Καλές πρακτικές

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Εκτός των Τειχών-Extra Muros (Δίκτυο Ενεργών Μαθητών)

Εκτός των Τειχών-Extra Muros (Δίκτυο Ενεργών Μαθητών)
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας

Ένα γυμνάσιο, 7 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, με παιδιά από τον Αμυγδαλεώνα και τα χωριά Ν. Ζυγό και Κρυονέρι, με δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού χώρου και με δυναμική διάδραση και σύνδεση με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σχολείο που στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό κτίριο, δεν έχει γυμναστήριο, υπολείπεται σε ψηφιακό εξοπλισμό , η βιβλιοθήκη του που φτιάχτηκε με συνεργασία μαθητών και καθηγητών και είναι ανοιχτή ακόμη και το καλοκαίρι στην τοπική κοινωνία για δανεισμό στεγάζεται σε λυόμενο, οι τουαλέτες βρίσκονται στον αύλειο χώρο, ενώ ο εξωραϊσμός, η συντήρηση και η καθαριότητα του χώρου(ζωγραφική εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων και επιφανειών, ομάδες καθαριότητας) και η λειτουργία βοτανόκηπου γίνονται με προσωπική δουλειά και μεράκι, μαθητών, καθηγητών και κυρίως της διευθύντριας που επενδύουν ποσοτικά χρόνο εξωσχολικό, ακόμη και το καλοκαί


School Principal

Αρσένη Κυριακή

Contact with School


Description

Το Δίκτυο Ενεργών Μαθητών (ΔΕΜα) του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα, πρεσβευτές από πέρσι των 17 στόχων του ΟΗΕ  αποφάσισε να "υιοθετήσει" έναν αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα τη Βασιλική Εκτός των Τειχών, την τρίτη Βασιλική που έχει ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων, αλλά ωστόσο βρισκόταν στη σκιά του τουριστικού ενδιαφέροντος και σχετικά παραμελημένη ακόμη και από την ίδια την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς  η θέση της, στον αστικό ιστό,  ακριβώς στο κέντρο  της μικρής κωμόπολης των Κρηνίδων, πριν το θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων την καθιστούσε σκαιώδη, ως "τα αρχαία" δίπλα στην κεντρική πλατεία των Κρηνίδων, που  οι περισσότεροι δε γνώριζαν τι ακριβώς ήταν.

Η πρώτη κίνηση είναι να κάνουμε συναντήσεις-καταιγισμό ιδεών σχετικά με το πώς  και σε τι έκταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί η επιθυμία μας. Το σχέδιο  αφορούσε έναν χώρο πολύ ευαίσθητο να προσεγγίσει κανείς, επρόκειτο για ένα ιστορικό- αρχαιολογικό μνημείο που έπρεπε να πλησιαστεί με σεβασμό αλλά και προϋπέθετε πολλή μελέτη. Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε σε τέσσερις συναντήσεις, εκτός σχολικού ωραρίου και συμπεριέλαβε όλες τις παραμέτρους που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να διευρυνθεί η δράση και να μη περιοριστεί σε μία σχολική πρωτοβουλία φύτευσης σε ένα αφημένο αρχαιολογικό μνημείο και απλής γνωστικής πρόσληψης της ταυτότητάς του. Ο στόχος του Δικτύου των μαθητών μας είναι αφενός να αναζητά συνεργασίες με άλλα σχολεία και αφετέρου να  ενεργοποιεί φορείς, συλλόγους, συλλογικότητες, απλούς πολίτες σε έναν κοινό σκοπό. Κυρίως να παρεμβαίνει προτείνοντας, αλλάζοντας, προτρέποντας, καταθέτοντας άποψη μέσα από τις ράγες της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της καινοτομίας και μέσω οργάνωσης και ομαδικής εργασίας και συντονισμού.

Δεύτερη κίνηση των μαθητών ήταν να χωριστούν σε ειδικότητες. Έτσι προέκυψαν οι ερευνητές, οι λογοτέχνες, οι παρουσιαστές, οι κηπουροί, οι των δημοσίων σχέσεων, οι ζωγράφοι, οι τεχνικοί, οι φωτογράφοι, εκείνοι που θα έγραφαν το ραδιοφωνικό σποτ και θα εκπροσωπούσαν τους συμμαθητές στους στην τηλεόραση, οι της παραγωγής και των τεχνικών θεμάτων κ.ά.

H επόμενη  κίνηση των μαθητών ήταν να απευθύνουν έγγραφο αίτημα, με τη στόχευση της δράσης και το ακριβές σχέδιο υλοποίησής της, προκειμένου να  εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και να  εδραιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης,  προς  την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ώστε  να δοθεί η άδεια και να κατοχυρωθεί η προοπτική συνεργασίας. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο εγχείρημα, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι μια υπηρεσία που εκ των πραγμάτων και λόγω γραφειοκρατικών δεσμεύσεων δεν είναι πολύ ευέλικτη  και ανοιχτή σε προτάσεις. Ωστόσο, η πρόταση των παιδιών βρήκε ανταπόκριση από   την Έφορο κυρία Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία αρχικά με επιστολή και συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το πώς οραματίζονται τα παιδιά τη δράση  και εν συνεχεία με την προσωπική της μετάβαση μετά του αρχαιολόγου Μιχάλη Λυχούνα στο σχολείο μας συναντήθηκε με τους μαθητές, δήλωσε την έκπληξή της για την πρωτοβουλία αλλά και διαθέσιμη να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί.

Όλα ήταν έτοιμα λοιπόν για τις επόμενες προσεγγίσεις και διευθετήσεις.

Ο δεύτερος φορέας που εμπλεκόταν ήταν ο Δήμος Καβάλας, καθώς   οι Κρηνίδες ανήκουν εκεί. Ζητήθηκε αρωγή ως προς τη φύτευση και την έμπρακτη βοήθεια ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο του εξωραϊσμού. Όταν η απάντηση και από εκεί, ξεπέρασε τα γραφειοκρατικά εμπόδια με την άμεση ανταπόκριση του αντιδημάρχου ποιότητας ζωής του Δήμου Καβάλας, κυρίου Αναστάσιου Τσουρουκίδη, ξεκίνησε η αναζήτηση των υπόλοιπων συνεργατών και η παράλληλη μελέτη του χώρου της Βασιλικής και των αρχαίων Φιλίππων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η υιοθεσία με ουσιαστικό τρόπο που θα ήταν αφενός σοβαρός αφετέρου παιγνιώδης ώστε να προκαλέσει συγκίνηση και ενδιαφέρον στους εμπλεκόμενους και επισκέπτες. Η επιθυμία φυσικά ήταν η υιοθεσία να γίνει θεσμός, δηλαδή μια επαναλαμβανόμενη, ετήσια  συνάντηση στο χώρο της Βασιλικής, που θα μυεί κάθε φορά και περισσότερους στην ιστορία και την ταυτότητα του χώρου και θα δημιουργήσει ιστορική συνείδηση του τόπου μέσα από την αφιέρωση χρόνου.

Μία ακόμη σημαντική στελέχωση επιβαλλόταν να προέλθει μέσω γεωπόνου που θα πρότεινε τι ακριβώς μπορεί να φυτευτεί στον αρχαιολογικό χώρο. Προσκλήθηκε και ανταποκρίθηκε η κυρία Γιούλα Καραβίτη, Υπεύθυνη Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, η οποία συναντήθηκε αρχικά  με τα παιδιά και στη συνέχει πραγματοποιήθηκε δίωρη συνάντηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ώστε να αποφασιστεί ποια θα ήταν τα ιδανικά φυτά που θα πληρούσαν τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτούνταν σε μία φύτευση στον αρχαιολογικό χώρο. Αποφασίστηκε τελικά να φυτευτούν κουτσουπιές, ελληνικά δέντρα, ανθεκτικά, με ανθοφορία και ριζικό σύστημα συμβατό με το αρχαιολογικό τοπίο και υπέδαφος και τεύκριο, θάμνος με μωβ λουλούδι που θα περιτρέξει τον αρχαιολογικό χώρο δημιουργώντας μία δεύτερη, φυσική περίφραξη και ενιαία αισθητική εικόνα. Τα φυτά, η ενίσχυση με φυλλόχωμα, ΙΕΜ και άλλα οργανικά βιολογικά ενισχυτικά θρέψης, οι σωληνώσεις και το είδος των σταλακτών που θα τοποθετούνταν για την μόνιμη ποτιστική θρέψη των φυτών ήταν ένα ακόμη πεδίο απόκτησης εμπειρίας των μαθητών, παραγγέλθηκαν στο Δήμο Καβάλας και οργανώθηκε η διάνοιξη των ειδικών λάκκων φύτευσης με μετρήσεις στο τοπογραφικό σχέδιο του χώρου. Το επόμενο πρόβλημα που  προέκυψε ήταν ότι ο χώρος δε διέθετε μόνιμη παροχή νερού. Αποτέλεσε έκπληξη ευχάριστη η κίνηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων να τοποθετηθεί μόνιμη χελώνα νερού στο χώρο σε συνεργασία με την υπηρεσία ύδρευσης που ανταποκρίθηκε άμεσα, παρακάμπτοντας τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες χάριν της σημασίας της δράσης.

 

Έτσι, εκτός σχολικού ωραρίου

α)προσκλήθηκαν εγγράφως  σχολεία, σύλλογοι, φορείς και πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Κρηνίδων συνάντηση- πρόσκληση ενημέρωσης

β) πραγματοποιήθηκαν πέντε επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο παρουσία του κυρίου Μιχάλη Λυχούνα, αρχαιολόγου και δύο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να αντληθεί υλικό απο την ειδική βιβλιοθήκη

γ) τα παιδιά μελέτησαν αρχικά την ιστορία της Βασιλικής ( μάλιστα η πρώτη επαφή ήταν ένα κείμενο 66 σελίδων από τον ανασκαφέα της, το 1956, Στυλιανό Πελεκανίδη, το οποίο προσεγγίστηκε με τη βοήθεια των καθηγητριών) και έπειτα την ιστορία και τα μνημεία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και των Φιλίππων

δ) Σχεδιάστηκαν σε βάθος αρκετών συναντήσεων τα παιχνίδια γνώσης αλλά και προτάθηκαν τα εργαστήρια ώστε να υπάρξει συνολική εικόνα της δυναμικής του χώρο υτων Φιλίππων και της Βασιλικής  και της ιστορικής του στοιβαρότητας.

Τα παιδιά ευρηματικά και ευφάνταστα πρότειναν και δημιούργησαν τα εξής παιχνίδια, χωρισμένα ανά μικρές ομάδες:  

 

 1. Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού , όπου ζητήθηκε συνεργασία με Art Attack, σύλλογο με εμπειρία σε αντίστοιχα παιχνίδια

 

 1. Παζλ με την κάτοψη της Βασιλικής

 

 1. Το "ταμπού" των Φιλίππων( Ταμπού με τα σημεία αναφοράς στα μνημεία και το μουσείο Φιλίππων)

 

 1. Ο Φαυστίνος λέει (παιχνίδι ενδυνάμωσης ομάδων και περιήγησης στο χώρο μέσω εντολών- κατά το "Ο Simon λέει")

 

 1. Την Αλφάβητο των Φιλίππων (παιχνίδι ομαδικό με μνημεία, εκθέματα, πληροφορίες ιστορικές για τους Φιλίππους βασισμένες στα γράμματα της αλφαβήτου, χρονόμετρο και έπαθλο )
 2. Παιχνίδι ζωντανής αντιστοίχησης ( με καρτέλες εποχών και μνημείων  που καρφιτσωνονται στα παιδιά και εκείνα βρίσκουν το ταίρι τους)

 

 1. Εργαστήρι ζωγραφικής αναπαράστασης της Βασιλικής και λέξεων που τη συνοδεύουν όπου ζητήθηκε συνεργασία με το Σύλλογο Πνοή
 2. Δημιουργία χρονογραμμής απο το 6500 π.Χ. ως το 2016 για να ενημερωθούν οι επισκέπτες-συμμετέχοντες για τους σημαντικούς σταθμούς του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων . ΟΙ καρτέλες αποφασίστηκε να αναρτηθούν σε σκοινί 17 μέτρων.
 3. Δημιουργία μικρής ταινίας με πληροφορίες για την ιστορία της Βασιλικής εκτός Τειχών, φωτογραφίες από την Βασιλική και το χώρο των Φιλίππων με σκοπό την προβολή της καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης για κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Στην πορεία, και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και αυτοψίας στο χώρο της Βασιλικής Εκτός Τειχών,  ανακαλύψαμε ότι η Βασιλική ήταν γεμάτη θεραπευτικά βότανα. Στη βασιλική με τη βοήθεια της γεωπονου τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίσουν τα εξής υπάρχοντα βότανα:  Λάπατο, Καλέντουλα, Ραδίκι Ταραξάκο, Βαμπράσκο, Μολόχα, Κολιτσίδα, Σπαθόχορτο. Συνδέσαμε τη θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων με την θεραπευτική  αύρα μιας εκκλησίας παλαιοχριστιανικής και έτσι οργανώθηκαν επιπλέον εργαστήρια:

 

 1. Εργαστήρι αναγνώρισης θεραπευτικών βοτάνων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο

 

 1. Εργαστήρι παραγωγής βάμματος βαμπράσκο που θα συλλεχθεί μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο

 

 

 1. Εργαστήρι μολόχας που θα συλλεχθεί προς αποξήρανση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο
 2. Εργαστήρι παραγωγής σπαθόλαδου
 3. Εργαστήρι με πήλινες σπορόμπαλες σε συνεργασία με το εργαστήρι κεραμικής  Γαία

Αναζητήθηκαν τα υλικά, οι χρόνοι των παιχνιδιών, αποφασίστηκαν τα έπαθλα, ο αριθμός συμμετεχόντων η ροή και δημιουργήθηκε πρόγραμμα που συνοδευόταν με αίτηση και οδηγίες , προκειμένου να σταλεί μαζί με την πρόσκληση στο σχολικό και θεσμικό πρωτόκολλο, όπως και έγινε. Δόθηκαν συγκεκριμένα μέιλ και τηλέφωνα επικοινωνίας για αιτήσεις συμμετοχής στα παιχνίδια εκ των προτέρων.

Το δημιουργικό κόμματι της προώθησης και προβολής της δράσης το ανέλαβαν ομάδες μαθητών, οι οποίοι  με την τεχνική γνώση και εμπειρία των εκπαιδευτικών έφτιαξαν αφισάκι, το μότο της εκδήλωσης, προσκλήσεις, έστειλαν δελτία τύπου στα ΜΜΕ, έμαθαν πώς προωθείται μία εκδήλωση στο σχολικό και θεσμικό πρωτόκολλο,δημιούργησαν εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης(facebook, instagram), σελιδοδείκτες αναμνηστικούς, καπέλα  και πήλινα έπαθλα για τους συμμετέχοντες στα παιχνίδια, ενώ σχεδίασαν το αισθητικό  κομμάτι της δράσης πρακτικά(τραπεζομάντηλα, καραμέλες, καλάθια που να ταιριάζουν στην αισθητική του αρχαιολογικού χώρου) και αναζήτησαν χορηγούς (νερά, εδέσματα, κρασί)

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη σχεδίαση  η μουσική και ηχητική πλαισίωση. Έτσι, προσκλήθηκε η ορχήστρα μπαροκ Κρηνίδων, που αποδέχτηκε την πρόσκλήση να παίξει ζωντανά, εξασφαλιστηκε με χορηγία ηχητικό σύστημα επαγγελματικό και φωτισμός, και τα παιδιά ετοίμασαν μουσικές πριν τη ζωντανή παρουσία των μουσικών. 

Μία ακόμη λεπτομέρεια που έπρεπε να διευθετηθεί ήταν η παρουσία εμψυχωτών κατά τη διάρκεια της δράσης που θα αναλάμβαναν και το ρόλο συντονιστών, καθώς θα έπρεπε να συντονίζεται η ροή των παιχνιδιών. Φυσικά ορίστηκε και ειδικό άτομο διακομιστής -πληροφοριοδότης ροής, ο οποίος θα μετέφερε από εργαστήρι σε εργαστήρι τις πληροφορίες στους εμψυχωτές, ώστε εκείνοι με τα μικρόφωνα να ενημερώνουν τον κόσμο για τις διαθεσιμότητες των εργαστηρίων. Το ότι γνωστός δημοσιογράφος της πόλης ανέλαβε να στελεχώσει την εμψύχωση στο πλάι των μαθητών, αποτέλεσε για τα παιδιά μια ακόμη σημαντική εμπειρία στο κομμάτι της διαχείρισης εκδηλώσεων.

 

Στη δράση προσκλήθηκε ως αυτονόητη παρουσία ο Ερυθρός Σταυρός, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν  επίσης με χαρά στην πρόσκληση.

 

 

Εν συνεχεία, δημιουργήθηκε από την ειδική ομάδα δημοσίων σχέσεων το διαφημιστικό σποτ και αναζητήθηκαν οι χορηγοί επικοινωνίας. Πράγματι, το ράδιο Άλφα 88,5 στήριξε την πρόταση των μαθητών, το σποτ ηχογραφήθηκε και παιζόταν σε επανάληψη  τρεις εβδομάδες πριν τη δράση. Τα παιδιά επίσης παρουσίασαν τη δράση στο δεύτερο χορηγό επικοινωνίας σε δημοφιλή εκπομπή στην τοπική τηλεόραση και απηύθηναν επισημη πρόσκληση στους συμπολίτες τους. Ακολούθησαν δύο ραδιοφωνικές εκπομπές, η πρώτη  μία ώρα στο ράδιο Άλφα και η δεύτερη εν είδει συνέντευξης στην ΕΡΤ.

Η δράση ορίστηκε για την Κυριακή του Θωμά, 5 Μαΐου 2019, στις 11-2 με σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο διανεμήθηκε διαδικτυακά και με φυλλάδια ενημερωτικά  που τυπώθηκαν με χορηγία. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες(έντονη βροχή) κατέστησαν αναγκαία την άμεση αναβολή της και φυσικά, επειδή είχε προβλεφθεί η περίπτωση της καιρικής αστάθειας, ανακοινώθηκε άμεσα  η νέα ημερομηνία, η οποία ήταν η 12η Μαΐου 2019, στις πέντε και μισή το απόγευμα.

Η δράση όντως πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα και με την ενθουσιώδη ανταπόκριση των μαθητών  στην εν λόγω ημερομηνία, σε κλίμα συγκίνησης, ενθουσιασμού και αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη για τους μαθητές ότι η συλλογική προσπάθεια, οι ιδέες, οι προτάσεις, η άποψη και η τόλμη να έχουν άποψη στον πολιτισμό και να ευαγγελίζονται το σεβασμό του αποδίδει καρπούς και βρίσκει ανταπόκριση.

 

Στα παράλληλα τεκταινόμενα της δράσης συγκαταλέγονται δύο επίσημες προτάσεις από την εφορεία Αρχαιοτήτων: η ένταξη της στις πράσινες διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού και η πρόταση για συνεργασία των μαθητών με την αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού μέσω δρώμενου.

 


Results / Reactions

Έμπρακτη απόδειξη για τους μαθητές ότι η συλλογική προσπάθεια, οι ιδέες, οι προτάσεις, η άποψη και η τόλμη να έχουν άποψη στον πολιτισμό και να ευαγγελίζονται το σεβασμό του αποδίδει καρπούς και βρίσκει ανταπόκριση.

Ανάδυση ικανοτήτων, δεξιοτήτων, ενθάρρυνση για κατάθεση ιδεών, αλλαγή του γίγνεσθαι εκτός σχολικής κοινότητας, αλληλεπίδραση με την κοινωνία, συνεργασία με φορείς, συλλογικότητες, ιδιώτες, εμπειρίες οργάνωσης, προγραμματισμού, ευελιξίας, προσαρμοστικότητας, επικοινωνίας, υλοποίησης, γνωσιακός, κριτικός, πολιτισμικός γραμματισμός των μαθητών, σύνδεση με την ιστορική ανάσα του τόπου τους και παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος. 

Ευρύτερα: 

Ευαισθητοποίηση πολιτών από μια μικρή ομάδα μαθητών για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και την παγκόσμια αξία της, αναγνώριση της σπουδαιότητας της περιοχής, δυναμική και αλλαγή του ρου των πολιτιστικών πραγμάτων με την ετήσια  θεσμοθέτηση της δράσης, συμβολή στη δημιουργία αυριανών πολιτών με άποψη και αισθητική

Γνωριμία με την τοπική χλωρίδα, τα θεραπευτικά βότανα, τις ιδιότητες, την αξιοποίησή τους. Απόκτηση βιολογικής συνείδησης, σεβασμού και αξιοποίησης της φύσης.

Ένταξη της δράσης στις πράσινες διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού μετά από επίσημη πρόταση

Πρόταση στους μαθητές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για επόμενη συνεργασία για την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού

Ο εξωραϊσμός,συντήρηση, ανάδειξη και προβολή ενός αρχαιολογικού μνημείου στον αστικό ιστό της κωμόπολης δίπλα στους αρχαίους Φιλίππους, άγνωστου στο ευρύτερο κοινό και τους κατοίκους της περιοχής, η μελέτη και εν συνεχεία ευρύτερη προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων από το 6.500 π.Χ έως το 2016 που εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η δημιουργία ενός θεσμού με το όνομα extra muros που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής της μητέρας και θα γνωρίσει στους κατοίκους και επισκέπτες τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της Βασιλικής Εκτός Τειχών μέσα από παιχνίδια γνώσεων και δράσεις.

Στην ουσία απώτερος στόχος προβολή, διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με εύληπτο και καινοτόμο τρόπο και η αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού "εργαλείου", μια ανάσα από το σχολικό περιβάλλον και απεγκλωβισμός της μάθησης από την εσωστρέφεια του άκαμπτου ωρολόγιου προγράμματος και του σχολικού περιβάλλοντος.

Δημιουργία ισχυρών δεσμών, φιλίας.

 

 Co-operations

 ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ,

 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ  ,

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ",   ART ATTACK,ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ “ΓΑΙΑ”, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ",  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΡΗΝΙΔΩΝ,  ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΙΔΩΝ,  ΠΟΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ, ΔΑΤΟΥ, ΠΟΛΥΣΤΥΛΟΥ, ΖΥΓΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ,ΛΥΔΙΑΣ,  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΜΠΑΡΟΚ ΚΡΗΝΙΔΩΝ,  ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ, του 1ου ΚΑΙ 2ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ, ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ, ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ,  ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ,  ΤΑΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ  (συνεισφορά στη μελέτη), COFFEE ISLAND ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ, ΚΤΗΜΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΛΟΥ,   ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ : ΒΟΥΔΟΥΡΗ, ΜΕΝΕΑΛΟΥ, ΦΕΛΑΧΙΔΗ, CENTER TV,  ΕΡΤ ,  ΚAVALA POST, KAVALA PORTAL, ΕΝΤΥΠΕΣ Κι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

RADIO ALPHA 88,6

CENTER TV

 


COOPERATING ACADEMICS

Σπανούδη Γεωργία, Φανερωμένου Ευδοκία

SPREAD THE WORD METHODS

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΠΟΤ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ CENTER TV, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ 88,6 ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, ΙΔΙΟΧΕΙΡΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΑΦΙΣΣΕΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (https://www.facebook.com/d.e.ma.kva/?modal=admin_todo_tour),INSTAGRAM, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΜΜΕ


Objective Action

Στόχος 11.4/ Ο εξωραϊσμός,συντήρηση, ανάδειξη και προβολή ενός αρχαιολογικού μνημείου στον αστικό ιστό της κωμόπολης δίπλα στους αρχαίους Φιλίππους, άγνωστου στο ευρύτερο κοινό και τους κατοίκους της περιοχής, η μελέτη και εν συνεχεία ευρύτερη προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων από το 6.500 π.Χ έως το 2016 που εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.Η δημιουργία ενός θεσμού με το όνομα extra muros που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής της μητέρας και θα γνωρίσει στους κατοίκους και επισκέπτες τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της Βασιλικής Εκτός Τειχών μέσα από παιχνίδια γνώσεων και δράσεις. Στην ουσία απώτερος στόχος ήταν η προβολή, διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με εύληπτο και καινοτόμο τρόπο και η αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, συμπολίτες, σύλλογοι, φορείς, συλλογικότητες, ιδιώτες

Initiative time

Προετοιμασία τέσσερις μήνες. Υλοποίηση: 12 Μαΐου 2019

Initiative Location

ΚΡΗΝΙΔΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation