Σχέδια μαθήματος

Neue Schule Athen


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Φροντίζουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά ευαισθητοποιώντας και προσφέροντας "Μικρά Βιβλία"

Φροντίζουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά ευαισθητοποιώντας και προσφέροντας "Μικρά Βιβλία"
SUBMITTED FROM:

Neue Schule Athen


School Principal

Μαρία Τερέζα Μπάουμ

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης της Actionaid (για τη φετινή χρονιά 2018-2019) που εστιάζει στον στόχο 11 Βιώσιμης Ανάπτυξης (Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες), το συγκεκριμένο Σχέδιο Μαθήματος επιχείρησε να αξιοποιήσει συνέντευξη του γλύπτη και συντηρητή έργων τέχνης Πραξιτέλη Τζανουλίνου, συνδυάζοντας σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης με τη δημιουργία ενός "Μικρού Βιβλίου" φιλοτεχνημένου από τα παιδιά της Γ' τάξης. 

Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση του Σχεδίου Μαθήματος τα παιδιά επεξεργάστηκαν τη συνέντευξη που είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο της Καθημερινής

Στο πλαίσιο της υλοποίησης εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος σχετικά με τα αγάλματα και τα μνημεία της πόλης μας, οι μαθητές και μαθήτριες ήταν εξοικειωμένοι με βασικές έννοιες σχετικά με το θέμα. Αυτό που το συγκεκριμένο Σχέδιο επιδίωξε ήταν πρωτίστως η μετάβαση από ένα κείμενο κατά βάση πληροφοριακό στη διαμόρφωση ενός κειμένου "φιλοτεχνημένου" από τα παιδιά, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διάχυση της πληροφορίας και την παράλληλη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Επομένως, έπρεπε να επιλεγούν τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης, προκειμένου να αποτελέσουν στοιχεία ενός "Μικρού Βιβλίου", που στη συνέχεια τα παιδιά θα εικονογραφούσαν, παραθέτοντας τόσο τη δική τους εικαστική οπτική όσο και τα δικά τους μηνύματα αγάπης και φροντίδας για τα μνημεία και τα πολιτισμικά δημιουργήματα συνολικά.

Η πρόταση να δωρίσουμε τα Μικρά μας Βιβλία στους περαστικούς κατά την επίσκεψή μας στην Πλατεία Ελληνικού, στην οποία βρίσκεται Μνημείο Ποντίων Αγωνιστών, με το οποίο ασχολούμαστε στο πλαίσιο του πολιτισμικού προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία", ήταν ιδέα των μαθητών μας, την οποία βρήκαμε εύκολα υλοποίησιμη και ενθουσίασε το σύνολο των συμμετεχόντων. 

Τα Μικρά Βιβλία της παιδαγωγικής του Φρενέ δίνουν τη δυνατότητα εύκολης και συνάμα εύχρηστης καταγραφής και εικονογράφησης, και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό.

Μερικά από τα μηνύματα αγάπης που συμπεριέλαβαν οι μαθητές μας στα βιβλία τους είναι τα εξής:

"Μη βεβηλώνετε τα αγάλματα. Τα αγάλματα είναι σημαντικά για τη ζωή μας" (Μιχάλης)

"Τα αγάλματα είναι μνημεία που δείχνουν την αγάπη μας για σημαντικούς ανθρώπους που δε ζουν πια" (Φίλιππος)

"Αγάλματα, λυπούμαστε που σας βεβηλώνουν" (Ελίζα)

"Τα αγάλματα είναι για να τα αγαπάμε και όχι για να τα βανδαλίζουμε" (Γιώργος)

"Όταν βεβηλώνετε τα αγάλματα, μας ραγίζει η καρδιά" (Δέσποινα)

"Τα μνημεία δεν είναι σκουπίδια για να τα καταστρέφετε. Τα μνημεία τα έφτιαξε ο γλύπτης με πολύ κόπο" (Ιωάννα)

"Πρέπει να αγαπάμε τα αγάλματα όπως αγαπάμε τον εαυτό μας" (Στελίνα)

"Αγάλματα, μη στενοχωριέστε! Αν το βιβλίο μας πετύχει, θα είστε καλύτερα" (Μαρίλη)


Results / Reactions

Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο Σχέδιο Μαθήματος ήταν σημαντικά για τους μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης. Δόθηκε η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διάχυσης της ενημέρωσης για θέματα πολιτισμού που αφορούν την ευρύτερη κοινότητα, αλλά και την αξία της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Παράλληλα, κατανοήθηκε ότι ακόμα και μία δράση που έχει ως αφετηρία το στενό πλαίσιο μιας σχολικής τάξης, μπορεί να λειτουργήσει με δυναμική και πολλαπλασιαστική δύναμη για το κοινό πολιτισμικό "καλό". Το γεγονός δύναται να βοηθήσει επιπλέον τα παιδιά να μεταβούν από το "εγώ" στο "εμείς" και να προσπαθήσουν συλλογικά να (συν)διαμορφώσουν πόλεις και κοινότητες που θα σέβονται και θα εκτιμούν τα πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν μοναδική και ξεχωριστή την ταυτότητά τους.

 Co-operations

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Μαθήματος υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον φορέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης "Νοιάζομαι και Δρω", καθώς και με την Actionaid, ενώ αποτέλεσε μέρος των ευρύτερων δράσεων για το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" καθώς και του προγράμματος "Ποντιακός Ελληνισμός".


COOPERATING ACADEMICS

Τάνια Μάνεση, Αντώνης Κωστόπουλος

Objective Action

Η βαθύτερη κατανόηση της αξίας διατήρησης και προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Initiative time

4 διδακτικές ώρες

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation