Μαθητικές δημιουργίες

ΓΕΛ ΤΥΧΕΡΟΥ


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Giants of Science

Giants of Science
SUBMITTED FROM:

ΓΕΛ ΤΥΧΕΡΟΥ

Το ΓΕΛ Τυχερού είναι ένα μικρό σχολείο που αριθμεί 33 μαθητές και βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή. Παρά τον μικρό αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών το σχολείο συμμετέχει σε πολλά προγράμματα, διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις και εκπαιδευτικές κοινότητες.


School Principal

Κανίδου Ζωή

Contact with School


Description

Κεντρική ιδέα του project είναι η υλοποίηση της προσέγγισης Cinemeducation, για την εξερεύνηση της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών . Δεδομένου ότι οι μαθητές λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος πληροφόρησης μέσω εναλλακτικών μορφών όπως οι εικόνες και τα βίντεο που άλλωστε υποστηρίζονται από τις κινητές συσκευές στις οποίες αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ημερήσιας δραστηριότητάς τους, αλλά και της αμεσότητας της πληροφορίας που βοηθά στην απόδοση νοήματος, επιλέχθηκε αυτή η τεχνική για την προσέγγιση της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών.

Οι μαθητές της Β΄Λυκείου παρακολούθησαν δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο τριών «Γιγάντων» των Φυσικών Επιστημών: του Γαλιλαίου , του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, συζητούν για όσα τους έκαναν εντύπωση και αποτυπώνουν σε κόμικ στιγμιότυπα της ζωής και του έργου τους είτε αποκαλύπτοντας το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανάπτυξαν το έργο τους είτε τον τρόπο που «δουλεύει» η Επιστήμη είτε ερμηνεύοντας αφηρημένες έννοιες όπως οι Νόμοι του Νεύτωνα ή η θεωρία της Σχετικότητας. Μέσα από μια διαδικασία που επιτρέπει την γέννηση συναισθημάτων, συνδέουν την σχολική γνώση με τον πραγματικό κόσμο στο παρελθόν και στην καθημερινότητα δημιουργώντας γέφυρες και αποδίδοντας νόημα σε αφηρημένες καταστάσεις που συνήθως παραβλέπονται στα σχολικά εγχειρίδια.

Οι μαθητές παρακολουθούν βίντεο αφιερώματα για την ζωή και το έργο τριών εμβληματικών φυσιογνωμιών στην ιστορία της επιστήμης, τον Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν:

  1. Το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης», παραγωγής 2013 του Ιδρύματος  Ευγενίδου και το οποίο διατίθεται ελεύθερα μέσω YouTube, εδώ 
  2. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού», παραγωγής 2016 του Ιδρύματος Ευγενίδου, εδώ
  3. Το ντοκιμαντέρ «Άλμπερτ Αϊνστάιν ο δημιουργός της σύγχρονης Φυσικής», που έχει προβληθεί από την ΕΤ1 και διατίθεται στο YouTube, εδώ

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες των 3 ατόμων, αποφάσισαν την ιστορία που θα αφηγηθούν στο κόμικ τους για την δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήσαν την ελεύθερης χρήσης online εφαρμογή Storyboard That στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου (ή στους προσωπικούς υπολογιστές τους στην περίπτωση της Τηλεκπαίδευσης). Για την εξιστόρηση, ανέτρεξαν πίσω στο βίντεο ώστε να αντλήσουν τα στοιχεία (ημερομηνίες, ονόματα, εκφράσεις) ακόμα και στο σχολικό εγχειρίδιο για να συνδέσουν την σχολική γνώση (που για τους μαθητές περιορίζεται στους «τύπους») με την υπό κατασκευή ιστορία.

Τέλος, η τάξη ψήφισε τα καλύτερα κόμικ τα οποία συμπεριελήφθησαν στο συλλογικό έργο ώστε να μην υπάρχει επανάληψη του ιδίου στιγμιότυπου από διαφορετικές ομάδες. Οι μικρές ιστορίες σε τρίπτυχα των μαθητών σε μορφή pdf και video αφηγούνται:

– την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξεταση

– τους νόμους του Νεύτωνα

– τις επιστημονικές διενέξεις που έμειναν στην Ιστορία μεταξύ του Νεύτωνα και άλλων επιφανών επιστημόνων

– τα νοητικά πειράματα του Einstein


Objective Action

Κεντρική ιδέα του project είναι η υλοποίηση της προσέγγισης Cinemeducation, για την εξερεύνηση της Ιστορίας των Φυσικών Επιστημών με στόχο την απόδοση νοήματος σε αφηρημένες έννοιες της σχολικής γνώσης

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation