Καλές πρακτικές

Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα: Προσομοίωση Πολιτικών Θεσμών (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών & Εικονικές Δίκες)

Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα: Προσομοίωση Πολιτικών Θεσμών (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών & Εικονικές Δίκες)
SUBMITTED FROM:

Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού


School Principal

Ε. Ταμπακάκη

Contact with School


Description

Η διδασκαλία πραγματοποιείται μέσω ειδικά σχεδιασμένων πλάνων μαθήματος με βίντεο και φύλλα εργασίας που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και υλικό από ειδικά εγχειρίδια του ΟΗΕ, της UNESCO και της ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ για τους πρόσφυγες. Η εμπέδωσή τους γίνεται με παιχνίδια επικοινωνίας / εμπιστοσύνης / ομαδικότητας / team building, εξάσκηση στη Δημόσια ομιλία (προτρεπτικό και αυθόρμητο λόγο), και δραστηριότητες που ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη δημιουργική σκέψη. Τέλος γίνεται προσομοίωση πολιτικών θεσμών όπως είναι το Βρετανικό Μοντέλο Διττών Λόγων British Parliamentary Debate, η εικονική δίκη Moot Court και το μαθητικό μοντέλο Ηνωμένων Εθνών MUN.

 


Results / Reactions

Στο British Parliamentary Debate οι μαθητές αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν την άποψή τους για ένα αμφιλεγόμενο θέμα της επικαιρότητας ως μέλη μιας τετραμελούς ομάδας υπέρ που ονομάζεται κυβέρνηση ή κατά που ονομάζεται αντιπολίτευση.
Οι Εικονικές Δίκες αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο γυμνασίου• οι μαθητές- καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων υπεράσπισης ή κατηγορίας, προσπαθώντας να πείσουν το Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο καθώς και τους ενόρκους. Σχεδιάζουν τις εναρκτήριες και καταληκτικές ομιλίες κάνουν αντεξέταση μαρτύρων, παρουσιάζουν πειστήρια και χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου. Τα θέματα που συζητούν αφορούν σε υποθέσεις ποινικού δικαίου όπου οι κατηγορούμενοι είναι συνήθως έφηβοι, αλλά και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι βασισμένα σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, όπως η ισότητα των φύλων, θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η άμβλωση, η ευθανασία και τα δικαιώματα της μειονότητας.

Tο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών γνωστό ως "MUN" είναι ένα τριήμερο εκπαιδευτικό συνέδριο όπου μαθητές από όλο τον κόσμο συναντούνται, και προσομοιώνουν τη λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, κάθε μαθητής που συμμετέχει εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη χώρα σε μία από τις επιτροπές του ΟΗΕ (αφοπλισμού, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων). Οι μαθητές, βασισμένοι στις απόψεις των χωρών που αντιπροσωπεύουν, μέσω δημιουργίας συμμαχιών, οργανωμένη συζήτηση μορφής debate και ψηφοφορία, βοηθούν να παρθεί μία απόφαση για ένα ή περισσότερα επίκαιρα και σημαντικά θέματα. Τα παιδιά κάνουν έρευνα σε βάθος, γράφουν εργασίες δίνοντας μια ευρεία περίληψη της θέσης της χώρας. Η γλώσσα των συνεδρίων είναι η αγγλική, ενώ απαιτείται γνώση και σεβασμός των κανόνων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που διδάσκεται με ειδικά φύλλα εργασίας και προσομοιώσεις συνεδριάσεων αλλά και κρίσεων. Η προετοιμασία μας ολοκληρώνεται με επίσκεψη στις αντίστοιχες πρεσβείες. Εκεί έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε οι ίδιοι με τον πρέσβη, να ενημερωθούμε για τα ζητήματα και να γνωρίσουμε την ακριβή τοποθέτηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο καθώς και τις χώρες με τις οποίες έχουν κοινή ή όχι εξωτερική πολιτική. Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι μαθητές πρέπει να σχηματίσουν συμμαχίες, και να κάνουν αυτοσχέδιες ομιλίες. Γνωρίζουν παιδιά από άλλες χώρες και δημιουργούν δεσμούς μακροχρόνιας φιλίας.

 



Co-operations

Λαμβάνουμε μέρος σε διάφορα συνέδρια που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο όμιλός μας είναι επίσης μέλος του παγκόσμιου περιβαλλοντικού προγράμματος ROOTS & SHOOTS του ιδρύματος Jane Goodall Foundation. Πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα και την τιμή να τη γνωρίσουμε την πρέσβειρα ειρήνης του ΟΗΕ Dr Jane Goodall, και να συνομιλήσουμε μαζί της για το πρότζεκτ μας στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.

 


COOPERATING ACADEMICS

Μ.Μαρίν

SPREAD THE WORD METHODS

Συμμετοχή σε 6 διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας χώρες σε διάφορες επιτροπές του ΟΗΕ
1) CSMUN-Campion-Νότια Αφρική
2) Deutsch Schule Mun-DSA- Βραζιλία
3) 3η πανελλήνια Συνάντηση Ρητορικών Ομίλων προσομοίωση συνεδρίασης
4) CGSMUN –Κολομβία
5) AMLMUN- Νέα Ζηλανδία, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, UNESCO
PSMUN- Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
6) ATSMUN- Κολομβία, Βολιβία, Ιράκ, Αυστραλία, Ιταλία, ICJ , Historical Committee- Αμερική
Παρουσίαση στη σχολική κοινότητα, στο OPEN SCHOOL, στο 6ο Παναρσακειακό Συνέδριο (Απρίλιος 2018) στο 2ο spoudase fest (20 Μαίου)και σε άλλες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα (π.χ. εκδήλωση του Σχολικού Δικτύου «Ενεργός Πολίτης»).


Objective Action

Η παρούσα εργασία αφορά στη συμμετοχή μαθητών της Γ Γυμνασίου στο μάθημα ζώνης Πολιτισμού: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα: Προσομοίωση Πολιτικών Θεσμών (Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών και Εικονικές Δίκες). Το μάθημα προετοιμάζει σε ρητορικά αγωνίσματα στα αγγλικά. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση των μελών του στα ανθρώπινα δικαιώματα και η εκπαίδευση σε δεξιότητες ζωής όπως η Δημιουργική σκέψη και παραγωγή ιδεών, η αποτελεσματική επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, η επίλυση συγκρούσεων, και η διαχείριση και οργάνωση ομάδας.

Target Audience

Μαθητές Γυμνασίου και στην τοπική κοινωνία

Initiative time

7 μήνες (Σεπτέμβριος 2017- Απρίλιος 2018) Έχει επαναλαμβανόμενο και διαρκή χαρακτήρα (βλ. περιγραφή δράσης και αποτελέσματα)

Initiative Location

Υλοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου αλλά και σε διάφορα συνέδρια Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation