιήσει κατάλληλα. Ευκαιρίες βρίσκει σε ημιτυπικές και άτυπες πρακτικές γραμματισμού, στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρήσαμε ότι το Πρόγραμμα των «Εικονικών Επιχειρήσεων», που βασίζεται στην αρχή της εκμάθησης μέσα από την πράξη, ήταν το πλέον κατάλληλο για να εξυπηρετήσει τους στόχους που έθεσαν εξ αρχής οι μαθητές/-τριές μας αλλά και αυτούς που υπηρετούμε με συνέπεια οι ίδιοι.

Φάσεις Υλοποίησης Δράσης

Σε γενικές γραμμές ακολουθήσαμε τις φάσεις υλοποίησης ενός project που προτείνει ο Ηλίας Ματσαγγούρας (2011), οι οποίες διακρίνονται σε «φάσεις οργάνωσης και διεξαγωγής σκόπιμων συλλογικών δράσεων για συγκεκριμένο έργο» και «φάσεις της ερευνητικής διαδικασίας».

Πιο αναλυτικά η πορεία που ακολουθήσαμε ήταν η εξής:
1η φάση:
Δημιουργία της ομάδας, καθορισμός των στόχων και του τρόπου δράσης, συμβόλαιο με την ομάδα, επιλογή του πεδίου δράσης, απόφαση δημιουργίας εικονικής μαθητικής επιχείρησης, επαφές με το Junior Achievement Greece και εγγραφή στο Πρόγραμμα των Εικονικών Επιχειρήσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης.
2η φάση:
Επίγνωση του εαυτού μέσα από ερωτηματολόγια αυτοβαθμολογίας και άλλες τεχνικές και καταμερισμός εργασιών με βάση τις ιδιαίτερες ικανότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Έτσι στελεχώθηκαν τα τμήματα της επιχείρησής μας, η οποία οργανώθηκε στα πρότυπα μιας πραγματικής επιχείρησης και διαθέτει τις ακόλουθες Δ/νσεις: Οικονομική, Ανάπτυξης Εφαρμογών, Πληροφορικής, Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Ανθρωπίνων Πόρων. Τα στελέχη της Kinesis τοποθετήθηκαν σε κάθε Δ/νση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς τους στόχους και επέλεξαν τον Δ/ντή τους. Ο Γενικός Δ/ντής και η Υποδιευθύντρια της Kinesis αναδείχθηκαν με ψηφοφορία από την Γενική Συνέλευση.
3η φάση:
Ενημέρωση – πληροφόρηση των μαθητών στο πλαίσιο του Ομίλου Οικονομίας για βασικές οικονομικές έννοιες, για τον κόσμο των επιχειρήσεων και για τον τρόπο ανάληψης μιας επιχειρηματικής δράσης. Πολύτιμη σε αυτό τον τομέα υπήρξε η στήριξη των συμβούλων εθελοντών κκ Ιωάννη Παπαδόπουλου και Γεώργιου Βαρελά, Γενικού και Οικονομικού Διευθυντή αντίστοιχα της επιχείρησης ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μετέφεραν την πολυετή τους εμπειρία στα παιδιά και τους μετέδωσαν με μοναδικό τρόπο τις πολύτιμες γνώσεις τους γύρω από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Εφαρμόσθηκε επίσης το μοντέλο της ασύγχρονης εκπαίδευσης μέσω και της δημιουργίας Ηλεκτρονικής Τάξης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου οι εκπαιδευτικοί αναρτούσαν εκπαιδευτικό υλικό και σχετικές ανακοινώσεις.
Συλλογή πληροφοριών για τη βιώσιμη ζωή στις πόλεις, τον 11ο στόχο του ΟΗΕ, τις «έξυπνες πόλεις», «την έξυπνη κινητικότητα». Οι μαθητές/-τριες μελέτησαν ιδιαίτερα: i) Ευρωπαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις προς τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. ii) Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που είναι το «βασικό εργαλείο» που έχουν δρομολογήσει οι Δήμοι για να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας των αστικών περιοχών και στην παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία, διαμέσου και εντός της αστικής περιοχής. iii) Καλές Πρακτικές κυρίως σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο, στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ιδιαίτερα μελετήθηκαν οι περιπτώσεις της Βιέννης, της Γάνδης, της Κοπεγχάγης, του Μάλμε, του Ράντερς, του Οντένσε. iv) Οι Εκθέσεις «The Future of Urban Mobility 2.0»
Σε αυτήν τη φάση οι μαθητές/-τριες κατέληξαν στο αντικείμενο με το οποίο θα ασχολούνταν, που ήταν η δημιουργία «έξυπνων» φωτεινών σηματοδοτών. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλιού για να συζητήσουμε για τον τρόπο υλοποίησης του εγχειρήματός μας. Εξαρχής συνειδητοποιήσαμε τη δυσκολία του, κάτι που όμως δεν μας αποθάρρυνε, αλλά μας οδήγησε σε αναζήτηση λύσεων για την υλοποίησή του. Έτσι ζητήσαμε και τη συνδρομή των Καθηγητών Φυσικής και Πληροφορικής του σχολείου μας, ενώ εξασφαλίσαμε την πολύτιμη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του κ. Παντελή Κοπελιά, που ήταν ο μόνιμος «επιστημονικός μας συνεργάτης».
4η φάση:
Δημιουργία της εικονικής επιχείρησης (Προσδιορισμός νομικής μορφής, σύνταξη του καταστατικού, σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, προσδιορισμός των πηγών χρηματοδότησής της).
5η φάση:
Λειτουργία εικονικής επιχείρησης στις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις του Ομίλου Οικονομίας. Εξαρχής καθορίστηκαν τα καθήκοντα κάθε στελέχους και δημιουργήθηκαν σχετικά χρονοδιαγράμματα GANTT τα οποία και τηρήθηκαν. Η επικοινωνία ήταν ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, με δεδομένο πως στην ομάδα συμμετείχαν άγνωστα μεταξύ τους παιδιά από όλες τις τάξεις. Η δέσμευση σε έναν κοινό στόχο, το ομαδικό πνεύμα και το καλό κλίμα βοήθησαν στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν. Πολύτιμο για τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία των στελεχών αποδείχθηκε το διαδίκτυο. Ο συντονισμός των μελών της KINESIS και οι ενημερώσεις γίνονταν μέσω ομαδικών συνομιλιών μεταξύ των μελών ενός τμήματος, των διευθυντών της εταιρείας και όλων των τμημάτων μαζί, στις οποίες μοιράζονταν αρμοδιότητες, αρχεία σχετικά με την εταιρεία και την λειτουργία της και τελικά προϊόντα. Το μοντέλο διοίκησης που ακολουθεί η Kinesis είναι συμμετοχικό. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από κοινού στις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις, ενώ τα Δ/ντικά στελέχη βρίσκονταν σε απόλυτη σύμπνοια. Σε πολλές από αυτές τις συναντήσεις συμμετείχαν και οι σύμβουλοι - εθελοντές.
Αναφέρουμε παρακάτω τις σημαντικότερες δράσεις:
• Τα στελέχη του Τμήματος Marketing που διενήργησαν την έρευνα αγοράς διαπίστωσαν πως μέχρι σήμερα δεν έχει εγκατασταθεί παρόμοιο σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας σε καμία ελληνική πόλη. Στην χώρα μας, οι εφαρμογές τηλεματικής και έξυπνης οδικής υποδομής αναπτύσσονται μεν, αλλά δεν αποτελούν μία κοινή επιχειρηματική πρόταση όπως στο εξωτερικό. Εκεί, με κυρίαρχες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις τηλεπικοινωνιακές και ιντερνετικές επιχειρήσεις (πχ Tesla, Google), προετοιμάζονται στη λογική μετάβασης στην έξυπνη πόλη. Κάποιες γνωστές εταιρείες πολυεθνικής κλίμακας, οι οποίες και στη χώρα μας κατέχουν μεγάλο μερίδιο στο θέμα της σηματοδότησης (πχ Siemens), προσαρμόζουν λογισμικά και τεχνολογίες πεδίου στην λογική της έξυπνης και διασυνδεδεμένης υποδομής. Παρόλα αυτά, όπως αποδεικνύεται και από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του λογισμικού των κινητών (έξυπνων) τηλεφώνων, πλεονέκτημα θα έχουν εκείνες οι εταιρείες που διαχειρίζονται με ανοιχτό τρόπο δεδομένα και κώδικες (Open Data, Open Source), κατά συνέπεια θα αποτελούν μια αξιόπιστη και ταυτόχρονα φθηνή λύση. Υπέδειξαν λοιπόν στο Τμήμα Παραγωγής την περίπτωση της καινοτόμας εταιρείας SWECO, η οποία ασχολείται με καινοτομίες για τις έξυπνες πόλεις και το βραβευμένο project «έξυπνων σηματοδοτών» της εταιρείας που εφαρμόστηκε στις Βρυξέλες.
• Τα στελέχη του Τμήματος Παραγωγής, αφού ενημερώθηκαν από το Τμήμα Έρευνας Αγοράς και μελέτησαν τις περιπτώσεις που τους υποδείχθηκαν ξεκίνησαν το πολύ απαιτητικό έργο της δημιουργίας των «έξυπνων» φωτεινών σηματοδοτών. Σε αυτή τους της προσπάθεια είχαν την πολύτιμη καθοδήγηση των καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την βοήθεια των καθηγητών Φυσικής και Πληροφορικής του σχολείου.
Σχεδιάστηκε λοιπόν ένας «έξυπνος» αστικός κόμβος, στον οποίο η κυκλοφορία ρυθμίζεται σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σαν να υπήρχε ένας «αόρατος τροχονόμος». Το σύστημα που προτείνουμε περιλαμβάνει ως βασικό εξοπλισμό των «έξυπνων σηματοδοτών»:
- Αισθητήρες καταγραφής του κυκλοφοριακού φόρτου, εγκατεστημένους σε κάθε πρόσβαση του κόμβου, οι οποίοι διακρίνουν την κατηγορία των οχημάτων (ΙΧ, λεωφορείο κλπ), ώστε να δίδουν την απαραίτητη προτεραιότητα στα ΜΜΜ. Η προτεραιότητα θα δίνεται μέσω της ανίχνευσης της θέσης των λεωφορείων (από συσκευές ανίχνευσης θέσης, π.χ. GPS, bluetooth, εντός του οχήματος και κατάλληλες εφαρμογές/λογισμικά). Από τη στιγμή που γίνεται γνωστή η θέση των λεωφορείων, θα ενεργοποιείται το κατάλληλο πρόγραμμα σηματοδότησης ώστε -ει δυνατόν- το λεωφορείο να βρίσκει πράσινη ένδειξη κατά την προσέγγισή του στον αστικό κόμβο. Η προτεραιότητα αυτή θα αποδίδει προνομιακή μεταχείριση στα ΜΜΜ και θα αποτελεί κίνητρο αύξησης της χρήσης τους έναντι των ΙΧ.
- Αισθητήρες βάρους στις διαβάσεις πεζών, ώστε να δίδεται αυξημένος χρόνος στο πράσινο των πεζών, εφόσον η ζήτηση στη διάβαση (αριθμός πεζών) δεν εξυπηρετείται από τους υφιστάμενους χρόνους. Προβλέπονται επίσης ανιχνευτές βροχής και κλιματολογικών συνθηκών, για προτεραιότητα και αυξημένο χρόνο στους πεζούς.
- Λογισμικό λήψης, επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων από τους αισθητήρες και αλλαγής «σε πραγματικό χρόνο» του προγράμματος σηματοδότησης (χρόνοι πρασίνου ανά πρόσβαση και διάβαση).
Σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει είναι αν ο άξονας που φιλοξενεί το λεωφορείο ευνοείται συνολικά (δηλαδή και τα ΙΧ) μέσω της προτεραιότητας που λαμβάνει στη σηματοδότηση, ιδιαίτερα σε άξονες με σημαντικό αριθμό διερχόμενων λεωφορείων. Μία πιθανή λύση, εάν και εφόσον ανακύψει ένα τέτοιο θέμα, είναι η υλοποίηση λεωφορειολωρίδας και η τοποθέτηση διαφορετικού σηματοδότη για αυτήν. Ταυτόχρονα, θα εξετασθούν και λοιπές σύνθετες περιπτώσεις, όπως το πώς καθορίζεται η προτεραιότητα σε διασταυρούμενες οδούς που σε αμφότερες κινούνται λεωφορεία ή σε ταυτόχρονη άφιξη λεωφορείου και υψηλό φόρτο πεζών. Οι πιλοτικές εφαρμογές της ιδέας θα αναδείξουν τέτοια ζητήματα, καθώς και τις λύσεις που θα επιλεγούν.
Οι αισθητήρες και το λογισμικό προστίθενται στην υπάρχουσα υποδομή που λειτουργεί με ευθύνη των τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Δεν απαιτείται δηλαδή αλλαγή και εγκατάσταση νέων σηματοδοτών, παρά μόνο εκείνου του εξοπλισμού που θα κάνει τους υπάρχοντες συμβατούς με το λογισμικό. Στοχεύουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη, και μελλοντικά στην εγκατάσταση στις ήδη υπάρχουσες υποδομές, διαχείριση και συντήρηση «έξυπνων» συστημάτων σηματοδότησης. Ένα τέτοιο σύστημα μελλοντικά μπορεί να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με παρόμοια συστήματα, ελέγχοντας τελικά όχι μόνο μία διασταύρωση, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο.
Η εφαρμογή μας έχει την δυνατότητα να ελέγχει μια διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο, άμεσα, πανεύκολα και χωρίς καθυστερήσεις. Τα κριτήρια με τα οποία ο αυτοματισμός μας παίρνει αποφάσεις και θα εκτελεί εντολές είναι τα εξής:
α) η προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όταν «ανιχνεύει» την παρουσία τους στην διασταύρωση, εφαρμόζει τους κατάλληλους αλγορίθμους ώστε η πράσινη ένδειξη να εμφανισθεί εγκαίρως και το λεωφορείο να διέλθει της διασταύρωσης σε συνθήκες ελεύθερης ροής και με ασφάλεια.
β) Ανάλογα με τον αριθμό των πεζών στη διάβαση, το σύστημά μας δίνει προτεραιότητα στους πεζούς σε κάθε φανάρι, ιδιαίτερα όταν υπάρχει βροχή.
γ) Το λογισμικό λειτουργεί με στόχο τη βελτιστοποίηση του κύκλου σηματοδότησης, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις κυκλοφοριακές συνθήκες του κόμβου, αλλάζοντας το σηματοδοτικό πρόγραμμα (αυξομειώνοντας το πράσινο των προσβάσεων) με βάση τον φόρτο κάθε πρόσβασης και με στόχο την αποσυμφόρησή του.
Το θέμα της σηματοδότησης είναι αρκετά περίπλοκο και οποιαδήποτε ad hoc και μεμονωμένη εφαρμογή απαιτεί προσεκτική προσέγγιση. Παρόλα αυτά, η χρήση αισθητήρων για την προσαρμογή προγράμματος σηματοδότησης και επαύξησης του πρασίνου είναι μια εφαρμογή κοινή και σχετικά εύκολη στην υλοποίησή της. Ακολουθώντας αυτή την πρακτική, η εφαρμογή που δημιουργούμε εξασφαλίζει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Μη μόνιμες – βαριές (κάτω από το οδόστρωμα συνήθως) εγκαταστάσεις αισθητήρων.
- Προτεραιότητα με ανίχνευση στους πεζούς, κάτι που αποτελεί σημαντική καινοτομία.
- Μη συνολική ευνόηση ρεύματος ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο, παρά μόνο με την ύπαρξη ΜΜΜ εντός του επερχόμενου φόρτου και με πιθανή εναλλακτική το πράσινο μόνο της λεωφορειολωρίδας, αν υπάρχει.
Τα παραπάνω τρία στοιχεία, δεν συναντώνται σε ανάλογες– διαδεδομένες τουλάχιστον- εφαρμογές στην Ελλάδα.
Τα οφέλη που προσφέρει το «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας που αναπτύσσουμε είναι σημαντικά:

- αποθαρρύνει τη χρήση ΙΧ, αυξάνει την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των ΜΜΜ συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάδοσή τους, ευνοεί την μετακίνηση πεζή.
- Βελτιστοποιεί τη χρήση των δημοσίων υποδομών και μειώνει τις πιέσεις που δέχονται οι πάροχοι των μεταφορών και οι φορείς τοπικής αυτοδιοί¬κησης από τους πολίτες.
- Αυξάνει την οδική ασφάλεια και προστατεύει τους πεζούς.
- Αλλάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων μειώνοντας τον χρόνο των μετακινήσεών τους, ανακουφίζοντάς τους από το άγχος και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.
- Επιτρέπει στους εργαζόμενους να φτάνουν εγκαίρως στην εργασία τους, χωρίς εκνευρισμό που έχει επιπτώσεις στην απόδοσή τους.
- Διευκολύνει τη διάβαση των πεζών, ιδιαίτερα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, εξοικονομεί δαπάνες με τη μείωση της άσκοπης κατανάλωσης βενζίνης.
- Μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων.
Αν και δημιουργήθηκε στο σχολείο μακέτα που αναπαριστά το έξυπνο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών, εξαρχής οι μαθητές/-τριες έθεσαν ως στόχο τη συμμετοχή τους στην Εμπορική Έκθεση του Junior Achievement Greece, ως πραγματική εταιρεία με μακέτα που δε θα θύμιζε σε τίποτα μια μαθητική ερευνητική εργασία. Έτσι, αποφασίστηκε να απευθυνθούν σε εταιρεία τραινομοντελισμού, η οποία θα κατασκεύαζε την επίσημη μακέτα του «έξυπνου» συστήματος που δημιούργησαν. Η τελική αυτή μακέτα είναι ένα παράδειγμα πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου αστικής διασταύρωσης.
• Το Οικονομικό Τμήμα της επιχείρησης, έπρεπε λοιπόν να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για τις πειραματικές δοκιμές και τη δημιουργία του έξυπνου συστήματος στο σχολείο, για την κατασκευή της επίσημης μακέτας και για τη συμμετοχή στην Εμπορική Έκθεση.
Υπολογίστηκε πως ένα κεφάλαιο της τάξης των 1.300€ θα ήταν αρκετό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Έτσι εκδόθηκαν και διατέθηκαν 150 μετοχές ονομαστικής αξίας 2€ η μία και αναζητήθηκαν άμεσα χορηγίες. Οι μαθητές/-τριες απευθύνθηκαν σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και των μεταφορών (Intrakat, Εγνατία οδός, ΑΝΑΒΕ, αλλά και την Α.Κ.Β.Ε.), οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για κάλυψη του κόστους δημιουργίας της μακέτας του «έξυπνου συστήματός», το οποίο ανήλθε συνολικά στο ποσό των 1.000€. Η προθυμία να στηρίξουν το εγχείρημα των παιδιών τα γέμισε με αισιοδοξία και ήταν για αυτά ψήφος εμπιστοσύνης στο εγχείρημά τους. Παράλληλα, ο μεγάλος χορηγός ήταν η εταιρεία ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, που χρηματοδότησε την στρατηγική marketing της εταιρείας (2 αφίσες για το περίπτερο της εμπορικής έκθεσης, 100 διαφημιστικά τρίπτυχα, 28 μπλουζάκια με το λογότυπο της εταιρείας). Τα χρήματα από την έκδοση των μετοχών χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά εξοπλισμού (καλώδια, αισθητήρες, arduino κ.ά.), απαραίτητου για τις πειραματικές δοκιμές του συστήματος των έξυπνων φαναριών, αλλά και για την κάλυψη διαφόρων εξόδων.
• Ιδιαίτερα δραστήριο έπρεπε να είναι και το Τμήμα Marketing, το οποίο, σε συνεργασία και με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, ανέλαβε να προσεγγίσει τους μελλοντικούς πελάτες ενός «έξυπνου» συστήματος λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών, δηλ. τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τους Δημάρχους Τρικάλων, Νεάπολης Συκεών, Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Ωραιοκάστρου, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για το εγχείρημά μας. Μάλιστα ο Δήμαρχος Τρικάλων εξέφρασε την ευχή στο απώτερο μέλλον να συνεργαστεί μαζί μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής του Δήμου Ωραιοκάστρου δήλωσε με επιστολή τους προς τους μαθητές/-τριές μας πως «δείχνουν το δρόμο για ένα διαφορετικό αύριο» και τους προσκάλεσε στον Δήμο για να ακούσει τις ιδέες τους για μια «έξυπνη» πόλη. Δυστυχώς, πολλές προγραμματισμένες επαφές με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.
Πολύ σημαντικές αποδείχθηκαν οι επαφές μας με στελέχη της Εγνατίας Οδού ΑΕ, τόσο για τη δημιουργία των «έξυπνων φαναριών» όσο και για την μελλοντική εξέλιξη και την πειραματική τους εφαρμογή. Η συνάντηση της ομάδας με στελέχη της εταιρείας (Σ. Σάκκο, Κ. Αναγνωστόπουλο, Ε. Ζιγκιριάδου) αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη. Συζήτησαν μαζί μας θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του έξυπνου συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προβούν άμεσα σε πειραματική εφαρμογή του. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κουτσούκος συμμετείχε σε μια από τις Γενικές Συνελεύσεις της εταιρείας μας, η οποία λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, και προσέφερε τη στήριξή του στην προσπάθειά μας.
Φυσικά, το Τμήμα Marketing σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ήταν επιφορτισμένο με το έργο της γνωστοποίησης των δράσεών μας, την προβολή και την προώθηση των υπηρεσιών μας, χρησιμοποιώντας πρακτικές χαμηλού κόστους και ιδιαίτερα το διαδίκτυο, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τη Συμμετοχή σε Διαγωνισμούς και Εμπορικές Εκθέσεις και την προβολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Έτσι δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα μας, λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram, αλλά και επιχειρηματικό βίντεο, διαθέσιμο στο Youtube. Τέλος, για την προβολή των δράσεών μας δημιουργήσαμε επίσης διαφημιστικά έντυπα (ενημερωτικά τρίπτυχα και αφίσες), μπλουζάκια με το λογότυπό μας
6η φάση: Συμμετοχή της επιχείρησης στους διαγωνισμούς του Junior Achievement Greece. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαμε:
• Στην 15η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης.
• Στον Virtual 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020.

Βραβεύσεις:
1. ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020. Απονομή από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

2. ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην 15η Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης.


Results / Reactions

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου project είχε πολλαπλές ωφέλειες για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι μαθητές/-τριες αποκόμισαν βιωματικά γνώσεις για ένα αντικείμενο για το οποίο δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα και διερεύνησαν τις κλίσεις και τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα πως είναι εφικτό και αναγκαίο να τα συνδυάσουν με την κοινωνική προσφορά. Το σημαντικότερο, δεν περιορίστηκαν στο πλαίσιο μιας σχολικής δραστηριότητας, αλλά ανέλαβαν δράση, πέρασαν στη θέση του ενεργού πολίτη, έγιναν δρώντα υποκείμενα που αναζητούν πρακτικές και καινοτόμες λύσεις για να βελτιώσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν και θα ζήσουν. Αναγνώρισαν το πρόβλημα, διερεύνησαν τις συνισταμένες του, αναζήτησαν λύσεις, τις έκαναν πράξη!
Για όσα παιδιά συμμετείχαν, το σχολείο έπαψε να είναι αποκλειστικά ο προθάλαμος των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Έγινε αυτό που πρέπει να είναι, ο χώρος που προετοιμάζει ανθρώπους με ολική αντίληψη του γύρω τους κόσμου, των δεδομένων και των στρεβλώσεών του, με ενσυναίσθηση, ικανότητες, δεξιότητες και διάθεση να συνεισφέρουν σε μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο. Βίωσαν το πώς η θεωρία μπορεί να γίνει πράξη και το πώς ο καθένας μας μπορεί από το μετερίζι του να κάνει την διαφορά. Ωστόσο, συνειδητοποίησαν και την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ τους, με ειδικούς, με αρμόδιους φορείς, με τον κόσμο της αγοράς, ώστε η κάθε καινοτόμα ιδέα να μετεξελιχθεί σε έργο που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στα δεδομένα, τις δυνατότητες και τις ανάγκες που σκοπεύει να καλύψει. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με εκείνη τη μορφή της επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.
Όσοι και όσες εκπαιδευτικοί σχεδιάσαμε και στηρίξαμε την συγκεκριμένη δραστηριότητα αξιοποιήσαμε κάθε πρόσφορο μέσο, συνδυάσαμε τα αντικείμενα σπουδών μας και, τελικά, νιώσαμε πως, πέρα από γνώσεις, προσφέραμε μεταγνώση αναγκαία σε κάθε μαθητή/-τριά μας. Η μεγαλύτερη χαρά μας ήταν ο τρόπος που ο καθένας/καθεμιά τους στρατεύθηκε με ευαισθησία, συνέπεια και υπευθυνότητα σε έναν κοινωφελή σκοπό, δεσμεύθηκε και ξεπέρασε τα όρια των σχολικών του υποχρεώσεων, τελικά έδρασε ως πολίτης που διεκδικεί με επιχειρήματα και έργο τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντός του.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι μαθητές/-τριες που ενεπλάκησαν στη δραστηριότητα ανήκουν και στις τρεις λυκειακές τάξεις, ολόκληρη η μαθητική κοινότητα έζησε μαζί τους την εμπειρία της δημιουργικής και συνεπούς δουλειάς, αλλά και την χαρά του να γίνεται γνωστή αυτή η δουλειά, αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο, να επιβραβεύεται και να παίρνει τον δρόμο της εφαρμογής που φέρνει μια μικρή έστω αλλαγή στον γύρω τους κόσμο. Αλλά και ολόκληρη η σχολική κοινότητα είχε την εμπειρία ενός διαφορετικού σχολείου, το οποίο «βγήκε από το κουτί» της συμβατικής διδασκαλίας στον κόσμο της πραγματικής ζωής, καλλιέργησε δεξιότητες και ικανότητες, έδωσε στα παιδιά πρωτοβουλίες, τα καθοδήγησε όχι μόνον να μαθαίνουν, αλλά και να κρίνουν, να παρεμβαίνουν, να πράττουν, να διεκδικούν.
Τέλος, είναι προφανής η χρησιμότητα της πρότασής μας σε κοινωνικό επίπεδο. Η εφαρμογή μας υπάρχει, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον, είναι εξελίξιμη, αφορά την παγκόσμια κοινότητα, υπηρετεί τους στόχους που αυτή έχει θέσει για ευημερία και πρόοδο.
Ο αντίκτυπος της όλης προσπάθειας, όπως τα ίδια τα παιδιά τον κατέγραψαν σε σημεία στη φάση της αξιολόγησής της, συνοψίζεται στα εξής:
• αποσαφηνίσαμε τις έννοιες της βιώσιμης πόλης και της έξυπνης κινητικότητας ανατρέχοντας και σε σχετική βιβλιογραφία.
• Ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά με τους στόχους που έθεσε ο ΟΗΕ για να αλλάξουμε τον κόσμο μας, ιδίως με τον 11ο που αφορά άμεσα εμάς που ζούμε σε μια μεγάλη πόλη με ζωτικά προβλήματα.
• Εντοπίσαμε και καταγράψαμε τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σύγχρονες πόλεις και, με τη βοήθεια των ειδικών, καταγράψαμε και ειδικές συνθήκες που συχνά προκύπτουν και δυσχεραίνουν την ήδη προβληματική μετακίνηση οχημάτων και πεζών.
• Συνειδητοποιήσαμε τις συνέπειές τους σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής και τις πιθανές συνέπειές τους στο μέλλον τόσο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, όσο και σε σχέση με την λειτουργικότητα των πόλεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
• Συνειδητοποιήσαμε τις προοπτικές, με δεδομένο ότι τα αστικά κέντρα διογκώνονται ραγδαία.
• Προβληματιστήκαμε για πιθανές, εφαρμόσιμες, οικονομικές λύσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος του αστικού πληθυσμού και του περιβάλλοντος.
• Μελετήσαμε και αξιολογήσαμε πρακτικές που εφάρμοσαν μεγάλα αστικά κέντρα διεθνώς στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.
• Κατανοήσαμε το πόσο και πώς μπορούν οι Νέες Τεχνολογίες να αξιοποιηθούν για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που μας απασχόλησε.
• Συνεργαστήκαμε με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώστε να ενημερωθούμε έγκυρα και να σχεδιάσουμε το προϊόν μας.
• Ήλθαμε σε επαφή με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στελέχη εξειδικευμένων εταιρειών, εκθέσαμε την πρότασή μας και κερδίσαμε το ενδιαφέρον τους για την εφαρμογή της, λάβαμε ανατροφοδότηση για την βελτίωσή της. Στις συζητήσεις μαζί τους μάθαμε τις πολιτικές που ακολουθούν σε ό,τι αφορά την αστική κινητικότητα, όπως και τους παράγοντες που προωθούν ή αναστέλλουν τη λήψη πρωτοβουλιών για τη αναβάθμισή της.
• Μελετήσαμε και, μέσω των επαφών μας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πληροφορηθήκαμε για τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης καινοτόμων εφαρμογών αειφορίας, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη και εφαρμογή της πρότασής μας.
• Βιώσαμε τη χαρά του να δράσουμε ως ενεργοί πολίτες για την αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, του κυκλοφοριακού, και να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή που να διευκολύνει την δύσκολη καθημερινότητα κάθε πολίτη μίας σύγχρονης πόλης σαν τη δική μας, ο οποίος ταλαιπωρείται από τις κυκλοφοριακές συνθήκες και βλέπει το περιβάλλον όπου ζει να υποβαθμίζεται ραγδαία.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας,
• δουλεύοντας όλοι μαζί, μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου, αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση, ευελιξία σκέψης και δράσης, ετοιμότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, ενώ παράλληλα συνειδητοποιήσαμε έμπρακτα την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
• Συνεργαστήκαμε δημιουργικά, προτείναμε, αναστοχαστήκαμε, επιλύσαμε προβλήματα οργάνωσης της δουλειάς μας.
• Μάθαμε τον τρόπο λειτουργίας, οργάνωσης και διοίκησης μιας επιχείρησης.
• Διερευνήσαμε τα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα και πολλοί από εμάς συνειδητοποιήσαμε πως θα μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε στο μέλλον με τον συγκεκριμένο τομέα.
• Βιώσαμε το πώς πραγματικά οργανώνεται και λειτουργεί μία επιχείρηση, αλλά –το κυριότερο- και πώς μπορεί αυτή να συνδυάσει μία κερδοφόρα πορεία με την ουσιαστική κοινωνική προσφορά.
Τέλος, η εμπειρία της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας μάς έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε την εμπειρία ενός διαφορετικού αστικού περιβάλλοντος, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα, άγχος, περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε τέτοιες πόλεις, ούτε, όμως, θέλουμε, να επιστρέψουμε στις πόλεις που ξέραμε πριν. Αυτό που μπορούμε είναι να παλέψουμε για πιο ανθρώπινες πόλεις στο μέλλον.Co-operations

Όπως προκύπτει από την αναλυτική περιγραφή των δράσεών μας, για την υλοποίησή τους συνεργαστήκαμε:

- Για τη δημιουργία του έξυπνου συστήματος φωτεινών σηματοδοτών είχαμε την πολύτιμη συνεργασία και καθοδήγηση των καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κκ. Ν. Ηλιού και Π. Κοπελιά.
- Για την εξέλιξη του συστήματός μας ήρθαμε σε επαφή με τον καθηγητή Θεωρητικής Πληροφορικής του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ κ. Γεώργιο Ραχώνη.

Συνεργαστήκαμε επίσης:

- Με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων - Junior Achievement Greece
- Με τον Δήμαρχο Τρικάλων
- Με τους συμβούλους εθελοντές κκ Ιωάννη Παπαδόπουλο και Γεώργιο Βαρελά, Γενικό Διευθυντή και Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης.
- Με τα στελέχη της Εγνατίας Οδού Σ. Σάκκο, Κ. Αναγνωστόπουλο, Ε. Ζιγκιριάδου, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.
- Με τους χορηγούς μας: την ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, την Intrakat, την Εγνατία οδό ΑΕ, την ΑΝΑΒΕ, αλλά και την Α.Κ.Β.Ε. Οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών και των μεταφορών χρηματοδότησαν συνολικά με το ποσό των 1.000€ την κατασκευή της μακέτας του «έξυπνου συστήματός» μας, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημά μας, ενώ η ΙΚΕΑ χρηματοδότησε την στρατηγική marketing της μαθητικής εταιρείας και τις δράσεις που αναλάβαμε για την ευαισθητοποίηση του κοινού.
- Τέλος, εν μέσω πανδημίας είχαμε τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με τη Διεύθυνση Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, από όπου λάβαμε χρήσιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις προοπτικές ένταξης του έξυπνου συστήματός μας σε αυτό.


COOPERATING ACADEMICS

Άννα Ματσιώρη - Ελένη Μαργαρού - Νικόλαος Τερψιάδης

SPREAD THE WORD METHODS

Για να γίνουμε γνωστοί και να κινητοποιήσουμε το ευρύ αυτό κοινό, δημοσιοποιήσαμε την πρότασή μας σε ΜΜΕ, στην ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε, σε λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram, με την υφυπουργό παιδείας να αναδημοσιεύει στον λογαριασμό της δική μας δημοσίευση. Δημιουργήσαμε  επιχειρηματικό βίντεο, διαθέσιμο στο Youtube, στην ιστοσελίδα μας και στον λογαριασμό μας στο Facebook. Γράψαμε άρθρο σχετικά με την επιχείρησή μας, το οποίο προωθήσαμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και γνώρισε πληθώρα αναδημοσιεύσεων (CNN Greece, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Ιefimerida, Ρarallaxi, Biskotto.gr, NewsBomb, Dokari, Multi-News, MyDimosiο, altsdirι, insider.gr, ΤΕΕ Ηλεκτρονική Ενημέρωση, κ.ά). Δώσαμε επίσης ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ενώ η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 και ο Τηλεοπτικός Σταθμός 4Ε επισκέφθηκαν το σχολείο μας και έκαναν ειδικά αφιερώματα στην εταιρεία μας. Επίσης, η Εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» φιλοξένησε τον μαθητή Σπύρο Τερζή, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσεις τις δράσεις μας (ολόκληρη η εκπομπή είναι διαθέσιμη στο: https://www.facebook.com/ApoTis6ERT/videos/675182633264977/ και η συνέντευξη καλύπτει τα τελευταία 7 λεπτά). Τέλος, η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό Μαθητικής Επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece, στην Εμπορική Έκθεση που διοργανώθηκε στις 28-2-2020 στην Θεσσαλονίκη όπου καταφέραμε να αποσπάσουμε το 3ο Βραβείο, όπως και στον Τελικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2020» όπου πήραμε τον 2ο βραβείο πανελλαδικά, ήταν μία μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε το προϊόν μας και τον 11ο στόχο του ΟΗΕ για βιώσιμες πόλεις και κοινότητες σε ένα ευρύτατο κοινό, αν αναλογιστούμε πως στην εμπορική Έκθεση συμμετείχαν 1000 μαθητές/-τριες και πλήθος κόσμου, ενώ ο διαγωνισμός προκάλεσε το ενδιαφέρον 230.000 ανθρώπων σε κοινό 28 χωρών: Ελλάδα, Η.Π.Α., Αυστραλία, Κατάρ, Λίβανο, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία.


Objective Action

Οι μαθητές/-τριες μας θέλησαν, με συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση, να υπηρετήσουν τον 11ο στόχο του ΟΗΕ για «ασφαλή, προσιτά, προσβάσιμα και βιώσιμα συστήματα μεταφοράς για όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση», αλλά και «μείωση του δυσμενούς, κατά κεφαλήν, περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα». Με το έξυπνο σύστημα που δημιούργησαν επιδίωξαν συγκεκριμένα: i) Να αποθαρρύνουν τη χρήση ΙΧ, να αυξήσουν την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα των ΜΜΜ συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάδοσή τους, να ευνοήσουν την μετακίνηση πεζή. ii) Να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των δημοσίων υποδομών και να μειώσουν τις πιέσεις που δέχονται οι πάροχοι των μεταφορών και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης από τους πολίτες. iii) Να αυξήσουν την οδική ασφάλεια και να προστατεύσουν τους πεζούς. iv) Να αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων μειώνοντας τον χρόνο των μετακινήσεών τους, ανακουφίζοντάς τους από το άγχος και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους. v) Να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να φτάνουν εγκαίρως στην εργασία τους, χωρίς εκνευρισμό που έχει επιπτώσεις στην απόδοσή τους. vi) Να διευκολύνουν τη διάβαση των πεζών, ιδιαίτερα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. vii) Να εξοικονομήσουν δαπάνες με τη μείωση της άσκοπης κατανάλωσης βενζίνης. viii) Να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων. Στο μέλλον, φιλοδοξούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι/-ες το project, το οποίο περιλαμβάνει: α) εγκατάσταση των έξυπνων συστημάτων και συντήρηση αυτών, β) αποτελεσματική ανάλυση και αξιοποίηση των τεράστιων όγκων δεδομένων οδικής κυκλοφορίας (Big data), γ) εφαρμογές (Traffic-busting apps) που θα βοηθούν τους οδηγούς να βρουν εναλλακτικές διαδρομές οδήγησης και θα τους ενημερώνουν για τα όποια προβλήματα προκύπτουν στους δρόμους, αλλά και για αλλαγές στην ταχύτητά τους οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ροή της κυκλοφορίας. Ως εκπαιδευτική πρακτική, η όλη δραστηριότητα σκοπό είχε να ενισχύσει την ευαισθησία και την ικανότητα των μαθητών/-τριών μας, των μελλοντικών πολιτών, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αειφορική ανάπτυξη, εναρμονίζουν την οικολογική ισορροπία με την κοινωνική ευημερία για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές, αλλά και να τους ασκήσει στον τρόπο με τον οποίο οι προτάσεις τους μπορούν να εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο, μέσω μιας μορφής επιχειρηματικής δράσης που προσφέρει λύσεις στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση πόρων και μειώνοντας τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Target Audience

Σε πρώτο επίπεδο, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συνομηλίκους μας, τις τοπικές και διεθνείς κοινωνίες για τα προβλήματα κινητικότητας στις σύγχρονες πόλεις και τις προοπτικές αειφορικών εφαρμογών που θα βελτιώσουν σε πολλά επίπεδα τη ζωή μας σε αυτές. Επιπλέον, όμως, προχωρούμε σε συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να εμπλέξουμε φορείς και επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες, άμεσες δράσεις. Τα «έξυπνα φανάρια» που σχεδιάσαμε ενδιαφέρουν τις δημοτικές αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και περιφερειακές αρχές, που είναι οι διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα είναι και υπεύθυνες χάραξης πολιτικής για τις μεταφορές και την βιώσιμη αστική κινητικότητα. Επιπλέον, ενδιαφέρουν κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα ερευνών για τα πλεονεκτήματα των έξυπνων φαναριών έναντι των κυκλικών κόμβων. Για να γίνουμε γνωστοί και να κινητοποιήσουμε το ευρύ αυτό κοινό, αξιοποιούμε το διαδίκτυο, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και συμμετέχουμε σε Εμπορικές Εκθέσεις και Διαγωνισμούς του Junior Achievement Greece , όπου προβάλουμε τις δράσεις μας. Απευθυνόμαστε επίσης στο Πανελλήνιο κοινό με αειφορικές ανησυχίες μέσω της συμμετοχής μας στον διαγωνισμό Bravo school, αλλά και σε άλλους διαγωνισμούς που θα μας δώσουν βήμα για να κοινοποιήσουμε τις δράσεις μας.

Initiative time

Το πρόγραμμα είχε χρόνο δράσης το σχολικό έτος 2019-2020. Ουσιαστικά υλοποιείται από την έναρξη της λειτουργίας του Ομίλου Οικονομίας μέχρι και το πέρας της σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς, μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων δράσεών μας. Κάποιες όμως πειραματικές δοκιμές για εξέλιξη της εφαρμογής μας δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν και μετατέθηκαν χρονικά για την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Πληροφορικής. Δυστυχώς οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις ματαιώθηκαν, όχι όμως και οι επαφές μας με τον Δήμο Ωραιοκάστρου και με την Εγνατία Οδός ΑΕ που αναλαμβάνει να προβεί σε πειραματική δοκιμή του έξυπνου συστήματός μας.

Initiative Location

Το σχολείο μας, το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο βρίσκεται στις δυτικές, πυκνοκατοικημένες, στις παρυφές της βιομηχανικής ζώνης συνοικίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αντιμετωπίζουν διογκωμένα τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα του αστικού κέντρου. Στο Εργαστήριο Πληροφορικής διεξήγαμε τις έρευνές μας στον Παγκόσμιο Ιστό, σε ειδική αίθουσα στο σχολείου μας σχεδιάσαμε, προγραμματίσαμε και δημιουργήσαμε το έξυπνο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών που αποτέλεσε το υπόδειγμα για τη μακέτα που κατασκευάσαμε και στο αμφιθέατρο του σχολείου η μαθητική μας εταιρεία συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα προγραμματίζοντας, οργανώνοντας και αξιολογώντας τις δράσεις της, παρουσία και των συμβούλων εθελοντών μας από την εταιρεία ΙΚΕΑ Θεσ/νίκης. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου, από το Εργαστήριο της Πληροφορικής αρχικά, αλλά και από τα σπίτια μας στη διάρκεια της πανδημίας, ήρθαμε σε επαφή μέσω skype με τον Δήμαρχο Τρικάλων κ. Παπαστεργίου, με τους καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κκ Ν. Ηλιού και Π. Κοπελιά, με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ κ. Κουτσούκο, οι οποίοι μας βοήθησαν στην συγκεκριμενοποίηση των στόχων μας και των τεχνικών προδιαγραφών του προϊόντος μας, όπως και στην κοστολόγησή του. Επίσης, ιδιαίτερα γόνιμη αποδείχθηκε η διά ζώσης συνάντησή μας με στελέχη της Εγνατία Οδός Α.Ε. (Σ. Σάκκο, Κ. Αναγνωστόπουλο, Ε. Ζιγκιριάδου), κατά την οποία συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του έξυπνου συστήματος που δημιουργούμε σε πραγματικές συνθήκες. Συμμετείχαμε στην Εμπορική Έκθεση που διεξήχθη στις 28-2-2020, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μαθητών από 45 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης και της Ρόδου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Εκεί, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη, της βουλευτού κ. Θεοδώρας Αυγέρη, πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και να παρουσιάσουν την πρότασή τους για ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον. Ήμασταν, τέλος, μέσα στις 10 καλύτερες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν τελικό διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του Junior Achievement Greece, ο οποίος διεξήχθη Online, λόγω πανδημίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας. Σε έναν διαγωνισμό που προκάλεσε το ενδιαφέρον 230.000 ανθρώπων σε κοινό 28 χωρών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το πρόβλημα της βιώσιμης ζωής στις πόλεις και να βραβευτούν για την «έξυπνες» λύσεις που προτείνουν. Δυστυχώς, πολλές προγραμματισμένες επισκέψεις μας σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης εντός και εκτός Θεσσαλονίκης αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Στις άμεσες προτεραιότητές μας, μετά το πέρας και των Πανελληνίων Εξετάσεων, είναι να ανταποκριθούμε στην επίσημη πρόσκληση του Δήμου Ωραικάστρου που περιμένει να του παρουσιάσουμε τις ιδέες μας και, φυσικά, να δρομολογήσουμε την δοκιμή του «έξυπνου» συστήματός μας σε πραγματικές συνθήκες, με τη στήριξη της Εγνατία Οδός ΑΕ.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation