Σχέδια μαθήματος

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Η Τεχνολογία στο πλευρό του Πλανήτη! - Technology stands by the Planet!

Η Τεχνολογία στο πλευρό του Πλανήτη! - Technology stands by the Planet!
SUBMITTED FROM:

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


School Principal

Ιωάννης Μακρής

Contact with School


Description

Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών eTwinning προγραμμάτων:Coding to save the Planetκαι "Micro Circuits for Mega Solutions", οι μαθητές των τάξεων Ε και ΣΤ συνεργάστηκαν με σχολεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Λιθουανίας, της Ισπανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα τη συμβολή της τεχνολογίας στην επίτευξη των 17 Παγκόσμιων στοχων και στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Το πρόγραμμα διήρκησε το σχολικό έτος 2020-2021 και πραγματοποιήθηκε στο διαθεματικό πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Ευέλικτης ζώνης (δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα). Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά διαδικτυακά εργαλεία, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες με μαθητές άλλων σχολείων, έγραψαν κώδικα σε σύγχρονα περιβάλλοντα προγραμματισμού ενώ με τη διάχυση τους ευαισθητοποίησαν συμμαθητές και γονείς.

 

Οι δράσεις μας για έναν βιώσιμο πλανήτη

- Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση.

Δημιουργία flipbook συννεφόλεξων με λέξεις που αντιπροσωπεύουν τον ορισμό της ποιοτικής εκπαίδευσης για τους μαθητές της Ε τάξης.

Το Flipbook μας

 

- Στόχος 6: Καθαρό νερό και αποχέτευση

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) του WorldWaterDay.org (Valuing Water 2021) με δημιουργία αφίσας προγραμμάτων Scratch σχετικά με την αξία του νερού στη ζωή μας από τους μαθητές της Ε τάξης.

Scratch projects για την αξία του νερού

 

- Στόχος 7: Φθηνή και καθαρή ενέργεια

Κατασκευή ενός βιώσιμου σχολείου μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας "Minecraft Educational Edition", με χρησιμοποιημένα υλικά και χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος. Το σχολείο συνδέεται και λειτουργεί με ανεμογεννήτριες έτσι ώστε οι μαθητές να πληροφορηθούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα οφέλη τους. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί με την κατασκευή μοντέλου "βιώσιμου" σχολείου και ανεμογεννήτριας (χρήση ανακυκλώσιμων υλικών) με την επιστροφή μας στο σχολείο.

Το "βιώσιμο" σχολείο μας

 

- Στόχος 10: Λιγότερες ανισότητες

Δημιουργία μίας "έξυπνης" πόρτας με BBC micro:bit από τους μαθητές της ΣΤ τάξης, με την οποία ενεργοποιείται ένας ηχητικός συναγερμός σε περίπτωση που η πόρτα ανοίξει σε γωνία μεγαλύτερη των 50 μοιρών. Μία κατασκευή βασισμένη στο "Διαδίκτυο των πραγμάτων" (Internet of Things - IoT) με στόχο να βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες και να βελτιώσει τη ζωή τους.

Smart door

 

- Στόχος 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

Την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), οι μαθητές της ΣΤ τάξης δημιούργησαν μία προσομοίωση σεισμογράφου με γράφημα μέτρησης των δονήσεων της γης με τον μικροϋπολογιστή BBC micro:bit και με ενεργοποίηση ενός ακουστικού και οπτικού συναγερμού, προκειμένου να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Η STEAM αυτή δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή μοντέλου κτιρίου και προσομοίωση σεισμού.

Ο σεισμογράφος της ΣΤ

Προσομοίωση σεισμού

 

- Στόχος 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή

Δημιουργία προγράμματος στο περιβάλλον Scratch σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρ(ον)ικών συσκευών από τους μαθητές της Ε τάξης.

Η Avery ανακυκλώνει

 

- Στόχος 13: Κλιματική αλλαγή

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Γης (22 Απριλίου), οι μαθητές δημιούργησαν μία διαδραστική εικόνα (ζωγραφιά μαθήτριας του Δ2) με προγράμματα animation των λέξεων "Earth Day".

Earth Day 2021

 

- Στόχος 14: Ζωή κάτω από το νερό.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα (CodeWeek 2020) οι μαθητές της Ε τάξης, μέσω προγραμματισμού του μικροϋπολογιστή BBC micro:bit, παρουσίασαν τις 10 απλές καθημερινές συνήθειες, που προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη μέσω της καμπάνιας "UN's Act Now", προκειμένου ατομικά ο κάθε πολίτης να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

Επίσης, εκπαίδευσαν, μέσω Μηχανικής Μάθησης, μία συσκευή Τεχνητής Νοημοσύνης (ρομπότ) να αναγνωρίζει τα θαλάσσια είδη και να τα ξεχωρίζει από τα απορρίμματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό των ωκεανών. 

Video δραστηριοτήτων

Δημιουργία κουίζ στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch με ερωτήσεις σχετικές με τους ωκεανούς και την προστασία τους από τους μαθητές της Ε τάξης.

Το κουίζ των ωκεανών

Για την προστασία των χελωνών, οι μαθητές της Ε τάξης δημιούργησαν ένα παιχνίδι στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους.

Protect the sea turtle

 

- Στόχος 15: Ζωή στη στεριά

Δημιουργία ενός αντι-λαθροθηρικού κολλάρου για προστασία των ζώων από τη λαθροθηρία από τους μαθητές της ΣΤ τάξης. Με χρήση του BBC micro:bit προγραμμάτισαν ένα κολλάρο που ελέγχει το χρόνο ακινησίας του ζώου στη διάρκεια της ημέρας και ειδοποιεί, μέσω ραδιοκυμάτων, σε περίπτωση που ο χρόνος ακινησίας είναι μεγαλύτερος από μία συγκεκριμένη τιμή (πιθανόν το ζώο να είναι παγιδευμένο ή πληγωμένο).

Anti-poaching collar

Δημιουργία "προστάτη δέντρων" (Tree protector) με το BBC micro:bit από τους μαθητές της ΣΤ τάξης. Ένας μικροϋπολογιστής τοποθετείται επάνω σε ένα δέντρο, που αν κοπεί (αρχίζει να παίρνει κλίση), μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων ένα σήμα συναγερμού μαζί με τις συντεταγμένες του σε έναν άλλο μικροϋπολογιστή ώστε να αποφευχθεί η κοπή άλλου δέντρου.

Tree Protector

 

- Στόχος 17: Συνεργασία για τους στόχους

Ο μαθητές της Ε τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες και "ζωγράφισαν" τα λογότυπα των 17 Παγκόσμιων Στόχων χρησιμοποιώντας εντολές στο προγραμματιστικό περιβάλλον EasyLogo. Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας, έφτιαξαν ένα flipbook με τις δημιουργίες τους.

Όταν ο κώδικας "συναντά" τους 17 ΠΣ

 


Results / Reactions

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την καλή πρακτική:

- ενημερώθηκαν αναλυτικά για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

- ευαισθητοποιήθηκαν στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη ενώ με τη σειρά τους έγιναν μεταλαμπαδευτές των γνώσεων που απέκτησαν ενημερώνοντας σχετικά τους μαθητές άλλων τάξεων, τους δασκάλους και τους γονείς τους.

- ανακάλυψαν τη δύναμη και τη σχέση της Τεχνολογίας με την βιώσιμη ανάπτυξη και την συμπερίληψη και πως αυτή μπορεί να γίνει το μέσο δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς αλλά και ενός σύγχρονου κόσμου που προάγει και ενθαρρύνει την καινοτομία.

- δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, χρησιμοποιώντας προγραμματιστικά περιβάλλοντα, με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή ατόμων με αναπηρίες αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τους χρήστες των προγραμμάτων τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα του πλανήτη μας.

- έμαθαν να λειτουργούν ομαδοσυνεργατικά με τους συμμαθητές τους αλλά και με μαθητές άλλων σχολείων ευρωπαϊκών χωρών.

- απέκτησαν κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση έχοντας βάλει ως κανόνα πια, στη σχολική αλλά και στην οικογενειακή τους ζωή, τη χρήση της τεχνολογίας μόνο για το καλό (Tech for Good).Co-operations

- Ευρωπαϊκά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

- Γονείς και κηδεμόνες μαθητών

- Εκπαιδευτικοί Αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας

- Συνεργασία με τον οργανισμό WorldWaterDay.org και την CodeWeek.eu

- Συνεργασία με τη Microsoft για χρήση του Minecraft Educational Edition


COOPERATING ACADEMICS

Σταυρούλα Σκιαδά

Objective Action

Στόχος του προγράμματος μας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω του προγραμματισμού και των δράσεων STEAM. Συγκεκριμένα, επιδιώξαμε οι μαθητές να πληροφορηθούν για τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων (Tech for Good), να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, να γίνει μέσο επίτευξης των στόχων μέχρι το 2030 και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου και συμπεριληπτικού (Leave No One Behind – LNOB). Επιπρόσθετα, να κατανοήσουν τον ρόλο της αναβάθμισης των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ΤΠΕ) και της ενθάρρυνσης της καινοτομίας στην υλοποίηση περιβαλλοντικών στόχων όπως η αύξηση των πόρων και η αποδοτικότητα της ενέργειας (Στόχος 9).

Initiative time

Σχολικό έτος 2020-2021

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation