Καλές πρακτικές

Νηπιαγωγείο Καραβομύλου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης μέσα από Δράσεις Συνεργασίας

Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης μέσα από Δράσεις Συνεργασίας
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Καραβομύλου

Το Νηπιαγωγείο διαθέτει μεγάλη αυλή, κάθε γωνιά της οποίας προσφέρεται για μια περιβαλλοντική δράση. Η μάθηση των παιδιών επιδιώκεται και επιτυγχάνεται συχνά μέσω βιωματικών δράσεων και υλικών που συλλέγονται από τη φύση (πχ σαλιγκάρια, φυτά από τον κήπο, κοχύλια κα από την κοντινή παραλία κλπ). Η δημιουργία του σχολικού κήπου έγινε το 2011. Έκτοτε κάθε χρόνο προστίθεται μια νέα δράση, διατηρώντας όμως τις προηγούμενες. Υπάρχουν • βαρέλι συλλογής τηγανελαίων με χαρακτηριστικά ανθρώπου, το οποίο οι μαθητές θεωρούν φίλο τους (ο Λαδένιος) και το οποίο γεμίζουν σιγά σιγά μαζί με τους γονείς • σχολικός κήπος όπου φυτεύονται εποχιακά λαχανικά και μυρωδικά, κυρίως όμως λουλούδια που ευνοούν τις μέλισσες, κάποιες φορές με σπόρους που παραλαμβάνουμε από την κοινότητα Peliti (διάθεση γνήσιων σπόρων φυτών) • κομποστοποιητής (ο Κομποστίνος), επίσης με χαρακτηριστικά ανθρώπου- μάτια,χαμόγελο κλπ- με τη βοήθεια του γίνεται η γνωριμία των μαθητών με τους αποικοδομητές και επιτυγχάνεται η συχνή κατανάλωση φρούτων στο νηπιαγωγείο • τέσσερα δέντρα, ένα για κάθε εποχή για την υποστήριξη κατανάλωσης εποχιακών προϊόντων • μια ελιά ως τοπικό προϊόν • 6 ξύλινα σπιτάκια για φιλοξενία πουλιών και καθημερινό τάισμα πολλών πουλιών από τους μαθητές που ευνοεί εκτός από την φροντίδα και την παρατήρησή τους. Το Νηπιαγωγείο βραβεύτηκε από τα Education Leaders Awards το 2019 με Silver Βραβείο στην κατηγορία «Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης» με το Πρόγραμμα «Ενεργός Πολίτης ετών 4+»


School Principal

Θωμαή Παπαντωνίου

Contact with School


Description

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Το Νηπιαγωγείο διαθέτει μεγάλη αυλή, κάθε γωνιά της οποίας προσφέρεται για μια Περιβαλλοντική Δράση. Η μάθηση των παιδιών επιδιώκεται και επιτυγχάνεται συχνά μέσω Βιωματικών Δράσεων και υλικών που συλλέγονται από τη φύση (πχ σαλιγκάρια, φυτά από τον κήπο, κοχύλια κα από την κοντινή παραλία κλπ). Οι Δράσεις από μόνες τους έχουν μια δυναμική «Διατήρησης»  -δηλ. διατηρούνται και κάθε χρόνο προσθέτουμε μια ακόμη – ως χρέος απέναντι στο Περιβάλλον αλλά και ως ηθική δέσμευση απέναντι στους μαθητές. Η δημιουργία του σχολικού κήπου έγινε το 2011. Έκτοτε κάθε χρόνο προστίθεται μια νέα δράση, διατηρώντας τις προηγούμενες με πιο σημαντική τη συλλογή τηγανελαίων.

Στην αυλή υπάρχουν:

 • βαρέλι συλλογής τηγανελαίων με χαρακτηριστικά ανθρώπου, το οποίο οι μαθητές θεωρούν φίλο τους (ο Λαδένιος) και το οποίο γεμίζουν σιγά σιγά μαζί με τους γονείς (από το 2012)
 • σχολικός κήπος όπου φυτεύονται εποχιακά λαχανικά και μυρωδικά, κυρίως όμως λουλούδια που ευνοούν τις μέλισσες, κάποιες φορές με σπόρους που παραλαμβάνουμε από την κοινότητα Peliti /διάθεση γνήσιων σπόρων φυτών (από το 2011)
 • κομποστοποιητής (ο Κομποστίνος), επίσης με χαρακτηριστικά ανθρώπου- μάτια,χαμόγελο κλπ- με τη βοήθεια του γίνεται η γνωριμία των μαθητών με τους αποικοδομητές, επιτυγχάνεται η συχνή κατανάλωση φρούτων στο νηπιαγωγείο και τίθεται στις οικογένειες το θέμα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων στο σύνολό τους δηλ.: ανακύκλωση- κομποστοποίηση- τάισμα αδέσποτων κα (από το 2013)
 • τέσσερα δέντρα, ένα για κάθε εποχή για την υποστήριξη κατανάλωσης εποχιακών προϊόντων
 • μια ελιά ως τοπικό προϊόν
 • 6 ξύλινα σπιτάκια για φιλοξενία πουλιών και καθημερινό τάισμα πολλών πουλιών από τους μαθητές που ευνοεί εκτός από την φροντίδα και την παρατήρησή τους.
 • Παράλληλα υλοποιούνται ανελλιπώς ανακύκλωση μπαταριών, συσκευασιών, χαρτιού και επιπλέον συλλογή καπακιών μπουκαλιών ως συμπαράσταση σε ευπαθή ομάδα (οι παραπληγικοί τα ανταλλάσσουν με αναπηρικά αμαξίδια για να μετακινούνται και να ζουν καλύτερα) και ως προστασία στα θαλασσοπούλια.
 • Επιπλέον τη φετινή σχολική χρονιά, ως προσπάθεια χρήσης λιγότερου έως καθόλου πλαστικού, έγινε αντικατάσταση των πλαστικών μπολ για το κολατσιό των μαθητών και των πλαστικών μπουκαλιών και παγουρίνο, με γυάλινα μπουκαλάκια προστατευμένα με υφασμάτινες θήκες και με μπολ ανοξείδωτα ή πυρέξ. Επίσης προμηθευτήκαμε υφασμάτινες τσάντες τις οποίες οι μαθητές ζωγράφισαν με ανεξίτηλους μαρκαδόρους και θα χρησιμοποιούνται για τα ψώνια της οικογένειας.

Ως προς τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης:

 1. Οι μαθητές (καθώς και οι οικογένειές τους και κατ’ επέκταση οι συμπολίτες/ συγγενείς, γνωστοί κα) πορεύονται με ΟΡΑΜΑ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις δράσεις, με διαμοιρασμό ενημερωτικών φυλλαδίων, με πραγματοποίηση εκδηλώσεων κλπ. (στ. 17).
 2. Κάποιοι από τους μαθητές κάθε χρόνο ανήκουν σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες (γονείς άνεργοι ή εργάτες γης). Αναφέρουμε απλώς - για να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποια παιδιά -  ότι όταν μπορούμε υποστηρίζουμε ανθρώπους που έχουν θέματα επιβίωσης, τα ίδια τα παιδιά συχνά αναφέρουν τα σημεία τοποθέτησης τροφίμων στα Σούπερ Μάρκετ που επισκέπτονται με τους γονείς τους. Μαθαίνουν όμως να σέβονται την τροφή και δεν τη χρησιμοποιούν για εικαστικά, όπως προτείνεται για μερικές κατασκευές, συνειδητοποιώντας πως όταν σε κάποια μέρη της Γης υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, είναι επιλογή να μην  παίζουμε με ζυμαρικά, κομμάτια ψωμιού, φρούτων κλπ. (στ. 1,2).
 3. Συλλέγουν ανελλιπώς το τηγανέλαιο (με μέσο όρο ετησίως τα 200-300 λίτρα). Αυτό συνδυασμένο με την αναλογία μόλυνσης του νερού (1 λίτρο τηγανελαίου μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού) οδηγεί σε αξιοσέβαστα νούμερα καθώς η συλλογή τηγανελαίων ξεκίνησε το 2012 και έχει ως τώρα κινητοποιήσει 120+ οικογένειες, τους συγγενείς τους, τους γνωστούς κα. (στ.6,14).
 4. Καλλιεργώντας στον σχολικό κήπο φρούτα, λουλούδια, λαχανικά, μυρωδικά οι αυριανοί πολίτες έρχονται σε επαφή με τις έννοιες ¨καλλιεργώ μόνος μου τα λαχανικά μου¨ και ¨τρώω εποχιακά¨. Επιτυγχάνεται ο σεβασμός στο φυτικό βασίλειο και σιγά σιγά έρχεται ένας ιδιαίτερος σεβασμός στα λουλούδια τα οποία σταματούν να κόβουν και τα απολαμβάνουν κοιτάζοντας ή απλά μυρίζοντάς τα. Επιπλέον συμμετέχοντας στην Κομποστοποίηση συνηθίζουν να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, ενημερώνονται για την υγιεινή διατροφή, την υπερκατανάλωση και την κατανάλωση εποχιακών προϊόντων κυρίως όμως συνηθίζουν να σέβονται τις μέλισσες (φυτεύοντας και καλλιεργώντας φυτά που τις ευνοούν) (στ. 3,12,13,15).
 5. Ταΐζουν και φροντίζουν καθημερινά τα πουλιά, τα ενσωματώνουν στις διηγήσεις και τις ζωγραφιές τους, μαθαίνουν να ηρεμούν παρατηρώντας τα/ bird watching (στ. 4,15).
 6. Επιπλέον η συλλογή καπακιών (από το 2011) και οι επεκτάσεις της συμπαράστασης στους παραπληγικούς αλλά και της πρόνοιας για τα θαλασσοπούλια, καλλιεργεί στους μικρούς μαθητές τις έννοιες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας (στ. 10,16,17).
 7. Τέλος, καθώς όλοι συμμετέχουν και δεν εξαιρείται κανείς, η όλη πορεία βοηθάει στην μη ύπαρξη ανισοτήτων (ανεξάρτητα από τη μαθησιακή πορεία του κάθε μαθητή ή την οικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο των οικογενειών) και την ισχυροποίηση της συνύπαρξης με κοινούς στόχους και της αίσθησης του «ανήκειν» (στ. 10,16,17).
 8. Καθώς το πρόγραμμα συλλογής τηγανελαίων λειτουργεί ανταποδοτικά έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε τα αναλώσιμα όλης της χρονιάς για μαθητές που το έχουν ανάγκη (στ. 10) και εξασφαλίζουμε την αγορά βιβλίων, τα εισιτήρια για μετακίνηση και παρακολούθηση θεαμάτων κα (στ. 4).

Το Νηπιαγωγείο βραβεύτηκε από τα Education Leaders Awards το 2019 με Silver Βραβείο στην κατηγορία «Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης» με το Πρόγραμμα «Ενεργός Πολίτης ετών 4+».


Results / Reactions

Η συμμετοχή στις Δράσεις ευαισθητοποιεί τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Επιτυγχάνεται έτσι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και το πνεύμα συνεργασίας, γεγονός που ισχυροποιεί τη δύναμη όλων για διατήρηση των δράσεων στο σύνολό τους.Co-operations

Γονείς, Σύλλογος Γονέων, Δήμος Στυλίδας, Κάτοικοι Καραβομύλου, Εναλλακτική κοινότητα "Peliti", Ομάδα "Together We Clean", Σύλλογος Παραπληγικών Φθιώτιδας, Εργοστάσιο Λιπασμάτων 'TEOFERT', Γεωπόνος του Δήμου, STAR Κεντρικής Ελλάδας


COOPERATING ACADEMICS

ΘΩΜΑΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

SPREAD THE WORD METHODS

Προφορική ενημέρωση, παρουσίαση σε σεμινάρια εκπαιδευτικών, φυλλάδια και αφίσες


Objective Action

Η Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Κουλτούρας και Συνείδησης σε μαθητές, γονείς και συμπολίτες

Target Audience

Μαθητές, γονείς, συγγενείς, συμπολίτες

Initiative time

Κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς

Initiative Location

Νηπιαγωγείο (κυρίως στην αυλή), Παραλία Καραβομύλου, πλατεία Καραβομύλου

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation