Καλές πρακτικές

Δ..Σ. Αξού


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Έξυπνο Μιτάτο

Έξυπνο Μιτάτο
SUBMITTED FROM:

Δ..Σ. Αξού

2/θεσιο δημοτικό σχολείο στον ορεινό Ψηλορείτη του Ρεθύμνου


School Principal

Κατσάρης Ηρακλής

Contact with School


Description

Το έξυπνο Μιτάτο

 

Λόγω του ότι ζούμε στην Αξό  που είναι στον ορεινό  Ψηλορείτη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το «έξυπνο Μιτάτο». Το Μιτάτο είναι ένα πολύ μικρό κτίσμα φτιαγμένο με πέτρες στην ύπαιθρο και αποτελεί το σπίτι του βοσκού. Ακόμη χρησιμοποιείται και ως τυροκομείο. Οι κάτοικοι του χωριού μας ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους βοηθήσουμε.

Ο πρώτος μηχανισμός είναι ένα αυτόματο μαντρί. Όταν τα πρόβατα πλησιάζουν στο μαντρί τα εντοπίζει ο αισθητήρας απόστασης και η πόρτα ανοίγει. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός του κοπαδιού (4)  το μαντρί κλειδώνει για το βράδυ.

Έπειτα ο βοσκός πάει το γάλα στο τυροκομείο όπου με έναν αισθητήρα απόστασης μπορεί και μετράει πόσα κιλά γάλα έχει. Εκεί το γάλα βράζεται και ανακατεύεται. Σε αυτή τη διαδικασία γίνεται το τυρί και η μυζήθρα. Στη συνέχεια μεταφέρεται με ένα διάδρομο στη συσκευή διαλογής.

Εκεί η συσκευή διαλογής χωρίζει το τυρί και την μυζήθρα με τη βοήθεια του αισθητήρα απόστασης (ανάλογα με το χρώμα από τα τουβλάκια lego) . Η μυζήθρα θα μείνει στο Μιτάτο για ωρίμαση.

Ύστερα ο βοσκός θα πάρει το τυρί και θα το τοποθετήσει στο φορτηγάκι 4x4 για να το μεταφέρει στο Ρέθυμνο. Όταν το φορτηγάκι φτάσει στο λιμάνι του Ρεθύμνου θα αφήσει-πετάξει το τυρί στο καράβι για την Αθήνα και θα ενεργοποιηθεί ο αισθητήρας κλίσης, ώστε το αυτοκίνητο να καταλάβει ότι το φορτίο παραδόθηκε και να επιστρέψει πίσω στο χωριό.

Στη συνέχεια το καράβι μας που κινείται με αιολική ενέργεια θα ξεκινήσει για την Αθήνα και μόλις φτάσει στο λιμάνι θα σταματήσει αυτόματα με τον αισθητήρα απόστασης.

Τέλος, έχουμε κατασκευάσει ένα θερμοκήπιο που λειτουργεί με τη βοήθεια του ήλιου, όπου έχουμε φυτέψει σε αυλάκια μαρούλια και κρεμμύδια, τα οποία ποτίζονται αυτόματα! Στην πρώτη σειρά έχουμε φυτέψει μαρούλια σε απόσταση 3 εκατοστά από τον αισθητήρα και στη δεύτερη κρεμμύδια σε απόσταση 7 εκατοστά από τον αισθητήρα. Όταν το ποτιστήρι περνάει από τα φυτά σταματάει και τα ποτίζει.

 

2/θ Δημοτικό σχολείο

Αξού

Ρεθύμνου


Results / Reactions

Το σχολείο κατέκτησε την 6η θέση ανάμεσα σε 1177 σχολεία στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής της Wro το 2019 με θέμα Νησιά του Αιγαίου η τεχνολογία βοηθά τα νησιά να αναπτυχθούνCOOPERATING ACADEMICS

Κατσάρης Ηρακλής

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Σύνδεση παράδοσης με νέους τρόπους ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Target Audience

όλους

Initiative time

Δεκέμβριος-Φεβρουάριος 2018-2019

Initiative Location

Ρέθυμνο
Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation