Καλές πρακτικές

2ο Γυμνάσιο Γέρακα


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ERASMUS+ KA3 "ΒePart"

ERASMUS+ KA3 "ΒePart"
SUBMITTED FROM:

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

Το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια (Πληροφορικής, Φυσικοχηµείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας), αίθουσα εκδηλώσεων, σχολική βιβλιοθήκη και τα αναγκαία γραφεία. Από το 1996, το σχολείο υλοποιεί, το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα πρόγραμμα «Αναδιάταξη Σχολικού Χώρου», στα πλαίσια του έργου ΣΕΠΠΕ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Από την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος και μέχρι σήμερα, οι αίθουσες τµηµάτων έχουν αντικατασταθεί από αίθουσες μαθημάτων στις οποίες προσέρχονται οι µαθητές/τριες, ενώ έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο για τις τσάντες και τα βιβλία τους. Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισµένες µε σύγχρονα εκπαιδευτικά εποπτικά μέσα τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθµιση της παρεχόµενης γνώσης. Επιπλέον πέντε από τις αίθουσες διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες. Εκτός από τα εργαστήρια και τις αίθουσες µαθηµάτων η σχολική µας µονάδα έχει Σχολική Βιβλιοθήκη, υψηλού επιπέδου. Με στόχο την πολύπλευρη καλλιέργεια, που συμβάλλει στην οικοδόμηση σωστής, ολοκληρωμένης προσωπικότητας, µε το ήθος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζουν κάθε πολιτισµένο άτοµο δίνουμε κάθε χρόνο τη δυνατότητα-ευκαιρία στους μαθητές/τριες µας, παράλληλα µε τις εγκύκλιες γνώσεις να παρακολουθήσουν αξιόλογα θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά προγράµµατα, να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, να συµµετάσχουν σε διαγωνισµούς και σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες καλλιέργειας. Από το 2019 - 2020 το σχολείο μας υλοποιεί το ευρωπαικό πρόγραμμα ERASMUS+ KA3 "BePArt" με στόχο τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση του σχολείου. Από το 2020-2021, υλοποιεί 3 προγράμματα ERASMUS+ KA2 με θέμα την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας, την κλιματική αλλαγή, την προστασία της απτής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


School Principal

Περτσινίδου Κορίνννα

Contact with School


Description

Οι μαθητές του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA3 "BePart", θέλησαν να ασχοληθούν με την ατομική και συλλογική ευθύνη, και συγκεκριμένα με την έλλειψη σεβασμού στο σχολικό περιβάλλον και στους συμμαθητές τους. Από τα προτεινόμενα Μοντέλα Συμμετοχής Νέων -  πλαίσιο που καθοδηγεί τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του σχολείου - επέλεξαν και υιοθέτησαν το EAR. To Μοντέλο Συμμετοχής Νέων, EAR, στοχεύει στην εισαγωγή της διαλεκτικής μεθόδου στη σχολική εκπαίδευση ως βασικού χαρακτηριστικού το οποίο  προωθεί την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε μια δημοκρατική κοινωνία, με την υποστήριξη τεχνικών θεάτρου. Οι μαθητές έπαιξαν το θέατρο φόρουμ - θεάτρο με αυτοσχεδιασμό- βασισμένοι στην ιστορία της Γκρέτα Τούνμπεργκ που είναι αφοσιωμένη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Στο θέατρο - φόρουμ οι μαθητές ασκουν λεκτικό, ψυχολογικό και σωματικό εκφοβισμό στη συμμαθήτρια τους που είναι κι αυτή αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος. Τελικά τους πείθει να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον, να σεβαστούν τον χώρο του σχολείου και να κάνουν ανακύκλωση. Της ζητούν συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά τους και εκείνη την αποδέχεται. Οι μαθητές μετά από το θέατρο φόρουμ, αποφορτίζονται από τους ρόλους τους και έκαναν τις παρακάτω σκέψεις:

  • Υιοθετώντας ρόλους ευαισθητοποιηθήκαμε περισσότερο για το περιβάλλον
  • Νιώσαμε πώς είναι ο σχολικός εκφοβισμός
  • Ενισχύθηκε ο σεβασμός μας προς το σχολικό περιβάλλον και προς τους συμμαθητές μας
  • Νιώσαμε περισσότερο ενεργοί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και ένα πιο συμπεριληπτικό σχολείο
  • Οι μαθητές του προγράμματος δημιούργησαν ερωτηματολόγιο με θέμα την ατομική και συλλογική ευθύνη το οποίο διαμοίρασαν στο σύνολο των μαθητών του σχολείου. Το 80% των μαθητών το απάντησαν και βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα για τις περαιτέρω δράσεις. 

Results / Reactions

Το σχολείο βάφτηκε εσωτερικά και εξωτερικά.

Οι αίθουσες βάφτηκαν με χρώματα που να θυμίζουν τη φύση (πράσινο, όπως τα πράσινα λιβάδια, μπλε όπως το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, κιτρινο και πορτοκαλί όπως ο ήλιος)

Οι αίθουσες στολίστηκαν με παλιούς ιστορικούς χάρτες.

Οι κουρτίνες, πλύθηκαν, ράφτηκαν, μπήκαν νέα γατζάκια.

Οι χαλασμένες καρέκλες έγινα πάγκάκια για τους εξωτερικούς χώρους,

Οι τουαλέτες βάφτηκαν και καθαρίστηκαν.

Οι λαμπτήρες άλλαξαν με λαμπτήρες led (εξοικονόμησης ένέργειας).

Δημιουργήθηκαν γωνιές ERASMUS+.

O σχολικός κήπος ανανεώθηκε με νέες καλλιέργειες (σπανάκι και νέα αρωματικά) και δημιουργήθηκε μικρό θερμοκήπιο για τα κολοκυθάκια.

Οι μαθητές δημιούργησαν οδηγίες για τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις και τις μάσκες στην περίοδο της πανδημίας.

ΟΙ μαθητές δημιούργησαν οδηγίες για την καταπόλεμηση του σχολικού εκφοβισμού και του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Δημιουργήθηκαν γωνιές ανακύκλωσης.

Την παρουσίαση των παραπάνω πραγματοποίησαν στους συμμαθητές τους από τις 5/4/2021 - 9/4/2021 

Οι συμμαθητές τους πρότειναν και άλλες ιδέες για την ενίσχυση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης (περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης, συγκρότηση ομάδων καθαρισμού από μαθητές, ζωγραφική των διαδρόμων και των κερκίδων, ενίσχυση της επιτήρησης του σχολείου από τη δημοτική αστυνομία κατά τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου).

Οι μαθητές πραγματοποίησαν την παρουσίαση των δράσεων τους στους γονείς του σχολείου στις 12/4/2021. οι γονείς συνεχάρηκαν τους μαθητές και συμφώνησαν με τις δράσεις και τις προτεινόμενες ιδέες για περαιτέρω υλοποίηση.

Συνεχίσαμε με την παρουσίαση του προγράμματος σε επίπεδο Δήμου Παλλήνης. Με πάνω από 100 συμμετέχοντες, Διευθυντές, καθηγητές, μαθητές από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ατομική και συλλογική ευθύνη», μια συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης με το σχολείο μας, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα της Γης. 

Η έναρξη έγινε από τον Δήμαρχο Παλλήνης, κ Ζούτσο, που εξήρε την πρωτοβουλία  του σχολείου μας να ασχοληθεί με το θέμα της ενίσχυσης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης καθώς και από τη Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Περτσινίδου, που επεσήμανε τους στόχους του προγράμματος ERASMUS+ KΑ3 «ΒePart».

Χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α΄/θμιας, Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Ζέττα Μακρή, που συνεχάρη  από καρδιάς το σχολείο μας   για τις πολύμηνες δράσεις του αλλά και για το γεγονός ότι προωθεί τις Καλές Πρακτικές του ERASMUS+ KA3 «BE PART» ενός Έργου που εκφράζει τις νεότερες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για τη συμβολή της εκπαίδευσης στη δημιουργία «ενεργών πολιτών» και είναι το μοναδικό ελληνικό σχολείο που συμμετέχει ως εταίρος σε ERASMUS+ KA3, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που ενισχύει θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής. 

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κ. Ανδρέας Αλεξανδρής, στον χαιρετισμό του τόνισε τα οφέλη των προγραμμάτων ERASMUS+ τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τα συγχαρητήρια του  στη Διευθύντρια και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, για την συμμετοχή τους σε  δράσεις που προάγουν την γνώση  και συνδράμουν στη προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών της χώρας μας.

 Στη συνέχεια, η Εθνική Συντονίστρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα  ERASMUS+ KA3 “ACT” & “T4E”, κα Παπατριανταφύλλου, υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης,  ως  αξία και στάση ζωής, που  θα μπορέσει να μας βοηθήσει  να αντιληφθούμε και να βιώσουμε στην ολότητά τους τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιλογές και τα έργα μας, αφού θα νιώθουμε υπεύθυνοι και υπόλογοι, μιας και οι συνέπειές τους δεν θα έχουν μοναδικό αντίκτυπο σε μας, αλλά και στην κοινωνία της οποίας οργανικό μέλος είμαστε.

Ακολούθησε μια εξαιρετική εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες, Διευθυντές,  εκπαιδευτικούς και μαθητές, με σκοπό, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής απόψεων και Καλών Πρακτικών, η προαγωγή της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απαραίτητα συστατικά ενός ενεργού πολίτη τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα σχολεία του Δήμου Παλλήνης που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν:

1ο Γυμνάσιο Γέρακα, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης, Γυμνάσιο Ανθούσας, 1ο Λύκειο Γέρακα, 2ο Λύκειο Γέρακα, 1ο Λύκειο Παλλήνης, Εσπερινό Γυμνάσιο Παλλήνης.

Παρουσιάσεις του προγράμαμματος θα πραγματοποιήσουμε  τη «Σχολική Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών: ACT-ACTive citizenship», στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 107 Γυμνασίων της Περιφέρειας Αττικής σε συνέργειες με Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων της Επικράτειας, με θεματικό άξονα την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, από 17 έως και 21 Μαΐου.



Co-operations

Οι μαθητές αναζήτησαν συνεργασίες με τον Δήμο Παλλήνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τις Μαθητικές Κοινότητες και το 15μελές Συμβούλιο, τον επιστάτη του σχολείου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως Associated Partner.


COOPERATING ACADEMICS

Περτσινίδου Κορίννα, Πριτσιούλη Γεωργία, Κάσση Μαρία,

SPREAD THE WORD METHODS

Δημιουργία βίντεο για το θέατρο φόρουμ με θέμα το σχολικό περιβάλλον και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό.

Ανάρτηση της έρευνας και των δράσεων μας στην ιστοσελίδα του σχολείου και στη σελίδα του σχολείου στο facebook.

Παρουσίαση στους μαθητές και καθηγητές του σχολείου (πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά).

Παρουσίαση στους γονείς των μαθητών του σχολείου (πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά).

Παρουσίαση στα σχολεία του Δήμου Παλλήνης.

 


Objective Action

Συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων του σχολείου, προκειμένου να αποκτήσουν τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη

Target Audience

Μαθητές, γονείς, καθηγητές, τοπική και ευρύτερη κοινωνία

Initiative time

Οκτώβριος 2020 - Απρίλιος 2021

Initiative Location

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation