Σχέδια μαθήματος

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

EUROPIA-Building new European Dreams

EUROPIA-Building new European Dreams
SUBMITTED FROM:

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

22Ο ΜΑΘΗΤΕΣ-20 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ


School Principal

κα ΤΟΥΤΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

Contact with School


Description

    Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας,έγινε αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη. Συνδέσαμε τη δράση αυτή με τον Στόχο 16, για Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυρούς θεσμούς. Οι μαθητές μας, σε ρόλους δικαστικών και με τη χρήση  διαλογικής σκέψης κι επιχειρημάτων  προσπάθησαν να δώσουν την δική τους εκδοχή στην πολύκροτη αυτή δίκη η οποία  αποτελεί θέμα, που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό.Το αποτέλεσμα της δίκης, που ήταν ο θάνατος του μεγάλου φιλόσοφου το 399 π.Χ, ήταν δίκαιο ή άδικο;

Η Δίκη του Σωκράτη
Το δρώμενο ήταν μια εικονική δίκη, ένας συνδυασμός ρητορικής και θεάτρου, μια γνωριμία των παιδιών μας αλλά και των ευρωπαίων καλεσμένων μας με τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Μετά από αγώνα επιχειρημάτων, η διαδικασια κατέληξε σε ψηφοφορία , η οποία αθώωσε πανηγυρικά το φιλόσοφο. 
Ένα υπέροχο πνευματικο παιχνίδι!

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί τους μαθητές να επιχειρηματολογούν και να  καταλήγουν στην ετυμηγορία κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές άλλων ευρωπαϊκών σχολείων του ίδιου προγράμματος.


Results / Reactions

Η πολιτεία η οποία έθεσε τις βάσεις για την άμεση, συμμετοχική δημοκρατία ήταν αυτή της αρχαίας Αθήνας. Μάλιστα, η δημοκρατία Κι η συμμετοχή στα κοινά ήταν ένας Ισχυρός θεσμός,που αφορούσε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αυτό Επιδιώξαμε να το αντιληφθούν οι μαθητές μας και μάλιστα, με τρόπο τέτοιο ώστε να αντιληφθούν την Αρετή του να μιλούν σωστά, με επιχειρήματα και να αρθρώνουν δημόσιο λόγο κι αντίλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γραμμένη και με φωτεινές αλλά και με μελανές σελίδες, όπως αυτή της καταδίκης του Σωκράτη. Την καταδίκη αυτής της προσωπικότητας της παγκόσμιας σκέψης επιχειρήσαμε να την ανασκευάσουμε, αφού εξετάσαμε κατά πόσον θίγονται από αυτήν τα ανθρώπινα δικαιώματα , οι δημοκρατικοί θεσμοί κι η ισονομία. Γενικότερα, θα ήταν πολλές φορές ωφέλιμο να έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στο παρελθόν και να διορθώσουμε τα λάθη μας, από καθιστώντας την έννοια της δικαιοσύνης.Co-operations

1. Ελληνική Ενωση για την προώθηση της ρητορικής στο σχολείο

2.Ψηφιακά αρχεία της Στέγης  του ιδρύματος Ωνάση

3. Αtion Aid - Προμήθεια υποστηρικτικού υλικού για τις δράσεις των 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης - Ενημέρωση για τις δράσεις και για τους 17 στόχους


COOPERATING ACADEMICS

TZENH ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥΤΟΥΔΑΚΗ, ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

SPREAD THE WORD METHODS

 Θεατρική παράσταση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου. Καλεσμένοι όλοι οι πολίτες της πόλης και οι ομάδες των συνεργαζόμενων Σχολείων από την Ευρώπη, Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία. 

Το κείμενο της παραστασης ζητήθηκε απο τα σχολεια των συνεργαζομένων χωρών για να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για συζήτηση κι εργασία στο μάθημα της φιλοσοφικής σκέψης.

  Διαμοιρασμός αφισών για την παράσταση.


Objective Action

ΣΤΟΧΟΣ 16: ΕΙΡΗΝΗ-ΔΙΑΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ-Η πολιτεία η οποία έθεσε τις βάσεις για την άμεση, συμμετοχική δημοκρατία ήταν αυτή της αρχαίας Αθήνας. Μάλιστα, η δημοκρατία Κι η συμμετοχή στα κοινά ήταν ένας Ισχυρός θεσμός,που αφορούσε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αυτό Επιδιώξαμε να το αντιληφθούν οι μαθητές μας και μάλιστα, με τρόπο τέτοιο ώστε να αντιληφθούν την Αρέτη του να μιλούν σωστά, με επιχειρήματα και να αρθρώνουν δημόσιο λόγο κι αντίλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γραμμένη και με φωτεινές αλλά και με μελανές σελίδες, όπως αυτή της καταδίκης του Σωκράτη. Την καταδίκη αυτής της προσωπικότητας της παγκόσμιας σκέψης Επιχειρήσαμε να την ανασκευάσουμε, αφου εξετάσαμε κατά πόσον θίγονται από αυτήν τα ανθρώπινα δικαιώματα , οι δημοκρατικοί θεσμοί κι η ισονομία. Γενικότερα, θα ήταν πολλές φορές ωφέλιμο να έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στο παρελθόν και να διορθώσουμε τα λάθη μας, από καθιστώντας την έννοια της δικαιοσύνης.

Initiative time

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ '18 ΕΩΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΄19
Videos 3

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation