Μαθητικές δημιουργίες

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ  -  ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
SUBMITTED FROM:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


School Principal

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΝΔΡΑΛΗΣ

Contact with School


Description

   Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄Γυμνασίου οι μαθητές διδάχθηκαν την ενότητα "Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου". Έμαθαν τι είναι διατροφή, ποια η σημασία της και μιλήσαμε  για την υγεία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς και για τη σύγχρονη διατροφή ως πρόβλημα.

Από τη μια μεριά , ο υποσιτισμός που μαστίζει τους εξαθλιωμένους λαούς της γης και από την άλλη ο υπερσιτισμός που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις καταναλωτικές και αναπτυγμένες κοινωνίες. Το άδικο είναι ότι οι προηγμένες χώρες , που κατοικούνται από το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού  απορροφούν τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τη στιγμή που ο υπόλοιπος πληθυσμός της γης υποσιτίζεται ή πεθαίνει από την πείνα.

 Αναλύθηκε το πρόβλημα της πείνας , ο υποσιτισμός. Δόθηκε έμφαση στα αίτια (οικονομικά - κοινωνικά- πολιτικα- φυσικά όπως ξηρασία και φυσικές καταστροφές). Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν περισσότερο τα παιδιά ( κάθε χρόνο πεθαίνουν 15 εκατομμύρια παιδιά - κάθε μέρα 40000). Οπωσδήποτε το πρόβλημα εντοπίζεται στην άνιση κατανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συζητήσαμε για το τι μπορεί να γίνει. Όχι ελεημοσύνη υπό μορφή βοήθειας , γιατί απλούστατα διατηρούμε μια κατάσταση  "σκόπιμα",αλλά ένα συντονισμένο πλαίσιο δράσης κατά της πείνας: 

  1. Ελευθερία - ανεξαρτησία φτωχών χωρών από τις πλούσιες,τις ισχυρές.
  2. Ορθολογική γεωργική πολιτική.
  3. Βελτίωση συγκοινωνιακών - μεταφορικών δικτύων.
  4. Βοήθεια στις υποανάπτυκτες χώρες για γεωργική, βιομηχανική,....ανάπτυξη
  5. Παύση στρατιωτικών εξοπλισμών
  6. Η αποστολή (ρόλος) της νεολαίας όλου του κόσμου: Να συνειδητοποιήσει σε βάθος  τα πραγματικά αίτια της φτώχειας  και να αγωνιστεί σε όλα τα μέτωπα για να την εξαλείψει.

Με αφορμή τα παραπάνω ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν ένα γράμμα σε ένα παιδί της Αιθιοπίας... ή να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό . 

Στο αρχείο που επισυνάπτεται με αφορμή όλα τα παραπάνω μπορείτε να δείτε το παραγόμενο υλικό μιας μαθήτριας της Α΄ τάξης, στο οποίο καθρεφτίζεται η απόγνωση και η πείνα ενός μικρού κοριτσιού της Αιθιοπίας.


Objective Action

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στο θέμα του υποσιτισμού, που μαστίζει τα παιδιά σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation