Καλές πρακτικές

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Δώσε αίμα - χάρισε ζωή!

Δώσε αίμα - χάρισε ζωή!
SUBMITTED FROM:

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων

Το 8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου είναι ένα περιφερειακό σχολείο του δήμου Ιωαννιτών και απέχει 4 Km από το κέντρο της πόλης. Έχει 190 μαθητές και λειτουργεί ως 12/θέσιο, ολοήμερο σχολείο. Είναι ένα σχολείο με πολλές διακρίσεις και έντονη εξωστρέφεια, ενώ βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Οι κτιριακές του υποδομές είναι πολύ περιορισμένες όπως και οι βοηθητικές αίθουσες και ο αύλειος χώρος του. Παρόλα αυτά στο σχολείο μας υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, προγράμματα eTwinning εθνικά και ευρωπαϊκά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε πολλές διασχολικές συνεργασίες. Επίσης συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών, το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, ο σύλλογος γονέων του σχολείου καθώς και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχούς εξωστρέφειας και ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία ενώ στους πρωταρχικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη στους μαθητές και στις μαθήτριές μας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικής διαδικασίας και της ενεργούς πολιτειότητας. Στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, συνεχίζουμε με συνέπεια τις δράσεις μας και υλοποιούμε το όραμά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ευχάριστο, βιωματικό, ανοιχτό στην κοινωνία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας παρέχοντάς τους αυξημένου επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αρετές που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ενεργοί, ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το σχολείο μας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κουλτούρα διασχολικών συνεργειών όχι μόνο με σχολεία της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας αλλά και με σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό των συνεργασιών έχει εκπονήσει, συντονίσει και υλοποιήσει διασχολικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και ανάδειξης της περιοχής [https://diasxoliko.wordpress.com/] συνεργαζόμενο με 10(!) σχολεία της δυτικής περιοχής των Ιωαννίνων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκειο) καθώς και με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. [http://www.uoi.gr/vravefsi_ekpaideftikou_programmatos/]


School Principal

Ελένη Κωλέτση

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στη δράση: «17 μέρες - 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης» που διοργάνωσε η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη,  συμμετείχαμε ενεργά στο σχεδιασμό, τη διοργάνωση και την υλοποίηση της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00-12:00 στα Ιωάννινα.

Απόσπασμα από το δελτίο τύπου της διοργάνωσης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Το αίμα ΔΕΝ πουλιέται, ΔΕΝ αγοράζεται, ΔΕΝ παρασκευάζεται.»

Μην το αναβάλλεις. Γίνε σήμερα εθελοντής αιμοδότης και δότης μυελού των οστών.

Μπορεί η ζωή ενός ασθενή να βρίσκεται στα χέρια σου!

 

Οι Σύλλογοι και οι Φορείς Εθελοντών Αιμοδοτών Ιωαννίνων,  σε συνεργασία με τα σχολεία του εγκεκριμένου από το ΙΕΠ Δικτύου για τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την ενεργό πολιτειότητα «Νοιάζομαι και Δρω», τους Συλλόγους Γονέων των Σχολείων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ηπείρου και τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των δύο Νοσοκομείων της πόλης των Ιωαννίνων, θα οργανώσουν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα κορυφωθεί τον τελευταίο μήνα της σχολικής χρονιάς 2019-2020, από την 14η Μαΐου έως και την 14η Ιουνίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Το εγχείρημα θα περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικές δράσεις, γκράφιτι σε σχολεία και κοινόχρηστους χώρους, διαγωνισμό αφίσας και ζωγραφικής, παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού, συμμετοχή στην  Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών, ανοιχτές αιμοληψίες καθώς και ταυτοποίηση δοτών μυελού των οστών.

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η 17η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του μεγάλου μας εγχειρήματος με τίτλο: «Νοιάζομαι και Δρω» για τον συνάνθρωπο!

Επισημαίνεται ότι η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία είναι ένας θεσμός των Εθελοντών Αιμοδοτών και γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Συμμετέχουν σ’ αυτήν, μαζί με τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, φορείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 10.30 από το Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου θα μοιραστεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες ενημερωτικό υλικό για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Results / Reactions

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν πολύ μεγάλη και ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία εξαιρετικά σημαντικός. Ο σκοπός της εκδήλωσης αλλά και η ίδια η εκδήλωση προβλήθηκαν από τα τοπικά ΜΜΕ.

Η επίδραση στους μαθητές από τη συμμετοχή τους αλλά και την ενημέρωσή τους στην εκδήλωση ήταν ουσιαστική και φάνηκε από την επιθυμία τους για συνέχιση των σχετικών δράσεων και την επανάληψή τους και την επόμενη χρονιά.

Τέλος τα σχολεία που οργάνωσαν την εκδήλωση προχώρησαν σε ψήφισμα σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία:

Εμείς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω» των σχολείων της Ηπείρου,
έπειτα και από τη συμμετοχή μας στη 17η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία για την Εθελοντική Αιμοδοσία στην πόλη των Ιωαννίνων, στις 18 Σεπτεμβρίου 2019,


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

στους ηγέτες των χωρών όλου του κόσμου που θα λάβουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη
Νέα Υόρκη, 23-26/09/2019, να συμπεριλάβουν στην αναθεώρηση της Ατζέντας 2030, και ειδικότερα
στον στόχο 3, το πολύ σημαντικό ζήτημα της προσφοράς αίματος και μυελού των οστών.Co-operations

Συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς και οργανώσεις για να συνδιοργανώσουμε την μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων που είχε στόχο την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 18 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 30 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες. Επίσης στην εκδήλωση (που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων) συμμετείχε και πλήθος πολιτών, μερικοί εκ των οποίων -μαζί με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση- προέβησαν σε εθελοντική αιμοδοσία στην κινητή μονάδα του ΓΝΙ Χατζηκώστα που βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης.


COOPERATING ACADEMICS

Χριστόφορος Πουλίζος

SPREAD THE WORD METHODS

Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο των Ιωαννίνων.


Objective Action

Η συνειδητοποίηση από τους μαθητές της σημασίας της εθελοντικής αιμοδοσίας και η διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, η συλλογή και η προσφορά αίματος στον άγνωστο συνάνθρωπό μας με τελικό στόχο να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε αίμα και παράγωγά του από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Target Audience

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπική κοινωνία

Initiative time

Σεπτέμβριος 2019

Initiative Location

Ιωάννινα

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals


Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation