Μαθητικές δημιουργίες

1o Nηπιαγωγείο Γαργαλιάνων


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Η Ειρήνη δεν φυλακίζεται

Η Ειρήνη δεν φυλακίζεται
SUBMITTED FROM:

1o Nηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

Το 1ο νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων είναι ένα σχολείο που έχει διακριθεί πολλές φορές σε διαγωνισμού, έχει 4 πράσινες σημαίες των οικολογικών σχολείων και 3 αειφόρου σχολείου, έχει εκπροσωπήσει την Πελοπόννησο 9 φορές στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Helmepa Junior. Γενικά έχει έντονη κοινωνική-πολιτιστική-περιβαλλοντική δράση, επηρεάζοντας την τοπική κοινωνία χάρη στην άριστη συνεργασία και επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων. Την τελευταία δεκαετία έχουμε υλοποιήσει καθαρισμούς σε ακτές και άλση αλλά και στην πόλη, δεντροφυτεύσεις, καμπάνια κατά της χρήση της πλαστικής σακούλας, εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη κ.α. Το σχολείο μας έχει αποσπάσει gold βραβείο στην κατηγορία ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, από τον θεσμό των Εducation Business Award, όπως και gold βραβείο στην κατηγορία "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ". Η προισταμένη Γαρυφαλιά Τεριζάκη έχει βραβευτεί επίσης με gold βραβείο στην κατηγορία "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ", από τον ίδιο θεσμό. Το 1ο πρωινό τμήμα (φέτος λειτούργησαν για πρώτη φορά τρία πρωινά και ένα απογευματινό) συμμετείχε στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής παιδαγωγικής Freinet. Ολη τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκαν τεχνικές Φρενέ όπως, "μαθητικό συμβούλιο", "τι νέα", "μικρά βιβλία", "κινηματογράφος" κ.α. Επίσης η φιλοσοφία του σχολείου -και ειδικότερα της προισταμένης-είναι εμπνευσμένη από την παιδαγωγική προσέγγιση της Reggio Emilia και των Δημοκρατικών Σχολείων.


School Principal

Γαρυφαλιά Τεριζάκη

Contact with School


Description

Δημιουργήσαμε αυτό το stop motion animation με θέμα του την Ειρήνη, το οποίο σχετίζεται με τον Στόχο 16 της βιώσιμης ανάπτυξης: Ειρήνη, Δικαιοσύνη & ισχυροί θεσμοί. Εγινε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του etwinning προγράμματος που συμμετέχουμε αλλά και στο πλαίσιο εφαρμογής τεχνικών παιδαγωγικής  Φρενέ. (Η νηπιαγωγός του τμήματος συμμετείχε στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής τεχνικών Φρενέ, που συντόνισε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο 7ο Δημοτικό Τρίπολης, σε συνεργασία με το ΙΕΠ

Οι μαθητές, μέσα από αυτή τη διαδικασία, βίωσαν όχι μόνο την εμπειρία της δημιουργίας μιας ταινίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα μιας συνεργατικής και ομαδικής δουλειάς, αλλά διαπίστωσαν και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της τέχνης με τη συμβολή της τεχνολογίας. Επικοινώνησαν ένα πανανθρώπινο μήνυμα στους γονείς τους, την σχολική/εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία, με μία μικρή ταινία.   Χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες και ανέλαβαν να δημιουργήσουν το σκηνικό και τους ήρωες. Το σενάριο το δημιουργήσαμε όλοι μαζί. 

 «Στο σχολείο διδάσκουμε λογοτεχνία, μουσική και θέατρο και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διδάσκεται και ο κινηματογράφος. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, διότι οι εικόνες διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην κοινωνία μας και είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν οι νέοι να τις εντοπίζουν και να τις αποκωδικοποιούν» υποστήριξε ο σκηνοθέτης και πρόεδρος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Παρισιού (Γαβράς, 2010).

Η υλοποίηση της έγινε με τη συμβολή του κινηματογραφιστή  κου Ευάγγελου Βλαχάκη, https://kidoglaz.wordpress.com.

και φυσικά την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων

 


Objective Action

16, ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

SUPPORTED FILES(1)

Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation