Σχέδια μαθήματος

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ- ΛΑΡΙΣΑΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Η ανακύκλωση στο Ν/Γ Μακρυχωρίου

Η ανακύκλωση στο Ν/Γ Μακρυχωρίου
SUBMITTED FROM:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ- ΛΑΡΙΣΑΣ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ


School Principal

ΡΟΔΟΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Contact with School


Description

Αφόρμηση ένα γνωστό παραμύθι! Τα παιδιά άκουσαν το παραμύθι της κυρά Καλής και της κυρά Κακής με τους 12....Μήνες κάπως διαφορετικά όμως...! Στο σακούλι της κυρά Κακής, οι μήνες έβαλαν σκουπίδια. Πλαστικά, τενεκεδάκια, χαρτιά, αλουμινόχαρτα κλπ. Η κυρά Καλή όμως που την είδε στενοχωρημένη, της πρότεινε αντί να τα πετάξει, να φτιάξει ένα παιδάκι για να της κρατάει συντροφιά,  τον Τενεκεδούλη! Ο Τενεκεδούλης λοιπόν ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της Ανακύκλωσης σε όλους... Έτσι βρέθηκε και στο Νηπιαγωγείο μας. Μας μίλησε για τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε 4 κάδους ανακύκλωσης για αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό. Τα παιδιά μίλησαν στους γονείς τους και κάθε μέρα έφερναν υλικά ανακύκλωσης στους κάδους....Με τα υλικά αυτά φτιάξαμε και πολύ ωραίες κατασκευές...Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη!

Αφού μιλήσαμε για τα υλικά που ανακυκλώνονται και μαζέψαμε στους δικούς μας αυτοσχέδιους κάδους πολλά υλικά που φέραμε από το σπίτι, μάθαμε  ότι πρέπει να τα πετάμε στους μπλε κάδους και αυτό κάναμε, καθαρίζοντας και το κοντινό πάρκο και πετάξαμε αυτά που ανακυκλώνονται  στους κοντινούς μπλε κάδους. Οι κάδοι μας γεμίζουν και αδειάζουν στους εξωτερικούς κάδους ανακύκλωσης του Δήμου συνεχώς. Γονείς και παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό! Το πρόγραμμα συνεχίζεται με πολλές δράσεις.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αφίσες με μηνύματα που αφορούν την ανακύκλωση. Συζητήσαμε με τα παιδιά, με ποιό τρόπο μπορούμε να μεταφέρουμε όλη τη γνώση που αποκτήσαμε για την προστασία του περιβάλλοντος, στην κοινωνία του χωριού μας και αποφασίσαμε να φτιάξουμε συνθήματα με ανακυκλώσιμα υλικά, που να περιέχουν αυτά που τα παιδιά έμαθαν ότι πρέπει να κάνουν, για ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη μας! Τα συνθήματα ειπώθηκαν και γράφτηκαν από τα ίδια τα παιδιά! Τα βάλαμε σε  πλακάτ και αποφασίσαμε να τα πάμε από το σχολείο μέχρι το Δημαρχείο μαζί με γονείς και να τα παραδώσουμε, για να τοποθετηθούν σε σημεία του χωριού σε συνεννόηση με την τοπική δημοτική αρχή!

Ενεργοποίηση της κοινότητας, συνεργασία με τον τοπικό Δήμο.

Με υλικά που συγκεντρώνουμε στους 4 αυτοσχέδιους κάδους μας μέσα στο σχολείο, υλικά ανακύκλωσης, φτιάχνουμε κατασκευές με την τεχνική κολάζ και ζωγραφική. Επίσης σε μια γωνιά που έχουμε σε κουτί πολλά πλαστικά καπάκια διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων, τα παιδιά δημιουργούν αυτοσχεδιάζοντας.

Άλλη μια δράση μας ήταν να φτιάξουμε με τα παιδιά ταΐστρες από ανακυκλώσιμα υλικά. Αφού διαβάσαμε το παραμύθι ‘’ο βοριάς και ο κοκκινολαίμης’’ μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε  για τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας, που παραμένουν και το χειμώνα στο τόπο τους. Αναρωτηθήκαμε  και μάθαμε ποιά είναι αυτά τα  πουλιά, πως ξεχειμωνιάζουν, πως βρίσκουν φαγητό και ασφαλές μέρος για να προστατευτούν από το κρύο. Ο καθένας μας είπε τι θα πρόσφερε στο πουλάκι που κρυώνει και πεινάει. Τραγουδήσαμε και δραματοποιήσαμε ‘’το παγωμένο πουλάκι ‘’ του Χάρη Σακελλαρίου. Στη συνέχεια και αφού (σε ζευγαράκια παιδί – πουλάκι)  πήραμε συνέντευξη από το δικό μας πουλάκι,  επειδή στεναχωρηθήκαμε  που δεν μπορούν να βρουν εύκολα τροφή το χειμώνα, αποφασίσαμε να τα βοηθήσουμε με ότι είχαμε στο  σχολείο μας. Ανατρέξαμε  στους κάδους της ανακύκλωσης και επιλέξαμε να κάνουμε ταΐστρες με κουτιά από γάλα. Αφού τα βάψαμε με λευκό χρώμα τα διακοσμήσαμε όπως ήθελε ο καθένας τα γεμίσαμε με σποράκια, ψιχουλάκια, και βγήκαμε στην αυλή όπου και τα κρεμάσαμε στα δέντρα, τραγουδώντας το τραγούδι που μάθαμε.

Άλλη δραστηριότητά μας, ήταν η εξής: Με υλικά ανακυκλώσιμα που είχαμε στους αυτοσχέδιους κάδους ανακύκλωσης  του σχολείου, καπάκια, καλαμάκια, cd άχρηστα, πιάτα χάρτινα και μπογιές, να φτιάξουμε λουλούδια και να τα βάλουμε στις ρόδες-παρτέρια της αυλής του σχολείου που ήταν άδεια! Με τον τρόπο αυτό τις κάναμε όμορφες και δώσαμε στα άχρηστα υλικά ζωή!

Φτιάξαμε τους χαρταετούς μας από υλικά ανακύκλωσης, καθώς και πουλιά που θα πετάξουν για να δείξουν πως μπορούν να είναι όμορφα και έτσι φτιαγμένα και να μεταφέρουν το μήνυμα για ανακύκλωση παντού!

Ένα από τα παραμύθια που υπάρχουν από την αρχή του Προγράμματος στη γωνιά της ανακύκλωσης στο Νηπιαγωγείο μας, είναι 'οι χοντρές κυρίες' του Δ. Κασσαρη. Το παραμύθι επιλέχθηκε μαζί με άλλα παραμύθια, γιατί το εννοιολογικό του περιεχόμενο είναι σχετικό με το θέμα μας και βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν έννοιες και να οδηγηθούν στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Με τα παιδιά φτιάξαμε το ιστόγραμμα για το τι ξέρουν και με το τι θέλουν να μάθουν για τις πλαστικές σακούλες. Με δραστηριότητες ψυχοκινητικές, μέσα από παρακολούθηση σχετικών βίντεο για τον τρόπο που οι πλαστικές σακούλες ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη, αφού συσσωρεύονται για πολλά χρόνια χωρίς διάσπαση, τα παιδιά έμαθαν μέσα και από τη διατύπωση προβληματισμών, την αξία της ανακύκλωσης των πλαστικών. Στο τέλος σκεφτήκαμε με τα παιδιά δημιουργικούς τρόπους για να κάνουμε τις σακούλες χρήσιμες, καλλιεργώντας την οικολογική συνείδησή τους και συγχρόνως αναπτύσσοντας την δημιουργική τους φαντασία. Κόψαμε, κολλήσαμε, ζωγραφίσαμε και οι πλαστικές μας σακούλες πήραν μορφή και έγιναν αποκριάτικες στολές και με αυτές χορέψαμε το χορό της Ανακύκλωσης. Ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος, επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμου υλικού.


Results / Reactions

Τα παιδιά έμαθαν για την ανακύκλωση και το πώς γίνεται και μετάφεραν το μήνυμα και στο σπίτι τους, στους γονείς τους και την τοπική κοινωνία.  Χάρηκαν πολύ με όλη τη διαδικασία της δράσης και μέσα από αυτή έμαθαν να υιοθετούν καλές πρακτικές για τη φροντίδα των ζώων και συγκεκριμένα των πουλιών που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος μέσα από τη σχετική δραστηριότητα. Επίσης για άλλη μια φορά ήρθαν σε επαφή με τα υλικά ανακύκλωσης και πώς αυτά μπορούν να πάρουν πάλι ζωή για να εξυπηρετήσουν ένα καλό σκοπό. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γνώρισαν υλικά και τρόπους ανακύκλωσης, έμαθαν διασκεδάζοντας και δημιούργησαν υλικό σχετιζόμενο με τις παραπάνω έννοιες. Τα παιδιά, οι γονείς και η τοπική κοινωνία, ενημερώθηκαν, έμαθαν, ευαισθητοποιήθηκαν και υλοποίησαν σχέδια δράσης για την ανακύκλωση.Co-operations

COOPERATING ACADEMICS

Αθηνά Ζιώγα, Ροδόπη Γιαννακακάκη, Κωνσταντία Ρίζου

Objective Action

Να αποκτήσουν τα παιδιά υπεύθυνη στάση απέναντι σε θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και να κινητοποιήσουν και την τοπική κοινωνία

Initiative time

4 μήνες.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 4

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation