Σχέδια μαθήματος

1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ένα ξόρκι για κάθε φτώχεια

Ένα ξόρκι για κάθε φτώχεια
SUBMITTED FROM:

1/θ Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα

Πρόκειται για ένα μικρό νηπιαγωγείο της υπαίθρου στο οποίο εφαρμόζεται συστηματικά πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών/τριών


School Principal

Ασπασία Βασιλάκη

Contact with School


Description

Ένα ξόρκι για κάθε φτώχεια

Ο 1ος Στόχος για Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι να δώσουμε τέλος σε όλες τις μορφές φτώχειας, παντού. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την προσέγγισή του στα παιδιά, καθώς (εκείνα) λόγω της εγωκεντρικής τους φύσης (Piaget) νιώθουν ενοχές για πολλά αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, στα οποία στην πραγματικότητα δεν φέρουν καμία ευθύνη!

 

Μια τραγουδιστή αρχή

Θα αρχίσουμε τη δράση μας μέσα από ένα τραγούδι. Με αφορμή τη συμμετοχή των παιδιών σε μαγειρέματα που κάνουμε από κοινού στο σπίτι, ακούμε τον Μάγειρα των  Παπαδόπουλος & Δ. Μαρκατόπουλος, από το CD «Το φτερό του δράκου», (εκδόσεις Μικρή Άρκτος). Συζητάμε με τα παιδιά τα λόγια του τραγουδιού. Μήπως να φτιάξουμε τη δική μας συνταγή;

 

Μια μυστική συνταγή

Η γραφή μιας συνταγής είναι μία πολύ ωραία δραστηριότητα για να προσεγγίσουμε τον αναδυόμενο γραμματισμό. Αν δούμε με τα παιδιά άλλες συνταγές παρατηρούμε ότι μία συνταγή έχει διάφορες «γραφές»: τα υλικά γράφονται κάθετα σε λίστα ενώ η εκτέλεσή της είναι «κανονικό» κείμενο που διαβάζεται με όλες τις συμβάσεις της δυτικής γλώσσας, (από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, διαβάζουμε τα γράμματα και όχι την εικόνα). Διαβάζουμε μία συνταγή και αποφασίζουμε να φτιάξουμε μία δική μας με όλα τα μαγικά υλικά που θα χορτάσει κάθε φτώχεια και πείνα: αγάπη, αγκαλιές, χαμόγελα, χάδια, κ.ο.κ.

 

Ένα ξόρκι για την φτώχεια

Αφού γράψουμε τη συνταγή μας, αποφασίζουμε να βάλουμε το «καζάνι στη φωτιά» και να φτιάξουμε ένα μαγικό ξόρκι για να νικήσουμε τη φτώχεια. Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα τη γεμίζουμε με λίγο νερό και αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα διάφορα υλικά. Κάθε φορά που βάζουμε ένα υλικό το συνδέουμε με μια ευχή, όπως: Χρώμα ζαχαροπλαστικής να χρωματίσουμε τη λύπη, πέταλα λουλουδιών να δώσουμε άρωμα στα όνειρα, αλάτι και πιπέρι να γίνει νόστιμη η ζωή, κλπ. Αφού ανακατέψουμε με την κουτάλα μας όλα τα υλικά βάζουμε το «απόσταγμα» σε ένα μπουκαλάκι και τα αφήνουμε σε ένα παγκάκι να το πάρει κάποιος που έχει ανάγκη. Γράφουμε μία ταμπελίτσα ονοματίζοντας το ξόρκι μας, και την κρεμάμε κοντά στο στόμιο του μπουκαλιού.  

 

Μικρά στιχάκια για τον πλούτο

Οι καλές μας μάγισσες και μάγοι όταν έφτιαχναν τα ξόρκια τους έλεγαν και μαγικά λόγια. Όλες οι επιτυχημένες μαγείες συνδυάζονται από άμπρα - κατάμπρα! Προτρέπουμε τα παιδιά να φτιάξουν σύντομα ξόρκια:

Άμπρα- κατάμπρα και μαγεμένα λόγια

δώσε ένα τέλος σε κάθε φτώχεια!

Μπορούμε να κάνουμε την αρχή και τα παιδιά να συνεχίσουν:  Τράκα-τρούκα αλάτι και πιπέρι (κάνε το ξόρκι τη χαρά να φέρει), κλπ.

 


Results / Reactions

Τα προσδοκόμενα αποτελέσμα αφρούν σε:

  • ευαισθητοποίηση παιδιών- γονέων σε ζητήματα παγκόσμιας φτώχειας
  • γνωριμία με τους 17 ΣΒΑ
  • καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων (ρίμες, συμβάσεις ανάγνωσης, αναδυόμενος γραμματισμός)


Co-operations

Η δραστηριότητα αποτέλσε εκπαιδευτιό υλικό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση του σχολείου και δημοσιεύτηκε στο σχολικό blog. Επίσης, κατατέθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς στη Δράση inAction-Families.


COOPERATING ACADEMICS

Ασπασία Βασιλάκη

Objective Action

Να δώσουμε τέλος σε όλες τις μορφές φτώχεια, παντού

Initiative time

Εβδομαδιαία διάρκεια

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation